Între banii pentru clientelă și orgoliile partidului-stat

Purtătorul de cuvânt al PSD ne-a anunțat că în maxim două săptămâni Marcel Ciolacu ar trebui să ne informeze dacă se bagă sau nu în cursa pentru Palatul Cotroceni. Asta ar lămuri prezența în turul doi al unuia dintre finaliști: Geoană sau actualul șef al social-democraților.

O întâlnire la restaurant între Geoană (plus Mihaela, dragostea mea), Ponta și Ciolacu, prilejuită de aniversarea zilei de naștere a lui Marius Tucă, a agitat puternic apele în mass-media. Reporterii de la A3-CNN au încercat fără succes, prin întrebări la limita penibilului, să scoată un răspuns din partea lui Victor Ponta cu privire la viitorul candidat al PSD.

La această oră probabil că nici Ciolacu nu știe foarte clar dacă va face pasul. Riscul de a-și rupe gâtul este palpabil. Ca și dorința liderului PSD de a-și păstra fotoliul de la Palatul Victoria, unde se simte în largul său. Și de unde poate dirija fără probleme fonduri importante către colegii din administrațiile locale, din mediul de afaceri și din ministere.

Până la urmă, PSD trebuie să aleagă între impulsul orgolios de a prelua șefia statulului pentru prima dată după Ion Iliescu (și de a juca politica externă fix după cum cântă Casa Albă) și tentația pragmatică de a sta foarte aproape de portofel. Liderii din teritoriu știu cel mai bine ce ar însemna ca peste noapte un nou premier (de la PNL sau USR) să închidă robinetul cu bani, în plină criză economică.

Tot ce are de făcut Ciolacu este să ia la pas organizațiile județene și să măsoare pulsul. Adică să-i întrebe clar pe colegi: ce preferați, să avem serviciile, armata și o oarecare parte din Justiție sub umbrela PSD? Sau să ne vedem în continuare de afaceri, inclusiv cu banii din PNRR? Ghici care va fi răspunsul!

Se profilează un Geoană susținut de PSD, deși sunt ceva șase să se umfle orzul într-o serie de baroni locali amenințați de dosare penale și dispuși mai degrabă să afle limitele lui Ciolacu în cursa prezidențială. De ce nu, unii dintre ei ar putea viza chiar fotoliul de lider al social-democraților, conștienți că în turul doi se va crea, din nou, o mare emulație anti-PSD. Cu ajutorul mass-media și al influensărilor din zona CT Popescu & Mîndruță.

În finala dintre Geoană/Ciolacu și Simion/Lasconi, ultima va juca un rol determinant, cu toate încercările disperate ale liberalilor de a-l pompa pe Ciucă și de a minimiza procentele liderului USR.

De altfel, Elena Lasconi ne-a arătat recent linia de politică externă pe care o urmează, în cazul (nefericit) în care va ajunge la Cotroceni. Este chiar linia de tristă amintire a ex-ministrului Bogdan Aurescu: ”M-aş fi bucurat dacă autorităţile române responsabile cu politica externă (Preşedinţia, Guvernul şi MAE) ar fi reacţionat la declaraţiile făcute de premierul maghiar pe pământ românesc. Este inadmisibil ca un lider european să folosească România ca pe o platformă de lansare a unor mesaje pro-Rusia şi pro-Putin. Este inadmisibil că niciun lider român nu a criticat derapajele lui Viktor Orban, care ne-a spus, încă o dată, că NATO şi UE sunt de vină pentru invazia Rusiei în Ucraina”.

Cu alte cuvinte, Lasconi va fi mult mai vocală decât Iohannis în încercarea de a le demonstra partenerilor strategici că există și alte grade înalte de slugărnicie și demagogie, peste cele atinse de actuala administrație de la Cotroceni.

În final, haideți să ne jucăm puțin cu un mic sondaj de opinie: ce părere aveți, candidatul PSD la președinție va fi Ciolacu sau Geoană? Cum va afecta rezultatul din turul doi?

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Mr Preș spune:

    Geoană

  2. Revista presei–01.08.2024 – Info Timișoara spune:

    […] Între banii pentru clientelă și orgoliile partidului-stat […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs