SUA își presează aliații să limiteze cooperarea cu China

Un editorial al publicației Global Times (China)

Pentru a frâna progresele high-tech ale Chinei, SUA a exercitat presiuni repetate asupra aliaților săi, inclusiv Olanda, Japonia și Coreea de Sud, pentru a înăspri și mai mult restricțiile privind accesul Chinei la tehnologia semiconductorilor. Cu toate acestea, nemulțumirea crește în aceste țări cu privire la cererile tot mai mari ale Washingtonului.

Miercuri, directorul general al gigantului olandez de echipamente pentru cipuri ASML a recunoscut că presiunile SUA de restricționare a exporturilor companiei către clienții din China în numele securității naționale au devenit în timp mai „motivate economic”. Acesta a recunoscut că este din ce în ce mai greu să se demonstreze că noile restricții sunt legate de securitatea națională și se așteaptă ca reacția împotriva lor să crească.

Nu este prima dată când ASML își exprimă îngrijorarea cu privire la cererile SUA.

Christophe Fouquet, CEO al ASML, și predecesorul său, Peter Wennink, și-au exprimat, de asemenea, opoziția față de restricțiile impuse de SUA asupra exporturilor ASML de echipamente de fabricare a cipurilor către China. În mod similar, producătorii japonezi și sud-coreeni au fost în dezacord cu guvernele lor, care au simțit mult timp presiuni din partea SUA pentru a reduce cooperarea mai strânsă cu China. Aceste societăți se tem că respectarea în continuare a restricțiilor americane va afecta grav relațiile comerciale normale și, în cele din urmă, propriile lor interese.
Vocile din ce în ce mai raționale din țările aliate ale SUA sunt determinate în primul rând de preocupările pentru interesele lor economice naționale. Fenomenul evidențiază, de asemenea, natura egoistă a SUA, care nu ține cont de nemulțumirea aliaților săi.

Lü Xiang, cercetător la Academia Chineză de Științe Sociale, a declarat pentru Global Times că aliații SUA au fost forțați să pună în aplicare restricții la export din cauza influenței hegemoniei SUA. Însă măsurile respective au cauzat deja prejudicii economice semnificative națiunilor în cauză, dovedind că presiunea continuă din partea SUA este nesustenabilă.

De fapt, constrângerea exercitată de SUA asupra altor țări pentru a suprima companiile chineze și a limita exporturile de înaltă tehnologie către China este o formă de constrângere economică, fără nicio legătură cu „securitatea națională”. Aliații Washingtonului ar trebui să recunoască faptul că, acționând în „prima linie” în cadrul agendei anti-China a SUA, propriile lor interese naționale sunt deturnate de SUA.

Țări precum Japonia, Coreea de Sud și Țările de Jos au legături economice profunde cu China, considerată o piață externă crucială și, în unele cazuri, de neînlocuit. SUA a profitat de dependența de securitate a acestor țări pentru a le constrânge să adopte politicile sale restrictive, care perturbă lanțurile globale de aprovizionare bine stabilite. În cele din urmă, presiunile ar putea dăuna nu numai aliaților SUA, ci și SUA înseși, potrivit lui Lü.

În plus, în ciuda faptului că SUA a subliniat în mod repetat importanța extinderii alianțelor sale, țara nu a reușit să ofere beneficii tangibile așa-numiților săi aliați. Pentru SUA, aliații sunt doar așteptați să servească intereselor Casei Albe, iar măsurile sale restrictive au cauzat deja pierderi pentru aliați.

Să luăm ca exemplu Coreea de Sud: în 2023, Coreea de Sud a înregistrat un deficit comercial de 18 miliarde de dolari cu China, marcând primul deficit cu această țară în 31 de ani. Potrivit presei sud-coreene, principalul factor din spatele schimbării este scăderea exporturilor de produse, cum ar fi semiconductorii, din cauza restricțiilor la export impuse la cererea SUA.

SUA au exercitat presiuni repetate asupra aliaților lor pentru a restricționa exporturile către China, dar nu au arătat niciodată dorința sau capacitatea de a oferi compensații. Lü a declarat că nici pretenția SUA de a consolida parteneriatul transatlantic, nici așa-numitul cadru economic indo-pacific cu aliații săi nu includ vreun angajament din partea SUA de a acorda aliaților un acces mai mare la piața sa. Asta înseamnă că aliații SUA vor trebui să suporte consecințele economice pentru interesele SUA.

În mod ironic, deși SUA au încercat din răsputeri să limiteze dezvoltarea de înaltă tehnologie a Chinei, chiar și în detrimentul intereselor aliaților săi și al lanțului global de aprovizionare, nu numai că nu au obținut rezultatul dorit, dar s-au trezit înconjurate de aliați nemulțumiți. Promovând în mod egoist divizarea și confruntarea pentru a stăpâni China, SUA se împușcă singure în picior.

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs