Plătim oricât pentru ”protecție și parteneriat”

Prețul energiei din România este de trei ori mai mare decât în vestul Europei, deși consumul a scăzut după caniculă. Iată o știre care a trecut aproape neobservată.

În România, prețul de astăzi al energiei electrice este de 196 euro/MWh, față de Ungaria – 75 de euro sau vestul Europei, cu doar 60 de euro. Este incredibil cu câtă lejeritate tratează problema atât politicienii, cât și jurnaliștii. Această diferență uriașă de preț se reflectă în mod fatal în bugetul de stat și în economie. Dacă facturile nu ar fi parțial compensate de guvernul Ciolacu (cu dobânzile de rigoare), am asista la un adevărat colaps.

Care este motivul bătăii de joc? Asistăm la o combinație de tip mafiot între autoritățile de la București și noii ”băieți deștepți” din energie. Potlogarii din urmă cu 10-15 ani aveau contracte pe termen lung cu producătorii și impuneau prețuri ca atare, de monopol. Cam după modelul cartelului petroliștilor OPEC. Ulterior, din 2009, contractele bilaterale au fost desființate, iar producătorii s-au văzut obligați să-și vândă marfa pe bursă, transparent, prin contracte de maxim un an. Cu alte cuvinte, s-a făcut loc suficient pentru băieții deștepți din multinaționale.

În mod paradoxal, statul român are acum interes ca prețul energiei electrice să fie mare. Și asta pentru că producătorii, traderii și furnizorii trebuie să plătească la Fondul de Tranziție Energetică o așa-zisă ”taxă de protecție”. Din acest fond provin banii pentru compensarea facturilor populației. Nu mai puțin de 5 miliarde de euro s-au plătit până acum, iar numărătoarea continuă. Practic, guvernul Ciucă le-a permis noilor ”băieți deștepți” să tranzacționeze pe bursă la prețuri maximale, de 3 ori mai mari decât în Vest, cu condiția să vireze la buget o parte din banii necesari compensării facturilor.

Principalii actori care fac jocurile la bursă sunt Transelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom, Megalodon Storage (controlată de austrieci) și Nova Power & Gas (firmă americană combinată cu Nuclearelectrica în proiectul mini-reactoarelor nucleare de la Doicești). Practic, Megalodon și Nova dețin monopolul datorită unor mari capacități de stocare a energiei. Și astfel dictează prețurile actuale, uriașe în raport cu Europa de Vest.

Culmea, România este și exportator (din surse hidro, în primul rând, apoi din gaze, cărbune și regenerabile), la prețuri mult mai mici decât cele stabilite la bursă pentru piața internă.

În condițiile în care din 2027 consorțiul Romgaz-OMV ar urma să extragă primii metri cubi de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, guvernul Ciolacu a semnat, ieri, parteneriatul cu firma americană NuScale pentru implementarea la Doicești, în premieră mondială, a 12 reactoare nucleare modulare mici (de tip SMR). Ministrul Sebastian Burduja și-a asumat toate costurile, estimate la minim 5 miliarde de dolari (din împrumuturi ”avantajoase” acordate de americani) și riscurile de securitate aferente unui proiect încă netestat vreodată.

Mai mult, deși americanii de la NuScale au renunțat la implementarea unui proiect similar în statul Utah, din pricina lipsei de rentabilitate, guvernul Ciolacu consideră că românii vor putea plăti fără probleme facturile gigant generate de NuScale. Practic, energia produsă la Doicești, departe de a fi ”verde”, va fi mai scumpă decât cea obținută din orice altă sursă – inclusiv centralele nucleare clasice de la Cernavodă.

De remarcat că a trebuit să se deplaseze la București însuși secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer M. Granholm (foto-stânga), pentru ca proiectul ”strategic” american să demareze printr-o primă infuzie de 243 de milioane de dolari din partea Nuclearelectrica. Reacția premierului Ciolacu vorbește de la sine, dincolo de orice calcule despre eventuale beneficii: ”România este şi va continua să fie un partener ferm, consistent şi de încredere al SUA în regiune, dedicat eforturilor de întărire a securităţii energetice în Europa”.

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Bizzu spune:

    Apropo de remarca cu Kaliningrad-ul: dimpotrivă, ACUM suntem un fel de enclavă a globalismului imperialist, înconjurați de țări oarecum ostile globalismului khazar: Serbia, Ungaria, Slovacia, etc. Tocmai un ROEXIT ne-ar aduce oarecum în rând cu ceilalți. Și s-ar putea ca unele din aceste țări să facă un EXIT chiar mai repede decât România. Pentru că AU ÎNȚELES cum se fac cărțile.
    Și-am să mai scriu o idee cu bătaie lungă. Nu e a mea dar mi-am asumat-o integral: ferească Dumnezeu ca atunci când acest război se va sfârși Ungaria să fie în tabăra învingătorilor și noi NU. Această simplă idee este imposibil de înțeles pentru orice cretin din administrația coloniei globaliste România.

  2. Bizzu spune:

    D-le Cantuniari, observația dvs. este corectă dar problema este mult mai gravă: nu este vorba DOAR de cei 35 de ani mai recenți, este vorba de TOȚI cei 80 de ani de când acest popor este sistematic călcat pe gât de cizmele infecte străine: nazism, comunism, globalism. Iar după 80 de ani nu mai există populație care să poată face diferența. De fapt… țara asta nici nu prea știe cum este să fie independentă și suverană.

  3. Ok Bizzu, ROEXIT, ... spune:

    …si ne transformam in Kaliningrad, sau nu?

  4. Revista presei–26.07.2024 – Info Timișoara spune:

    […] Plătim oricât pentru ”protecție și parteneriat” […]

  5. Mihai Cantuniari spune:

    Stimate Bizzu, toata lumea romaneasca intelege ce spui, dar a fost lovita de inactiune si stupoare fiindca nu mai crede in nimic dupa 35 de ani INUTILI si HAOTICI si, mai ales, fiindca nu mai crede in ea insasi dupa pierderea independentei, industriei, economiei si a respectului de sine.

  6. Mihai Cantuniari spune:

    Da, dle Gheorghe Radu, toti cei de dupa funestul decembrie 89 sunt pedepse dumnezeiesti pentru crimele savarsite atunci si mai tarziu, pentru avorturile ajunse la cifra inimaginabila de 7,5-8 milioane de vieti curmate criminal, pentru lipsa de vlaga a unui Neam altadata mandru, care nu ar fi suportat 10 ani pierduti cu un slugoi alogen al Occidentului decrepit care sub ochii nostri isi pierde mintile si nu le mai poate recupera. Bideul cu Robinette a fost perfecta intruchipare a decadentei senile irecuperabile a Vestului. La fel alde Trudeau, Micron, Scholz, Schwab, Johannis si multi asemeni lor. Vina noastra a tuturor este stagnarea, nevolnicia, nepasarea si lipsa de reactie in fata provocarilor.

  7. Gheorghe Radu spune:

    Imi pare rau ca trebuie sa nu tac : cand avem premier un țigan semianalfabet din Buzău, fost covrigar(!) nici macar cu diploma de bacalaureat, care n-a muncit nimic pana pe la 38 de ani, inseamna ca meritam ceea ce ni se intampla deoarece l-am impuscat pe unul care a fost mai bun decat astia care sunt pedepse dumnezeiesti !

  8. Bizzu spune:

    Eu tot zic dar nimeni nu înțelege: ROEXIT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs