Salvgardarea suveranității: Rețeaua masivă de spionaj din Yemen

Un comentariu de Khalil Nasrallah pentru publicația The Cradle

Doborârea strategică de către Sanaa (capitala statului Yemen) a unei importante rețele de spionaj americano-israeliană reprezintă o etapă istorică în lupta pentru autonomie, demantelând decenii de spionaj și subversiune străină pentru a menține Yemenul slab.

Pe 10 iunie, Sanaa a anunțat că a realizat o „protecție strategică în domeniul informațiilor” prin descoperirea uneia dintre cele mai mari rețele de spionaj americano-israeliene din Yemen.

Efortul, care s-a întins pe mai mulți ani, a reușit să descifreze „codul” rețelei de spionaj a serviciilor de informații americane, ducând la arestarea membrilor acesteia, la dezvăluirea metodelor lor, a sarcinilor pe care le îndeplineau, a obiectivelor și a proceselor de recrutare.

La începutul lunii curente, generalul-maior Abdul Hakim al-Khaiwani, șeful Serviciului de securitate și informații din capitala yemenită, a dezvăluit dezmembrarea rețelei de spionaj americano-israeliană ale cărei sarcini au avut impact asupra diferitelor aspecte ale statului din punct de vedere militar, economic și social.

În mod esențial, majoritatea membrilor rețelei de spionaj își ascundeau activitățile sub „acoperirea organizațiilor internaționale și a agențiilor ONU”. Oficialii yemeniți au afirmat că grupul avea legături cu CIA și că desfășura activități de spionaj în țară de ani de zile, inițial prin intermediul ambasadei SUA, înainte ca Washingtonul să suspende operațiunile în februarie 2015.

Ca dovadă, Khaiwani a declarat că rețeaua deținea echipamente moderne de spionaj și era în contact cu ofițeri de informații din SUA.

Arestările dezvăluie amploarea rețelei de spionaj

Surse confidențiale au confirmat pentru The Cradle că serviciile de securitate yemenite au început să aresteze membri ai rețelei între sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022 și spun că numărul real de deținuți este semnificativ mai mare decât cele 10 persoane ale căror mărturisiri au fost difuzate de mass-media yemenite.

Mărturisirile pregătite pentru difuzare au durat două sute de ore, în timp ce multe altele urmează a fi difuzate și puse în fața opiniei publice yemenite și internaționale.

Informațiile The Cradle sugerează că momentul anunțului privind rețeaua de spionaj din Yemen, detaliile scurse despre misiunile de spionaj și cele 10 mărturisiri difuzate pe scară largă sunt influențate de doi factori principali.

Primul este de natură tehnică, legat de finalizarea procedurilor de arestare, de extragerea mărturisirilor și de identificarea tuturor celor implicați. Al doilea factor este legat de confruntarea militară în curs de desfășurare cu SUA și Israelul în legătură cu războiul lor brutal purtat în Fâșia Gaza.

Spionii au subminat în mod sistematic suveranitatea Yemenului

Serviciile de securitate yemenite au dezvăluit că rețeaua de spionaj străin s-a implicat într-o gamă largă de activități de-a lungul deceniilor, ceea ce a dus la o încălcare semnificativă a securității statului și a perpetuat slăbiciunea Yemenului la mai multe niveluri.

Potrivit declarațiilor oficiale, respectivele activități includ descoperirea surselor de finanțare pentru entitățile militare și desfășurarea de activități de informații care vizează capacitățile militare ale Yemenului. Aceștia au monitorizat mișcările militare și capacitățile strategice ale forțelor yemenite, furnizând coordonate către SUA și Israel.

În plus, au furnizat serviciilor de informații ostile informații critice privind diverse sectoare formale și informale.

Rețeaua s-a infiltrat în autoritățile de stat pentru a influența factorii de decizie și a promova decizii și legi favorabile agendei sale. A lucrat pentru a cultiva personalități yemenite importante, coordonând vizite în SUA cu scopul de a le influența și recruta.

Printre cei recrutați se numărau economiști și proprietari de companii petroliere și comerciale, care aveau legături cu serviciile de informații americane și israeliene.

În sectorul agricol, rețeaua a încercat să submineze productivitatea națională și să crească dependența de importuri prin recrutarea de spioni în cadrul Ministerului Agriculturii, prin sabotarea organismelor de cercetare și a centrelor de propagare a semințelor și prin punerea în aplicare a unor programe de dezvoltare dăunătoare. A introdus chiar și dăunători și pesticide toxice, a subvenționat soiuri de semințe nesustenabile, a creat epidemii în sectorul zootehnic prin programe de vaccinare fatale și a degradat calitatea solului cu îngrășăminte chimice dăunătoare.

În sectorul sănătății, inelul de spionaj a pus în aplicare proiecte și programe care au contribuit la răspândirea bolilor și a epidemiilor în diferite guvernorate yemenite.

De asemenea, a pus în aplicare alte planuri distructive care au avut un impact negativ asupra procesului educațional, separând educația de dezvoltare.

S-a constatat că sarcinile desfășurate de rețea datează de zeci de ani, ceea ce evidențiază penetrarea extinsă a puterilor statului și un efort străin sistematic de a slăbi Yemenul din punct de vedere economic, politic și social. Aceste obiective se aliniază cu obiectivele geopolitice mai largi ale adversarilor yemeniților – Israel, Arabia Saudită și SUA.

Sub pretextul ajutorului umanitar

Magnitudinea descoperirii serviciilor de informații din Sanaa a fost reflectată în declarațiile ONU și occidentale, în special de secretarul de stat american Antony Blinken, care l-a sunat pe ministrul de externe din Oman, Badr al-Busaidi, pentru a discuta despre arestările „personalului ONU și diplomatic”, potrivit unei declarații emise de Ministerul de Externe.

În mod tradițional, contactul SUA cu omanezii a fost legat de încercarea de mediere cu autoritățile yemenite din Sanaa.

Furios împotriva exploatării de către Occident a activității umanitare pentru a facilita spionajul, Mohammed Ali al-Houthi, membru al Consiliului Politic Suprem, a declarat explicit:

”Nu avem nicio poziție împotriva angajaților organizației ONU, dar condamnăm SUA pentru că își angajează spionii sub pretextul muncii umanitare și diplomatic … Suntem gata să predăm dovezile și documentele unei terțe părți care respinge încălcarea suveranității țărilor prin astfel de acte de spionaj, iar declarațiile SUA în această privință sunt o negare a unor fapte evidente, ca și cum ai nega existența soarelui în plină zi.”

Yemenul a îndurat un deceniu de agresiuni grave, inclusiv un război de nouă ani susținut de SUA și purtat de aliații săi regionali Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, blocade economice și financiare, privarea de resurse naționale vitale, cum ar fi petrolul, și atacuri asupra băncii sale centrale.

În pofida greutăților, serviciile de securitate yemenite au descoperit și dezmembrat de-a lungul anilor diverse rețele de spionaj, sabotaj și seducție. Aceste eforturi au contribuit la menținerea stabilității monetare în zonele din țară controlate de Sanaa – spre deosebire de teritoriile ocupate de forțele străine și de împuterniciții acestora – și au inițiat programe precum „jihadul agricol” pentru a atenua penuria de alimente cauzată de implicarea forțelor străine.

Lucrând pentru un Yemen mai puternic

Sanaa poate contracara efectele infiltrării spionajului occidental prin luarea de măsuri suplimentare pentru a-și ascunde industriile militare, prin abordarea și inversarea deficiențelor statului, în special în sectorul agricol vital, prin îmbunătățirea programelor educaționale, prin consolidarea sectorului sanitar intern și prin angajarea prudentă cu organizațiile internaționale, inclusiv ONU și ONG-urile străine.

Nu există nicio îndoială că arestarea actualei rețele de spionaj, pe baza succeselor anterioare în materie de securitate, marchează un punct de cotitură semnificativ pentru Yemen. Acesta servește drept catalizator în perspectiva etapelor următoare, având un impact atât asupra confruntării militare regionale în curs de desfășurare, cât și asupra crizei yemenite mai largi.

Sanaa recunoaște că confruntarea cu SUA și aliații săi este în curs de desfășurare și ireversibilă, în special în contextul în care încearcă să rectifice slăbiciunile și rămășițele guvernului prerevoluționar din Yemen.

Mandatul de zeci de ani al răposatului președinte Ali Abdullah Saleh a deschis porțile Yemenului pentru agențiile și agenții de informații din occident, lipsindu-l de agenția sa suverană, reducându-l la curtea din spate a Arabiei Saudite și aruncându-l în sărăcie, în ciuda resurselor abundente ale națiunii.

Dezmembrarea rețelei de spionaj este doar un aspect al eforturilor Sanaa de a proteja statul și societatea de infiltrare, permițându-i să persiste în confruntarea pe căile navigabile împotriva agresorilor americani și britanici și a navelor de transport maritim destinate Israelului.

Eforturile amintite au permis Sanaa să joace un rol regional semnificativ – recunoscut astăzi atât de aliați, cât și de adversari – cel mai clar în intervenția îndrăzneață a Yemenului în războiul din Gaza în sprijinul rezistenței palestiniene.  

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs