BRICS se pronunță asupra Palestinei

Gravitatea din jurul constelației BRICS, recent extinsă, atrage adepții arabi, musulmani și din sudul global la mesajul grupului influent privind dreptul internațional, Palestina și oprirea războaielor veșnice.

MOSCOVA – Pe 23 mai, la Moscova s-a întâmplat ceva de o magnitudine extraordinară. Regele Hamad bin Isa bin Isa Al Khalifa din Bahrain i-a cerut personal președintelui rus Vladimir Putin să ajute la organizarea unei conferințe de pace privind Palestina, la care Rusia ar fi prima națiune non-arabă invitată.

Al-Khalifa și Putin au avut două runde de discuții – una dintre ele cu ușile închise – în timpul cărora accentul principal a fost întotdeauna pus pe Palestina. Monarhul bahreinit a remarcat că, într-o rară demonstrație de unitate, lumea arabă a ajuns în cele din urmă la un acord pentru a pune capăt războiului din Gaza. S-a dat de înțeles că Rusia a fost ulterior aleasă ca fiind cel mai de încredere mediator în ideea de a pune capăt conflictului brutal.

Bahrainul – și Liga Arabă – recunosc că poziția rusă se concentrează în jurul a ceea ce Putin definise anterior ca fiind „formula ONU”: un stat palestinian independent cu capitala în Ierusalimul de Est.

Aceasta se întâmplă să fie poziția națiunilor BRICS-10 și practic a întregii Majorități Globale. În mod crucial, este, de asemenea, poziția comună a Chinei și a lumii arabe, reafirmată la Beijing la numai o săptămână după întâlnirea Rusia-Bahrain.

Problema este cum se poate pune în aplicare „formula” atunci când hegemonul SUA, aliatul necondiționat al Israelului, deține practic controlul asupra Organizației Națiunilor Unite.

Până în 2020, în timp ce Tel Aviv anunța în mod deschis anexarea inevitabilă a Cisiordaniei, Acordurile Abraham spulberau un tabu arab major privind susținerea deschisă a Israelului, prin intermediul acordurilor de normalizare semnate la Washington DC de Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Maroc și Sudan.

În urmă cu nouă luni, Palestina era practic izolată și destinată extincției prin intermediul politicilor israeliene tăcute de forțare progresivă a expulzării. Dar nu subestimați niciodată puterea unui genocid comis în plină zi, pe video. Astăzi, parteneriatul strategic Rusia-China, BRICS și Majoritatea Globală s-au mobilizat pentru a consacra Palestina ca stat suveran – fidel votului recent al Adunării Generale a ONU, cu o super-majoritate, de acceptare a Palestinei ca membru al ONU.

Va fi un drum lung, sinuos și spinos, care are potențialul de a împărți lumea în două.

Lavrov prezintă totul

Forumul de la Sankt-Petersburg de săptămâna trecută a oferit trei mesaje cruciale majorității globale, concentrate în jurul BRICS. Este posibil ca punctul central al sesiunilor să fi fost geoeconomia, dar un mesaj, acum inevitabil, de susținere a Palestinei s-a strecurat pe margine.

După un panel care în aparență a dezbătut oferta și cererea de petrol și gaze și care a atins rolul de principiu al Yemenului în Marea Roșie îndreptat împotriva genocidului din Gaza, sprijinul pentru Palestina printre zâmbete prietenoase a fost categoric din partea tuturor – de la secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, la ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Mohamed al-Mazrouei.

Același lucru la un panel Rusia-Oman, venind din partea ministrului comerțului Qais bin Mohammed bin Moosa al-Yousef.

La începutul acestei săptămâni, tragedia palestiniană a fost abordată în detaliu – la punctele 34 și 35 – în declarația comună a celor 10 miniștri de externe din BRICS, care s-au așezat pentru prima dată la aceeași masă la Nijni Novgorod, pregătindu-se în vederea summitului anual extrem de important al BRICS, care va avea loc în octombrie anul viitor la Kazan, sub președinția Rusiei. Au fost abordate trei puncte foarte importante:

În primul rând, miniștrii „și-au reafirmat respingerea oricărei încercări care vizează strămutarea, expulzarea sau transferul prin forță a poporului palestinian de pe pământul lor”. În al doilea rând, aceștia și-au exprimat în mod colectiv „îngrijorarea serioasă față de faptul că Israelul continuă să nesocotească în mod flagrant dreptul internațional, Carta ONU, rezoluțiile ONU și hotărârile Curții”. Și în al treilea rând, cei zece miniștri de externe „și-au reafirmat sprijinul pentru statutul de membru cu drepturi depline al Palestinei în cadrul Organizației Națiunilor Unite și și-au reiterat angajamentul ferm față de viziunea soluției celor două state, bazată pe dreptul internațional, inclusiv pe rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU, precum și pe Inițiativa arabă de pace, care include crearea unui stat palestinian suveran, independent și viabil, în conformitate cu frontierele recunoscute la nivel internațional din iunie 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală, care să trăiască alături de Israel în pace și securitate.”

Astfel, BRICS vorbește pe o singură voce – incluzând, în mod crucial, reprezentanți ai principalelor state cu majoritate musulmană: Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt.  

Apoi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei sesiuni BRICS extinse, definită ca BRICS+/BRICS Outreach, a oferit un context suplimentar, important.

„Am organizat o reuniune intrapalestiniană la Moscova. Am făcut acest lucru în mod repetat. Ultima dată când a avut loc la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie a acestui an, au fost prezente toate facțiunile palestiniene, inclusiv Hamas și Fatah. Pentru prima dată, un eveniment de acest gen s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune în care toată lumea, inclusiv Hamas, și-a exprimat disponibilitatea de a unifica rândurile palestiniene pe baza platformei Organizației pentru Eliberarea Palestinei. Anterior, nu a fost posibil să se realizeze acest lucru.”

Lavrov a explicat de ce, pentru Rusia, este esențial să se restabilească unitatea palestiniană:

„Numai o Palestină unită poate fi un partener în negocierile menite să obțină rezultatul maxim dorit. Atâta timp cât palestinienii sunt divizați, este puțin probabil ca acest lucru să funcționeze. Acum, fără palestinieni, ei încep să se gândească la ce vor face în continuare cu Fâșia Gaza: fie să stabilească un fel de protectorat al țărilor arabe, fie să introducă un fel de forță de menținere a păcii, fie să declare în mod artificial că acestea vor fi teritorii guvernate de Autoritatea Națională Palestiniană. Toate sunt inițiative impuse de actori externi.”

Și asta ne aduce la miezul poziției rusești: „Cea mai importantă componentă a politicii noastre pe termen lung în acest domeniu va fi susținerea mișcării pentru crearea unui stat palestinian în deplină conformitate cu rezoluțiile ONU.”

Cum să răspundem „simetric”

Toate cele de mai sus rezumă poziția oficială, atent calibrată, a Rusiei. Moscova detestă escaladarea irațională și non-stop a Israelului, în timp ce propunerile de încetare a focului sunt la îndemână din belșug. În același timp, nu va lua nici partea Hamas, nici a Ansarallah din Yemen. Este un consens pe care diplomații și analiștii ruși îl exprimă în mod obișnuit: Rusia nu va intra într-un război la mii de kilometri distanță, când se luptă cu o amenințare existențială a SUA/NATO chiar la granița sa vestică.

După răspunsurile date de Putin în plenul de la Sankt Petersburg s-a dezbătut ce fel de răspunsuri „simetrice” vor veni din partea Ministerului rus al Apărării cu scopul de a contracara lumina verde a NATO pentru lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Federației Ruse.  

Asia de Vest, în mod previzibil, figurează în scenariul favorit: arme de atac avansate desfășurate în Siria, descrise ca „arme siriene” pentru a oglindi subterfugiul „armelor ucrainene” al Occidentului. Acestea ar completa armele deja desfășurate în bazele rusești de la Khmeimimim și Tartus – care acoperă Mediterana de Est, Libanul, Israelul și bazele americane din Iordania, Siria ocupată și Irakul ocupat – și ar fi operate de personal rusesc, la fel cum personalul SUA/NATO operează armele „ucrainene”.

Un ghimpe al BRICS

Acum ajungem la ghimpele din aranjamentul floral BRICS – Arabia Saudită.

O Casă Albă dezorientată și statul profund american par să fi găsit o formulă pentru a îndepărta Riadul de noul său rol de jucător puternic al BRICS: un tratat de apărare de referință, denumit Acordul de Alianță Strategică, în așteptarea formalizării de către Riad a relațiilor cu Tel Aviv.

Acordul de alianță strategică ar trebui să obțină un vot cu o majoritate de două treimi în Senatul american. Cu toate acestea, insistența asupra „normalizării cu Israelul” ar putea ucide acordul, deoarece prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman (MbS) are acum opțiuni pe care trebuie să le analizeze cu atenție, nu numai în ceea ce privește tragedia din Gaza, ci și în ceea ce privește noile sale alianțe BRICS.

Poziția oficială a Riadului cu privire la Palestina este legată de BRICS; încetarea războiului/genocidului din Gaza și înființarea unui stat palestinian. Și fiecare grăunte de nisip din ținuturile Islamului este pe deplin conștient de faptul că un Tel Aviv condus de o gloată etnocentrică de extremiști nu va accepta o soluție cu două state.

Mai mult, o alianță militară saudit-americană este total incompatibilă cu faptul că Riadul va deveni un membru influent al BRICS. Mișcările de pe tabla de șah indică, în schimb, mai devreme sau mai târziu, o posibilă alianță militară a Majorității Globale pentru a contracara escaladarea războiului SUA/NATO – hibrid și nu numai – împotriva zorilor unei lumi multipolare multinodale, policentrice și, în terminologia lui Putin la Sankt Peterburg, „armonice”.  

Adăugați la aceasta expirarea, la începutul acestei săptămâni, a acordului dintre SUA și Arabia Saudită, semnat în urmă cu 50 de ani pentru a stabili petrodolarul, în esență în schimbul protecției militare americane.

Încă de anul trecut, Riadul a dat de înțeles că acordul nu va fi reînnoit atunci când a încheiat un acord cu China bazat pe comerțul cu energie folosind petroyuanul.

Așadar, teoretic, avansăm și mai mult pe drumul spre dispariția petrodolarului, alături de expansiunea yuanului digital. Banca Centrală a Arabiei Saudite este în prezent un „participant cu drepturi depline” la Proiectul mBridge, care reunește Centrul de inovare al BRI, Banca Centrală a Thailandei, Banca Centrală a Emiratelor Arabe Unite, Banca Populară Chineză și Autoritatea Monetară din Hong Kong.

În esență, mBridge este o platformă de monedă digitală a mai multor bănci centrale (CBDC) partajată între băncile centrale și băncile comerciale și care permite plăți și decontări transfrontaliere instantanee. Thailanda, de exemplu, cumpără petrol din Emiratele Arabe Unite folosind mBridge.

Există nu mai puțin de 26 de observatori ai mBridge – o pungă destul de mixtă, inclusiv Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB) condusă de China, Banca Centrală Europeană, FMI și Banca Mondială.

În timp ce Arabia Saudită se alătură mBridge, Saudi Aramco – după ce s-a deschis investitorilor străini cu o ofertă publică inițială uriașă – tocmai a cedat 0,64% în plus din capitalul său, 60% dintre cumpărători fiind americani. Aramco este o fântână uriașă de dividende pentru acționari: în 2024, acestea se vor ridica la suma uriașă de 141 de miliarde de dolari.

Ghiciți cine sunt noii investitori de top? Cei trei mari – Vanguard, BlackRock și State Street – care se bălăcesc acum în petrolul saudit.

Arabii, CENTCOM și Israelul: în pat împreună?

Și acum, factorul complicator suprem.

Luni, ofițeri militari din Bahrain, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iordania – deci trei membri BRICS și Bahrainul favorabil Rusiei – s-au întâlnit cu Herzi Halevi, șeful Statului Major General al IDF, pentru a discuta despre… cooperarea în domeniul apărării.

Întâlnirea a fost facilitată de nimeni altul decât CENTCOM-ul american. Deși cât se poate de puțin mediatizată, întâlnirea tot s-a scurs, având în vedere juxtapunerea genocidului din Gaza alături de o întâlnire a unor lideri arabi de top care stau de vorbă cu cei mai mari dușmani ai lumii arabe.

Un epigon postmodern al cinicilor care locuiau în Agora din Grecia Antică ar remarca faptul că, cu „prieteni” arabi CENTCOM ca aceștia – trei dintre ei membri BRICS – Palestina nu are nevoie de dușmani.

Între timp, tragedia persistă pe atât de multe planuri. În timp ce tinerii studenți chinezi din toată civilizația-stat își manifestă sprijinul pentru Palestina după ce dau examenele de admitere la universitate, axa SUA-Israel omogenizează terorismul, legat de dezastrul Proiectului Ucraina, dublat de uciderea non-stop a palestinienilor.

Totul este absorbit în gaura neagră a terorismului – completat de NATO, care acum reînarmează deschis Batalionul neonazist Azov, iar Kievul țintește civilii din Belgorod cu drone și împrăștie mine în parcurile în care se joacă copiii.

Toate componentele Legiunii Străine a Terorii alimentate de Hegemon se reunesc în pas de melc cu Israelul, care este, în esență, ISIS cu arme nucleare. Dar, cu toate idealurile lor mărețe și credința sacră în ONU, BRICS încă nu au venit cu o strategie solidă și practică pentru a lupta împotriva ororii.

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs