Jurnal în vreme de pandemie | Sezonul 2, Ep. 12 | Economie 10001 (în binar pentru avansați)

Silviu Chiran

Din 1971 ne dezvoltam pe baza de datorie. Masa monetara este decuplata complet de un sistem 3rd party (standard de aur) sau de la economie. Economia ar trebui sa tina pasul cu masa monetara. Ori de cate ori o banca ofera un imprumut, cineva (important, nu spun cine) inregistreaza aproape tot soldul imprumutului (scade capitalul provizionat de catre banca operatoare – intre 0 si 10%) intr-un cont, iar suma inregistrata creste liniar masa monetara. Bancile centrale sunt cele care gestioneaza local acest proces. Si stabilesc procentajul pe care o banca comerciala trebuie sa il provizioneze din capitalul propriu pentru aceasta operatiune. La nivel global, aceeasi baieti fara jurisdictie despre care discutam, consolideaza operatiunile facute de catre bancile centrale. Ne referim la BIS. Citeste pe opozitia.net episodul Follow the Money (daca n-ai facut-o deja): S02E07 – Follow the money

Ce inseamna asta? O promisiune de crestere a productivitatii pe baza prezumptiei ca in spatele fiecarui credit de investitii (privim agregat acum) exista ROI – return on investment – pozitiv si in spatele fiecarui credit de consum cineva inoveaza pentru a livra un produs mai bun si mai repede. Modelul este simplificat la maxim si nu tine seama de toate instrumentele derivate care pot afecta si ele echiblibrul bilantier agregat. Cata vreme legea lui Moore (cautati, va rog, cei care nu stiti de ea) a functionat, parca si economia a tinut pasul in (relativ) acelasi ritm. Dupa criza din 2007 si salvarea unor colosi, mai ales din sistemul bancar, care, cica, erau prea mari sa pice, s-au accentuat gunoaiele de sub pres.

Tot de atunci, datorita zgomotului produs de catre modificarea stilului de munca (retele sociale si notificarile telefoanelor mobile au si ele un rol important) productivitatea agregata a inceput sa scada in relatia cu masa monetara. Prin urmare, pentru acoperirea unor gauri negre s-a trecut tot la metoda tiparnita + imprumut. Concomitent, dezechilibrele economice fundamentale s-au accentuat. De ce? Usor, usor, ne-am indepartat de capitalism. Nu stiu cum sa denumesc sistemul economic curent, intrucat nici corpatism pur nu este si nici economie centralizata. Este o ciorba cu de toate.

Pentru pinguinii (unii nu-s doar idioti) care injura capitalismul, reamintesc elementele pricipale: garantarea proprietatii private, neimplicarea statului in economie, garantarea libertatii de actiuni (libera initiativa) si respectarea regulilor jocului (law & order in literatura englezeasca). Daca va uitati, aproape oriunde pe glob in ultimii 10-15 ani o sa remarcati incalcari profunde ale fundamentelor economice. Daca nu uitam si mai in urma, remarcam doar incalcari. Tehnologia informatiei a accentuat dezechilibrele si le-a permis “baetilor” sa-si foloseasca mai bine “avantajele”. S-a creat un soi de corporatism bazat pe gasca, nu pe ramuri, conform teoriei clasice. Mai mult de atat, statul a devenit un jucator important aproape oriunde. E un fel de prima corporatie in economia tarii respective.

Capitalismul are un avantaj fundamental. Teoretic. Si care se aplica in practica. Doar cu respectarea regulilor jocului. In speta de mai jos ne referim la Law&Order. Daca arbitrul fura pentru cel mare, mai greu pentru cel mic sa produca surpriza. Care este rolul celui mic? Asigura sange proaspat in economie. De ce? Firmele mici sunt avantajate (analizand ponderat, evident) in fata celor mari odata cu cresterea celor din urma. Cresterea aduce complexitate, iar de la un nivel de scalare in sus, costul marginal al gestiunii complexitatii este mai mare decat economia de scara adusa de catre marime. Intr-o firma mare, cu procese complexe, nici macar nu poti calcula in mod exact costurile, dar sa le si administrezi in mod coerent. Prietenii nostri corporatristi stiu mai bine. In aproape orice echipa, daca concediezi 50-60% din forta de munca impactul pe productivitate este minim. De curand de la Twitter au plecat vreo 75% dintre angajati. Inca sunt prea multi. Si, din pacate, nu doar ca va functiona, dar se va si dezvolta. Discutam in episodul viitor despre asta. AGI FTW pentru cei carora le plac spoilerele.

Sa nu mai discutam despre diversele proiecte in care se arunca cu bani ai firmelor mari intr-o viteza mai mare decat banii aruncati pe lautari la Hanul Drumetului sau alt club de gen. La moda in ultimii ani sunt proiectele de digitalizare, insa fiecare ciclu economic are cate o vedeta decrisa mai bine de catre fetele si baietii de la marketing. Intelegerea exacta a celor care decid achizitii (aka sefii cei mari) este cel putin discutabila. Fie ca ajung cu elicopterul la intalnire, fie ca prefera o masina electrica la moda:). Sa va povestesc o intamplare cu patronul unei cunoscute firme din Romania care a achizitionat o solutie de automatizare pentru o platforma de ecommerce pe care firma lui nu o utiliza:):):).

Mr. Global a inhibat (si inhiba) acest avantaj teoretic al capitalismului. Daca adaugi si reglementarea sau suprareglementarea ajungi la practica economica curenta. Cea prin care unii sunt mai egali decat altii. Motivul? As cauta prin zona lacomiei. Daca va plac jocurile de noroc (cele in care casa este implicata) am o comparatie reprezentativa. E ca si cum ai fi organizator de ruleta, 21, pacanale sau whatever joc in care casa este favorita. Tot ce trebuie sa faci este sa aduci oameni sa joace. Si cu fiecare rotatie (la propriu pentru ruleta:P sau la figurat pentru restul) obtii profit incontestabil. Variatia statistica iti afecteaza cashflow-ul, insa profitul obtinut este cel dat de aritmetica jocului. Pentru pasionatii de financiar, hai sa prezentam altfel castigul casei. La fiecare rotatie de ruleta casa obtine 2.7% din banii pariati. Si o rotatie dureaza in jur de 1 minut. Maxim 2. Ce parere aveti acum despre profitabilitatea jocului? Are sens sa-ti risti acest profit gigantic (nu exista industrie care sa se apropie nici macar marginal de o asemenea rata a rentabilitatii)?

Aparent asta face Mr. Global. Dupa cum am stabilit, nu-i chiar idiot. Asa ca o face intr-un sens care produce valoare adaugata. Pana acum. Insa are grija sa se pastreze piramida puterii. Si sa nu permita aparitia unui “outsider” prea puternic. Care sunt principalele mecanisme utilizate?

  • finantarea startup-urilor – probabil cea mai buna metoda de optimizare a dezvoltarii de noi produse. Ne referim mai degraba la finantarea moderna (prin fonduri de investitii/ VC industry) decat cea clasica bazata pe bootstraping si accelerare prin credite de investitii. Traditional, industria fondurilor de investitii de risc avea o abordare stil Robin Hood. Lua bani de la bogati (investitori) si ii oferea saracilor (fondatori/antreprenori) pentru a dezvolta noi produse si servicii sau pentru a accelera cresterea unor produse inovatoare. In acest mod se aducea sange proaspat in economie, crestea productivitatea generala si forta colosii sa inoveze pentru a nu-si pierde prea mult cota de piata. Cand numarul noilor imbogatiti a crescut exponential, Mr. Global a decis sa preia o buna bucata din aceasta industrie. Astfel, atat in SUA, cat si in zona europeana au inceput sa apara foarte multi bani publici (direct si indirect) care sa contrabalanseze VC-urile clasice. Banii DoD, CIA sau cei “oferiti de catre” Comisia Europeana au devenit foarte importanti in ansamblul general al finantarii startup-urilor private. Theranos, Palantir, Facebook, GitLab sau FTX va spun ceva? Pentru cine nu a inteles din prima, Mr. Global foloseste banii nostri pentru a controla piramida cresterii economice intr-un mod convenabil intereselor sale. Ca startup anti-sistem, daca reusesti sa treci prin furcile caudine ale finantarii initiale, ajungi in zona fondurilor utilizate pentru achizitiile defensive. Ai reusit sa treci si de asta si esti capitalizat? Urmeaza furcile caudine ale:
  • industriei patentelor – un sistem creat la Scoala de partid denumita Ferma Animalelor. Teoretic protejeaza inovatia. Practic, implementarea licentelor pentru diverse patente tine de “leverage-ul” pe care un startup il are in sistemul juridic american. Din nou porcii sunt avantajati. Indiferent cat de mare esti. Nu mai zic de un startup de 2-3 ani. Puteti cauta detalii despre procesul intins pe mai bine de 10 ani intre Oracle si Google. In care exista inclusiv o marturie a unui dev (ex Sun, actual Google) care spune ca a accesat codul Sun in timp ce implementa o librarie in Dalvik (ceva necesar pentru a rula aplicatii Android la inceputurile proiectului) pentru a-l copia in implementare Google. Rezultatul? Fair use. Sau despre cel deschis de catre Sonos impotriva Google pentru un furt gainaresc de tehnologie. Adaugata si apoi scoasa in Nest Speakers. Daca esti copilu’ lu’ tata (CIA), nu mai conteaza. Sau despre patent troll-ul deschis de catre triada Bezos, Gates, Warrent Buffet prin care patenteaza toate proiectele dezvoltate de catre liceenii din America. Si multe altele.
  • capcana marketplace-urilor – probabil cea mai utilizata metoda de mentinere a status-quo-ului economic in ultimii 20 de ani. Adusa la rang de arta de catre Amazon. Minciuna vanduta – ii ajutam pe cei mici sa acceseze piete noi. Adevarul – cei mici dezvolta idei, produse sau piete noi pentru baietii mari. Si cand devine rentabil pentru ei, baietii mari preiau piata cu totul. Si cel mic ramane cu … gloria. Ca nota personala, exact in aceasta directie lucrez la ceva. Sa aduci piata celor mici, dar sa ii protejezi structural, astfel incat sa poata livra un produs si cand este cash-cow, nu doar cand dezvolta piata.

Nu mai suna atat de apetisant acest tablou “capitalist”. Hai sa nu disperam. In continuare cei mici ii pot spulbera pe cei mari. Putin optimism video. Nu-i atat de rau sa fii David. Mai multe in viitorul episod. Acum introducem motivatia. Nu avem Youtube:( Asa ca mergem pe Rumble. Dupa video, continuam articolul curent. Mai avem. Asculta de 3-4 ori mesajul. O sa te simti mai bine.

https://rumble.com/v12h2a3-being-an-outsider-trump.html

The more people tell you it’s not possible, that it can’t be done, the more you should be absolutely determined to prove them wrong. Treat the word “impossible” as nothing more than motivation.”

Donald Trump

Impossible is nothing

Am stabilit deja ca Mr. Global nu-i idiot. Daca un om obisnuit din Romania intelege aceste lucruri, cum ar putea o intreaga elita sa-si doreasa distrugerea singurului sistem care produce bunastare si echilibru? Capitalismul operat intr-o forma de organizare sociala meritocratica (law&order). De ce si-ar dori sa elimine micul antreprenor din regulile jocului si sa piarda cea mai buna forma de inovatie? De ce ar renunta la libertatea alegerii si la dreptul la proprietate? De ce asistam la o implozie semi-controlata a sistemului economic si financiar actual? Stim deja ca niste baieti destepti si mai putin vizibili detin au de primit peste 300 de trilioane (biliarde) de USD de la toate tarile lumii. Aceeasi baieti destepti (care controleaza inclusiv FED) n-au o problema sa printeze in nestire noi bani care le pulverizeaza datoria. Prin inflatie si efecte colaterale. Stiti cu ce suma se vand datoriile Ucrainei pe pietele financiare globale? Undeva intre 6 si 8 centi la 1 dolar. Deci mai putin de 10% din valoare. Sunt nebuni? Sunt prosti? In niciun caz. Sunt destul de increzatori in viitorul pe care si-l doresc. Nu-s stilul care sa-si distruga singuri avutia daca nu au ceva mai multe de castigat.

De ce conducatorii din (aproape – pentru a nu fi categoric) toate tarile lumii se intrec in a participa si ei la intretinerea acestei psihoze colective? De ce toata presa mainstream le tine isonul? Mai nou avem mari fani ai unui potential razboi nuclear. Apropos, ce mai zice Preputlipceanu? N-am avut timp de Digi0024 in ultima vreme.

De ce o parte (25-30%) a populatiei (si nu ne referim la cei mai putin dotati dintre noi) este deja atat de spalata pe creier incat nu reuseste sa faca legatura intre evenimente de dimineata si repercusiuni intamplate pe seara. Orice mesaj public primesc devine un adevar incontestabil si frica pricipala este sa nu se conformeze. Sau sa nu-si manifeste atitudinea virtuoasa (da, la Virtue Signaling ma refer) zi de zi si pe toate canalele. E pacat sa nu “dea bine” in bula lor. N-as avea o problema cu ei daca n-ar fi idioti (la unii dintre ei cu spatiu mare intre cuvinte) utili. Ca tot veni vorba, sa folosim platforma si pentru confesiuni. Imi aduc aminte cu placere de momentele cand eram obosit si pentru a ma relaxa intram pe facebook si il citeam pe Andrei Caramitru.

In acelasi timp, o parte a populatiei (<10%) asteapta extraterestri, crocodili, pe Rambo sau Van Damme sa ii elibereze. Sau pe Elon Musk. Asta e noua. Lol. In caz ca nu v-ati prins pana acum, scriu sa se vada cat mai clar. Sa se inteleaga… am dubii. Sa incercam.

Great Awakening = Great Reset

raspicat.com

Sunt doua segmente diferite, din aceeasi campanie integrata de marketing (poti sa-i spui Psihoza Colectiva). Daca Reset-ul se vinde celor care se refera la tara noastra cu “romanica” si in acelasi timp se ridica in picioare cand intoneaza Slava Ukraini, Trezirea se vinde celor care cred ca Putin este luptatorul pentru libertatea oamenilor. Si e tovaras cu XI si alti cavaleri ai libertatii. Sau cu Trump. Stai… Asta se suprapune si cu resetatii de mai devreme. Si la ei este asta cu Putin + Trump = love. Wake Up, people. Bani digitali de la guvern, identitate digitala, proiecte domestice implementate de armata nu reprezinta nimic altceva decat o parte a playbook-ului pentru “legarea de glie”. Nu vine nimeni sa ne salveze. Este la noi.

Pentru prima categorie, aka resetatii, am zis sa fiu specific si sa ma repet. Poate citesc din avion, la propriu sau la figurat. Am scris WAKE, nu WOKE.

Ca tot suntem la Putin, scriu aici un adevar exprimat in gluma. Am aflat poanta de la un prieten. Stiti care este diferenta intre China si Rusia? … 3 zile. Daca chinezii controleaza real-time populatia cu WeChat-ul vietii, la rusi e mai “ad-labam” si FSB-ul are nevoie de ceva timp (3 zile) pana afla ce trebuie sa afle. In rest, libertate mare in China sau Rusia… Cam asta isi doreste Mr. Global si pentru restul oamenilor sclavilor.

Si daca tot suntem la capitolul glume. Mai am una. Stiti care este diferenta intre teoria conspiratiei si realitate? … Cam 6 luni. Si scade.

Sa radem. Editia Google & Co

Avem si o poza funny. AI-ul Google ne povesteste despre teoria conspiratiei la un video de pe canalul oficial al World Government Summit. Daca va este dor de cuvinte precum Digital Health, Urban Resilience, Nature Crisis, Collective Challenges, Build Back Better puteti intra pe site-ul acestor conspiratori desconspirati de catre Google – WGS.

Mai avem un segment al populatiei. Cel mai mare. Cu voia dumneavoastra, si nu ultimul de aceasta data:), ma adaug si eu pe lista. Este grupul denumit poetic “Sa se faca”. Ne trezim impreuna in sezonul 3. Mai repede decat va asteptati. E timpul sa spunem. Fiecare in randul lui si toti impreuna: NOT TODAY.

De ce?

Ok. Am inteles. Mr. Global nu-i idiot. Si totusi… De ce daramam sistemul curent? De ce trecem la un suprastat global? De ce digital ID sau certificat medical global daca va place mai mult? De ce bani digitali (CBDC sau Central Bank Digital Currency)? Si nu din astia ai satanei gen bitcoin sau eth. Astia trebuie sa dispara. Ci controlati si reglementati de bancile centrale, aka BIS, aka baietii destepti (cei al caror nume nu-l putem spune, in mod evident). De ce Social Credit Score si toate bazaconiile pentru control? De ce masinile sunt periculoase si trebuie sa dispara? La cele conduse de oameni ma refer. De ce biologia a devenit din stiinta preferinta? Si toate cele ce vin cu “Chestia curenta” (The current thing). Un link util pentru cei neinitiati – Current Thing – Twitter Thread.

Poate este pentru o societate mai buna. Pentru abordarea coerenta si directa a crizei climatice. Pentru eliminarea antreprenorilor hrapareti si inlocuirea lor cu o clasa muncitoare bine reprezentata in grupurile “defavorizate”. Si alte cuvinte frumoase. Daca inca credeti asta sunteti mai putini dotati intelectual (un mod inutil de a scrie prosti) decat este Greta Trotineta. As fi facut poanta cu clasele la scoala (dar mi-a luat-o Ricky Gervais inainte) sau cu cele de tren (dar de cand cu regio si interegio nu mai stiu cate sunt si nici nu se mai cheama clase).

Sunt doua unghiuri din care voi raspunde. Adevarul este ceva mai complex. Sunt multe teorii prin lumea “libera”. Intrucat vin din zona tehnica, ma voi referi (am introdus deja cateva concepte in episoadele anterioare) la aparitia si dezvoltarea internetului. Mai ales din unghiurile Web 3.0 si AGI. Dar si la socul psihologic al lui Mr. Global cand a realizat ca, desi este stapanul lumii, este in acelasi timp nimic. Si simte o nevoie nebuna de a se juca de-a divinitatea. Stati pe aproape. Urmeaza ultimul episod al sezonului. Va fi stil rezumat in care scriem tot ce stim despre acest subiect. Despre “crypto” centralizat sau descentralizat. Despre CIA, Mossad sau DGS. Despre Twitter si Elon Musk. Despre mancare si masini care se conduc singure. De acum sau din viitor. Sau despre fantome…. Cu date sau doar prezumtii. Sa fie conspiratie. Pe curand.

Un mic cadou psihologic de final. ATENTIE. Urmeaza un film de propaganda. Si nu uita un citat din Mark Twain (Youtube comments FTW): E mai usor sa pacalesti oamenii, decat sa ii convingi ca au fost pacaliti:


Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs