Jurnal în vreme de pandemie | Sezonul 2, Ep. 7 | Follow the money

Silviu Chiran

Hai sa incepem cu tarile lumii. Cat mai exista in aceasta forma:P. Si sa adresam o intrebare pe care nu o putem adresa si despre care nu putem discuta. Catre cine sunt datoare toate tarile lumii? Si nu discutam despre datorii care pot fi exprimate in numere usor de citit. Nu stiu sa citesc numarul urmator in romana: 281 000 000 000 000 dolari SUA. Atat era datoria cumulata estimata a tarilor lumii la inceputul anului 2021. Sau 281 de trilioane (traducere furculitionistica:) din engleza) de dolari SUA. La cat s-a printat anul trecut, probabil ca sumele datorate sunt bine peste 300 de trilioane. Discutam despre sume exprimate in relatie cu PIB-ul (produsul intern brut) prin inmultirea acestuia cu un multiplicator (subunitar in foarte putine cazuri). Adica o datorie publica mai mare de cateva ori decat PIB-ul tarii respective in cele mai multe cazuri. Datoria publica consolidata a tarilor lumii reprezinta 355% din PIB-ul global.

Deci, cui datoram tot ceea ce vom produce in urmatorii aproape 4 ani (tinand cont si de dobanda)? In timp ce nu consumam nimic. Vom trai cu aer. Desi cu masca… Stiti care este capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate pe cea mai mare bursa din lume? 26 de trilioane. Atat este capitalizarea bursiera a tuturor companiilor si a altor active tranzactionate pe NYSE (New York Stock Exchange). Hai sa avem un context mai clar (desi usor invechit – date din 2016). Pornim de aici: https://www.visualcapitalist.com/all-of-the-worlds-stock-exchanges-by-size/.

 


Cu exceptia NASDAQ (bursa unde-s cele mai multe companii tech) care este cam 3x (23 trilioane vs 7.5 trilioane) restul exchange-urilor sunt cu 15-20% mai sus. Ma refer la analiza 2021 vs 2016. Adica valoarea tuturor companiilor din lume listate pe cele mai mari burse din lume este sub 100 de trilioane. Daca adunam banii privati (personali sau companii nelistate) ajungem la 100 si putin de trilioane (cea mai mare parte a averii vizibile a lumii este in zona publica). Moneda emisa este in jurul a 60T. Imparteala datoriei intre tari este ponderata cu dezvoltarea economica. Chiar si pentru tarile care obisnuiesc sa aiba excedent bugetar. Cu cat ai economia mai mare, cu atat mai mare iti e datoria. Toata averea lumii (cu tot cu bani fizici, bani virtuali sau monede digitale) este estimata la ~400 de trilioane.


Toti miliardarii aia rai (nu am date, dar probabil ca unii chiar sunt) despre care auzi la televizor sau in clipuri bine realizate pe youtube (utile in a in a face idioti utili si mai idioti, de catre idioti utili finantati de catre idioti foarte utili) – pot pune pe masa undeva intre 15 si 20 de trilioane. Si in multe situatii, acei miliardari sunt doar niste interfete. Sau, pentru prietenii nostri crescuti la “scoale vieti”, niste sageti. Asa e frate? Singurul rezultat al luptelor idiotului pentru apararea vietii muncitorilor din depozitele amazon este migrarea conceptelor utilizate la nivelul intregii populatii. Da. Toata lumea va fi urmarita precum un lucrator Amazon. Asta este dorinta. Sper ca seria de filme sa aiba un final neasteptat si dorinta realizatorului sa fie asemanatoare cu a mea. Dar sa-si fi inchipuit alte metode. Care sa trezeasca si stangistul.


Deci unde sunt restul de bani? De unde ii avem? De la niste extraterestri? De aceea tine Elon Musk atat de mult sa ne duca pe Marte? Stie ca am luat banii de la populatia de pe Saturn si vrea sa dam o teapa inainte sa-si ceara astia datoria? Lasand gluma la o parte, cui ne-am indatorat atat? De cateva ori valoarea lumii, de cateva ori productia lumii. Daca ne raspundem la aceasta intrebare, o sa ne fie mai usor sa “urmarim banii”.


Raspunsul este simplu.

Explicatia este simpla si complicata in acelasi timp.

Raspunsul simplu: suntem datori Elitei. Explicatia simpla: renuntarea la standardul de aur. Desi nu o resimtiti direct, va atrag atentia ca datoria nu-i a tarii. Este a noastra. Si chiar aparem intr-un catastif care respecta echilibrul bilantier. Inca de la nastere. Stiu ca nu ne-a intrebat nimeni. Poate este cazul sa cercetam mai mult. Sa aflam cum am ajuns in aceasta situatie, dar mai ales sa vedem cum putem iesi.

Explicatia complicata necesita un eseu dedicat. Se ofera cineva?

Foarte pe scurt aici: inceputul este cu mult inaintea anului 1913 (infiintarea FED). Anii 1930 (infiintarea BIS si renuntarea partiala la standardul de aur), 1971 (renuntarea completa la standardul de aur) si 1990 (cel care aduce zorii noii ordini mondiale, democratizarea si intrarea in comun a instrumentelor derivate si a pietelor dedicate acestora). O poza reprezentativa de origine BIS:). Cand lucrezi cu materialul clientului o faci mai bine.

 


Ok. Elita detine lumea. Cum? Simplu si complicat. Vom alege calea simpla la inceput. Cum scriam si mai sus, in istoria omenirii intalnim cateva episoade foarte importante. Daca va plac serialele, va puteti inchipui ca ne referim “season finale”, iar viata noastra este impartita in sezoane. Intrucat nu avem timp, iar, in plus, gradul de acuratete ar fi scazut, nu ne vom referi la istoria mai veche. Cand vom avea mai mult timp, ar fi util sa revenim la acest subiect. Sa intelegem cum s-au format popoarele Europei. Care erau populatiile locale si care a fost dinamica relatiilor dintre acestea si cele migratoare. De unde au aparut cei din urma si cum s-au aparat “bastinasii”. Sa aflam cine a luptat, cine a rezistat pasiv si cine a rezistat prin “relocare”. Ce efect a avut mixul cultural in istoria noastra si ce impact economic a avut. Ce sunt si cum s-au format sau au evoluat natiunile. Intrucat acest eseu are alt scop, ramanem in zona contemporana.

Infiintarea FED, adica o banca centrala independenta de guvern, detinuta de investitori privati:), care este responsabila de politica monetara a SUA este un moment de inflexiune in acest serial denumit viata noastra. Intrucat guvernul este “villain” am inventat un erou principal, bancherul central. Cel care controleaza politica monetara si nu-l lasa pe politicianul rau sa printeze in nestire. Nu de alta, dar s-ar produce inflatie. Asa ca ii cere dobanda guvernului pentru a descuraja politicianul sa foloseasca tiparnita. O foloseste el (bancherul) pentru el (guvernul). Nu stiu cine a spus ca limba romana nu-i frumoasa.

Cum in viata lucruri gratis nu sunt, este normal sa faca asta contracost. Buna afacere. Intrucat niste politicieni rai au tot luptat sa se pastreze “backend-ul” in aur pentru fiecare dolar printat, aceasta afacere s-a dezvoltat, dar nu a explodat. Stiti cand a devenit cea mai mare afacere din istoria lumii? In 1971. Bun an. Multe lucruri “bune” s-au intamplat in acel an. Practic a pornit sezonul in care ne aflam si astazi. Si ne apropiem de “finale”. Tine de noi sa pacalim scenaristii. Inca se mai poate. Un grafic explicit care nu are nevoie de prea multe comentarii.

 

 


Cateva comentarii trebuie sa fac. Ideea de “independenta” a bancii centrale care asigura inflatie mica si responsabilitate politica ne-a adus in situatie in care avem inflatie mare (prin care este furat fiecare dintre noi in orice secunda), dar si datorie maaaaaaaaaaaaaaaaareeeeeeeee. Mai mare decat avutia pamantului. Asta este partea simpla. Adica cea monetara. Produce si ea suficient daca o intelegi. Daca vreti sa va distrati invatand, cautati “interviul” lui Buhnici (mare stiutor, not) cu Kiyosaki. Are putin mai multe intelesuri decat partea monetara si va poate ajuta la intelegerea tabloului general si poti afla cum “apar” banii daca esti atent pe la minutul 14.

Partea complicata este reprezentata de piata de capital. De la o forma de finantarea structurata s-a ajuns la un tablou economic de tip piatra-foarfeca-hartie. Piata financiara (in care includem si industria asigurarilor) este imaginea relatiilor incalcite intre diverse interese ale Elitei, Idiotilor Foarte Utili sau ale altor persoane participante la acest joc. Pentru “baetii ieducati care face filme dastepte si lucrate pa youtube in care-ti explica ca capitalismul este de vina” am o vorba simpla: Las-o jos ca macane! Dupa ce termin acest eseu, voi scrie despre “capitalismul” asta nenorocit care face muncitorii sclavi. Noroc ca exista legi si politicieni care sa apere clasa muncitoare de patronul rau si hulpav.


Rezultatul este magnific. Prin cateva fonduri de investitii poti controla (aproape) toata viata economica a lumii. Ce e fain, e ca nici nu trebuie sa aduci tot capitalul necesar (desi asta n-ar fi o problema), gasesti suficienti idioti utili (cu o usoara timiditate, ridic si eu mana) care-ti finanteaza activitatile de control total al fluxurilor economice. “Sincronicitatea” intre interesele diverselor grupari si control resurselor necesare atingerii obiectivelor se face printr-o metoda similara raportului relatiilor: “cross ownership”. Intrucat si ultima farama de optimizare fiscala este necesara, se folosesc companii (private) pentru averile puse la dospit si diverse asociatii non-profit pentru adunarea averilor reinvestite in operatiuni necesare. De exemplu cumpararea deciziei unor politicieni, transmiterea mesajelor necesare prin toate organizatiile media necesare, antrenarea de tineri a idiotilor utili.

O parte importante din playbook-ul Elitei despre care nu se prea discuta este controlarea deciziilor la nivelul administratiilor locale. Acest gen de decizii sunt foarte importante in pastrarea controlului si stabilirea directiilor, dar sunt si foarte scumpe intrucat exista foarte multe comunitati de interes. Ar fi interesant si important sa gasim un voluntar care sa studieze si sa ne ofere mai multe informatii despre “sincronicitatea” deciziilor administratiei locale la nivel global, influentele “activistice” la acest nivel si impactul major asupra vietii fiecaruia dintre noi. Face parte din procesul de vindecare. Poate o sa aflam ce e cu circulatia asta nebuna din Bucuresti. Injurandu-i pe rand pe Firea sau Nicusor Dan nu facem decat sa pierdem timpul.

Clarificare: utilizez ghilimele pentru sincronicitate, atunci cand legaturile sunt clare si cauzalitatea de necontestat. Daca nu sunt, si ne referim la sensul metafizic al expresiei, nu folosesc ghilimile. Credeam ca este evident, dar “mi-am luat feedback” pe traseu. Si tot folosesc sincronicitate pentru ca vreau sa cautati termenul. Si de acolo sa cautati ce a mai facut Mr. Jung. Face parte din procesul de vindecare.


Toti oamenii cu bani multi fac intr-un fel sau altul parte din Elita &Co (incluzand idiotii foarte utili)? Nici pe departe. Sunt foarte multi, poate chiar mai multi oameni cu bani care nu fac parte din aceasta “organizatie monolitica si nemiloasa”. Au inteles regulile jocului si le-au folosit in favoarea lor. Poate au avut si noroc, au mai incalcat pe ici pe colo cate-o regula. Astfel incat au adunat bogatii multe si diverse. Sunt cei mai morali oameni din lume? Fara date as presupune ca nu, dar nu vreau sa afirm asta. Este mai sigur sa spun ca nu stiu. Nici nu conteaza.

Sunt multi oameni care au invatat jocul si l-au jucat pentru ei sau pentru cei apropiati. Fara sa faca un pact cu diavolul. Cei mai multi sunt oameni obisnuiti. Pe unii “nealinitati” (nu stiu cu ce au deranjat) ii putem identifica rapid. Urmariti Pandora Papers🙂 si investigatiile surori. Sute de ziaristi (multi de buna credinta) din intreaga lume au cercetat celebrele “scurgeri”. Cine o fi controlat Robinetul (si nu ma refer la pseudopresedintele american:))?

Baietii care se joaca piatra-foarfeca-hartie. De ce? N-am idee, dar pot face niste presupuneri. Am studiat fenomenul, asa ca imi permit sa adaug si educate dupa presupuneri. Apropos, unele dintre dezvaluirile de pe RiseProject (sau multe alte site-uri similare) fac parte din acelasi arsenal de presiune. Deci care-s presupunerile? Unor idioti foarte utili (si dintre acestia prin scurgerile pandora) le-au fost aratate niste pisici. Unora mai tari de inger, le-a fost slabita increderea in sine. Unii dintre cei “facuti de rusine” in public sunt dintre idiotii foarte utili care pot fi sacrificati. Politicieni retrasi care pot suporta relaxat 2-3 articole pe prima pagina intrucat si-au facut deja datoria. Acestia apar in “scurgeri” doar pentru ca aveau nevoie sa mascheze operatiunea.

Lumii intregi? Niste panem et circenses (dar fara panem). Ramane doar circ. Rezultat ideal pentru metodele favorite utilizate de catre Elita pentru controlul oamenilor obisnuiti. Divide et impera si False flag. Pentru mentinerea echilibrului intre ei si a controlului idiotilor foarte utili jocul favorit este Santajul. Iar pentru a genera actiune se foloseste Frica.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs