Franța pune revolta din Noua Caledonie pe seama TikTok, a Rusiei și a Azerbaidjanului

Mai multe imagini șocante au apărut după tulburările și revoltele în curs de desfășurare care au cuprins teritoriul francez din Pacific, Noua Caledonie, în timp ce trupe franceze suplimentare, inclusiv forțe de securitate de elită, sunt pe drum pentru a ajuta autoritățile să restabilească ordinea.

Determinată să reprime o revoltă care a ucis cel puțin patru persoane și a rănit sute de oameni, Franța a declarat începând de miercuri starea de urgență – desfășurând soldați, interzicând platforma de socializare TikTok și acordând autorităților puteri polițienești suplimentare. Autoritățile spun că închiderea TikTok a fost necesară pentru a zădărnici capacitatea de organizare și instigare a revoltelor.

Tulburarea a fost declanșată atunci când Franța a adoptat o lege care ar extinde privilegiul de a vota la alegerile locale către toți cetățenii care au locuit în Noua Caledonie mai mult de 10 ani. Facțiunile pro-independență din teritoriu consideră măsura ca fiind un efort deliberat de a slăbi puterea indigenilor kanaci.

Dar, în loc să se concentreze pe găsirea unei căi de rezolvare a tensiunilor complexe și istorice din arhipelag, autoritățile de la Paris spun că o „mână străină” ar fi alimentat violențele anti-Franța. Potrivit unui nou raport publicat joi în Politico:

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat că violențele, în urma cărora și-au pierdut viața trei indigeni kanak și un ofițer de poliție, au fost susținute în mod activ de Azerbaidjan.

„Regret că unii dintre separatiști au făcut o înțelegere cu Azerbaidjanul”. Cu toate acestea, „chiar dacă există încercări de ingerință, (…) Franța este suverană pe propriul teritoriu, și cu atât mai bine”, a adăugat Darmanin.

Și, bineînțeles, numele Rusiei a fost rapid invocat:

Vorbind pentru POLITICO, un oficial francez din cadrul serviciilor de informații, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile de securitate națională, a declarat că „am detectat activități din partea Rusiei și Azerbaidjanului în Noua Caledonie de săptămâni, chiar de câteva luni. Ei împing narațiunea că Franța este un stat colonialist”.

Dar realitatea mai evidentă este că teritoriul are mari disparități de bogăție între cei de origine nativă și cei de origine europeană. Guvernul francez a invitat susținătorii și oponenții independenței la discuții la Paris, în ceea ce ar putea semnala că noua lege privind votul ar putea fi suspendată.

„Protestele au devenit violente luni seară, cu focuri de armă asupra forțelor de securitate, vehicule incendiate și magazine jefuite, în cele mai grave tulburări pe care le-a cunoscut teritoriul francez de peste mări din anii 1980”, relatează France24. Peste 130 de persoane au fost arestate până în prezent. Printre răniți: 64 de jandarmi și polițiști.

„S-au tras focuri de armă asupra jandarmilor cu arme de calibru mare și puști de vânătoare”, a declarat luni Înaltul Comisar francez al Republicii, Louis Le Franc, în fața presei. Printre numeroasele ținte incendiare s-au numărat reprezentanțe auto și o instalație de îmbuteliere. Pe autostrăzi au fost instalate baraje rutiere, iar supermarketuri și magazine au fost jefuite. Unii proprietari își predau inventarul fără a opune rezistență, în timp ce îi imploră pe răsculați să le lase clădirile intacte.

Un incendiu provocat a devastat complet această reprezentanță din Noumea, Noua Caledonie (AFP via Telegraph)

„Secția de poliție din apropiere era în flăcări și o mașină era și ea în flăcări, în fața casei mele”, a declarat pentru The Telegraph o femeie ale cărei rădăcini familiale din Caledonia sunt vechi de generații. „Erau strigăte și explozii neîntrerupte, mă simțeam de parcă eram într-un război. Suntem singuri. Cine ne va proteja?”.

Unii cetățeni se grupează pentru a lua securitatea în propriile mâini: Acest cartier a instalat o barieră pentru a-i ține pe revoltați la distanță (Théo Ruby, AFP via France24)

Deocamdată, starea de urgență acoperă următoarele 12 zile. Aceasta împuternicește autoritățile să efectueze percheziții, să confiște arme, să impună arest la domiciliu și să restricționeze mișcările persoanelor. Adunările publice sunt interzise. Obiectivul inițial al desfășurărilor de trupe: securizarea porturilor teritoriului și a aeroportului internațional, care este închis pe fondul violențelor. În teritoriu sunt trimiși încă 500 de polițiști.

„Nici o violență nu va fi tolerată”, a declarat premierul francez Gabriel Attal, precizând că noile puteri ale statului „ne vor permite să desfășurăm mijloace masive pentru a restabili ordinea”. Printre morți se numără un jandarm francez în vârstă de 24 de ani, împușcat în cap după ce și-a dat casca jos pentru a vorbi cu locuitorii.

Situată la aproximativ 900 de mile est de Australia, Noua Caledonie este unul dintre vestigiile rămase din imperiul francez. Ea cuprinde mai multe grupuri de insule, inclusiv insula principală, lungă de 240 de mile și lată de 25 de mile, care se mai numește și Noua Caledonie. Bariera de recif care o înconjoară este a doua ca mărime din lume, după Marea Barieră de Corali din Australia.

Noua Caledonie este al patrulea mare producător mondial de nichel, după Indonezia, Filipine și Rusia, și reprezintă 7% din producția mondială. Cu toate acestea, industria sa de nichel este în corzi. Cele trei instalații de procesare ale sale sunt aproape de colaps financiar, din cauza conflictelor politice continue care preced criza actuală, precum și a costurilor ridicate, a raportat mining.com în februarie. Acest lucru a dus la negocieri pentru intervenția Franței.

La începutul lunii mai, Congresul SUA a adoptat o lege care ar interzice efectiv TikTok în Statele Unite, cu excepția cazului în care compania mamă ByteDance, cu sediul la Beijing, o vinde.

Interzicerea de către Franța a TikTok în Noua Caledonie ar trebui să ne reamintească faptul că, în ciuda afirmațiilor guvernului american cu privire la faptul că populara platformă ar fi o armă chineză care vizează informațiile americanilor, interdicția din SUA este, de fapt, despre controlul informațiilor.

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs