Alianța ”patrioților” globaliști versus monopolul marilor comercianți

Imediat ce a ajuns premier, Marcel Ciolacu a promis din partea PSD că va promova un soi de ”patriotism economic”. Măcar atât, dacă suveranitatea din punct de vedere politic s-a dus demult pe apa sâmbetei.

Ei bine, e foarte greu de spus ce face guvernul în mod concret pentru a sprijini firmele cu capital autohton. Prețurile la utilități și materii prime au explodat, așa că IMM-urile abia respiră, în condițiile în care alianța PSD-PNL tocmai a propus o nouă majorare a salariului minim. Adică alte taxe și impozite în spinarea micilor întreprinzători.

Patriotismul economic se vede de la mare distanță în comerțul cu amănuntul, în lanțurile de supermarketuri. Toate cele zece mari rețele comerciale aparțin unor investitori străini (cu Franța și Germania capete de afiș) care nu s-au mulțumit cu câte unul sau două magazine în fiecare oraș și s-au extins la nivel de stradă și cartier. Există un cvasi-monopol ”extern” în comerț, pe care guvernul Ciolacu îl încurajează și îl protejează în detrimentul IMM-urilor românești.

Desigur, mulți se întreabă de ce nu avem companii românești similare cu Metro, Carrefour, Lidl sau Kaufland. În primul rând, acestea din urmă au zeci de ani de experiență în occident, sunt foarte bine capitalizate și beneficiază de lanțuri de distribuție la nivel global. Singura tentativă a unui întreprinzător autohton de a sparge gheața i-a aparținut lui Dinu Patriciu, care din diverse motive a eșuat cu lanțul de magazine de cartier MIC. La polul opus în materie de succes se află frații Pavăl, proprietarii rețelei Dedeman – însă aici vorbim exclusiv despre produse de bricolaj.

România are nevoie ca de aer de un Dedeman profilat pe vânzări alimentare. Dacă frații Pavăl ezită, iar alți mari întreprinzători se tem de un eventual eșec după ”precedentul Patriciu”, poate că guvernul ar trebui să apuce taurul de coarne și să pună pe picioare o astfel de rețea.

Fabrica de Antibiotice Iași, acolo unde statul român a rămas acționar majoritar, este doar unul dintre exemplele de bun management, de real succes în afaceri fără participarea capitalului privat. În domenii strategice ca energia, sistemul bancar sau producția de medicamente, guvernul ar trebui să păstreze pârghii importante. Așa cum se întâmplă în Ungaria, spre exemplu.

Comerțul cu produse alimentare poate fi încadrat, fără discuție, la capitolul ”domenii strategice”. Din nefericire, un capitol trecut de bunăvoie și integral în mâinile unor interese străine.

Faptul că românii cumpără alimente de import adesea mult mai scumpe decât în occident (iar uneori și inferioare calitativ) se reflectă în mod direct asupra nivelului de trai. Și asupra sănătății. Jurnaliștii de la Hotnews au publicat recent două materiale (din zecile de cazuri existente) despre comportamentul abuziv al celor mai mari rețele comerciale – toate cu capital străin. Proprietarii fabricii de înghețată Cream Land din Teleorman și cei ai fabricii de magiun Topoloveni s-au plâns că produsele lor au fost scoase din supermarketuri abuziv, sub diverse pretexte.

Reprezentanții Metro au încercat să impună pentru anul 2023 achiziția unui borcan de magiun cu 9,4 lei (urmând să-l vândă cu 30 de lei), deși le-am comunicat că au crescut costurile: cel cu manopera a crescut cu 8%, costul cu energia a crescut cu 250% pentru curentul electric și cu 172% pentru gaze naturale. Iar costul cu ambalajul a crescut cu 64%, după cum costul cu achiziționarea prunelor a crescut cu 24%”, a explicat Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun Topoloveni, pentru Hotnews.

Bătaia de joc la adresa producătorilor români a devenit aproape o practică, fără ca guvernanții să schițeze vreun gest. De altfel, premierul Ciolacu a subliniat în repetate rânduri că este exclus să-i deranjăm pe partenerii noștri occidentali prin intervenții de o minimă demnitate, întrucât ar putea să le provoace indispoziție, dureri de cap și chiar stări de greață.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Horatiu spune:

    Înainte ca magiunul Topoloveni să capete „recunoaştere europeană” era în rafturi cu preţ apropiat cu alte gemuri şi magiunuri similare (4,00-5,00 lei).
    După ce s-a „înnobilat” a sărit imediat la 7,80 lei.
    Ăsta e adevărul.

  2. Bizzu spune:

    Soluții la această problemă de securitate alimentară (astfel definită, problema ar trebui să fie pe agenda CSAT) există, doar că sunt gesturi punctuale fără legătură între ele și fără o gândire coerentă care să dirijeze un asalt anti-globalist BINE țintit și orchestrat.
    Ce se mai aude cu Casa Unirea? De când Petre Daea și Mircea Coșea au dispărut din peisajul public nu se mai aude nimic. Slugoii globaliști de la București au ucis această idee la comanda stăpânilor lor de la Bruxelles?
    Este nevoie urgentă măcar de o rețea exclusiv românească (dacă nu mai multe) cu produse exclusiv românești. Orice altceva nu este o alternativă la globalism.
    2. Există câteva rețele românești regionale (de ex. Unicarm, Darina, Anabella, etc.) DAR ele nu reprezintă CU ADEVĂRAT alternativa la globaliști. În primul rând pentru că majoritatea produselor sunt ACELEAȘI ca și în magazinele globaliste, cu foarte multă marfă de import. În al doilea rând, nimeni din aceste rețele nu face o selecție a produselor curate, sănătoase. Am intrat de curând într-un magazin Unicarm din simpatie pentru comerțul alternativ. Drăguț, simpatic, unele prețuri foarte bune DAAAR am ajuns să citesc etichetele conservelor produse chiar de către Unicarm și mi s-a făcut lehamite. Păi dacă nici producătorii noștri autohtoni nu înțeleg KRIMA producerii de conserve pline de E-uri CUM cred ei că pot deveni o alternativă?
    Stimați patroni din comerțul alternativ și din producția alimentară tradițională, treziți-vă, uniți-vă și începeți să vă mișcați unitar și coerent ÎN SPRIJINUL consumatorilor, nu doar al profitului dvs. Oferiți-le o selecție de produse curate, românești, tradiționale, la prețuri accesibile. Oferiți-le ALTCEVA decât jegul și gunoaiele otrăvite din magazinele globaliste. Sunt convins că în timp scurt succesul financiar va fi asigurat: veștile circulă repede între consumatori. AM VĂZUT povestea asta funcționând în mai multe rânduri acolo unde trăiesc eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs