Mai rapid decât se aștepta: introducerea euro digital în modul turbo


Un articol de opinie de
Patrick Schüffel (Elveția)

Banca Centrală Europeană (BCE) accelerează ritmul. În octombrie 2023, BCE a decis să lanseze faza pregătitoare pentru euro digital.

Această versiune digitală a monedei euro, care va fi emisă de BCE și este destinată mijloacelor de plată electronice, are ca scop să permită efectuarea de tranzacții electronice direct între consumatori și întreprinderi, fără implicarea furnizorilor de servicii financiare. La finalul fazei pregătitoare de doi ani, Consiliul BCE va decide dacă va continua sau nu procesul de introducere a noii monede. În acest caz, s-ar putea întâmpla mai repede decât credeți.

Fiind un mijloc de plată digital a cărui utilizare este înregistrată cu precizie într-un registru central, euro digital comportă riscuri considerabile pentru viața privată și autonomia financiară a fiecărui utilizator. Nu numai că tranzacțiile cu noua monedă ar putea fi urmărite fără probleme, dar utilizarea ei ar putea fi restricționată sau complet împiedicată de stat prin simpla apăsare a unui buton.

Cu toate acestea, avertismentele politicienilor și academicienilor cu privire la euro digital sunt în mod regulat aruncate la coș, în mod curios adesea atât de către cei care sunt în favoarea euro digital, cât și de către oponenți. Argumentul este următorul: Euro digital nu poate fi introdus împotriva voinței poporului. Pur și simplu nu ar găsi suficienți utilizatori.

Dar cât de valabil este argumentul? O răspândire rapidă a euro digital este perfect fezabilă, chiar și fără sprijinul populației. BCE, ai cărei acționari sunt statele din zona euro, poate conta pe sprijinul activ al guvernelor acestor țări pentru introducerea euro digital.

Divide și cucerește

Ca un prim pas, guvernele ar putea – în conformitate cu motto-ul „divide et impera” – să înceapă prin plata transferurilor în euro digital, ca mijloc de plată obligatoriu, în baza unui temei juridic, așa cum prevede BCE.

Această configurație ar anula autonomia privată, iar acceptarea euro digital nu ar putea fi refuzată, spre deosebire de banii convenționali în euro. Abordarea ar avea avantajul că, inițial, nu întreaga populație ar fi afectată de introducerea monedei euro digitale, ci doar acele segmente dependente de sprijinul statului și care este foarte puțin probabil să se revolte împotriva noii monede.

Pas cu pas

Pentru Germania, de exemplu, ar însemna că cei 3,9 milioane de beneficiari ai venitului garantat ar primi inițial cel puțin o parte din plăți în euro digital. La aceștia s-ar adăuga cei aproximativ 0,8 milioane de beneficiari de indemnizație de șomaj. Într-o a doua etapă, pensiile ar putea fi plătite, cel puțin parțial, în euro digitali.

Acest lucru ar afecta aproximativ 25,9 milioane de beneficiari de pensii. Într-o a treia etapă, salariile unui total de 5,1 milioane de angajați din sectorul public ar putea fi plătite în euro digital. Apoi, în al patrulea rând, sunt salariile și plățile lucrătorilor și angajaților din companiile deținute de stat. Numai în Germania, Deutsche Bahn are peste 200.000 de angajați (toate cifrele sunt valabile din 2022).

Cu ajutorul acestei coerciții din partea statului, numărul de utilizatori ai euro digital ar putea fi extins la peste 35 de milioane în câțiva ani sau chiar luni, și astfel la peste 40% din populația rezidentă. Cifrele monetare ar fi la fel de impresionante: Dacă bugetul social al Germaniei, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, ar fi plătit prin intermediul euro digital, acesta ar reprezenta aproape 30% din produsul intern brut.

Ar fi de conceput și alte măsuri de răspândire a euro digital, cum ar fi plata exclusivă a subvențiilor în euro digital, precum și rambursarea impozitelor în euro digital.

Încurajarea

Ar putea fi aplicate măsuri mai blânde, cum ar fi așa-numita „încurajare”, prin introducerea de reduceri pentru plățile efectuate cu euro digital, de exemplu în transportul public sau la plata facturilor GEZ. De asemenea, tinerii ar putea fi atrași în joc prin sponsorizarea concertelor și festivalurilor de către BCE, iar euro digital să fie singurul mijloc de plată la aceste evenimente.

Concluzie

Deși acest exemplu de calcul se aplică doar în Germania, se poate presupune că situația este similară și în alte țări din zona euro. Însă chiar dacă se presupune că situația ar fi acolo fundamental diferită, țările respective nu ar avea altă opțiune decât să se deschidă către euro digital – deoarece 30% din produsul intern brut al celei mai mari economii europene ar fi trecut deja la euro digital.

Datorită legăturilor economice strânse din cadrul zonei euro, partenerii de afaceri europeni nu ar avea nici ei scăpare. Cu imensul său buget social, Germania ar putea deveni primul domino important din zona euro, ceea ce ar putea duce la eliminarea numerarului fizic.

Declarațiile BCE cu privire la calendarul de introducere a monedei euro digitale sunt încă destul de vagi. În cazul în care se va lua o decizie în favoarea noii monede, implementarea ar putea avea loc foarte rapid. Oponenții nu ar trebui în niciun caz să se simtă în siguranță, argumentând că euro digital nu ar fi oricum popular printre utilizatori.

Mai este încă timp pentru a dezvolta alternative de viitor la euro digital, cum ar fi „depozitele simbolice”, și pentru a organiza o dezbatere publică pe această temă. Dar fereastra de oportunitate se închide. Destul de curând.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs