Atentantul de la Moscova ”poate aduce mai multe incertitudini” în criza din Ucraina

Un articol de Liu Xin și Wang Wenwen pentru publicația Global Times (China)   

Rusia rămâne sceptică față de afirmația SUA privind legăturile Statului Islamic cu atacul.

În timp ce patru suspecți au fost aduși în fața instanței, răspunsul la întrebarea „cine se află în spatele atacului” rămâne în ceață. SUA și Occidentul au acuzat Statul Islamic ca fiind autorul atacului și au negat orice implicare a Ucrainei. Cu toate acestea, explicația a fost întâmpinată cu scepticism de partea rusă.

Analiștii au declarat că incidentul ar putea avea un impact major asupra politicii externe a Rusiei și ar putea escalada și mai mult conflictul cu Ucraina, în funcție de rezultatul anchetei rusești. De asemenea, aceștia au spus că posibilitatea ca Statul Islamic (SI) să se afle în spatele atacului adaugă un alt nivel de complexitate situației. Tragedia de la Moscova amintește provocările cu care se confruntă țările în lupta împotriva terorismului în mijlocul unei geopolitici globale complicate.

Duminică, Tribunalul districtual Basmanny din Moscova a dispus arestarea preventivă a celor patru suspecți, toți cetățeni din Tadjikistan, acuzați de acte de terorism, potrivit presei.

Atentatul comis vineri la sala de muzică Crocus City Hall din Moscova a provocat moartea a cel puțin 137 de persoane.

În timp ce ancheta privind atacul terorist este în curs de desfășurare, o nouă bătălie axată pe „cine se află în spatele atacului” s-a intensificat în ultimele zile, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari privind escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina. Analiștii au declarat că unele părți implicate încearcă să interpreteze incidentul pentru a se potrivi propriilor interese, ceea ce ar putea complica și mai mult situația actuală.

Retorică diversă

După atacul din sala de concerte, Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), o ramură a SI, a revendicat responsabilitatea, iar serviciile secrete americane au „confirmat”, de asemenea responsabilitatea SI, potrivit Reuters. În plus, Casa Albă a declarat vineri că nu are niciun indiciu inițial că Ucraina ar fi fost implicată în atacul de la Moscova.

Cu toate acestea, în timpul unei alocuțiuni televizate, președintele rus Vladimir Putin a declarat că 11 persoane implicate în atac au fost reținute, inclusiv cei patru presupuși atacatori. Ei au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde ”o fereastră a fost pregătită pentru ei pe partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat”, după cum a spus Putin, potrivit TASS.

SUA și Occidentul speră ca vina să pice pe capul unei organizații teroriste, deoarece dacă se va dovedi că Ucraina are legătură cu împușcăturile mortale din sala de concerte, americanii își vor pierde legitimitatea în susținerea Ucrainei, după cum a declarat Wang Xiaoquan, expert al Institutului de Studii Ruse, Est-Europene și din Asia Centrală al Academiei Chineze de Științe Sociale.

În ceea ce îl privește pe Putin, acesta trebuie să tragă la răspundere persoanele responsabile pentru a liniști poporul rus, a spus Wang.

Faptul că SUA s-a grăbit să nege implicarea Ucrainei a dus, de asemenea, la întrebări. Într-un articol pentru kp.ru, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat SUA că încearcă să „salveze Ucraina” prin menționarea grupului terorist SI.

Posibilitatea ca SI să comită atacul din sala de concerte rămâne valabilă. Un atac anterior din Iran din ianuarie, în care doi membri ai SI au detonat centuri explozive în mulțime și au ucis aproape 100 de persoane, a avut unele asemănări cu cel de la Moscova, după cum a declarat Cui Heng, cercetător la Institutul Național Chinez pentru Schimburi Internaționale și Cooperare Judiciară SCO, cu sediul la Shanghai.

Wang consideră că ar fi puțin exagerat ca SI să fie creierul din spatele atacului, întrucât situația din Siria s-a stabilizat deja, iar conflictele din Orientul Mijlociu sunt în principal între Israel și Palestina. „Dacă SI ar efectua un atac terorist, nu ar fi mai logic să vizeze Israelul în loc de Rusia?”, a declarat Wang.

Li Wei, un expert de la China Institutes of Contemporary International Relations, a declarat, de asemenea, că atacul terorist de la sala de concerte nu se potrivește întru totul cu modelul atacurilor anterioare ale SI.

„Conduși de extremismul religios, membrii SI comit de obicei atacuri de tip lup singuratic sau sinucigașe”, a spus Li, menționând că, dacă SI și-ar schimba caracteristicile sale de bază legate de extremismul religios, atunci nu ar mai fi SI.

De asemenea, ar fi puțin probabil ca guvernul ucrainean să fie implicat într-o activitate teroristă, dar dacă s-ar descoperi implicarea unor forțe extremiste din Ucraina, atunci ar pune Ucraina într-o situație nefavorabilă, a spus Li.

Unii analiști au remarcat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca extremiștii din Ucraina să participe la atac, având în vedere pesimismul din cauza situației de pe câmpul de luptă și a scăderii sprijinului din partea Occidentului.

Aceștia au mai spus că este prematur să se atribuie vina pentru atac și că rezultatul final va fi determinat de ancheta în curs și de politicile marilor puteri față de părțile implicate.

În timp ce au condamnat teroriștii, unii politicieni din alte țări occidentale au acuzat Rusia că aruncă vina pe Ucraina. De exemplu, cancelarul britanic Jeremy Hunt a declarat duminică pentru Sky News că au „foarte puțină încredere în tot ceea ce spune guvernul Rusiei”. El a spus că rușii „creează o perdea de fum de propagandă pentru a apăra o invazie absolut malefică a Ucrainei”.

Duminică, un depozit subteran de gaz din Ucraina a fost atacat cu rachete rusești ”destinate” instalațiilor energetice. Tot duminică, Rusia a lovit cu rachete infrastructura critică din regiunea vestică a Ucrainei, Lviv, la începutul zilei de duminică, într-o lovitură aeriană majoră în care o rachetă de croazieră rusă a zburat pentru scurt timp în spațiul aerian al Poloniei, potrivit Reuters.

Aceste ultime atacuri arată că situația se schimbă pe câmpul de luptă, a declarat Wang.

O escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina ar putea afecta, de asemenea, situația de securitate din alte regiuni. Teroriștii ar putea vedea conflictele geopolitice ca pe o oportunitate pentru a lansa atacuri, au spus analiștii, avertizând mai multe țări să rămână vigilente.

Potrivit TASS, duminică oamenii au fost evacuați din aproximativ 10 centre comerciale din Moscova în urma unor amenințări cu bombă.

Moscova a înregistrat o serie de false amenințări cu bombă, venite prin e-mail de la persoane neidentificate, începând din noiembrie 2019. Au fost vizate școli, instanțe, centre comerciale, magazine și instituții de învățământ superior. Nicio amenințare nu a fost reală până acum.

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs