Ce și când a știut CIA

În timp ce Ucraina se îndreaptă spre un dezastru politic și militar, este timpul să ne întrebăm de ce CIA nu a reușit să prezică fenomenul. „Stați puțin”, ați putea spune, „de unde știți că CIA nu a făcut-o?”. Întrebare corectă. Nu mai am acces la informații clasificate, dar pot citi declarațiile publice ale oficialilor Departamentului Apărării și ai Departamentului de Stat, precum și observațiile făcute de diverși membri ai Congresului. În niciun moment în ultimii doi ani – de la începutul Operațiunii Militare Speciale – nu am auzit vreun cuvânt descurajator din partea cuiva cu acces la ședințele informative ale CIA privind perspectivele militare ale Ucrainei care să sugereze că Occidentul s-a angajat într-o misiune nebunească în încercarea de a distruge Rusia.

În ajunul începerii invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, CIA ar fi trebuit să ofere răspunsuri la următoarele întrebări:

1.Care este capacitatea și starea forțelor armate rusești?

2.Care este capacitatea Rusiei de a rezista sancțiunilor economice occidentale?

3.Care sunt condițiile care trebuie să existe pentru a-l forța pe președintele Putin să plece din funcție?

Iată ce știm cu siguranță. În ciuda rugăminților repetate ale lui Vladimir Putin către președintele Joe Biden și alți lideri occidentali de a oferi asigurări că Ucraina nu va fi admisă în NATO, Occidentul i-a spus lui Putin să se ducă naibii și a continuat să construiască armata Ucrainei. SUA și aliații săi din NATO credeau că armata Rusiei era slabă și ineficientă. Liderii occidentali credeau, de asemenea, că economia Rusiei era vulnerabilă la sancțiunile economice occidentale și că un colaps economic în Rusia l-ar catapulta pe Putin de la putere.

Planul occidental era simplu, îndrăzneț și iluzoriu – adică, folosind Ucraina ca proxy militar, să învingă Rusia și să-l umilească pe Vladimir Putin; să aplice sancțiuni economice occidentale care să devasteze economia rusă și să erodeze și mai mult sprijinul pentru Putin; să rupă Republica Rusă în 41 de noi țări. Pare o nebunie, dar aruncați o privire la ceea ce a scris Angel Vohra în Foreign Policy Magazine în aprilie 2023:

Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa, o agenție guvernamentală independentă a SUA, cu membri din Camera Reprezentanților și Senatul SUA, precum și din departamentele de apărare, de stat și de comerț, a declarat că decolonizarea Rusiei ar trebui să fie un „obiectiv moral și strategic”. Forumul „Free Nations of Post-Russia”, care cuprinde politicieni și jurnaliști exilați din Rusia, a organizat o reuniune la Parlamentul European din Bruxelles la începutul acestui an și anunță trei evenimente în diferite orașe americane în această lună. Forumul a publicat chiar și o hartă a unei Rusii dezmembrate, împărțită în 41 de țări diferite, într-o lume post-Putin, presupunând că acesta pierde în Ucraina și este înlăturat.

Analiștii occidentali promovează din ce în ce mai mult teoria conform căreia dezintegrarea Rusiei se apropie și că Occidentul trebuie nu numai să se pregătească pentru a gestiona orice posibilă revărsare a războaielor civile care vor urma, ci și să beneficieze de pe urma fracturii, atrăgând în sfera sa de acțiune națiunile succesoare bogate în resurse. Aceștia susțin că, atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991, Occidentul a fost luat prin surprindere și nu a reușit să profite pe deplin de oportunitatea capitală. Acum trebuie să elaboreze o strategie pentru a pune capăt amenințării rusești o dată pentru totdeauna, în loc să îi ofere o rampă de lansare lui Putin.

Pur și simplu Statele Unite și aliații lor din NATO au fost obsedați de eliminarea Rusiei ca națiune și au văzut în războiul din Ucraina oportunitatea de a duce la îndeplinire planul. În niciun moment înainte de începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, sau după, comunitatea de informații a SUA nu a furnizat vreo evaluare care să contrazică această narațiune.

Așadar, haideți să aruncăm o privire retrospectivă la ceea ce se spunea în public despre cele trei întrebări pe care le-am prezentat mai sus. Voi începe cu starea armatei ruse. Iată ce învârtea GIS – un grup de „reflecție” cu sediul în Europa – în mai 2022. Rețineți, această evaluare era reluată de întreaga instituție de securitate națională din SUA:

La o lună de la începerea războiului, situația fusese schimbată. Partea ucraineană a provocat pierderi masive agresorului și a preluat inițiativa în contraofensive de succes. Grav afectate, forțele rusești s-au retras din nordul Ucrainei. Implicația este că, în timp ce capacitatea de rezistență a Ucrainei fusese subestimată, capacitatea mașinii de război rusești fusese și mai grav supraestimată.

Iar acum, pe baza primelor evoluții de pe teren, pare din ce în ce mai probabil ca ofensiva rusă din Donbas să aibă aceeași soartă ca și ambiția eșuată de a cuceri Kievul. Dacă se va întâmpla, atunci Ucraina va câștiga războiul, fie și cu un preț oribil. Având în vedere că părții ruse nu i se va permite să cedeze până când nu va mai avea cu ce să lupte, se poate prezice că Rusia va ieși din război cu o forță militară grav avariată. Un astfel de scenariu ar avea implicații profunde pe termen lung.

Apoi, îl avem pe generalul în retragere al armatei americane Ben Hodges, care oferă evaluarea sa greșită în august 2023:

„Pentru mine, aceasta este fie aroganță, fie lipsă de experiență, fie pur și simplu nu au învățat nimic”, a continuat Hodges. „Și cred că ceea ce vedem este că, chiar și cu un elicopter de atac de ultimă generație de milioane de dolari, dacă ai un pilot fără experiență, atunci va fi doborât.”…

Generalul în retragere a adăugat în timpul interviului său că, chiar și „după 18 luni” de război, Rusia arată că este încă „foarte slabă”, în ciuda faptului că dispune de aeronave eficiente și echipate.

„Există atât de multe conversații despre faptul că Ucraina nu poate face acest lucru”, a spus Hodges. „Pe de altă parte … Ei [Rusia] au pierdut atât de mulți piloți, au pierdut atât de multe tancuri, au pierdut atât de multă artilerie, continuă să piardă generali. Sistemul lor logistic este fragil. Așadar, cred că acum este momentul să aplicăm cu adevărat presiune asupra Rusiei, să nu ne oprim sau să ezităm”.

Ar trebui să scriu o carte de 500 de pagini pentru a compila toate predicțiile greșite, eronate, ale Occidentului cu privire la capacitatea militară a Rusiei. Ele reprezintă un eșec monumental al serviciilor de informații.

Asistăm la un dezastru similar atunci când vine vorba de predicțiile occidentale cu privire la efectul anticipat al sancțiunilor asupra economiei rusești. The Wall Street Journal, de exemplu, și-a prezentat analiza la 26 ianuarie 2022 într-un articol intitulat „Încercările Rusiei de a-și proteja economia au scos la iveală un punct slab”.

Experții spun că pachetul de represalii trasat de SUA și Europa va provoca pagube grele, în ciuda eforturilor Rusiei de a-și izola economia…

Acum, o serie de măsuri mai dure, în cazul unei noi incursiuni în Ucraina, ar putea testa această abordare, iar experții spun că elear putea provoca dureri economice ample, în ciuda eforturilor dlui Putin de a amortiza lovitura.

Marți, Statele Unite au declarat că sunt pregătite să impună sancțiuni și controale la export în sectoare critice ale economiei rusești. Oficiali de rang înalt ai administrației au declarat că SUA ar putea interzice exportul în Rusia a diverse produse care utilizează microelectronică bazată pe echipamente, software sau tehnologie americană, similar campaniei de presiune a SUA asupra gigantului chinez de telecomunicații Huawei Technologies Co. Oficialii americani au declarat anterior că măsurile avute în vedere includ, de asemenea, tăierea accesului băncilor rusești la dolar și posibile sancțiuni asupra exporturilor de energie rusești.

Brian O’Toole, fost oficial al Trezoreriei și expert în sancțiuni la think tank-ul Atlantic Council, a declarat că ultima rundă de sancțiuni, dacă va fi adoptată, „ar provoca o dislocare economică uriașă, cu consecințe economice masive… Va exista un impact economic imediat”.

Durerea economică ar putea afecta și mai mult ratingul de aprobare al domnului Putin, care a scăzut la 65% în decembrie, de la aproape 90% în 2015, potrivit institutului de sondaje independent rus Levada Center.

Printre cele mai dure opțiuni – și una despre care negociatorii occidentali spun că nu se află în prezent pe masă – administrația Biden a cântărit în trecut deconectarea Moscovei de la sistemul bancar internațional SWIFT, folosit de peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări, și împiedicarea instituțiilor financiare rusești să folosească dolarul american.

Ce greșeală colosală. Iar administrația Biden a dublat această acțiune prostească, tăind accesul Rusiei la SWIFT. Efectul real al sancțiunilor a determinat Rusia să se miște rapid pentru a forma noi alianțe economice cu China și cu alte economii majore din sudul lumii, iar sancțiunile au accelerat dezvoltarea unui sistem de plată alternativ, independent de dolarul american. Fie că administrația Biden a ignorat avertismentele analiștilor CIA potrivit cărora rezerva enormă de resurse naturale a Rusiei, petrol, gaze, cărbune, aluminiu, nichel, azot și minerale de pământuri rare, o izola de sancțiunile occidentale, fie că CIA nu a analizat cu exactitate puterea economiei rusești.

În loc să slăbească sprijinul public din Rusia pentru Vladimir Putin, poziția sa politică a devenit mai puternică. În loc să îl izoleze pe Putin, războiul proxy al NATO l-a ajutat pe Putin să consolideze și să extindă relațiile cu China, India, Iran, Coreea de Nord, Africa de Sud și Brazilia.

Occidentul este prins în propria capcană. Rusia a reactivat o industrie de apărare muribundă și produce muniție, obuze, rachete, rachete, artilerie, tancuri, drone și vehicule de luptă într-un ritm pe care Occidentul nu îl poate egala. În loc să demonstreze superioritatea occidentală, alianța NATO a fost expusă ca o mulțime fracturantă și impotentă. Înfrângerea Ucrainei va forța Statele Unite și NATO să facă o alegere – să escaladeze războiul cu Rusia și să riște o conflagrație nucleară sau să găsească o rampă de ieșire diplomatică. În timp ce retorica actuală în rândul multor membri NATO este belicoasă, cu Macron al Franței încercând să stârnească sprijin pentru a se alătura luptei împotriva Rusiei, diviziunile din Europa sunt în creștere. Germania cu siguranță nu mai este entuziasmată să semneze pentru misiunea sinucigașă a Franței.

Cheia pentru sfârșitul războiului se află la Washington DC. Este un an electoral, iar electoratul nu are stomac pentru o confruntare militară directă cu Rusia. Apoi, mai avem și faptul că administrația Biden este mai concentrată pe războiul dintre Israel și palestinieni, pe închiderea Mării Roșii de către Houthi și pe teama că China va acționa împotriva Taiwanului. Nu există un plan de ieșire bun, curat și evident pentru ca SUA să pună capăt sprijinului său pentru războiul prin procură cu Rusia. Cel mai bun lucru la care poate spera echipa lui Biden este ca Zelensky să fie răsturnat și un nou guvern ucrainean să decidă să caute pacea cu Moscova. În acel moment, Biden poate să ridice din umeri și să spună „Am încercat”, apoi să plece. Acesta ar fi rezultatul pe care îl sper eu.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. […] Ce și când a știut CIA […]

  2. super corect,ca întotdeauna, larry Johnson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs