Atunci când ne întrebăm de ce în România există atât de mulți rusofobi, putem spune că trei ar fi principalele motive: comunismul adus de sovietici, problema Basarabiei și propaganda de după 1989.
A fi rusofob e cam același lucru cu a fi antisemit, antiamerican sau antieuropean. Nu există argumente raționale pentru a avea sentimente profund negative față de o întreagă nație.
Relațiile României cu Moscova au oscilat de la foarte bune, la foarte proaste, în funcție de liderii aflați la cârma celor două țări. Și de contextul geopolitic. Rușii au pus umărul alături de noi în războiul de Independență, când am ieșit de sub jugul otoman, apoi ne-au călărit vreme de 45 de ani, după ce armata lui Antonescu s-a avântat până la Stalingrad (în paranteză fie spus, Ceaușescu a jucat foarte bine rolul disidentului din Pactul de la Varșovia, fără a avea nicio clipă tentația de a trece în barca NATO).
Cum ar fi ca românii să-i judece pe americani la grămadă, doar prin prisma bombardamentelor din aprilie 1944 asupra Bucureștiului, când au murit 3.000 de oameni, majoritatea civili? Sau doar prin prisma celor două bombe atomice lansate asupra Japoniei, cu sute de mii de morți?
Când se referă la ”ruși”, propaganda oficială de după 1989 arată întotdeauna cu degetul spre Stalin și spre sovietici. Spre comuniști. Care reprezentau, inițial, doar o mică parte din societatea rusă. Cum ar veni, dacă am face o paralelă cu vremurile prezente, Partidul Comunist rus era un soi de Partidul Democrat din SUA, cu Biden în rolul lui Stalin. O bună parte din societatea rusă îi ura pe comuniști. La fel cum se întâmplă astăzi cu simpatizanții lui Trump, care îi disprețuiesc pe democrați. Îi consideră comuniști sadea.
Se ridică, evident, întrebarea: poate fi învinovățită și trasă la răspundere întreaga societate americană pentru politica dezastruoasă a lui Joe Biden? Sunt vinovați toți rușii pentru ororile din epoca Stalin? Chiar și rușii din generațiile de după Războiul Rece?
Să nu uităm că în perioada 1989-2014, adică vreme de un sfert de secol, occidentul a curtat Rusia prin toate mijloacele: a investit masiv în spațiul ex-sovietic, a colaborat cu Moscova în domeniul științific, cultural și sportiv, a format mii de tineri în universitățile din Vest șamd. A existat o deschidere reală, au fost relații excelente între Gorbaciov, Elțîn, Medvedev și Putin pe de o parte, și lideri ca Merkel, Sarkozy și Bush jr, de cealaltă parte.
”Nu cred că generația de germani de astăzi ar trebui să își asume întreaga responsabilitate politică pentru tot ceea ce a făcut Germania nazistă. Oamenii din generația de astăzi nu pot fi trași la răspundere pentru ceea ce au făcut Hitler și acoliții săi, nu doar în Germania, ci și în alte părți ale lumii, în Europa etc. Cred că ar fi nedrept”, spune președintele Putin, într-un recent interviu.
Întrebarea este simplă: până la a câta generație ar trebui să plătim pentru erorile unor lideri de acum 80 de ani? Este normal ca nemții să fie asimilați cu imaginea lui Hitler, iar rușii cu cea a lui Stalin?
De ce toți americanii să fie învinuiți pentru stupiditățile lui Biden, israelienii pentru neghiobiile lui Netanyahu, iar românii pentru slugărnicia lui Iohannis?
Vinovăția este eminamente individuală și netransferabilă. Ea nu se transmite automat de la părinți la copii și nici nu poate fi pusă în spinarea unor popoare întregi. Chiar și dacă, prin absurd, un singur om dintr-o anumită etnie ar fi demn de respect.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60
Mihai Cantuniari says:
Citez din text: Ceaușescu a jucat foarte bine rolul disidentului din Pactul de la Varșovia, fără a avea nicio clipă tentația de a trece în barca NATO…
Nu pot fi de acord. Nicolae Ceausescu nu a jucat catusi de putin rolul disidentului, ci chiar s-a instrainat tot mai mult de URSS, pana la ruptura nedeclarata, dar reala. Nu a dorit sa treaca in barca USA-NATO, fiindca a urmarit consecvent si a obtinut independenta si suveranitatea Romaniei, cu patriotism si nationalism: – adevarate, nu jucate. Stimate domnule Adrian Onciu, de dragul Adevarului renuntati la fixatii si idiosincrazii.
Mihai says:
Nu e întru totul adevărat ce spui, apropo de ruși(soldații ruși) și rusofobie, poate ar fi mai bine să întrebi persoane mai in vârsta care au prins sfârșitul celui de-al doilea război mondial. La fel și în cazul germanilor…
Comșuța Radu says:
Foarte bine scris articolul. Din păcate ne luptă tot felul de prejudecăți, suntem bântuiți de spaime ale trecutului și nu reușim se ne ancorăm în realitatea obiectivă, să judecăm analitic cu o minte rece și atunci cădem în plasa propagandei. Dacă ne-am debarasa de acest balast am putea vedea de unde vine cu adevărat pericolul. Și totuși sunt și mulți oameni inteligenți care intuiesc adevărul. Astăzi dacă ar trebui să ne temem de ceva, să ne temem de origiana globalistă care vine din vest. Estul chiar nu are nici o treabă cu asta, cu toate că Putin cochetează cu sistemul monedei digitale și alte asemenea, și în China domneste o guvernare mult prea autoritară pentru libertatea cetățenilor ei. Și mai cred ca de această dată estul va înfrânge vestul. Pentru cine poate vedea semnele vremii.
Kostas says:
https://timpul.md/articol/mihai-eminescu-in-timpul-rusia-vreas-sa-mistuiasca-poporul-romans.html
Nu este deloc asa cum spuneti dvstra domnule Onciu. Doar cei care nu cunosc in detaliu istoria Romaniei ar putea sa cada in plasa unui articol de propaganda de genul asta. Va rog sa cititi ce spunea Mihai Eminescu despre rusi in ziarul Timpul la 1878, deci la un an de la proclamarea independentei de imperiul otoman. Acela este adevarul istoric despre relatia noastra cu rusii. Cititi si educati-va!
Kostas says:
Domnule Onciu, dvstra la inceputul articolului sugerati ca rusii au pus umarul la independenta Romaniei. Ca si cum ar fi fost un gest benevol si fratesc. Istoria vremii va contrazice cu argumente. Ei doreau sa ne ia o bucata din Moldova. Va faceti ca uitati de episodul 1918 cand au parasit transeele in urma pacii secrete incheiate cu germanii si ne au lasat sa aparam singuri un front de peste 700 de km. Si nu numai atat, sa luptam si contra hoardelor de bolsevici care in retargerea incercau sa jefuiasca sate si orase aproape fara aparare (vedeti relatarea bataliei de la Galati intre noi si rusi care doreau sa ocupe orasul). Trec peste episodul tezaurului ca despre asta stiu pina si rusii de rand.
Apoi uitati sa faceti referire la ceea ce s a intamplat in 1940 dupa anexarea fortata a Basarabiei cand 300.000 de romani basarabeni (adica 12,5% din pop de atunci a Basarabiei) au fost trimisi in gulag si exterminati. Uitati sa mentionati si de facatura Transnistria in ’91, un alt ghimpe ca Basarabia sa ramana agatata in sfera lor de influenta.
Si apoi, la sfarsit, trageti dvstra o concluzie cum ca e gresit sa transferam vina de la o generatia la alta. Si ca vezi doamne sa nu picam in plasa rusifobiei si propagandei. Dar domnule Onciu, rusii nu s au schimbat catusi de putin. Gandirea de tip imperialista care i a caracterizat pe timpul tarilor, a continuat in timpul comunismului si continua si acum in timpul kgb-istului reformat Putin. Deci aceasta rusofobie nu vine din aer cum ati sugera dvstra, vine din cunoasterea istoriei. Romanii stiu ca nu pot avea incredere in rusi. Si pe buna dreptate.