”Pentru mine, Putin seamănă perfect cu Hitler”

Un schimb de scrisori între scriitorul Wolfgang Bittner și un profesor universitar polonez

Wolfgang Bittner scrie despre contextul corespondenței:

”Mai există încă unele contacte din perioada în care am fost profesor invitat în Polonia. Din păcate, acestea au devenit fragile, deoarece îndoctrinarea populației nu se oprește la ușile universităților poloneze. În ultimele săptămâni, am fost în corespondență cu o fostă bună cunoștință care, din păcate, a cedat și ea propagandei controlate de SUA împotriva Rusiei și în favoarea Ucrainei. Spațiul de dezbatere a devenit din ce în ce mai restrâns; în acest sens, corespondența noastră nu este doar o raritate, ci și exemplară în această percepție diferită a situației politice actuale. Ceea ce spune corespondentul meu aud și citesc în mod foarte asemănător de la alți cunoscuți polonezi (sau chiar germani!).”

Schimbul de scrisori

Polonia, 24 decembrie 2023

Dragă Wolfgang,

Nu am mai primit vești unul de la celălalt de multă vreme. Este frumos că ai întrerupt această tăcere de Crăciun. (…)

Ce mai faci? Îți petreci timpul în mod productiv (scriind)?

Vești bune: alegerile din Polonia, care au înlăturat partidul PIS de la putere. Nici nu-ți vine să crezi cât de mult aștepta majoritatea polonezilor acest lucru și cu cât entuziasm au reacționat mulți polonezi. Cred că victoria forțelor democratice din Polonia a fost, de asemenea, ceva așteptat și plin de speranță pentru întreaga Europă democratică.

Urmăriți situația politică din Polonia?

Vă salut călduros

Tomasz

                                                                                                                Göttingen, 27 decembrie 2023

Dragă Tomasz,

Suntem bine și am avut un Crăciun liniștit. De ceva vreme suntem îngrijorați de situația politică din Germania, Europa și restul lumii. Ne-am bucurat de faptul că partidul PIS, care a făcut campanie împotriva Germaniei, printre altele, a fost demis în țara dumneavoastră. Relațiile dintre Polonia și Germania s-au răcit considerabil (chiar și contactele mele bune au fost întrerupte într-o oarecare măsură). Rămâne de văzut ce se va întâmpla în Polonia.

Democrația se prăbușește în toată Europa, inclusiv în Germania, iar eu, ca scriitor și jurnalist, sunt direct afectat. Întrucât m-am implicat intensiv în Ucraina începând din 2014, am spus și am scris despre războiul din Ucraina că ar fi putut fi evitat și că nu ar trebui plătite miliarde și furnizate arme pentru ”războiul prin procură”. Poziționarea mi-a adus discriminare. Am fost etichetat drept un teoretician al conspirației și un ”susținător al lui Putin”, iar cărțile mele au fost boicotate.

Guvernul de la Berlin și principalele noastre mijloace de comunicare în masă sunt complet necritice față de SUA, care răspândesc haos, crize și război în întreaga lume. Dar se pare că fenomenul este văzut diferit și în Polonia. După cum am citit, Polonia se înarmează, de asemenea, împotriva Rusiei. Peste tot există înarmare în loc de dezarmare, iar diplomația nu mai funcționează. Viitorul pare să fie un totalitarism organizat perfect din punct de vedere tehnologic, mulți oameni sărăcesc și se prăpădesc, dar există suficienți bani pentru armată. Mă tem că s-ar putea sfârși oribil. Oamenii vor să trăiască în pace, dar li se refuză acest lucru. Ce părere ai, dragă Tomasz, văd eu lucrurile prea sumbru sau chiar greșit? Mi-aș dori să pot avea o viziune mai pozitivă asupra situației.

Îți trimit salutări călduroase și urări de bine pentru astăzi

Wolfgang

PS: Renate merge din când în când la Turnul Bismarck de pe munte, unde obișnuiați să mergeți împreună, iar paznicul turnului o întreabă mereu despre ”profesorul polonez”, adică despre tine.

                                                                                                                              Polonia, 5 ianuarie 2024

Dragă Wolfgang,

problema cu Rusia nu este cu siguranță una dintre cele mai ușoare. Cu toate acestea, eu văd lucrurile altfel decât tine. Pentru mine, Putin se aseamănă perfect cu Hitler, cu ”mica” diferență că lui Hitler i s-a permis practic orice de către celelalte țări europene (dacă voia Cehoslovacia – poftim, dacă voia Saarland și Renania – poftim, dacă voia Austria – ”serviți-vă singuri, vă rog”), iar apetitul lui Putin, în schimb, a fost pus la punct (după preluarea sălbatică și nepedepsită a Crimeei și a provinciilor estice ale Ucrainei – Donbas).

Putin a avut toate cărțile în mână și a reușit să aprovizioneze cu gaze aproape toată Europa prin politicile sale abile (și să o șantajeze politic în acest proces). Împreună cu Germania, el a reușit chiar să dezvolte gazoducte (Nordstream I și II) pe la spatele UE – împotriva intereselor Poloniei, printre altele. Se poate spune cu cinism că, datorită războiului împotriva Ucrainei, adevărata față a lui Putin a fost în sfârșit recunoscută și că acest război a trezit, din fericire, Europa. Astfel, Europa și-a dat seama că Ucraina nu poate fi abandonată, deoarece Ucraina este un aperitiv. Dacă ar fi ocupată, alte țări (inclusiv Polonia) ar fi în meniul lui Putin.

De asemenea, nu pot să-i înțeleg pe acei oameni care preferă să privească în altă parte după atacul sovietic asupra Ucrainei (de exemplu, scrisoarea Emma semnată, printre alții, de Martin Walser). Oamenii au privit în altă parte de multe ori în istoria europeană (de exemplu, când au fost uciși evreii). Puneți capăt acestei politici care victimizează mii de oameni nevinovați. Doar din motive de umanitate, trebuie să fim solidari cu ucrainenii, trebuie să-i sprijinim și să ne înarmăm cu ei împotriva răului.

Sunt radical în respingerea lui Putin și în ajutorul meu extins pentru Ucraina. Să spunem asta deschis: Putin și megalomania sa au distrus o pace lungă și stabilă în Europa. Nu este vina Ucrainei, care vrea să aleagă și să meargă pe drumul ei (suveran), ci a lui Putin, care, la fel ca țarii din vechime, își revendică dreptul de a dispune liber de alții, de a decide asupra altora, de a privi țările și popoarele ca pe niște câini care trebuie ținuți în lesă și cărora trebuie să li se pună botniță dacă este necesar. Spun un NU fără echivoc unui astfel de comportament, gândire și acțiuni. Nu ar trebui să existe loc pentru o astfel de gândire în Europa în secolul XXI.

Dragă Wolfgang, sper că nu te vei simți ofensat de onestitatea și hotărârea mea.

Cele mai calde salutări din partea mea

Tomasz

                                                                                                              Göttingen, 23 ianuarie 2024

Dragă Tomasz,

Relația dintre alianța occidentală și Rusia nu este ușor de evaluat, nici măcar în opinia mea. După ce m-am implicat în această problemă din 2014 și am publicat patru cărți, am ajuns la concluzii diferite de ale dumneavoastră. Chiar dacă mass-media și politicienii noștri de frunte răspândesc o opinie diferită – cea a Washingtonului și a NATO -, iar Polonia o urmează fără critici. De asemenea, cred că este inutil să-l compari pe Putin cu Hitler. Chiar înainte de lovitura de stat inițiată de SUA în Ucraina, și chiar mai mult după aceea, Putin a fost sistematic demontat ca factor în politica internațională și, în cele din urmă, ostracizat. Puteți spune ce vreți despre Putin, dar eu am urmărit polemicile, discreditarea și propaganda de-a lungul anilor. Dacă vă puneți – fără emoții – în locul Rusiei, este evident că nu vor să aibă la granițele lor un amplasament de rachete de la care Moscova ar putea fi distrusă în cinci minute. (SUA nu ar tolera niciodată situri de rachete rusești în Mexic).

De altfel, Polonia a fost implicată în divizarea Cehoslovaciei alături de Germania în 1938. A fost luată o decizie comună în prealabil cu privire la cine va primi ce părți din Republica Cehă. Polonia a ocupat apoi regiunea Olsa (Teschener Land) la o zi după ce Germania nazistă a invadat Cehoslovacia. Iar Silezia Superioară a fost împărțită de Liga Națiunilor în favoarea Poloniei în 1922, fără a se ține cont de rezultatul referendumului. Alți dictatori ai marilor puteri, cum ar fi generalul Franco, Mussolini sau mareșalul Pilsudski, care era venerat în Polonia, sunt mai comparabili cu Hitler. Acesta din urmă este cunoscut pentru faptul că a dus războaie de intervenție împotriva țărilor vecine și a ordonat asasinarea adversarilor săi politici. Iar în ceea ce privește uciderea evreilor, ambasadorul polonez în Germania la acea vreme, Jozef Lipski, a declarat într-o conversație cu Hitler pe 20 septembrie 1938: ”… Pentru rezolvarea problemei evreiești, noi [adică Polonia] îi vom ridica un frumos monument la Varșovia”.

Așadar, totul este mult mai complicat decât spun manualele sau politicienii părtinitori și ignoranți. Acest lucru este valabil și pentru teribilul război din Ucraina. SUA au pus mâna pe Ucraina în 2014 și au dat foc la ușa din față a Rusiei cu naționaliștii și fasciștii de acolo, care se află și în parlament. De atunci, fitilul a ars, până când a izbucnit războiul în 2022. Războiul ar fi putut fi prevenit dacă Ucraina ar fi rămas neutră, iar Putin a încercat să negocieze acest lucru cu Joseph Biden până cu șapte zile înainte de invazie, dar a fost pur și simplu ignorat, deoarece războiul a fost planificat și pregătit de SUA. Am analizat toate acestea mai în detaliu, în efortul de a fi obiectiv și atașez linkul către un extras din cartea mea ”Noul conflict Vest-Est – înscenarea unei crize”: https://www.nachdenkseiten.de/?p=82640

Greu de înțeles dacă nu cunoști contextul și detaliile situației geopolitice. Ar trebui să citiți cărțile mele pentru asta. Rusia era în plin proces de consolidare a economiei sale și nu are absolut niciun interes într-un război sau în intervenții în statele baltice sau în Polonia – asta este pură propagandă. Putin a oferit de mai multe ori cooperare economică cu Europa de Vest, dar inițiativa a fost împiedicată de SUA; în prezent, SUA ruinează Europa, în special Germania, după cum putem vedea clar aici. Iar Rusia, în detrimentul Europei Occidentale, se orientează în mod inevitabil spre China și țările asiatice, deși a căutat un contact strâns cu Europa de Vest.

Este îngrozitor ce se întâmplă, dragă Tomasz, mai ales în Ucraina, și nu strică să luăm act de un alt punct de vedere (cu dovezile corespunzătoare). Chiar dacă probabil nu voi reuși să te conving, influențele, care evocă și emoții, sunt prea puternice pentru asta.

Ca întotdeauna, vă salutăm cu drag

Wolfgang

PS: Întâmplător, mă aflu pe o listă a morții în Ucraina din cauza publicațiilor mele, cam atât despre ”democrația” de acolo.

                                                                                                                              Polonia, 24 ianuarie 2024

Dragă Wolfgang,

Pot fi parțial de acord cu tezele tale. Dar numai parțial.

Perspectiva pe care o adoptați îl banalizează pe Putin și îl face mai uman. Mă întreb dacă opoziția rusă (de exemplu, Navalny) ar împărtăși cuvintele și opiniile dvs. pline de dragoste față de Putin.

Politica externă poate încă să deruteze, dar politica internă nu poate înșela, nu lasă niciun dubiu cu cine avem de-a face. Câteva întrebări pentru dumneavoastră:

  • Există o presă independentă în Rusia?
  • Opoziția are voie să funcționeze în Rusia?
  • Ce se întâmplă când oamenii din Rusia numesc războiul din Ucraina așa cum este în realitate, un război?
  • De ce mii de tineri ruși au fugit din Rusia în ultimii 2 ani? (Probabil nu pentru că Rusia este o țară de vis sub conducerea lui Putin).
  • Cine se află în spatele crimelor politice (de exemplu, a jurnaliștilor independenți) din Rusia din ultimii 10-15 ani?

Și încă o întrebare privată: vă puteți imagina că vă puteți muta în Rusia și că puteți trăi acolo? Cred că trebuie să răspundeți la această întrebare pentru a ști cu ce țară (de exemplu, cu ce atitudine față de drepturile omului) aveți de-a face.

Riscați să îl banalizați pe Putin. Este o vulpe bătrână, nemiloasă (faptul că a fost mult timp agent KGB nu este lipsit de importanță), cinică, imprevizibilă și pregătită să facă orice. Pentru mine, să mă aliez cu el este ca un pact al lui Faust cu diavolul.

Lumea democratică nu poate găsi niciodată un limbaj comun cu cineva care disprețuiește democrația, statul de drept și drepturile omului. Abordarea lui Putin față de China este grăitoare în acest context: cel de aici și-a întâlnit omologul de acolo care gândește și acționează în același mod.

Cu sinceritate

Tomasz

                                                                                                                Göttingen, 25 ianuarie 2024

Dragă Tomasz,

Aș dori să vă răspund la întrebările dvs. și să îmi iau ceva timp pentru a face acest lucru. În primul rând despre Navalny. Sunt convins că presupusa otrăvire a fost o operațiune a serviciilor secrete. Dacă ar fi fost într-adevăr otrăvit, ar fi fost mort. Dar acest agent de influență acum jalnic, care a urmat câteva luni de pregătire ca ”schimbător de regim” la universitatea americană de elită Yale/Connecticut și care a fost susținut cu fonduri, este folosit efectiv ca o figură de opoziție model și victimă a lui Putin. De altfel, ucraineanul Arseniy Yatsenyuk, georgianul Mikheil Saakashvili, lituanianul Dalia Grybauskaité, venezueleanul Juan Guaidó și alți agenți de influență ai SUA au primit o pregătire similară ca ””lideri globali” în cadrul programului Yale World Fellows. Politicienii germani au fost, de asemenea, instruiți în mod corespunzător în SUA – în măsura în care acest lucru a fost necesar. Dar astfel de pregătiri rămân de obicei ascunse. De aceea am abordat aspectul în cartea mea ”Germania – trădată și vândută”.

În ceea ce privește presa independentă, trebuie să spun că nici în Germania nu avem așa ceva. La fel ca mulți dintre colegii mei care critică SUA și guvernul de la Berlin, nu am putut publica în presa germană consacrată, deoarece publicațiile mele politice și lucrările mele literare au fost, de asemenea, boicotate. Nu puțini sunt cei care trebuie să se confrunte cu percheziții domiciliare, proceduri judiciare și alte măsuri coercitive și de intimidare. Nu există o opoziție reală, în afară de câțiva jurnaliști alternativi și mass-media pe internet – și, da, AfD – al cărui program îl resping în mai multe puncte cheie. După cum probabil ați observat, AfD ar trebui să fie interzis dacă este posibil, chiar dacă în prezent are în spate 24% din alegători. Cu alte cuvinte, un partid care nu se potrivește trebuie eliminat de către forțele fasciste și pro-americane folosind argumentul în mare parte pretextual că este fascist.

Este important să ne dăm seama că nimic important nu se întâmplă în Germania fără Washington. Puterile victorioase din 1945, care au forțat o capitulare necondiționată prin bombardamente extinse până cu puțin timp înainte de sfârșitul războiului, sunt încă prezente. Republica Federală Germană se află sub tutela SUA și sub observația latentă a Marii Britanii și Franței, chiar dacă acest lucru este trecut sub tăcere și mulți nu vor să recunoască. Dacă luăm în considerare cele de mai sus în raport cu situația geopolitică în care ne aflăm, multe lucruri devin mai clare: Washingtonul are posibilități considerabile de a exercita presiuni și de a influența deciziile guvernului german, lucru care poate fi observat în mod constant – de exemplu, în aruncarea în aer a conductelor din Marea Baltică, în sprijinul fără frontiere acordat Ucrainei și în politica devastatoare de agresiune față de Rusia. Germania (ca și UE) este eliminată și ruinată ca și concurent al SUA.

Continuați să întrebați de ce mii de tineri ruși au fugit din țara lor. Cu siguranță nu pentru că Rusia nu este țara lor de vis, ci pentru că au vrut să scape de serviciul militar. Același lucru este valabil și pentru mii de tineri ucraineni. Cu toate acestea, refugiații ucraineni, inclusiv membrii regimentului fascist Azov și alți fasciști similari, sunt bine asigurați în Germania cu nevoile de bază, în detrimentul populației locale, pentru care chiriile, asistența medicală etc. au devenit considerabil mai scumpe, ca să nu mai vorbim de prețul alimentelor. Refugiații ucraineni ar putea fi găzduiți cu ușurință în refugii din vestul acestei țări uriașe, care ar putea fi apoi finanțate de Occident. Totuși, nu este de dorit din punct de vedere politic.

Crimele politice care au loc atât în Vest, cât și în Est, în Rusia, SUA și Europa, sunt, desigur, comise de serviciile secrete care acționează în conformitate cu orientările politice. Știm acest lucru de când Lumumba, Allende, Kennedy, Martin Luther King, Papa Ioan Paul I, Olaf Palme, Ytzhak Rabin, Yasser Arafat și mulți alți purtători de speranță au fost uciși. Oricine se revoltă va fi – într-un fel sau altul – eliminat.

Nu vreau să intru într-o discuție lungă despre Putin. El este inamicul mortal numărul unu pentru americani și, prin urmare, și pentru aliații/vasalii lor, deoarece – în ciuda sancțiunilor dăunătoare – el împiedică Rusia să fie preluată de elitele economice și financiare ale Occidentului, în special de SUA și Marea Britanie, care urmăresc resursele Rusiei (aproape că au reușit sub Elțîn). În consecință, în politică și în mass-media are loc de ani de zile o campanie sistematică de defăimare și calomnie împotriva lui Putin. În prezent, nu există nicio apărare împotriva acestei îndoctrinări.

Iată răspunsul meu la întrebările tale, dragă Tomasz. Nu vreau să trăiesc în Rusia, ci în Germania (eventual și în Canada, care s-a schimbat în rău sub Justin Trudeau). În afară de inflația cauzată de războaie, haos și reînarmare (provenită în mare parte din SUA), poți trăi acolo la fel de bine ca aici, dacă îți adaptezi comportamentul. Dar cum eu nu fac acest lucru din unele dintre motivele menționate și pentru că în prezent totul în Occident se îndreaptă într-o direcție fascistă, îmi este din ce în ce mai greu să trăiesc aici. Cu greu veți putea înțelege acest lucru și veți crede că este exagerat. Voi încă mai credeți în democrație, care nu mai există. Dar eu sufăr de aceste condiții de mai mulți ani, iar toate îmi pun serios în pericol viața și îmi întunecă bătrânețea.

Cu cele mai bune salutări

Wolfgang

PS: Aici se desfășoară un tip de propagandă de război pe care eu, ca un ”copil al războiului”, nu l-aș fi crezut posibil până acum câțiva ani: de la ”Luptăm într-un război împotriva Rusiei” a lui Baerbock, ”Trebuie să devenim apți pentru război” a lui Pistorius, la titlul din ”t-online”: ”Am putea fi în curând în război cu Rusia”, la declarația președintelui Comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer: ”Ne pregătim pentru un conflict cu Rusia…. Dacă ne atacă, trebuie să fim pregătiți”. Etc. etc. etc.

Se subînțelege că Rusia vrea să atace Europa de Vest, ceea ce este lipsit de orice finalitate, este vizat de propaganda americană și lipsit de sens. Marea majoritate a oamenilor, așa-numitul Sud global, nu va mai suporta paternalismul și opresiunea SUA. SUA va fi în curând terminată, dar când va cădea, vom fi târâți împreună cu ea. A se vedea, de asemenea, Oskar Lafontaine, fost ministru-președinte al landului Saarland, ministru și candidat SPD la funcția de cancelar:

https://www.nachdenkseiten.de/?p=109821

                                                                                                                Göttingen, 4 februarie 2024

Dragă Tomasz,

Sunt încântat că am putut discuta atât de deschis. Să lăsăm lucrurile așa deocamdată?

Spațiul de dezbatere a devenit din ce în ce mai restrâns, astfel încât schimbul nostru de scrisori nu este doar o raritate, ci și exemplar în această percepție diferită a situației politice actuale. Ați fi încântat ca schimbul nostru de scrisori să fie publicat pe un forum pe internet sau într-o revistă?

Opiniile mele sunt oricum deschise, ele pot fi citite în cărțile mele, de exemplu. Aș putea anonimiza partea dvs. dacă credeți că ați putea avea probleme. După părerea mea, ar fi important să se clarifice diferitele puncte de vedere, mai ales în momentul de față. Cu siguranță ar încuraja și alte persoane să se ocupe de problemele actuale – chiar dacă numai în particular. Ce părere aveți?

Cu stimă

Wolfgang

                                                                                                                              Polonia, 4 februarie 2024

Dragă Wolfgang,

Aveți dreptate că este important, în primul rând, să putem face schimb de opinii și convingeri în mod pașnic. Dar nu mai puțin important este, în al doilea rând, să putem avea opinii diferite.

După cum am spus, nu sunt complet în dezacord cu punctul dumneavoastră de vedere. Cred însă că Occidentul a făcut unele greșeli față de Rusia. Totuși, aceste greșeli nu justifică în niciun fel ceea ce a decis și a făcut Putin. Să declari război, să vrei să ocupi o altă țară, să bombardezi orașe și sate, asta nu se poate face în niciun fel. Nimeni în lume nu are dreptul să facă așa ceva.

Cred că cel mai rapid mod de a înțelege ar fi să fii tu însuți afectat. Pentru un german ar însemna: aș suporta asta, aș considera justificate acțiunile lui Putin dacă mi-ar cuceri țara? Din nefericire, pentru mulți oameni din lume arată astfel: Ucrainenii pot/trebuie să moară atâta timp cât eu pot continua să îmi beau ceaiul nestingherit. Dar eu, pur și simplu ca ființă umană, nu pot asista pasiv la desfășurarea acestor evenimente când oamenii mor acolo.

Dacă credeți că schimbul nostru de opinii ar putea avea un efect și este de o calitate care să îi permită să fie dat publicității, atunci îl puteți face accesibil terților (părților interesate). Sunt de acord cu acest lucru. Dar poate în mod anonim – nu vreau să fiu victima discursului instigator la ură, de exemplu (în cazul în care cineva nu-mi împărtășește opiniile).

Cu stimă

Tomasz

Surse și note

Scriitorul și jurnalistul Dr. Wolfgang Bittner locuiește în Göttingen. A publicat „Die Eroberung Europas durch die USA” în 2014, „Die Heimat, der Krieg und der Goldene Westen” și „Der neue West-Ost-Konflikt” în 2019, „Deutschland – verraten und verkauft. Backgrounds and Analyses”, iar în 2023 „State of Emergency – Geopolitical Insights and Analyses Taking the Account the Ukraine Crisis”, publicat de zeitgeist.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Vlad Tepes spune:

    Hitler era marioneta SUA, ceea ce Putin nu este !

  2. Mike spune:

    si Biden, Trudeau si Xi Jinping ce mai sunt ma fraiere, daca putin e hitler?

    spalatilor pe creier!
    Biden, robotul ala senil si de kkt, e ok, no?

    MARS, MA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs