După 10 ani de pregătire: NATO este pregătită pentru un război împotriva Rusiei

Pe fondul unei Rusii care încă se chinuia din punct de vedere militar și economic, al unei Chine încă ceva mai slabe din punct de vedere militar și al comunității încă relativ slabe a statelor BRICS (prima reuniune a avut loc la Ekaterinburg în 2009), SUA au decis în toamna anului 2013 să-l răstoarne pe președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ales în 2010, și să-l înlocuiască cu un succesor transatlantic. 

În decembrie 2013, Victoria Nuland (”Fuck the EU”), secretarul de stat american responsabil pentru Europa și Eurasia la acea vreme – în prezent secretar de stat adjunct – a recunoscut că Statele Unite au cheltuit 5 miliarde de dolari pentru ”democratizarea” Ucrainei în ultimii ani(1). 

Ucrainenii au plătit pentru acest lucru de la jumătatea lunii februarie 2014 cu morți în Piața Maidan(2) și, ulterior, cu un război civil împotriva locuitorilor din Donbass – purtat împreună cu armata ucraineană începând cu 2 mai 2014 și despre care se spune că a costat viața a aproape 15.000 de persoane până la 24 februarie 2022(3). Redaktionsnetzwerk Deutschland a declarat în decembrie 2021:

”Războiul durează din 2014… peste 13.000 de persoane au fost ucise”(4).

Între 2014 și februarie 2022, Occidentul a reînarmat masiv Ucraina. Aproximativ 5,5 miliarde de dolari au fost cheltuite în cadrul programului financiar ”Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei”(5).

În niciun moment nu s-a avut în vedere în mod serios punerea în aplicare a planului de pace de la Minsk (a se vedea interviul acordat de fostul cancelar german Angela Merkel pe 7 decembrie 2022 în săptămânalul DIE ZEIT). Nu este de mirare, având în vedere că geopolitica britanică a jucat un rol-cheie înainte de Primul Război Mondial, la fel cum a făcut-o și în Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru a preveni coșmarul anglo-american al cooperării strânse germano-ruse de astăzi, confruntarea cu Rusia trebuie să continue. 

Pe 4 februarie 2015, fondatorul și președintele principalului think tank privat american ”STRATFOR” (prescurtare de la „Strategic Forecasting Inc.”), George Friedman, a făcut lumină în fața ”Chicago Council on Global Affairs” cu o franchețe șocantă pentru europeni(6). El a expus deschis obiectivele strategice ale SUA în Europa și a precizat încă de la început că SUA nu au ”relații” cu Europa (ca ”uniune”). Există doar o cooperare bilaterală cu statele europene respective.

Timp de peste 100 de ani, cooperarea strategică germano-rusă a fost împiedicată prin toate mijloacele:

”Interesul principal al politicii externe a SUA în ultimul secol, în timpul Primului Război Mondial, al celui de-al Doilea Război Mondial și al Războiului Rece a fost reprezentat de relațiile dintre Germania și Rusia… Timp de un secol, obiectivul principal al Statelor Unite a fost de a împiedica combinația unică dintre capitalul german și tehnologia germană și resursele de materii prime rusești și forța de muncă rusă”(7).

Iar din 1871, o elită a țărilor anglo-saxone a folosit orice mijloace pentru a împiedica o putere mijlocie puternică în Europa. Instrumentele pentru aceasta sunt: Războaie economice și comerciale, intrigi, măsuri de destabilizare țintite și atacuri.

Pe 26 septembrie 2022, gazoductele (Nord Stream 1 și 2) care duc din Rusia în Germania și se află pe fundul Mării Baltice au fost sfâșiate de explozii (în aceeași zi, a fost inaugurat gazoductul BALTIC care duce din Norvegia în Polonia). Cele trei explozii simultane trebuie catalogate drept un atac terorist, deși principalele media occidentale au minimalizat totul ca fiind o ”scurgere” (scăpare necontrolată de gaz).

Este interesant faptul că, atunci când jurnalistul de investigații Seymour Hersh, laureat al premiului Pulitzer, a demonstrat că gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer cu știința și aprobarea președintelui american Joe Biden, nu a existat nicio reacție din partea Rusiei la acest act de terorism împotriva Gazprom, a Germaniei, a UE și a mai multor companii europene(8). 

Nici astăzi nu se poate prevedea întreaga amploare a daunelor aduse Germaniei ca centru industrial(9). 

La acestea se adaugă ”ajutorul” asociat cu înarmarea Ucrainei din 2014 și creșterea dramatică a plăților de transfer pentru armament începând cu 24 februarie 2022, precum și costurile de întreținere a 1 milion de refugiați ucraineni (inclusiv 190.000 de bărbați apți pentru serviciul militar). Fără a uita daunele cauzate de sancțiunile împotriva Rusiei. Deși schimbarea de regim, efectuată cu încălcarea dreptului internațional, a fost orchestrată de Occident, UE a impus pentru prima dată sancțiuni economice împotriva Rusiei prin Regulamentul 833/2014 și Decizia 2014/512/PESC pe 31 iulie 2014. Sancțiunile au fost extinse constant de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei(10).

Datorită absenței diplomației și a lipsei de voință de a găsi o soluție politică, există acum riscul ca Germania nu numai să-și ia adio de la prosperitatea sa anterioară pe termen lung, ci să se va scufunde complet în haos. 

Din februarie 2024, NATO va repeta războiul împotriva Rusiei printr-o serie de manevre în rețea. Printre altele, Germania participă la manevra de amploare ”Quadriga” 2024(11).  

Numai alegerea numelui te face să te ridici în picioare și să iei aminte. Carul tras de patru cai a fost folosit în cursele de care și în procesiunile triumfale din Roma antică, iar mai târziu a fost frecvent reprezentat în picturi și statui. Asocierea cu Imperiul Roman spune multe. 

Carele cu coasă sau carele cu seceră(12) ale perșilor, echipate cu lame ascuțite pe roți, erau temute, dar au fost ineficiente în fața infanteriei disciplinate a armatei lui Alexandru cel Mare în bătălia de la Gaugamela (331 î.Hr.). 

Ar putea NATO să aibă aceeași soartă?

Pregătirile NATO pentru război au o istorie îndelungată. Pe 19 ianuarie 2010, ceremonia de inaugurare a noului Centru de comandă și luptă al armatei americane în Europa (USACE, USAEUR) a avut loc pe aerodromul militar Wiesbaden. 

Acesta este ”centrul nevralgic” al planificării operaționale, al execuției și al comunicării pentru Armata SUA în Europa(13). Este locul în care generalii ucraineni se prezintă pentru ședințele de informare. 

Un alt curs a fost stabilit la începutul anului 2014, când la Conferința de Securitate de la München a fost lansat sloganul că Germania trebuie să își asume mai multe responsabilități militare. Președintele federal Joachim Gauck a cerut ca Germania să renunțe la cultura sa anterioară de reținere (militară) în favoarea unei politici externe ofensive. Capacitatea și dorința Germaniei de a participa la intervenții militare erau absolut esențiale(14).

Aproape în același timp, Bundeswehr și-a lansat ”Agenda pentru armament”. Bugetul destinat armamentului a crescut constant: de la 32,5 miliarde de euro (2014) la 50,4 miliarde de euro (2022). Profilul de capabilități al forțelor armate germane (2018) includea angajamentul de a furniza NATO o divizie complet echipată (”capabilă să pornească la rece”) (fiecare cu aproximativ 15-20.000 de soldați) până în 2027 și trei până în 2031 – un calendar care a fost chiar devansat cu doi ani, în 2022(15).

Chiar înainte de începerea manevrelor sporite ale NATO în Europa de Est, extinderea infrastructurii pentru război a fost accelerată. Pornind de la porturile Rotterdam, Bremerhaven și Hamburg, liniile de cale ferată au fost prelungite prin Wroclaw până la Kiev(16). 

Pe 11 decembrie 2017, la îndemnul SUA, un grup de 25 de state UE a utilizat pentru prima dată mecanismul ”Cooperării structurate permanente”, consacrat în tratate, cu scopul de a lansa treptat 47 de proiecte și inițiative pentru o cooperare mai strânsă în domeniul politicii de apărare și de armament și pentru a utiliza astfel mai bine resursele naționale și capacitățile militare (PESCO: abrevierea de la ”Permanent Structured Cooperation”)(17) Printre altele, a fost consolidată capacitatea portantă a podurilor de pe rutele planificate spre est.

Pe 8 noiembrie 2021 a fost reactivat, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, Comandamentul 56 al artileriei americane – o mare unitate a armatei americane cu sediul în districtul Mainz-Kastel din orașul Wiesbaden, sub comanda unui general cu două stele (generalul-maior Stephen Maranian). Două zile mai târziu, ziarul britanic The Sun a relatat, sub titlul ”Dark Eagle a aterizat”, despre o unitate nucleară americană dotată cu rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune (planificate) de tip ”Dark Eagle” reactivată în Germania pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece. 

Decizia de reactivare a unității a fost luată pe fondul îngrijorării tot mai mari din partea Pentagonului că Rusia a depășit NATO și SUA în dezvoltarea rachetelor de artilerie cu rază lungă de acțiune(18).

Generalul-maior Stephen Maranian a declarat pe 3 noiembrie 2021: ”Reactivarea Comandamentului 56 de artilerie va oferi forțelor americane din Europa și Africa capacități semnificative pentru operațiuni multidomeniu”(19).

În accepțiunea NATO, operațiunile multidomeniu reprezintă o schimbare decisivă în abordarea Alianței. Acest concept transformator îi permite să influențeze strategic evenimentele, să își sincronizeze eforturile cu actorii externi și să adreseze adversarilor provocări formidabile. Conform propriilor declarații, obiectivul final este de a ”asigura libertatea și securitatea vastei populații a Alianței.”(20)

Pentru a îndeplini această misiune, la Weilersbach, lângă baza aeriană americană Ramstein, se construiește un spital uriaș cu peste 4.000 de camere, inclusiv 120 de săli de examinare și 9 săli de operație, cu un cost de aproape un miliard de euro, pe o suprafață de aproximativ 600 pe 300 de metri (90.000 de metri pătrați)(21).

La șapte luni după lovitura de stat Maidan din 2014, SUA au adoptat documentul de strategie TRADOC 525-3-1 ”Win in a Complex World 2020-2040”, care instruiește forțele armate să se pregătească pentru ”reducerea amenințării din partea Rusiei și a Chinei”. Iar în aceeași lună (documentul de strategie și manevrele necesită un timp de pregătire corespunzător), NATO a lansat exercițiul Rapid Trident de unsprezece zile cu 1.300 de soldați din 15 țări în apropiere de orașul Lviv (Liov) din vestul Ucrainei, în ciuda luptelor dintre trupele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși din Donbass. 

Rusia a descris prezența NATO în Ucraina drept o provocare.

Între timp, potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Valery Geletey, mai multe țări NATO au început să furnizeze arme trupelor guvernamentale. ”Procesul de predare este în curs de desfășurare”(22), a declarat Geletej pentru postul de televiziune 5th Channel, deținut de omul de afaceri ucrainean Petro Poroșenko. Iar ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a confirmat la mijlocul lunii septembrie 2014, la un post de televiziune, negocierile privind livrările de arme:

”Vă voi spune foarte sincer că vorbim despre mai mult de cinci țări. Vorbim despre mai multe”(23), a declarat Klimkin la postul de televiziune din Kiev Pervy Nationalny. De atunci, manevrele NATO au fost în mod constant extinse. Străpungerea prin Gura Suwalki (punctul îngust dintre Kaliningrad și Belarus) și desfășurarea primelor brigăzi americane și mai târziu a diviziilor americane (exercițiile DEFENDER) pe flancul estic au fost exersate în mod repetat.

În cadrul exercițiului ”Steadfast Defender”, NATO va repeta pentru un posibil război cu Rusia de la începutul lunii februarie până în mai 2024, scrie FAZ:

”Până acum, manevrele NATO au avut loc într-o lume imaginară. În viitor, soldații vor exersa apărarea împotriva unui atac al Rusiei într-un scenariu realist. În primăvara anului 2024, însă, exercițiul va fi cu atât mai amplu: cu 40.000 de soldați ai armatei, peste cincizeci de nave militare și mai multe escadrile de avioane de vânătoare […] Dar membrii alianței sunt clar recognoscibili pe hărțile pentru manevre: Rusia și Belarus în granițele lor reale.”(24) 

Manevrele NATO la scară largă ”Steadfast Defende”, care durează cinci luni

Potrivit Centrului de presă și informare al armatei, Bundeswehr combină mai multe exerciții la scară largă în Germania și în străinătate în cadrul ”Quadriga 2024” pe o perioadă de cinci luni. Ca și contribuție germană la exercițiul major al NATO ”Steadfast Defender 2024”, ”Quadriga 2024” este menit să demonstreze că Bundeswehr este hotărâtă și capabilă să aducă o contribuție decisivă la apărarea flancului estic al NATO. În plus, Bundeswehr va oferi un sprijin și o protecție valoroase pentru forțele armate ale partenerilor NATO care își desfășoară trupele și echipamentele prin Germania pe întreaga perioadă.”(25) Scopul exercițiului este ca forțele terestre ale Bundeswehr ”împotriva unui adversar egal în luptă” să poată rezista. 

Inel de manevră în jurul Rusiei

”Quadriga 2024” este format din mai multe subexerciții. 

De la jumătatea până la sfârșitul lunii februarie 2024, Divizia 1 Blindată a Bundeswehr se va antrena în prima parte a exercițiului de război din Germania, Polonia și Lituania, cunoscut sub numele de ”Marele Centru”. Berlinul și Haga au integrat ultima brigadă a armatei olandeze în cadrul Diviziei 1 Blindate abia în martie 2023(26). 

De la jumătatea lunii februarie până la jumătatea lunii martie 2024, Divizia de forțe rapide (aproximativ 18.000 de membri germani și 2.300 olandezi) și Brigada 23 de infanterie de munte se vor antrena la război în condiții meteorologice extreme în cadrul exercițiului ”Grand North” din Norvegia(27). 

De la sfârșitul lunii aprilie până la sfârșitul lunii mai 2024, parașutiștii germani din cadrul Diviziei Forțelor Rapide vor exersa ”desfășurarea rapidă” în Ungaria și România. 

Potrivit Bundeswehr, ”punctul culminant” al Quadriga 2024 va fi exercițiul ”Grand Quadriga” din luna mai. Divizia a 10-a blindată va antrena ”desfășurarea și operațiunea mecanizată închisă cu vehicule de luptă și de infanterie” în Lituania(28).

”Quadriga 2024” este țesut într-un așa-numit cluster de exerciții – o rețea de manevre interconectate care se întinde pe parcursul a cinci luni și se întinde din Norvegia până în România de-a lungul întregii frontiere vestice a Rusiei(29). 

Soldații germani vor trece de la prima parte a exercițiului ”Grand Centre” pentru a lua parte la manevra poloneză”Dragon” și la exercițiul american ”Saber Strike”(30). ”Grand North” va trece la manevra „Nordic Response”, iar „Grand South” la „Swift Response”. Cu acest grup, NATO simulează o „rețea de câmp de luptă”(31) de-a lungul frontierei vestice a Rusiei. Simultaneitatea diferitelor manevre și eșalonarea trupelor desfășurate fac dificilă evaluarea dimensiunii reale a desfășurării.

În acest complex de manevre fără precedent, NATO susține că utilizează pentru prima dată date geografice reale din Europa de Est pentru a oferi trupelor sale ”un scenariu mai realist” al viitoarei zone potențiale de desfășurare. Oficialii NATO au declarat presei americane că manevra a fost menită să arate Moscovei că alianța este ”pregătită să lupte”(32).

Cu ”Quadriga 2024”, Germania dorește să își sublinieze pretenția de a fi un „hub uriaș” pentru „desfășurările de trupe” ale blocului NATO pe flancul său estic. În acest fel, Republica Federală își demonstrează „capacitățile” în calitate de partener NATO și își asumă „responsabilitatea de lider”, se afirmă(33). În timp ce Berlinul politic speră că funcția sa de hub și centru de control logistic pentru mișcările transatlantice de trupe către Ucraina și Rusia îi va spori importanța în cadrul NATO, această politică de război s-ar putea dovedi dezastruoasă pentru Germania și locuitorii săi în cazul unui conflict. Imaginile din Ucraina și Gaza ar trebui să dea de gândit. 

Georg Ismar, corespondent politic în redacția Süddeutsche Zeitung din Berlin, are o viziune diferită asupra acestui lanț de manevre. El a scris pe 14 noiembrie 2023:

”În pregătirea pentru o manevră majoră anul viitor, Bundeswehr se confruntă cu complicații neașteptate, de la lipsa de șoferi de camion până la poduri dărăpănate. Țara trebuie mai întâi să fie pregătită pentru un eventual război”(34).

Este posibil să existe o lipsă de șoferi de camion, dar majoritatea podurilor de pe viitoarele piste de aterizare sunt pregătite în mod optim datorită PESCO. Cererea lui Ismar ca țara să fie mai întâi pregătită pentru un posibil război corespunde cererii ministrului apărării Pistorius ca Germania să devină „pregătită pentru război”(35). 

Toate acestea într-un moment în care forțele armate ucrainene sunt în declin, iar armata are probleme de recrutare (aproximativ 190.000 de ucraineni de vârstă militară trăiesc oficial în Germania)(36). Dacă apărarea Ucrainei începe să se destrame, iar prioritatea Occidentului este de a forța Rusia la o încetare a focului inacceptabilă, actualul război prin procură va deveni un război total între SUA/UE/NATO și Rusia. 

În discursul său din 19 decembrie 2023 la reuniunea consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării, Putin a emanat un spirit de optimism:

„Economia rusă nu numai că și-a recăpătat impulsul de dinainte de 2022, dar accelerează până la o rată de creștere de 3,5% până la sfârșitul anului, caracterizată de creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare pentru milioane de cetățeni și de o creștere a nivelului de trai. Șomajul este la un nivel minim istoric, iar Rusia a învins sancțiunile occidentale și încercările de a o izola pe scena internațională.”(37)

Putin și-a exprimat hotărârea de a recupera „teritoriile istorice uriașe, teritoriile rusești, împreună cu populația” pe care bolșevicii le-au cedat Ucrainei în timpul epocii sovietice. În plus, Putin a făcut o distincție importantă în legătură cu „teritoriile vestice” ale Ucrainei (la vest de Nipru), care erau o moștenire a celui de-al Doilea Război Mondial și la care Polonia, Ungaria și România ar putea emite pretenții teritoriale, ceea ce, cel puțin în cazul Poloniei, este legat și de cedarea „teritoriilor germane din est, a coridorului Gdansk și a Gdansk-ului însuși” după înfrângerea celui de-al Treilea Reich. 

Putin a formulat chintesența în felul următor:

„Istoria va pune totul la locul său. Noi (Moscova) nu vom interveni, dar nici nu vom renunța la ceea ce ne aparține. Toată lumea ar trebui să fie conștientă de acest lucru – atât cei din Ucraina care sunt agresivi față de Rusia, cât și cei din Europa și Statele Unite. Dacă vor să negocieze, să o facă. Dar noi vom face acest lucru doar pe baza intereselor noastre”(38).

Liniile de fractură care provin din Primul Război Mondial – Balcanii, Ucraina, Africa de Nord, Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu …. – nu au fost încă tranșate. Conflictele de astăzi pot fi rezolvate doar dacă se ține cont de acest context. 

După cum bine a spus analistul pentru Asia de Vest Alastair Crooke: „Sykes-Picot este mort.”(39) Acest acord secret din 1916 a împărțit în mod arbitrar Orientul Mijlociu și a avut o influență decisivă asupra cursului ulterior al Primului Război Mondial(40) Rezistența față de jafurile comise de foștii conducători coloniali se agită și în Africa de Vest(41).

Cu toate că Putin nu se poate lăuda cu succese spectaculoase pe front, el și-a menținut poziția la Moscova, atât pe plan intern, cât și în politica externă, chiar și sub cele mai mari presiuni – nu există nicio îndoială că va fi reales președinte al Rusiei, are un aliat în președintele noii puteri mondiale, China, și susținători în țările din sudul lumii. Prin urmare, atât Rusia, cât și China pot privi cu calm cum SUA se izolează la nivel mondial prin sprijinul acordat războiului israelian din Gaza. 

După mai mult de trei luni de bombardamente nemiloase și un război terestru cu pierderi grele, Hamas încă nu a fost învins. Conflictul din Orientul Mijlociu ar putea, de asemenea, să escaladeze și mai mult dacă Libanul și Iranul nu se vor implica doar pe ascuns în conflict, ci în mod deschis. SUA își adună deja o serie de aliați pentru a acționa împotriva rebelilor din Yemen, care pun în pericol traficul maritim către Canalul Suez(42).

Ei bine, mișcarea de rezistență yemenită Ansarallah interceptează orice navă legată sau destinată Israelului. Economia israeliană va fi afectată. O singură mișcare yemenită se dovedește mai eficientă decât un baraj de sancțiuni imperiale.

Toate celelalte nave pot trece liber. Petrolierele rusești – precum și cele chinezești, iraniene și navele din Sudul global – pot continua să navigheze nestingherite prin Bab al-Mandeb (punctul cel mai îngust: 33 de kilometri) și prin Marea Roșie. Acest singur pas ar putea duce la o schimbare ireversibilă de paradigmă. SUA consideră că „ordinea sa bazată pe reguli” este contestată. 

În schimb, președintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj fără echivoc:

„Uitați de Canalul Suez. Calea corectă este Ruta maritimă nordică”(43).

Pe care chinezii o numesc Drumul mătăsii arctice, ca parte a parteneriatului strategic dintre Rusia și China.

Pentru europenii perplecși, rușii au prezentat trei opțiuni: „În primul rând, navigați 15.000 de mile în jurul Capului Bunei Speranțe. În al doilea rând, să folosim ruta maritimă nordică a Rusiei, mai ieftină și mai rapidă. În al treilea rând, marfa ar putea fi transportată prin intermediul căii ferate rusești”(44). 

Situația geopolitică actuală nu indică faptul că tranșeele vor fi abandonate în 2024 și că diplomații se vor întoarce la masă. Echilibrul va continua să se schimbe, cel mai probabil în favoarea țărilor din Sudul Global și a statelor BRICS.

Surse și comentarii

1) https://www.wsws.org/de/articles/2022/03/17/pers-m17.html

2) În februarie 2014, parlamentul de la Kiev l-a destituit în mod neconstituțional pe președintele ales, cu participarea sectorului de dreapta, și a adoptat o lege care interzice limba rusă.

3) La 2 mai 2014, 48 de opozanți ai loviturii de stat au fost arși de vii în Casa Sindicatelor, peste 100 de persoane au fost ucise, fără ca autorii să fie pedepsiți.

4) Citat ca https://www.freidenker.org/?p=15703

5) https://www.wienerzeitung.at/h/der-ukraine-droht-eine-hyperinflation

6) https://www.youtube.com/watch?v=fATq03kBs44

7) Wolfgang Effenberger p. 319 George Friedman la 4 februarie 2015 la Chicago la https://www.youtube.com/watch?v=oaL5wCY99l8&feature=youtu.be; aici întregul discurs de peste 70 de minute https://www.youtube.com/watch?v=QeLu_yyz3tc

8) https://new.thecradle.co/articles/how-yemen-changed-everything

9) La 6 octombrie 2022, Wolfgang Effenberger a publicat articolul „Atacuri subacvatice în detrimentul Germaniei – O nouă etapă în conflictul dintre SUA și Rusia?” la APOLUT Iar la 1 martie 2023 „Câștigătorul premiului Pulitzer: SUA au aruncat în aer conductele Nord Stream” la http://www.nrhz.de/flyer/beitrag.php?id=28509&css=print

10) https://www.wko.at/aussenwirtschaft/sanktionen-russland

11) https://www.german-foreign-policy.com/news/detail/9440 

12) În Imperiul Roman, un car cu doi cai se numea biga, iar unul cu trei cai se numea triga. Un car cu patru cai se numea quadriga. 

13) https://www.flickr.com/photos/europedistrict/4292925054

14) https://www.imi-online.de/2015/01/31/deutschlands-neue-grossmachtambitionen/

15) https://www.imi-online.de/2022/08/16/divisionen-im-eiltempo-2025-2027/

16) Linia de cale ferată NATO a fost planificată și comandată de DB Netz AG într-un document datat 30 ianuarie 2014. Finalizat și predat de H. Pofalla la 5 decembrie 2018.

17) https://www.bpb.de/kurz-knapp/lexika/das-europalexikon/177284/staendige-strukturierte-zusammenarbeit/

18) DARK EAGLE A ATERIZAT – SUA vor înarma unitatea nucleară din Germania cu rachete hipersonice „Dark Eagle” cu o viteză de 4.000 km/h pentru a „ataca Moscova în 21 de MINUTE

Niamh Cavanagh, „The Sun”, 10/11/2021

https://www.thesun.co.uk/news/16695568/us-nuclear-germany-eagle-hypersonic-missiles-moscow/

19) Cold War Reloaded – Rachetele americane amenință Moscova din Germania Wolfgang Effenberger, NRhZ 782, 08.12.2021

http://www.nrhz.de/flyer/beitrag.php?id=27817

20) https://www.act.nato.int/article/mdo-in-nato-explained

21) https://www.swr.de/swraktuell/rheinland-pfalz/kaiserslautern/baustelle-krankenhaus-weilerbach-ramstein-us-armee-100.html

22) https://www.zeit.de/politik/ausland/2014-09/nato-manoever-ukraine-russland-waffenlieferungen

23) Ibidem.

24) Citat ca https://www.imi-online.de/2023/09/18/steadfast-defender-grossmanoever/

25) https://www.bundeswehr.de/resource/blob/5710100/06bec54e23856c511eb9f672a33c3fdd/quadriga-2024-flyer-data.pdf

26) https://www.german-foreign-policy.com/news/detail/9216 

27) https://www.bundeswehr.de/resource/blob/5710100/06bec54e23856c511eb9f672a33c3fdd/quadriga-2024-flyer-data.pdf

28) https://www.bundeswehr.de/de/organisation/heer/aktuelles/heer-und-nato-partner-starten-2024-ein-grossmanoever-5710094

29) https://www.german-foreign-policy.com/news/detail/9440 

30) https://www.bundeswehr.de/resource/blob/5710100/06bec54e23856c511eb9f672a33c3fdd/quadriga-2024-flyer-data.pdf

31) https://www.german-foreign-policy.com/news/detail/8279/

32) NATO va lansa cel mai mare exercițiu militar de la Războiul Rece încoace. Financial Times 11 septembrie 2023.

IMI News 2023/577

33) https://www.bundeswehr.de/de/organisation/heer/aktuelles/heer-und-nato-partner-starten-2024-ein-grossmanoever-5710094

34) https://www.sueddeutsche.de/politik/bundeswehr-nato-manoever-olaf-scholz-kalter-krieg-1.6303403?reduced=true

35) https://www.nzz.ch/international/pistorius-und-die-kriegstuechtigkeit-deutschland-muss-kaempfen-lernen-ld.1763792

36) https://www.welt.de/politik/deutschland/plus248593634/Flucht-statt-Kriegseinsatz-190-000-Ukrainer-im-wehrfaehigen-Alter-leben-in-Deutschland.html

37) https://www.indianpunchline.com/putin-lifts-the-fog-of-war-in-ukraine/

38) Ibidem.

39) https://new.thecradle.co/articles/how-yemen-changed-everything

40) Wolfgang Effenberger: Geoimperialism The Destruction of the World. Rottenburg 2016, pp. 257-263

41) https://apolut.net/niger-erhebt-sich-gegen-den-wertewesten-von-wolfgang-effenberger/

42) https://www.pi-news.net/2023/12/verlierer-2023-i-der-westen/

43) https://new.thecradle.co/articles/how-yemen-changed-everything

44) Ibidem.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. raul spune:

    bizule ,valea la Moscova!

  2. Dan spune:

    bizzu, ai perfectă dreptate, dar citește tot articolul, că mi se poate o analiză echilibrată. Trece în revistă toți pașii mărunți pe care SUA (că NATO=SUA) i-a făcut ca să se apropie de obiectivele lor pentru o Rusie mai mică și acces la resursele uriașe siberiene, poate că vorbește mai mult, dar nu minimizează interesele Rusiei. Vezi măcar ultima frază: „Echilibrul va continua să se schimbe, cel mai probabil în favoarea țărilor din Sudul Global și a statelor BRICS.”
    Pe mine personal mă interesează în ce kkt ne bagă neisprăviții care ne conduc, că nu mi se pare că realizează. Noi ar trebui să jucăm pe sârmă ca să nu cădem iar în capcana iluziilor infailibilității unei coaliții de baloane de săpun, cum s-a întâmplat în WWII. Aseară îl ascultam cu groază pe prostănacul no. 2 NATO care da înainte cu slava Ucrainy și înfrângerea rușilor. O ora mai târziu la același TV vine veste din SUA că ajutorul militar al SUA pentru Ucraina încetează, în lipsa aprobării Senatului. Azi citeam că SUA au crescut plafonul datoriei externe la 34 trilioane dolari, fără nici o șansă de revenire. Când ăștia au probleme insolvabile provoacă o agitație mare, eventual mondială. Vezi 11.09.2001. Pregătirile militare din jurul Rusiei pot face parte dintr-o plan mai mare de provocare a încă unui conflict în Europa, departe de ei. Ar fi și în interesul sociopaților de la wef, care au niste obiective până în 2030.

  3. Bizzu spune:

    Dacă e să mă uit DOAR la titlu, aș spune că ori nenea Wolfgang a dormit în ultimii doi ani, ori fumează ceva marfă de calitate după care vede inorogi roz în zbor și armate NATO caftind Rusia. Chiar nu înțelege nimeni că ceea ce se întâmplă de doi ani în Ucraina este începutul sfârșitului pentru NATO care reușește astfel să devină irelevantă pe toate planurile? Până acum doi ani exista doar acuzația că scopul real al NATO este de protejare a intereselor mafiei globaliste în țările membre. Însă cei doi ani de operațiuni rusești în Ucraina sprijinită de tehnica (și nu numai…) din țările NATO au demonstrat că mitul infailibilității NATO este doar fum: și jucăriile NATO ard și explodează la fel de bine ca cele ucrainiene sau rusești. Iar dacă vorbim de capacitatea de producție reunită a tehnicii de luptă necesare frontului ne apucă râsul. Astăzi NATO se mai bazează doar pe efectivul armatelor reunite care ar putea deveni relevant DACĂ un atac al Rusiei asupra țărilor lor ar dezgropa un puternic sentiment patriotic de apărare. Doar că Rusia nu e proastă și NU vrea asta, în ciuda delirului verbal venit de la Washington sau Bruxelles + trompetele lor slugarnice de peste tot. Și ca dezastrul să fie complet, aș fi curios să văd reacția soldățeilor NATO cu fustiță verde, ruj în culori de camuflaj și zâmbete emo conform viziunii elgibitiste WEF în fața intensității oribile a uciderilor de pe frontul din Ucraina. Acolo se bat totuși două armate de BĂRBAȚI. Cam CÂT le-ar lua acestor elgibitiști pentru care o imagine cu un șobolan mort a devenit atenționare de impact emoțional să fugă rupând pământul în fața iadului de pe front?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs