UE se pregătește pentru un război economic cu China

 

Un comentariu de Thomas Röper (Germania)

La Bruxelles și la Berlin există adepți ai liniei dure care plănuiesc un război comercial total cu China. Ideologia și loialitatea față de SUA primează în fața bunului simț și a prosperității cetățenilor europeni.

Din punct de vedere obiectiv, nu există aproape niciun conflict de interese între UE și China, așa cum am arătat aici. UE și China au multe interese comune, deoarece China este cel mai mare partener comercial al UE, iar companiile din UE câștigă mulți bani vânzând bunuri în China sau producând în China. Iar UE nu-și mai poate imagina viața fără bunuri chinezești. Prin urmare, UE și China ar trebui să se opună sancțiunilor care dăunează comerțului și economiei proprii și reciproce.

Suferință pentru interesele SUA

Este clar că există, de asemenea, dispute între partenerii comerciali atunci când vine vorba de problema subvenționării anumitor sectoare ale economiei, de exemplu, ceea ce conferă unei părți un avantaj nedrept față de cealaltă. Dar aceste lucruri pot fi discutate, iar exemplul SUA și disputele economice care apar în mod repetat între Bruxelles și Washington din cauza subvențiilor sau a tarifelor de protecție nu au fost niciodată un motiv pentru a escalada disputa din punct de vedere politic. Așadar, de ce ar trebui să fie un motiv în cazul Chinei?

Motivul este acela că SUA consideră China un rival care stă în calea dorinței sale de a domina lumea – în SUA se vorbește de ”dominație mondială”. Totuși, aceasta este o problemă pentru SUA, nu pentru UE. Cu toate acestea, UE se sacrifică pentru interesele SUA, în detrimentul său.

Faptul că UE s-a alăturat politicii anti-chineze a SUA, deși, în mod obiectiv, aceasta nu este în interesul UE, arată încă o dată că UE este un vasal al SUA. Aceasta nu este afirmația mea și nici ”propaganda rusă”; a fost formulată de grupul de reflecție ferm transatlantic al UE, Consiliul European pentru Relații Externe, în aprilie 2023, după cum puteți citi aici.

Politica deschis anti-chineză a UE a devenit de mult timp mainstream, deși a fost foarte controversată în urmă cu doar câțiva ani. Merită să ne amintim criticile aprinse din partea Bruxelles-ului și a altor capitale europene atunci când președintele american Trump a pus SUA pe un curs de confruntare împotriva Chinei. Criticile respective au fost reduse aproape imediat la tăcere în Europa atunci când Joe Biden a preluat această politică de la Trump și chiar a intensificat-o masiv. Mai mult, UE și statele sale membre au aprobat imediat directiva pe care tocmai o criticaseră puternic. La Berlin și la Bruxelles există numeroși lobbyiști în favoarea politicii anti-chineze, printre care se remarcă în special membri ai Partidului Verde.

Războiul economic total

În ultima vreme, mass-media a pregătit publicul occidental pentru un război economic deschis împotriva Chinei, care va fi probabil un război comercial total la fel de puternic ca cel împotriva Rusiei. Pe 14 decembrie, sub titlul ”Ruperea relațiilor economice cu China ar fi probabil suportabilă”, Der Spiegel a relatat despre un studiu foarte aventuros care susține că economia germană ar supraviețui relativ ușor unei rupturi totale cu cel mai important partener comercial al său, China.

Studiul este foarte scurt, cuprinzând doar 17 pagini. Rezultatele sale sunt mai mult decât discutabile, întrucât materialul a fost realizat în mod evident din motive politice și nu pentru a analiza consecințele reale ale unei rupturi cu China. Fenomenul poate fi observat, de exemplu, în această frază din studiu:

”Costurile decuplării sunt întotdeauna mai costisitoare pentru China și Rusia decât pentru orice țară occidentală, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, iar acest lucru se aplică atât în cazul unui ”cold turkey”, cât și în cazul unei decuplări treptate.”

Un studiu științific sau politic?

”Oamenii de știință” care au redactat studiul nu par să fi realizat că UE suferă mult mai mult din cauza ”decuplării” de Rusia decât Rusia însăși. O demonstrează datele economice foarte obiective după aproape doi ani de război economic al UE împotriva Rusiei. În Rusia, economia este în creștere, în timp ce în UE aceasta stagnează, iar Germania se dezindustrializează tot mai mult.

Un război economic împotriva Chinei va avea probabil consecințe mult mai dramatice decât războiul economic împotriva Rusiei, în primul rând pentru că China este cea mai importantă piață pentru multe companii germane și europene. În al doilea rând, China este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți furnizori de anumite materii prime rare. Și în al treilea rând, componentele din China sunt o parte aproape de neînlocuit a multor produse fabricate de companiile germane și europene.

Faptul că studiul menționat mai sus nu ia în considerare aceste încrengături complexe (nu o poate face în doar 17 pagini) arată că este o lucrare politică menită să ofere argumente pentru șoimii politicii anti-China. Prin urmare, bănuiesc că forțele anti-China din Germania și UE vor face referire la ea mai des în viitorul apropiat.

Am speculat adesea că Occidentul condus de SUA dorește să se separe din punct de vedere economic, politic și social de Rusia și China (și poate chiar de cea mai mare parte a restului lumii). În cazul Rusiei, experimentăm în prezent acest lucru, întrucât sancțiunile aproape că au întrerupt contactele economice, relațiile politice cu Rusia sunt deja moarte și, de asemenea, se construiește un nou zid în Europa din punct de vedere social, întrucât UE își închide granițele cu Rusia, nu mai eliberează aproape deloc vize și face călătoriile în Rusia aproape imposibile. Bănuiesc că Occidentul condus de SUA va proceda în curând similar cu China, sub un anumit pretext.

”Studiul analizează impactul economic al unei decuplaje dure între China și Germania cu o simulare a unui scenariu similar unui Război Rece 2.0 cu fragmentarea economiei globale.”

Cât de importante sunt schimburile comerciale cu China pentru Germania o arată o serie de titluri din Spiegel din ultimele luni: ”Avertismentul experților – Dependența periculoasă a UE de China pentru bateriile de e-caruri”, ”În ciuda avertismentelor de dependență – companiile germane investesc tot mai mult în China” sau ”Electricitate ieftină – Boom-ul solar german este pe seama Chinei – poate funcționa?”.

Pentru că ei (nu?) știu ce fac

Sancțiunile împotriva Rusiei au arătat cât de dramatice au devenit deja consecințele atunci când UE s-a lipsit ”doar” de sursele de energie rusești ieftine. Gazul, acum mult mai scump, a pus în pericol multe ramuri ale industriei și a dus la migrarea unor sectoare întregi către SUA sau China. Ca urmare, lanțurile de aprovizionare sunt din nou perturbate, iar alte sectoare se confruntă cu probleme.

Este dificil de prezis cât de dramatice vor fi consecințele dacă multe produse și materii prime vor lipsi sau vor deveni mult mai scumpe în cazul unei ”decuplaj” de China și cum vor putea face față companiile europene consecințelor financiare dacă vor fi brusc forțate să părăsească piața chineză din motive politice.

Cu toate acestea, mă tem că așa vor evolua lucrurile. Cei care acționează în prezent la Berlin și Bruxelles (nu?) știu ce fac…

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Comșuța Radu spune:

    Nu sunt expert analist politic însă ca unul care e atent la tot ce se întâmplă din ultimii 20 de ani în lume aș încerca să fac, cu limbajul meu bolovănos, o mică prognoză. Din cele prezentate în articol reiese clar că astfel de studii sunt studii comandate politic și contravin flagrant realității social-economice și politice din Europa. Problema este că SUA ține cu dinții și cu unghile ca să fie în continuare singura super mare putere a întregii lumi. Marea greșeală care a făcut-o în Ucraina, faptul că nu a reușit prin terți să ofere o victorie lui Zelenski și deci intereselor americane, de altfel neonoroase de acolo, și să îngenuncheze astfel Rusia prin sancțiuni iar apoi o probabilă retragere a rușilor în vechile ei granițe estice, a fost declanșatorul evenimentelor politice care le vedem acum. Dar greșeala cea mai mare a fost că Rusia și-a făcut un aliat din China și astfel a rezistat presiunilor economice, ba a răsturnat și dependența de energie rusească în favoarea ei. În ultimii doi ani Rusia și China au crescut ca puteri economice, politice dar și militare iar America și UE au trebuit să bată în retragere. Ca să revină la vechea ordine și să slăbească Rusia și China trebuie mai întâi ca UE ca piață de desfacere pentru toate importurile rusești și chinezești de orice fel să dispară. Vă dați seama ce înseamnă asta? Distrugerea întregii economii a UE și a tuturor statelor ei importante Franța, Spania, Germania, Italia, că restul ca România, Grecia, Serbia, tot nu contează, ba chiar a migraților de populații masive, (unde?, ați ghicit tot în America) să ducă la deșertificarea Europei ca un fel de NO MAN’S LAND, sau dacă vreți o imagine mai bună să vedem o Ucraină la dimensiunile întregului continent european, cu corupție, sărăcie, populație așa doar ornamentală, restul inteligențelor să lucreze pentru nemernicani în SUA, dar cu exploatarea de către Unchiul Sam a tot ce se înseamnă resurse naturale, mega industrii și mega corprorații pe continent, care să fie preluate fraudulos tot de Unchiul Sam, exact, dar exact la ltieră cum a făcut Hunter Biden cu marile industrii din Ucraina înainte de conflict. Repet, fără ca Rusia & China și oricare altcineva să mai aibă și măcar un deget vârât în tot ce înseamnă economia UE. Fără piață de desfacere, fără nimic. Este un scenariu de coșmar dar cred că asta ni s-a pregătit. Așadar, bineânțeles că ”decuplarea” cum zic ei, economică de China și de Rusia este sinucidere curată, dar ne vâră minciuni în cap cu studii ”ștințifice” ca să dormim liniștiți că SUA veghează pentru UE. Dacă ar fi să fim realiști, doar conectați în continuare la tot ce înseamnă schimburi comerciale și de orice fel cu Rusia și China și alți jucători (cum se spune acum) de genul lor putem să avem o viață prosperă și o mai bună speranță pentru viitorul copiilor noștri. Altfel e exil în Babilonul și Sodoma și Gomora de peste ocean când n-o să mai avem industrii în UE, nu mai avem ce mânca, ce exploata, nimic…doar să privim stelele galbene de pe fundalul albastru al steagului UE cum flutură în vânt.
    În Africa, unchiul Sam iarăși a primit o lovitură sub centură de către colegii lui de joacă estici, în neocoloniile exploatate doar pentru a fi și acolo democrație. Cât de cât și-au mai negociat interesele dar Orientul Mijlociu, în nici un caz nu poate fi scăpat din mână pentru BRICS și nimic în lume. De accea ce a început Netanyahu în fâșia Gaza cu sărmanii palestinieni nu e decât consolidarea intereselor geo-strategice și geo-economice a hegemonului veciului imperiu. Altfel iarăși va pierde terenul de joacă ca în Africa și asta nu poate să se întâmple. Să ne așteptăm și la alte ecouri belicoase ale conflictului palestinian cu statele areabe din jur care au cam fost curatate cu succes de Rusia și China, cu deosebire Yemen, Iran, Irack, Arabia Saudită etc. Unchiul Sam vede că i se trage încet-încet preșul de sub picioare. Prin urmare a decis să acționeze brutal cu sacrificii enorme, sacrificând bunăstarea și nivelul de trai a 448 de milioane de locuitori cât are UE ca populație la ora actuală. Sacrificii pe care SUA, în chip fariseic dureros dar care frizează demența, este dispusă să le facă.

  2. Bizzu spune:

    Hmmm… mi se pare doar mie sau în spatele ușilor veșnic închise se sugerează o mare coaliție economică China-Rusia-Europa? Sincer mie NU îmi place asta, că pute TOT a globalism chiar dacă se vrea el ”cu față umană”. Dar trebuie să recunosc că o asemenea construcție ar fi knock-out pentru USA și DE FAPT cam asta urmărește China cu tot BRI-ul ei, ținta este Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs