Acordul global pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili este în pericol

Un comentariu al corespondeților revistei Politico

Oficialii din Emiratele Arabe Unite care conduc discuțiile avertizează că ar putea fi nepractic să se ceară eliminarea completă a combustibililor fosili – înfuriind activiștii și țările vulnerabile.

DUBAI, Emiratele Arabe Unite – Un acord global privind încetarea utilizării combustibililor fosili s-a împotmolit în divergențe la deschiderea negocierilor ONU privind clima, joi, la Dubai, marii poluatori și țara gazdă bogată în petrol semnalând că nu sunt de acord.

Decizia privind modul în care se va descrie renunțarea la cărbune, petrol și gaze naturale – principalele cauze ale schimbărilor climatice – este una dintre problemele politice majore ale discuțiilor din acest an, cunoscute sub numele de COP28. Dezbaterea se concentrează în mare parte pe întrebarea dacă acești combustibili trebuie ”eliminați” sau ”reduși”, dacă alegerea cuvântului face o diferență practică și dacă națiunile ar trebui să stabilească termene limită pentru renunțarea la sursele lor de energie poluante.

Unii duc discuția mai departe: Eliminarea treptată înseamnă eliminarea tuturor combustibililor fosili sau doar a celor a căror poluare care încălzește planeta nu este captată înainte de a ajunge în atmosferă?

Uniunea Europeană și o alianță de țări vulnerabile au mizat pe un acord privind ”eliminarea treptată” a combustibililor fosili, punând capăt secolelor de dependență de aceștia.

”Cuvintele contează. Și trimit semnale”, a declarat în noiembrie, la un eveniment organizat la Chatham House din Londra, trimisul special al UE pentru climă, Anthony Agotha. ”Trimite semnale oamenilor. Trimite semnale către piețe”.

Șeful ONU pentru climă, Simon Steill, a oferit un avertisment în deschiderea conferinței de joi.

”Dacă nu semnalăm declinul terminal al erei combustibililor fosili așa cum o cunoaștem, salutăm propriul nostru declin terminal. Și alegem să plătim cu viețile oamenilor”, a spus el.

Însă oficialii conferinței din Emiratele Arabe Unite au avertizat că ar putea fi imposibil din punct de vedere diplomatic să se ceară încetarea completă a utilizării combustibililor fosili din partea celor aproape 200 de țări prezente – inclusiv a marilor producători de petrol și gaze, precum EAU. Unii observatori au avertizat că un astfel de impuls ar putea cheltui capitalul politic atât de necesar într-o luptă pentru o formulare care s-ar putea să nu oblige de fapt națiunile să facă ceva diferit. Ceea ce contează sunt acțiunile pe care țările le întreprind în afara conferinței, spun ei.

”Știu că există opinii puternice cu privire la includerea unui limbaj privind combustibilii fosili. Noi, în mod colectiv, avem puterea de a face ceva fără precedent”, a declarat președintele COP28, Sultan al-Jaber, oficialul emiratez care conduce și compania petrolieră de stat din Emiratele Arabe Unite, la deschiderea conferinței. ”Vă cer tuturor să lucrați împreună. Să fiți flexibili. Găsiți un teren comun”.

Apelurile pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili au pus EAU într-o situație dificilă – lăsate să aleagă între a merge împotriva propriilor interese și a fi văzute ca subminând discuțiile.

Al-Jaber a refuzat să se alăture UE în solicitarea unei ”eliminări treptate” a combustibililor fosili în timpul unei întâlniri bilaterale la Bruxelles în această lună, potrivit unui oficial al Comisiei Europene căruia i s-a acordat anonimatul, deoarece nu era autorizat să vorbească public.

Punctele de discuție aparent pregătite pentru al-Jaber, pe care BBC și Centre for Climate Reporting le-au publicat săptămâna aceasta, au sugerat că președinția COP28 susține în schimb o ”reducere treptată”. ”Reducerea treptată ne oferă o mai mare marjă de manevră pentru a alinia politica climatică cu soluții politice, financiare și tehnologice incluzive din lumea reală”, se arată în document. Al-Jaber a calificat documentele drept ”false” într-o conferință de presă miercuri, spunând: ”Niciodată, niciodată nu am văzut aceste puncte de discuție”.

Afară vs. jos

Presiunea este exercitată asupra țărilor pentru ca acestea să iasă de la COP28 cu o foaie de parcurs de acțiuni în ideea de a pune lumea pe un curs mai sigur. Politicile naționale actuale condamnă planeta să se încălzească mult peste limita pe care toate guvernele au convenit-o la Paris în 2015 – nu mai mult de 2 grade Celsius și, dacă este posibil, mai puțin de 1,5 grade (planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,3 grade).

Una dintre opțiuni, aceea de a solicita eliminarea treptată a combustibililor fosili, ar fi o premieră istorică. În general, discuțiile privind clima au evitat să menționeze combustibilii care sunt principalii responsabili de această problemă. Prima mențiune a avut loc abia în 2021, când discuțiile de la Glasgow s-au încheiat cu un acord de ”reducere” treptată a cărbunelui.

O eliminare treptată a combustibililor fosili indică o îndepărtare de cărbune, petrol și gaze până la eliminarea utilizării acestora. Alte țări au sugerat utilizarea termenului ”reducerea treptată”, pe care îl înțeleg ca o reducere a utilizării, dar nu o eliminare completă.

Un oficial din Spania, țara care va conduce echipa de negociere a UE la această conferință, a descris introducerea unui limbaj privind combustibilii fosili în decizia finală a COP drept ”cea mai importantă bătălie”, dar și ”cel mai dificil aspect”, recunoscând: ”Știm că trebuie să negociem”.

Oficialul, care a ținut o ședință de informare cu reporterii vinerea trecută, cu condiția să nu le fie dezvăluit numele, a susținut că, până săptămâna trecută, peste 80 de țări și-au exprimat sprijinul pentru abordarea cu trei obiective a UE: triplarea capacității de energie regenerabilă, dublarea eficienței energetice și eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Se aștepta deja ca formularea ”eliminarea treptată” să se confrunte cu o opoziție puternică din partea economiilor dependente de producția de combustibili fosili, cum ar fi Rusia și Arabia Saudită – aceste țări fac, de obicei, obstrucționism la discuțiile privind clima, diluând angajamentele la un nivel mai scăzut. Dar a atras, de asemenea, critici din partea Chinei, cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume și un actor central în cadrul discuțiilor privind clima. 

Reprezentantul Chinei pentru climă, Xie Zhenhua, a declarat în septembrie că ”eliminarea completă a energiei fosile nu este realistă”. În aceeași lună, un document prezentat la ONU indica sprijinul Chinei pentru creșterea ponderii energiei non-fosile la nivel mondial, recunoscând în același timp ”rolul semnificativ al combustibililor fosili în asigurarea securității aprovizionării cu energie” – un punct important pentru Beijing, care încearcă să satisfacă cererea tot mai mare de energie.

Pentru China, o tranziție sigură de la combustibilii fosili înseamnă să construiască ceva nou înainte de a renunța la ceea ce este vechi, a declarat Li Shuo, director al China Climate Hub din cadrul Asia Society Policy Institute.

”Ceea ce avem nevoie la COP nu este neapărat un limbaj perfect, dar avem nevoie de un limbaj care să poată declanșa cel mai bun răspuns național posibil”, a spus Shuo. ”Cum [să] elaborezi acest limbaj astfel încât să se adreseze capitalelor naționale? O modalitate de a face acest lucru este să te asiguri că urmărești mai întâi introducerea treptată și apoi să faci eliminarea treptată.”

Relația specială dintre SUA și Marea Britanie

Statele Unite și Regatul Unit – mari producători de gaze cu efect de seră și aliați tradiționali ai UE – s-au întrebat dacă formularea ”eliminare treptată” merită efortul diplomatic.

Trimisul american pentru climă, John Kerry, a declarat reporterilor în ajunul discuțiilor că a susținut fără echivoc ”o formulare care să ceară eliminarea treptată a combustibililor fosili, nu o diminuare”. (În cercurile climatice, poluarea se referă la cantitatea de dioxid de carboncare nu este captată și eliminată din atmosferă).

De asemenea, Kerry a menționat: ”Încă avem oameni care nu au semnat pentru asta. Aceștia se numără, unii dintre ei, printre principalii producători de combustibili fosili și trebuie să facă imediat un pas înainte ca parte din soluție.”

Dar un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat reporterilor la începutul acestei luni să nu acorde prea multă importanță faptului dacă se va numi ”reducere” sau ”eliminare treptată”. Iar SUA, principalul producător mondial de petrol și gaze naturale, nu consideră că este necesar să se prevadă o dată de expirare pentru petrol și gaze, atâta timp cât orice text final precizează clar că lumea trebuie să ajungă la emisii nete zero până în 2050.

Oficialul a sugerat că ar putea fi nevoie de un limbaj mai creativ pentru a ajunge la un text cu care toate țările să fie de acord. Un acord încheiat între SUA și China în noiembrie a arătat o cale potențial diferită. Cele două puteri au stabilit să sporească implementarea energiei regenerabile pentru a ”accelera înlocuirea” combustibililor fosili.

”Nu se poate ajunge la 1,5 [grade] fără a aborda problema [combustibililor] fosili, iar Pacificul nu are viitorul de care avem nevoie fără 1,5”, a declarat Tina Stege, trimisul pentru climă al Insulelor Marshall, una dintre numeroasele națiuni insulare amenințate de creșterea nivelului mărilor. ”Așadar, indiferent de limbajul creativ care ar putea apărea, nu poate fi atât de creativ încât să nu ajungă la miezul problemei, și anume că trebuie să abordați producția de combustibili fosili.”

Regatul Unit susține în mod oficial aceeași formulare largă de ”eliminare treptată a combustibililor fosili fără diminuare” pe care o susține UE. Dar poziționarea sa la COP28 a fost pusă sub semnul întrebării atunci când șeful delegației țării, ministrul Energiei, Graham Stuart, a sugerat în fața unei comisii parlamentare că nu era fixat pe terminologia exactă.

”Părerea noastră este că ar trebui să ne concentrăm pe reducerea treptată, eliminarea treptată – orice ar însemna, atâta timp cât se traduce în acțiuni reale – a combustibililor fosili”, a declarat Stuart în fața parlamentarilor cu mai puțin de o lună înainte de summit.

Marea Britanie, sub conducerea premierului Rishi Sunak, s-a angajat să ”exploateze la maximum” resursele sale interne de combustibili fosili din Marea Nordului – ceea ce o lasă într-o poziție slabă pentru a pleda pentru ”eliminarea treptată” indiferent de situație, a declarat fostul ministru al energiei Chris Skidmore, un deputat din Partidul Conservator al lui Sunak. 

”Soarta lumii se bazează pe o distincție între eliminarea treptată și reducerea treptată”, a spus Skidmore. ”Dar Marea Britanie se află acum [în imposibilitatea] de a argumenta în favoarea eliminării treptate, deoarece s-a alăturat clubului reducerii treptate”.

Am putea să captăm carbonul?

Marii producători de combustibili fosili, inclusiv SUA, susțin că utilizarea în continuare a combustibililor fosili este posibilă și necesară atâta timp cât poluarea cu carbon este captată – sau ”redusă”. Însă termenul a atras din ce în ce mai mult atenția și a stârnit critici, deoarece nu are o definiție precisă, iar tehnologia de captare a carbonului rămâne scumpă și în mare parte nedovedită. Mulți oameni de știință și țări vulnerabile se tem că acest termen distrage atenția de la activitatea reală de reducere a emisiilor și oferă țărilor o acoperire pentru a continua să polueze.

Însă unii oficiali și negociatori susțin că acțiunea este cea mai importantă, nu verbul precis. Alții spun că, în lipsa unui calendar, ”eliminarea treptată” și ”reducerea treptată” înseamnă în cele din urmă același lucru. Oficialii din unele țări europene au indicat, de asemenea, că doresc ca planurile naționale privind clima să vizeze fiecare sector al economiei – poate mai puțin sexy decât un acord global privind combustibilii fosili, dar mai concret.

Chiar și susținătorii climei remarcă faptul că națiunile ignoră în mod obișnuit acordurile fără caracter obligatoriu pe care le încheie în cadrul discuțiilor privind clima. Regatul Unit a depus eforturi diplomatice semnificative pentru a cimenta un limbaj care să solicite o reducere treptată a energiei pe bază de cărbune atunci când a găzduit discuțiile din 2021 la Glasgow, Scoția (după cum a declarat Kaveh Guilanpour, care a condus echipe de negociere la discuțiile privind clima din UE, Regatul Unit și națiunile insulare). Săptămâni mai târziu, guvernul britanic a deschis o mină de cărbune. În acest an, lumea a ars mai mult cărbune decât oricând înainte.

”Îmi fac griji că se va folosi mult capital de negociere și timp de negociere pentru a încerca să se obțină acest semnal fără a se analiza imaginea de ansamblu a modului în care se poate operaționaliza și responsabiliza un astfel de lucru”, a declarat Guilanpour, care este în prezent vicepreședinte pentru strategii internaționale la think tank-ul Center for Climate and Energy Solutions.

Având în vedere că este din ce în ce mai greu de ajuns la un consens pentru eliminarea agresivă a combustibililor fosili, coalițiile cu obiective specifice au proliferat, a declarat Paul Bodnar, fost oficial al Departamentului de Stat pentru climă în timpul administrației Obama.

Astfel de eforturi au început cu Coaliția High Ambition în cadrul discuțiilor de la Paris din 2015, care a cerut națiunilor să țintească 1,5 grade Celsius – ținta pe care SUA, Emiratele Arabe Unite și UE o urmăresc toate acum. Membrii acelei coaliții, printre care Franța, Danemarca, Chile, Kenya și multe insule mici, cer acum o eliminare fără echivoc a combustibililor fosili.

Alianța ”Powering Past Coal Alliance” se bazează pe convingerea guvernelor și a companiilor să se angajeze să elimine treptat energia pe bază de cărbune, conform unui calendar. În prezent, Alianța are 50 de țări membre, inclusiv Mexic, Canada și Regatul Unit, care s-au angajat să elimine energia pe bază de cărbune până în 2025.

”Oamenii sunt dornici de progrese în probleme precum eliminarea treptată a combustibililor fosili, chiar dacă nu se poate realiza în cadrul procesului consensual al COP”, a declarat Bodnar, care este în prezent director pentru finanțe durabile, industrie și diplomație la Bezos Earth Fund. ”Majoritatea progreselor din ultimii ani au fost realizate în cadrul coalițiilor și există riscul ca COP să devină un indicator întârziat, mai degrabă decât un indicator de frunte.”

Sara Schonhardt și Zack Colman au relatat din Washington D.C. Zia Weise a relatat din Dubai. Karl Mathiesen și Charlie Cooper au relatat de la Londra.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Nu exista nici o criza a incalzismului global. Adevaratii specialisti climatici mondiali au declarat-o cu nenumarate prilejuri. Tema aceasta recurenta este parte a NOM noua ordine mondiala. Toate aceste discutii pompoase sunt sterpe. Lasati Pamantul in pace, pana n-o sa va arunce din spinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs