Război împotriva propriului popor

Un punct de vedere de Rüdiger Rauls (Germania)

Războaiele din Ucraina și din Orientul Mijlociu domină știrile și dezbaterile publice. Cum afectează acestea condițiile de viață în Germania și cum reacționează societatea la ele?

Diferențe

Conflictul militar din cauza Gaza privează Ucraina de atenția mediatică, de arme și de bani. Chiar dacă războiul din Europa de Est nu se mai află în centrul atenției, așa cum se întâmpla în urmă cu câteva săptămâni, din cauza luptelor din Orientul Mijlociu, el este mai semnificativ pentru schimbarea echilibrului global al puterii. Acesta pune sub semnul întrebării dominația anterioară a Occidentului politic.

Situația din Ucraina evoluează din ce în ce mai mult în favoarea Rusiei. Având în vedere costurile războiului și lipsa de speranță în tranșarea situației, apelurile pentru o soluție negociată sunt din ce în ce mai puternice în Occident, chiar dacă ar însemna pierderea unor teritorii ucrainene.

Contrar tuturor previziunilor făcute înainte și în timpul războiului cu privire la perspectivele de succes ale Rusiei și Ucrainei, războiul evoluează altfel decât ar fi pronosticat majoritatea experților. Mass-media occidentale neagă acum tot mai rar că mult așteptata contraofensivă ucraineană a eșuat.

Încă o dată, analizele occidentale cu privire la perspectivele de succes ale părților beligerante și la situația politică și economică din Rusia s-au dovedit a fi conduse mai mult de dorințe, decât de o evaluare realistă a faptelor. Fenomenul a început cu impactul sancțiunilor. Acum este posibil să se dovedească eronată și afirmația că există un impas pe frontul ruso-ucrainean.

Mulți ignoră faptul că Rusia este net superioară Ucrainei și chiar Occidentului în ceea ce privește tehnologia și capacitățile sale de producție militară. Strategia rusă pare, de asemenea, să urmărească o abordare diferită: Conservarea personalului propriu, în timp ce îl slăbește pe cel al adversarului. Fără atacuri frontale ample, ci cu ofensive controlate acolo unde apar oportunități favorabile.

Judecățile greșite întunecă o viziune plină de speranță asupra rezultatului războiului. Chiar dacă entuziasmul pentru continuarea conflictului scade în SUA și în unele state ale Uniunii Europene (UE), iar finanțarea devine din ce în ce mai șubredă, forțele cheie, în special în UE, par să vrea să facă tot ce le stă în putință pentru a continua războiul până când ultimul ucrainean va fi ucis și până când propriii cetățeni vor fi complet sărăciți.

Suferință împărtășită

În calitate de cetățeni germani, războiul din Ucraina ne afectează mai mult decât războiul din Fâșia Gaza. Pentru cei mai săraci dintre noi, în special, condițiile de viață s-au deteriorat semnificativ ca urmare a sancțiunilor împotriva Rusiei. Acestea se reflectă în mod direct în creșterea bruscă a costurilor energiei și, indirect, într-o explozie fără precedent a prețurilor la alimente.

Sancțiunile împotriva economiei rusești fac ca viața în Occident să fie mai scumpă. Cetățenii germani suferă mai mult din cauza ”pedepselor” decât cetățenii ruși. Iar asta se datorează faptului că Rusia a reușit în mod evident să se sustragă sancțiunilor prin găsirea de noi clienți pentru petrolul și gazele sale, mai mult decât au reușit Europa și Germania să găsească noi furnizori pentru aceste surse de energie. Și dacă au reușit, au cumpărat energie doar la prețuri semnificativ mai mari.

Ca și cum impactul negativ nu ar fi fost suficient, băncile centrale occidentale au crescut puternic și ratele dobânzilor pentru a combate creșterile de prețuri ca așa-numită inflație. Fenomenul amenință nu numai solvabilitatea multor cetățeni, ci și capacitatea lor de plată. Numărul persoanelor care nu mai sunt în măsură să își finanțeze propria locuință, cu atât mai puțin să își construiască una nouă, este în creștere.

Din cauza exploziei ratelor dobânzilor și a creșterii generale a costurilor de producție, în special pentru energie, economia germană se confruntă cu un val de insolvențe. Multe companii sunt nevoite să închidă sau să își relocheze producția în străinătate. Iar asta amenință locurile de muncă. Oficiul Federal de Statistică afirmă că ”întreprinderile și-au redus semnificativ producția”(1).

Noi, populația germană, suntem lipsiți de apărare în fața acestor evoluții. Sărăcia este în creștere în întreaga țară, la fel ca și mizeria de la băncile de alimente. Locuințele au devenit rare și inaccesibile pentru mulți. Efectele războiului și ale sancțiunilor împotriva Rusiei pot fi resimțite peste tot, chiar dacă niciuna dintre ele nu este recunoscută direct ca fiind cauza. Și cu siguranță nu este prezentată ca atare către public.

Stabilirea unor limite

Politicienii aflați la putere își urmăresc obiectivul politic de a slăbi Rusia în detrimentul propriului popor. Cetățenii sunt neajutorați și lipsiți de apărare. Nu există nicio forță politică care să preia interesele oamenilor obișnuiți și să le organizeze într-un protest puternic menit să stabilească limite reprezentanților acestei politici antipopulare.

Sindicatele sunt pe direcția guvernului, la fel ca majoritatea partidelor. Nu există niciun partid care să recunoască necesitatea unui protest organizat politic, darămite să îl abordeze. Toate se limitează la discursuri militante în parlament și la acuzații la adresa guvernului. Nu există opoziție decât pe  internet. Mișcarea pentru pace este singura opoziție la politica predominantă de implicare în război cu Rusia, dar este abia perceptibilă și în mare parte ineficientă.

Este prea prinsă în ideea că poate convinge puternicii lumii să facă pace prin apelurile și demonstrațiile sale ocazionale. Nu recunoaște, sau nu vrea să recunoască faptul că rarele sale proteste de câteva zeci de mii de participanți nu au nicio influență asupra cursului și rezultatului războiului din Ucraina. Mișcarea pentru pace este izolată din punct de vedere politic și, prin urmare, nesemnificativă.

Cu apelurile sale generale pentru pace, nu reușește să ajungă la segmente mai mari ale populației germane. Aceștia nu mai sunt aproape deloc interesați de războiul din Ucraina. Conflictul este departe și, contrar profețiilor obișnuite, amenințarea unui război nuclear nu s-a materializat. Teama populației față de apocalipsă este în scădere. Asta înseamnă, de asemenea, că oamenii sunt mai puțin dispuși să vorbească împotriva sprijinului acordat de propriul guvern pentru război.

Mișcarea pentru pace încearcă să acționeze ca un mediator neutru între părțile implicate în conflict. Ea condamnă invazia Rusiei ca fiind un război de agresiune, dar în același timp critică Occidentul politic pentru că a provocat războiul din Ucraina și l-a prelungit prin furnizarea de arme. Cu această poziție, nu oferă nicio cale de ieșire. Își supraestimează influența ca mediator și, în același timp, își diminuează importanța ca organizator de proteste.

La fel cum mișcarea pentru pace nu vrea să ia clar partea cuiva, majoritatea populației germane nu vrea să se poziționeze de partea lui Putin și nici nu vrea să susțină războiul propriului guvern. Ei au puțină simpatie pentru oricare dintre forțele implicate în conflict. Simpatia germanilor pentru Ucraina a scăzut, iar vorbele unsuroase ale liderilor politici și-au pierdut de mult atractivitatea. Nimic din toate acestea nu schimbă situația populației.

Căutând soluții de ieșire

Mișcarea pentru pace se poate elibera pe sine și populația din această dilemă doar dacă se eliberează de încrederea excesivă că poate media între forțe. Ea nu are o bază socială pe care să se poată baza și din care să poată exercita presiuni. Va reuși doar dacă va renunța la apelurile generale pentru pace și va trece la abordarea nevoilor economice ale oamenilor.

Când mișcarea pentru pace cere: Nu dați bani pentru război, avem nevoie de euro în propria noastră țară, dacă va arăta unde există lipsuri peste tot, unde ar putea fi folosiți banii risipiți pe arme pentru a atenua nevoile din Germania, doar atunci va avea o șansă de a mobiliza forțe în rândul populației, care ar putea duce la retragerea noastră din război.

Dacă mișcarea pacifistă decide această schimbare de strategie, ea trebuie să-și pună în primul rând întrebarea: cum atragem noi forțe care trebuie câștigate pentru o extindere a protestului? Cum ajungem la săracii de la băncile de alimente? Cum ajungem la cei care se tem pentru locurile lor de muncă, la cei care disperă în căutarea unei locuințe accesibile? Mai presus de toate, cum ajungem la cei mulți care sunt jefuiți de mijloacele lor de trai din cauza spiralei prețurilor?

Pentru că situația este dramatică în cazul multora. Potrivit Schufa, paisprezece la sută din populația germană și-a epuizat rezervele în luna februarie a acestui an; șase luni mai târziu, această cifră a crescut la o cincime. Bazele economice ale societății devin din ce în ce mai fragile și, în unele cazuri, se dezintegrează. Evoluția nu poate fi oprită fără a abandona politica actuală.

Schimbarea în interesul populației este posibilă doar dacă sprijinul pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei sunt reduse. Cu toate acestea, conducerea UE în special, în orbirea sa ideologică și în încăpățânarea sa dogmatică, nu pare să fie pregătită să dea înapoi. Ei preferă să continue să ceară în continuare sacrificii inutile de la populație, nu numai în Germania și UE, ci și în Ucraina și Rusia. În urma succeselor electorale ale AfD, politicienii noștri le oferă acum cetățenilor germani o luptă intensificată împotriva migrației ca soluție aparentă la problemele sociale din Germania.

Pe lângă întrebările legate de modul în care populația germană poate fi convinsă să reziste la deteriorarea situației sale economice, mișcarea pentru pace trebuie să se întrebe cum poate face populația să înțeleagă că migrația nu este cea mai mare problemă a noastră. Nu străinii sunt de vină pentru condițiile catastrofale, ci miliardele cheltuite pe arme în Ucraina.

Sunt migranții de vină că se creează fonduri speciale de 100 de miliarde pentru achiziționarea de arme, dar nu în vederea furnizării de locuințe de care este nevoie urgentă, sau pentru bănci de alimente, sau pentru scăderea prețului la alimente și energie? Iată întrebările pe care trebuie să și le pună mișcarea pentru pace. Sunt, de asemenea, întrebări la care trebuie să dea explicații, în așa fel încât acestea să fie văzute ca atare de către populație și nu ca sloganuri fără sens.

Surse și comentarii

(1) FAZ 11.11.23: Industria consumă mult mai puțină energie din cauza prețurilor ridicate

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs