”Netanyahu este terminat!”


Un comentariu de Seymour Hersh, scriitor și jurnalist, laureat al Premiului Pulitzer

Cu câteva decenii în urmă, am petrecut trei ani scriind ”The Samson Option” (1991), în care am expus politica tacită a președinților SUA de la Dwight Eisenhower încoace. Și anume politica de a privi în altă parte atunci când Israelul a început procesul de construire a bombei atomice.

Cartea nu spune că acest lucru a fost bun sau rău pentru Israel după Holocaust. Spune că ceea ce opțiunea Statelor Unite era cunoscută în Lumea a Treia, așa cum se numea atunci, și că duplicitatea americanilor a transformat preocupările noastre privind proliferarea armelor nucleare într-un alt exemplu de ipocrizie. De atunci, alții au întreprins studii mult mai exhaustive, unele dintre cele mai confidențiale documente israeliene și americane fiind făcute publice.

Am ales să nu călătoresc în Israel pentru cercetările mele, de teamă să nu încalc legea israeliană privind securitatea națională. Dar am găsit israelieni care locuiesc în străinătate și care au lucrat la acest proiect secret. Ei au fost dispuși să vorbească cu mine atunci când le-am spus că dețin informații din dosarele serviciilor secrete americane. Cei care au lucrat la acest material extrem de confidențial au rămas loiali Israelului, iar unii dintre ei mi-au devenit prieteni pe viață. De asemenea, au rămas în strânsă legătură cu foștii colegi din Israel.

Ceea ce urmează este o relatare a evenimentelor îngrozitoare de săptămâna trecută din Israel, așa cum au fost văzute și interpretate de un veteran al aparatului de securitate națională al Israelului, un bun cunoscător al evenimentelor recente.

”Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțeleg”, mi-a spus informatorul israelian, ”ar fi că premierul Benjamin Netanyahu este terminat. Este un cadavru viu. El va rămâne în funcție doar până la oprirea împușcăturilor… Poate încă o lună sau două”.

Netanyahu a fost prim-ministru din 1996 până în 1999 și din nou, ca lider al partidului de dreapta Likud, din 2009 până în 2021, revenind pentru un al treilea mandat la sfârșitul anului 2022. Bibi s-a opus întotdeauna Acordurilor de la Oslo din 1993, care au oferit Autorității Palestiniene controlul nominal al Cisiordaniei și Fâșiei Gaza. Când a revenit la putere în 2009, ”Bibi a decis să sprijine Hamas” ca alternativă la Autoritatea Palestiniană ”dându-i bani și instalându-l în Gaza”.

A fost încheiat un acord cu Qatar, care a început să trimită sute de milioane de dolari liderilor Hamas, cu aprobarea Israelului. Informatorul mi-a spus că ”Bibi era convins că va avea mai mult control asupra Hamas cu banii Qatarului, așa că a permis în secret Hamas să lanseze ocazional rachete în sudul Israelului și să aibă acces la locuri de muncă în Israel”. Pentru a slăbi cealaltă facțiune, Autoritatea Palestiniană, Netanyahu și-a asumat riscul.

”Ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta este rezultatul doctrinei lui Bibi, conform căreia este posibil să creezi un Frankenstein și să ai control asupra lui”. Atacul Hamas a fost un rezultat direct al deciziei lui Bibi, în ciuda protestelor comandanților militari locali, ”de a permite unui grup de coloniști ortodocși să sărbătorească Sukkot în Cisiordania”.

Sukkot este un festival anual de toamnă care comemorează călătoria ancestrală a evreilor în adâncurile deșertului. Durează o săptămână și este sărbătorit prin construirea unei structuri temporare în aer liber, cunoscută sub numele de sukkah, unde toată lumea se poate conecta visceral cu sezonul recoltei.

Solicitarea a venit într-un moment de tensiune extremă după un alt incident în Cisiordania, în care coloniștii evrei, potrivit Associated Press, ”au atacat un oraș” pe 6 octombrie și au ucis un arab de 19 ani. Moartea tânărului, a adăugat AP, ”este cea mai recentă dintr-un val de lupte între israelieni și palestinieni care a ucis aproape 200 de palestinieni de la începutul anului, cel mai mare număr anual de morți din ultimele aproape două decenii”.

Autoritățile militare israeliene locale, cu aprobarea lui Netanyahu, au ordonat ca două dintre cele trei batalioane ale armatei, fiecare cu aproximativ 800 de soldați, care protejează frontiera cu Gaza, să își concentreze atenția asupra festivalului Sukkot.

”Au mai rămas doar 800 de soldați”, mi-a spus sursa, ”pentru a proteja cei 51 de kilometri de frontieră dintre Fâșia Gaza și sudul Israelului”. Acest lucru a însemnat că cetățenii israelieni din sudul țării au rămas fără o prezență militară israeliană timp de zece până la douăsprezece ore. Au fost lăsați să se descurce singuri. Și iată de ce Bibi este terminat. S-ar putea să dureze câteva luni, dar este terminat.

Sursa mea a numit atacul din sudul Israelului ”cel mai mare eșec militar din istoria Israelului” și a remarcat că ”au fost uciși mai mulți soldați numai în războiul din 73”, atacul surpriză de Yom Kippur în care Israelul a fost invadat pentru scurt timp de trupele egiptene și siriene. ”Sâmbăta trecută, douăzeci și două de așezări din sudul țării au fost sub controlul Hamas timp de câteva ore. Teroriștii au mers din casă în casă, masacrând familii întregi de coloniști evrei”.

Va exista un răspuns militar, a precizat sursa, menționând că au fost chemați 360.000 de rezerviști. ”Strategia este subiectul multor dezbateri. Forțele speciale ale aviației și marinei israeliene sunt pregătite să intervină, dar Bibi și șefii militari au favorizat întotdeauna serviciile. Armata regulată a fost folosită în principal pentru a asigura securitatea în Cisiordania. În realitate, forțele terestre nu sunt antrenate pentru luptă. Nu faceți nicio greșeală: există încredere în spiritul trupelor, dar nu și în capacitatea lor de a reuși în situația specială cu care soldații s-ar confrunta într-un asalt terestru în ruinele Fâșiei Gaza, puternic bombardată.”

În prezent, rezerviștii sunt supuși unui antrenament intensiv, iar o decizie cu privire la ce să facă ar putea fi luată în cursul acestei săptămâni, a precizat sursa citată.

Între timp, bombardamentele actuale asupra țintelor civile (blocuri de locuințe, spitale și moschei) nu mai sunt însoțite de nicio protecție simbolică a civililor. În timpul atacurilor anterioare asupra orașului Gaza, forțele aeriene israeliene au aruncat adesea o mică bombă pe acoperișul unei instalații civile care urma să fie atacată. Această procedură se numește ”lovitură pe acoperiș” și este concepută pentru a alerta rezidenții palestinieni, astfel încât aceștia să aibă timp să părăsească clădirea care urmează să fie complet distrusă. Fenomenul a dispărut în timpul actualului bombardament.

În ceea ce privește un atac terestru, sursa mi-a spus că se ia în considerare o alternativă brutală, care ar putea fi descrisă ca fiind abordarea Leningradului, cu referire la celebra încercare germană de a înfometa orașul (cunoscut acum sub numele de Sankt Petersburg) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Asediul nazist a durat aproape 900 de zile și a costat cel puțin 800.000 de vieți – probabil mult mai multe în realitate. Se știe că liderii Hamas și mulți dintre angajații lor ”trăiesc ascunși”, iar scopul Israelului este de a distruge cât mai mulți dintre acești membri ”fără a încerca atacul tradițional din casă în casă”.

Denunțătorul a adăugat că unii israelieni au fost ”înfuriați” de declarațiile inițiale ale liderilor din Germania, Franța și Marea Britanie, care, în general, și-au dat tot sprijinul pentru un răspuns imediat prin intermediul consilierilor, dar a adăugat că acest răspuns ar trebui să fie ghidat de statul de drept. Președintele Biden a întărit punctul de vedere de mai sus într-o apariție neprogramată la o conferință a liderilor evrei la Casa Albă, menționând că i-a spus recent dlui Netanyahu: ”Este foarte important ca Israelul, cu toată furia și frustrarea sa, să acționeze corect”.

Opțiunea luată în considerare în prezent, mi-a spus informatorul israelian, este aceea de a continua să izoleze orașul Gaza în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică și livrarea de alimente și alte bunuri vitale. ”Hamas are apă purificată doar pentru două sau trei zile, iar acest lucru, adăugat la lipsa alimentelor, ar putea fi suficient pentru a alunga întregul Hamas din fâșie. La un moment dat, Israelul ar putea negocia eliberarea anumitor prizonieri, femei și copii, în schimbul alimentelor și apei.”

Marea dezbatere de astăzi este dacă să înfometeze Hamas sau să ucidă aproximativ 100.000 de oameni din Gaza. Una dintre ipotezele israeliene este că Hamas, care a primit până la 1,6 miliarde de dolari din Qatar din 2014 până în prezent, vrea să fie văzut ca un stat suveran căruia îi pasă de poporul său. El a continuat: ”Acum că președintele Biden spune că Palestina este un stat terorist, Hamas ar putea avea motive să vrea să fie văzut ca fiind mai puțin ostil și ar putea exista o șansă pentru o dezbatere calmă și rațională despre prizonieri și eliberarea unora dintre ostaticii israelieni. Începând cu femeile și copiii”. Ceilalți prizonieri vor fi tratați ca prizonieri de război, a adăugat el, iar eliberarea lor ar putea fi negociată, așa cum s-a întâmplat în trecut.

Dar, a adăugat sursa, ”cu cât vedem mai mult” brutalitatea Hamas la televizor și ”cu cât Hamas este văzut ca un alt ISIS, cu atât mai mult timpul trece în defavoarea organizației”.

Realitatea, a adăugat el, este că Hamas nu manifestă rațiune și pare incapabilă să se angajeze în negocieri. Iar Qatar nu va interveni. Și dacă nu există o intervenție internațională sau a unei terțe părți, ar putea avea loc o invazie la scară largă în Gaza, cu morți incalculabile pentru toate părțile implicate în acest război.

Decizia de a invada cu toată forța aparține Israelului și nu a fost luată încă.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. […] ”Netanyahu este terminat!” […]

  2. […] ”Netanyahu este terminat!” […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs