Elon Musk, inamicul digital nr. 1 al Europei

Un articol de Mark Scott pentru revista Politico

Oficialii strâng probe împotriva rețelei X. O anchetă privind modul în care s-au răspândit videoclipurile teroriștilor este aproape sigură.

Thierry Breton, comisarul european însărcinat cu normele privind conținutul social media, i-a cerut lui Musk să explice de ce imaginile grafice și dezinformările despre criza din Orientul Mijlociu au fost răspândite pe X.

De când Hamas a atacat Israelul sâmbătă, rețeaua de socializare X a miliardarului a fost inundată de imagini macabre, minciuni cu motivație politică și propagandă teroristă despre care autoritățile spun că par să încalce atât propriile sale politici, cât și noua lege a Uniunii Europene privind social media.

Acum, Musk se confruntă cu amenințarea unor sancțiuni – inclusiv amenzi potențial mari – în timp ce oficialii de la Bruxelles încep să adune dovezi în vederea pregătirii unei investigații oficiale pentru a stabili dacă X a încălcat regulile Uniunii Europene. Autoritățile din Marea Britanie și Germania s-au alăturat criticilor.

Lupta reprezintă un test critic pentru toate părțile. Musk va dori să conteste orice afirmație potrivit căreia nu reușește să fie un proprietar responsabil al rețelei sociale cunoscute anterior sub numele de Twitter – și, în același timp, să își mențină angajamentul față de libertatea de exprimare. UE va dori să demonstreze că noul său regulament, cunoscut sub numele de Actul privind serviciile digitale (DSA), are ”colți”.

Thierry Breton, comisarul european însărcinat cu normele privind conținutul rețelelor sociale, a cerut ca Musk să explice de ce imaginile grafice și dezinformarea privind criza din Orientul Mijlociu sunt răspândite pe X.

”Vă îndemn să asigurați un răspuns prompt, exact și complet la această solicitare în următoarele 24 de ore”, a scris Breton pe X, marți seara târziu.

”Vom include răspunsul în dosarul nostru de evaluare a respectării de către dvs. a DSA”, a spus Breton, care i-a scris și lui Mark Zuckerberg de la Meta pentru a-i reaminti obligațiile sale în conformitate cu normele europene. Șeful TikTok, Shou Zi Chew, a fost, de asemenea, rugat pe 12 octombrie să explice cum tratează platforma sa dezinformarea și conținutul grafic.

”Vă reamintesc că, în urma deschiderii unei potențiale investigații și a constatării neconformității, pot fi impuse sancțiuni”, a spus Breton. Aceste amenzi pot totaliza până la 6% din veniturile globale ale unei companii.

În replică, Linda Yaccarino, directorul executiv al X, i-a scris lui Breton joi dimineață pentru a prezenta modul în care gigantul social media a răspuns la conflictul actual din Orientul Mijlociu. Aceasta a inclus eliminarea sau etichetarea conținutului potențial dăunător, colaborarea cu agențiile de aplicare a legii și adăugarea așa-numitelor ”note ale comunității”, sau verificări ale faptelor din partea abonaților.

Joi seara târziu, Comisia a trimis către rețeaua X o ”cerere de informații” cu privire la modul în care a gestionat conținutul problematic – un pas preliminar pentru lansarea unei anchete oficiale care ar putea duce la amenzi. Este pentru prima dată când executivul Uniunii Europene face acest pas.

Situația fierbinte de pe Twitter nu a început odată cu atacurile Hamas. Încă de când Musk a cumpărat platforma a fost lovit de criticile potrivit cărora nu reușește să oprească răspândirea online a discursurilor instigatoare la ură.

X și-a redus echipele de moderare a conținutului, în spiritul promovării libertății de exprimare; a renunțat la un angajament susținut de Bruxelles de a combate interferența străină digitală și și-a modificat algoritmii de socializare pentru a promova conținutul adesea dubios în detrimentul materialelor verificate de către organizațiile de știri și politicieni.

Musk a răspuns – prin intermediul contului său de socializare cu 159 de milioane de urmăritori – cu huiduieli și atacuri la adresa contestatarilor săi. Dar cea mai recentă agitație provocată de conținutul care aparent incită și laudă terorismul a făcut ca X să fie una dintre primele companii care vor fi investigate în conformitate cu normele UE privind rețelele sociale.

Ca răspuns la cererea lui Breton, Musk i-a cerut comisarului francez să prezinte modul în care X a încălcat, eventual, reglementările europene privind conținutul. ”Politica noastră este ca totul să fie deschis și transparent”, a adăugat el. În Marea Britanie, ministrul Michelle Donelan s-a întâlnit, de asemenea, miercuri, cu directorii de rețele sociale pentru a discuta despre modul în care firmele lor combat discursul care instigă la ură în online.

În realitate, o investigație privind respectarea de către X a noilor norme europene privind conținutul este în curs de desfășurare de luni de zile. În cursul verii, Breton și înalți funcționari UE au vizitat sediul central al companiei din San Francisco pentru un așa-numit ”test de rezistență”, pentru a vedea cum se conformează rețeaua.

În conformitate cu legislația UE, giganții din domeniul tehnologiei, precum X, TikTok și Facebook, trebuie să efectueze evaluări îndelungate ale riscurilor pentru a afla cum se pot răspândi pe platformele lor discursurile instigatoare la ură și alte conținuturi ilegale. De asemenea, aceste firme trebuie să permită un acces mai mare la auditorii externi, la autoritățile de reglementare și la grupurile societății civile, pentru a urmări modul în care companiile de social media respectă noua supraveghere.

Investigațiile privind posibilele abateri în conformitate cu normele europene privind conținutul vor implica probabil anchete de luni de zile legate de comportamentul unei companii. Va urma luarea de către Comisie a unei decizii juridice privind aplicarea de amenzi sau de alte sancțiuni și, ca răspuns, un apel probabil din partea firmei respective. Este de așteptat ca astfel de cazuri să dureze ani de zile pentru a fi finalizate.

În cadrul Bruxelles-ului, Comisia a adunat dovezi privind posibilele abateri în cazul mai multor companii de social media, chiar înainte ca noua legislație a UE privind conținutul să intre pe deplin în vigoare în august, potrivit a cinci oficiali și altor persoane cu cunoștințe directe despre subiect.

Obiectivul este de a începe cel puțin trei investigații legate de Legea privind serviciile digitale până la începutul anului viitor. Sursele noastre au vorbit sub rezerva anonimatului, întrucât discuțiile nu sunt publice și rămân în curs de desfășurare.

În ultimele zile, funcționarii Comisiei au compilat dovezi asociate cu atacurile Hamas asupra Israelului – multe dintre acestea au fost partajate pe X cu puține (sau chiar deloc) împotriviri din partea companiei.

Acest conținut a inclus conturi X verificate, cu legături cu Rusia și Iranul, care au postat imagini grafice ale unor presupuse atrocități comise de soldați israelieni. Unele dintre postări au fost vizualizate de sute de mii de ori. Alte conturi cu legături cu Hezbollah și ISIS au postat în mod similar pe scară largă, fără ca respectivele dezinformări să fie eliminate.

Nu este clar dacă aceste imagini vor conduce la o investigație specifică privind modul în care X a gestionat cel mai recent conținut violent. Dar a reafirmat probabilitatea ca Musk să se confrunte în curând cu consecințe juridice pentru că nu a eliminat astfel de materiale din rețeaua sa socială.

Combaterea conținutului violent și terorist necesită ”oameni care stau în fața unui ecran de calculator, se uită și cântăresc”, a declarat Graham Brookie, director principal al Digital Forensic Research Lab al Atlantic Council, care a urmărit amprenta online a atacurilor în curs ale Hamas. ”Înainte erau zeci de astfel de persoane la Twitter, iar acum sunt doar o mână de oameni”.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Repet ce-am mai spus acum câteva săptămâni: este suficient să deschid televizorul sau orice site de presă oficială globalistă, voi fi inundat de ”ce mai fac ei”. 🙂 Așa că sunt chiar-prea-mult cunoscător despre ceea ce face dușmanul. Mulțumesc, îmi ajunge până peste urechi :-))
    Pe de altă parte, autorul declarat al articolului este ”Bogdan Munteanu” nu dvs. Autor care în mod repetat ne aduce în atenție ceea ce știm prea bine și am vrea să evităm, că DE ACEEA citim pe aici. Sau ce să înțeleg d-le Onciu când spuneți ”pentru asta sunt plătit”? Că autorul REAL nu este dl. Munteanu?
    Pot să înțeleg buna intenție a dvs. de informare, dar uneori drumul către iad este pavat cu bune intenții, și s-ar putea ca buna intenție a publicistului să nu se prea potrivească cu gusturile publicului căruia i se adresează.
    N-o luați ca pe o critică. Doream doar să ajut pe unul de-al nostru să devină din bun și mai bun. Pentru că proiectul dvs. în majoritatea lui este foarte bun, dar mai are și mici scăpări. Iar dacă uneori mai există și o mică critică, ea ar trebui percepută ca fiind constructivă.

  2. Politico = trompeta mafiei globaliste internaționale. Ori citești articolul ăsta, ori te uiți la UM digi 24 sau antena 1 CNN e tot aia. Senzația de greață e identică. Nu înțeleg DE CE autorul insistă în prostia asta cu ”ce mai fac globaliștii”. Sau poate… pentru asta este PLĂTIT?

    • Da, domnule Bizzu, pentru asta sunt plătit. 🙂 Oare ați auzit despre prima regulă în cadrul unui război, anume ”Cunoaște-ți dușmanul”? (altfel, puteti folosi telecomanda ca să săriti peste articolele astea – putine, ce-i drept)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs