Cea mai mare problemă atunci când vorbim despre alianțe politice și/sau militare este că deciziile se iau în unanimitate. S-a văzut cu prilejul aderării Suediei și Findandei la NATO. Se vede și în cadrul UE, unde din ce în ce mai pregnant se aud vocile autoritare ale Germaniei și Franței, dornice să conducă Europa cu majoritate simplă de voturi. Fără cârtitori ca Ungaria sau Polonia, fără figuranți ca România sau Bulgaria. De aici și reiterarea propunerii lui Macron, de a configura o Uniune cu mai multe viteze.
Situația nu stă deloc diferit nici în celalălt mare bloc politic menit să contrabalanseze influența globală a G7. Votul unanim al membrilor BRICS, necesar în cazul acceptării de noi membri, a fost pe punctul de a declanșa un adevărat scandal la summit-ul din Africa de Sud. Unul dintre merele discordiei a fost primirea Algeriei în cadrul BRICS+.
Potrivit presei arabe, India și-a folosit, la cererea Franței, dreptul de veto împotriva națiunii nord-africane. Surse algeriene spun că serviciile de informații franceze și-au contactat omologii indieni înainte de summitul BRICS+ pentru a îndemna New Delhi să se opună aderării Algeriei la blocul comunitar. Președintele Macron, a cărui dorință de a participa la summit a rămas fără un răspuns pozitiv, s-ar fi răzbunat astfel și pentru influența crescândă a Algeriei în regiunea Sahel, în detrimentul Franței. De altfel, țara nord-africană s-a pronunțat împotriva intervenției ECOWAS în Niger (organizație sprijinită de occident), după puciul juntei militare. În plus, Parisul încearcă astfel să destrame legăturile în plină dezvoltare dintre Algeria și China/Rusia.
India a negociat cu Macron, se pare, un ajutor occidental în Africa, pentru a concura cu China și Rusia în fostele colonii franceze, în ideea de a-și extinde astfel influența pe un continent vital pentru BRICS+. De menționat că Franța a menținut legături strânse cu India timp de decenii – fiind singurul membru european permanent al Consiliului de Securitate al ONU care a susținut nuclearizarea Indiei în 1998. Apoi relația bilaterală a devenit mai strânsă din 2019, când Macron a susținut poziția Indiei la ONU cu privire la Kashmir și a parafat mai multe acorduri militare cu națiunea sud-asiatică.
În 2018, Macron a declarat, în timpul unei vizite în India, că Franța ”trebuie să fie cel mai bun partener al Indiei în Europa și poarta sa de acces către continentul european”.
Dreptul de veto al Indiei împotriva Algeriei a dus la o dispută indo-chineză în timpul procesului de vot. Mai ales că și președintele brazilian Lula da Silva s-ar fi opus, de asemenea, aderării Algeriei, potrivit agenției Anadolu. China vede un mare potențial în aderarea țării nord-africane la BRICS+ datorită rezervelor sale de combustibili fosili, a datoriei naționale minime și a poziției strategice, între Europa și Africa Subsahariană. China finanțează, de asemenea, reabilitarea portului El Hamdania, întrucât Algeria rămâne o parte esențială a Inițiativei Belt and Road (BRI). Și Rusia a susținut poziția Beijingului, însă votul Indiei a rămas decisiv.
Lucrurile sunt departe de a fi roz în fiecare alianță în care veto-ul unuia dintre membri poate răsturna orice inițiativă. Oricât de binevenită ar părea la prima vedere.
BRICS se află în primul stadiu al expansiunii, în timp ce la coadă s-au așezat alte câteva zeci de state. Va fi foarte dificil de armonizat pozițiile Indiei cu cele ale Rusiei și Chinei, date fiind strânsele legături ale indienilor cu liderii occidentali. Însă procesul va continua, pe măsură ce alianța BRICS+ se va dovedi capabilă să devină un pol de atracție semnificativ din punct de vedere economic. Și, evident, în calitate de protector față de agresivitatea NATO.
Probabil că o monedă comună în spațiul BRICS ar arăta destul de clar în ce măsură planurile de pe hârtie au o viabilitate practică.
……………
p.s. Campania de strângere de fonduri ”10 zile de donații pentru 100 de zile de Opoziție” continuă. Amănunte puteți găsi aici.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60