Punerea în aplicare a documentului RAND

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, împreună cu omologul său din guvernul ucrainean, Andrei Jermak

Un comentariu de Thomas Röper

Garanții de securitate în locul aderăriri la NATO: Gata cu ”sprijinim Ucraina atât timp cât este necesar”.

Trecând în mare parte neobservate de presa germană, SUA se pregătesc să se retragă din aventura din Ucraina. Evoluțiile din ultimele zile.

Continui să raportez că există tot mai multe semne că documentul RAND din ianuarie este pus în aplicare. În acest document, RAND Corporation a recomandat guvernului american să caute o cale de ieșire din aventura ucraineană, deoarece obiectivele pe care SUA le urmăreau în Ucraina (zdrobirea economică a Rusiei, izolarea ei pe plan internațional și slăbirea decisivă a armatei ruse) nu erau atinse.

În schimb, SUA au fost nevoite să susțină Ucraina cu peste 100 de miliarde de dolari până acum, fără a se întrevedea un final, în timp ce SUA nu au nimic de câștigat în acest conflict, deoarece – potrivit RAND – până unde se întind granițele Ucrainei este lipsit de importanță pentru SUA și nu merită costurile enorme. Am relatat despre acest document încă din februarie și despre semnele care par să fie puse în aplicare.

Responsabilitatea se oprește la Kiev

În urmă cu câteva zile am raportat că Occidentul condus de SUA avea de gând să dea vina pe Kiev pentru contraofensiva eșuată. La început, Kievul a protestat împotriva și, la rândul său, a acuzat Occidentul că a furnizat prea puține arme și că a făcut-o prea târziu, dar aproape nimeni nu a mai fost interesat. Occidentul nu vrea să aibă nimic de-a face cu faptul că nici măcar aproape întregul arsenal de arme al țărilor NATO nu a fost suficient pentru a obține măcar un oarecare succes împotriva armatei ruse. Deci Kievul este cel care trebuie învinovățit și nu Occidentul.

Casa Albă a reacționat destul de rece la acuzațiile venite de la Kiev:

”Ideea că nu au primit tot ce aveau nevoie înainte de contraofensivă sau că lipsa de capacitate ar fi motivul întârzierii este greșită. Au primit tot ceea ce au cerut și continuă să primească tot ceea ce cer”.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a adăugat faptul că mult-așteptata contraofensiva ”nu se mișcă atât de repede” pe cât și-ar dori. Ambele declarații au fost făcute în cadrul aceleiași conferințe de presă, motiv pentru care pot fi rezumate astfel: Noi (SUA) am dat Ucrainei tot ce și-a dorit, dar ei (ucrainenii) sunt prea proști pentru a câștiga împotriva rușilor.

Kievul a fost redus la tăcere

În aceeași zi, consilierul prezidențial ucrainean Andrei Yermak a fost la Casa Albă, iar în timpul vizitei trebuie să se fi vorbit deschis cu el, pentru că acuzațiile ucrainenilor la adresa SUA și a Occidentului nu s-au mai repetat ulterior. La conferința de presă menționată mai sus, Kirby a comentat vizita lui Jermak:

”Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, a vorbit astăzi cu omologul său din guvernul ucrainean, Jermak. Unul dintre subiectele pe care le-au discutat a fost ideea unei păci juste și cum să o realizeze”.

Kirby a fost întrebat, de asemenea, când va începe utilizarea mijloacelor diplomatice pentru rezolvarea conflictului. Răspunsul său a fost oarecum surprinzător: ”Asta va fi decizia președintelui Zelensky. El trebuie să decidă dacă este pregătit să vină la masa negocierilor și când va fi pregătit să facă acest lucru”.

Kirby a adăugat chiar că ”într-o oarecare măsură a început faza preliminară a activității diplomatice”, în timp ce Washingtonul lucra cu Kievul la realizarea ”planului de pace” în 10 puncte al lui Zelensky.

Sunt tonuri destul de noi, întrucât nu cu mult timp în urmă nu s-a vorbit niciodată la Washington despre negocieri de pace cu Rusia. Referirea la ”planul de pace” al lui Zelenski a fost o vorbă goală pentru ca Kievul să poată salva măcar formal aparențele, pentru că ”planul de pace” al lui Selenski cere de fapt o Rusie necondiționată. Totuși, din cauza situației militare, este mai probabil ca Kievul să fie cel care va trebui să capituleze în cele din urmă.

În realitate, este posibil ca Sullivan să-i fi spus clar Jermakului ucrainean în cadrul discuțiilor că Kievul poate uita de pretențiile sale maxime și că Occidentul condus de SUA își va reduce în curând ajutorul acordat Ucrainei. Este posibil ca Sullivan să fi lăsat să se înțeleagă că acum este în joc problema negocierilor cu Rusia. Kievul va cere acest lucru, sunt sigur, deja în toamnă sau cel târziu în iarnă.

Desigur, decizia va fi vândută publicului ca fiind opțiunea Kievului, nu ca o înfrângere a Occidentului, care nu mai este capabil să mențină un ajutor nelimitat. Probabil că asta este ceea ce Sullivan a lăsat să se înțeleagă ucrainenilor.

Der Spiegel este un ziar amuzant

Toate se întâmplau pe 26 iulie și doar trei zile mai târziu s-a anunțat că o ”conferință despre Ucraina” va fi găzduită în Arabia Saudită. Deosebit de amuzant a fost articolul din Spiegel despre eveniment, apărut sub titlul ”Pregătiri pentru discuții de pace – Arabia Saudită găzduiește conferința ucraineană” și început cu următoarea introducere: ”De luni de zile, Occidentul și Ucraina încearcă să ajungă la un summit de pace. La întâlnirea de la Ieddah, ei vor să obțină sprijinul statelor neutre pentru cererile de pace. Rusia nu este prezentă”.

Der Spiegel este un ziar foarte amuzant, pentru că acum spune brusc că ”Occidentul și Ucraina” se străduiesc ”de luni de zile să ajungă la un summit de pace”. Pentru cititorii Spiegel, informația ar trebui să fie oarecum surprinzătoare, deoarece nu s-a mai vorbit niciodată despre ea în paginile ziarului; la urma urmei, Spiegel este unul dintre cei mai belicoși din peisajul mediatic german și până acum nu a făcut decât să agite spiritele pentru mai multe arme și pentru ”sprijin atâta timp cât este necesar”.

Am relatat despre viitoarele negocieri de pace de luni de zile, când am amintit despre documentul RAND și despre stadiul actual al implementării acestuia. Cititorii Mirror, însă, nu au auzit niciodată de el. Verificați singuri și căutați în arhivele Spiegel sub termenii de căutare ”discuții de pace” și ”negociere de pace”. Nu veți găsi un articol al cărui titlu să vorbească despre ”Occidentul și Ucraina” în căutarea păcii.

În schimb, sub termenul de căutare ”discuții de pace” veți găsi, de exemplu, un articol din Spiegel din 16 martie 2023 în care Beijingul cere Kievului negocieri de pace, dar în care nu se spune nimic despre eforturile Kievului de a obține pacea. Sub termenul de căutare ”negocieri de pace”, în arhiva Spiegel există două articole despre Ucraina, dar niciunul dintre ele nu vorbește despre faptul că ”Occidentul și Ucraina” fac ”eforturi pentru a organiza un summit de pace”.

Exemplul arată încă o dată cât de evident este că Spiegel își ia cititorii de proști când afirmă acum că ”Occidentul și Ucraina” fac ”eforturi pentru un summit de pace”.

Discuții exploratorii la începutul lunii august?

În articolul său, Der Spiegel relatează despre un raport al Wall Street Journal privind discuțiile planificate în Arabia Saudită:

”Întâlnirea este programată pentru 5 și 6 august în orașul Jeddah. Printre reprezentanții de rang înalt așteptați din 30 de state se numără reprezentanți ai Ucrainei, ai țărilor occidentale, precum și ai economiilor emergente, cum ar fi India și Brazilia, Indonezia și Egipt. Rusia nu a fost invitată la conferință.”

De altfel, reuniunea din Arabia Saudită este o continuare directă a discuțiilor secrete care au avut loc la Copenhaga la sfârșitul lunii iunie și în cadrul cărora Occidentul a încercat deja, mai degrabă fără succes, să atragă de partea sa țările BRICS. În Arabia Saudită, este probabil ca eforturile să continue, dar nu există niciun indiciu că vor avea mai mult succes decât la Copenhaga.

De altfel, faptul că Occidentul condus de SUA a trimis Kievul înainte și a cerut negocieri a putut fi văzut deja la momentul respectiv, întrucât John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a ținut să spună că discuțiile de la Copenhaga nu au fost o inițiativă a Occidentului, ci a Ucrainei: ”A fost o reuniune convocată de ucraineni, găzduită de Danemarca, dar a fost o reuniune ucraineană”.

Tot atunci s-a raportat că negocierile privind Ucraina ar fi fost posibile încă din luna iulie. Calendarul s-a dovedit a fi prea ambițios, pentru că acum se vorbește că discuțiile vor avea loc pe 5 și 6 august în Arabia Saudită. Cu toate acestea, prognoza a fost destul de exactă.

Negocieri de pace înainte de sfârșitul anului?

Și, de asemenea, suspiciunea mea, pe care am exprimat-o deja de mai multe ori, că Occidentul va face presiuni asupra Kievului pentru a negocia cu Rusia în toamnă sau cel târziu până la sfârșitul anului, pare să se confirme, după cum se poate citi acum, dintr-o dată, chiar în Der Spiegel:

”Reprezentanții Ucrainei și ai Occidentului speră că eforturile ar putea duce la un summit de pace în cursul acestui an”.

Totuși, potrivit Der Spiegel, există și o mică rezervă:

”Cu toate acestea, Rusia nu ar lua parte la un summit în acest an. Kremlinul a evitat discuțiile serioase de pace și a continuat să își mențină cererile pentru un acord, cum ar fi anexarea teritoriilor pe care forțele rusești nu le controlează în prezent, relatează revista americană.”

Din nou, pare o fantezie pentru publicul prost informat, deoarece este puțin probabil ca Sudul global sau BRICS să se întoarcă brusc împotriva Rusiei. Iar dorința de a purta discuții de pace fără a invita partea victorioasă este absurdă.

Asistăm pur și simplu la cea mai recentă încercare a Occidentului de a atrage de partea lor orice țară din Sudul global pentru a pune cumva presiune asupra Rusiei. Dar acest lucru nu a funcționat în ultimul an și jumătate și nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să funcționeze brusc acum. Ce crede Sudul global, inclusiv BRICS, despre Occident a fost arătat de lista liderilor invitați la summitul BRICS. Deși Macron a implorat o invitație, nu a fost chemat niciun reprezentant al Occidentului.

De ce Arabia Saudită?

Arabia Saudită este una dintre țările care se pretează la astfel de discuții. O altă posibilitate ar fi fost Turcia. Aceste țări sunt neutre în conflictul dintre Occident și Rusia, dar totuși aparțin cumva Occidentului, chiar dacă nu s-au alăturat sancțiunilor Rusiei și politicilor anti-rusești și doresc să se alăture BRICS.

Alegerea unei țări semi-neutre pentru discuții exploratorii oficiale este o tradiție în politica internațională și, de asemenea, are mult sens, deoarece este îndoielnic dacă țările BRICS s-ar deplasa la astfel de discuții oficiale într-o țară occidentală. În plus, Arabia Saudită dorește să își sporească importanța pe scena internațională, motiv pentru care ar trebui să aibă un interes foarte mare ca discuțiile să ducă la un oarecare succes. În Der Spiegel a sunat astfel:

”Potrivit diplomaților occidentali, Arabia Saudită a fost aleasă să găzduiască a doua rundă de discuții în speranța de a determina China să participe și ea. Țara are relații strânse cu Moscova. Potrivit Wall Street Journal, Arabia Saudită încearcă să joace un rol mai important în diplomația ucraineană. (…) Țara a facilitat, de asemenea, schimburi de prizonieri de război și l-a găzduit pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la un summit arab în luna mai.”

”Modelul israelian”?

În condițiile în care aderarea Ucrainei la NATO a fost practic exclusă la summitul NATO, Occidentul condus de SUA trebuie să ofere Ucrainei altceva dacă nu vrea să își piardă complet fața pe plan internațional. Prin urmare, se vorbește acum despre oferirea unor garanții de securitate Ucrainei, așa cum am punctat și eu de mai multe ori. Se vorbește de modelul israelian.

Și, întâmplător, consilierul prezidențial ucrainean Jermak, care tocmai a fost tranșat la Washington, a anunțat pe 30 iulie că va începe discuțiile cu SUA privind garanțiile de securitate pentru Kiev încă de săptămâna aceasta. Ceea ce arată încă o dată că Washingtonul i-a explicat foaia de parcurs, întrucât, în urmă cu doar câteva zile, garanțiile de securitate în locul aderării la NATO erau complet inacceptabile pentru Ucraina.

Cât de repede se pot schimba lucrurile la Kiev după o discuție cu Jake Sullivan.

Întrucât în ultima vreme s-a vorbit în mod repetat despre faptul că garanțiile de securitate ar trebui să fie ”modelul israelian”, permiteți-mi să vă reamintesc încă o dată că acestea nu reprezintă o garanție de securitate prea fermă. Autorul documentului RAND a descris ”modelul israelian” pe care, în opinia sa, SUA ar trebui să îl ofere Ucrainei, în articolul pentru Council on Foreign Relations intitulat ”Un război imposibil de câștigat”, după cum urmează:

”Un model posibil este acordul din 1975 dintre SUA și Israel, care a fost una dintre principalele condiții prealabile pentru ca Israelul să accepte pacea cu Egiptul. Documentul afirmă că, având în vedere ”angajamentul de lungă durată al SUA față de supraviețuirea și securitatea Israelului, guvernul american va privi cu o deosebită seriozitate amenințările la adresa securității sau suveranității Israelului din partea unei puteri mondiale”. Documentul mai spune că, în cazul unei astfel de amenințări, guvernul SUA se va consulta cu Israelul ”cu privire la asistența, diplomatică sau de altă natură, sau la ajutorul pe care îl poate oferi Israelului, în conformitate cu practicile sale constituționale”. Documentul promite, de asemenea, în mod explicit, ”măsuri de remediere din partea SUA” dacă Egiptul încalcă încetarea focului. Acesta nu este un angajament explicit de a trata un atac asupra Israelului ca pe un atac asupra SUA, dar se apropie.”

Garanțiile de securitate pentru Ucraina conform acestui model ar fi un tigru de hârtie, întrucât SUA nu ar fi obligate să fie alături de Ucraina în cazul unui alt conflict cu Rusia, deoarece garanțiile nu depășesc ceea ce SUA fac deja: trimiterea de arme în Ucraina.

Cum va reacționa Rusia?

Marea întrebare este ce va cere Rusia dacă Kievul va solicita la un moment dat discuții. Rusia a vrut întotdeauna să obțină un singur lucru, și anume ca Ucraina să rămână un stat neutru și să renunțe la politicile antirusești. Rusia a fost deschisă la negocieri încă de la început. Kievul a fost cel care, la începutul lunii aprilie 2022, sub presiunea Occidentului, a retras un acord negociat care era deja aproape gata și a anunțat că decizia va trebui să fie luată pe câmpul de luptă.

Între timp, decizia a fost luată de facto pe câmpul de luptă. Ucraina a pierdut, iar Occidentul caută o cale de ieșire din aventura ucraineană. Cu toate acestea, atunci când Kievul a întrerupt negocierile, Rusia a declarat, de asemenea, la momentul respectiv (și a repetat din nou și din nou după aceea) că cererile rusești vor crește cu cât conflictul va dura mai mult.

Așadar, întrebarea care se pune acum este ce va cere Rusia și dacă Rusia va fi mulțumită cu negocierile cu Kievul sau dacă Rusia va dori și SUA la masă, de exemplu pentru a reveni la chestiunea garanțiilor reciproce de securitate sau la alte probleme.

În plus, după toate minciunile din ultimii 20 de ani, este puțin probabil ca Rusia să creadă un cuvânt din ce spune SUA. Probabil va cere ca Occidentul să facă ceva în avans. Rusia nu ar trebui să se mai mulțumească cu cuvinte și promisiuni goale din partea Washingtonului.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. This is it! It takes time and sacrifice for some reasons, to understand the concept of how the things are going!

    • Profund! Chiar vă pute limba română?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs