Dilema politicii externe a Indiei: să concureze sau să coopereze cu China?

Un comentariu de F.M. Shakil pentru publicația The Cradle

Înclinația New Delhi-ului către nucleul atlantic contrazice poziția sa de forță economică și militară autonomă și îi împiedică aspirațiile de integrare eurasiatică prin colaborarea cu China și Rusia.

Într-o epocă marcată de o dinamică geopolitică schimbătoare și de realinieri strategice, rolul în evoluție al Indiei ca ”agent de aprovizionare și de întreținere” pentru forța navală americană din regiunea Indo-Pacific ridică semne de întrebare cu privire la principiul atât de prețuit de țară al ”autonomiei strategice”.

Pe măsură ce India își adâncește alinierea cu SUA, un acord încheiat la sfârșitul lunii trecute între premierul Narendra Modi și președintele Joe Biden în timpul vizitei de stat a primului a atras atenția. Acest acord presupune furnizarea de facilități de bază, reparații și servicii de întreținere pentru navele marinei americane care operează în Indo-Pacific.

Noua evoluție nu este lipsită de implicații, deoarece intră potențial în conflict cu interesele Chinei în regiune și ar putea tensiona relațiile Indiei cu colegii săi din BRICS și cu cei din Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), al cărei ultim membru cu drepturi depline este Iranul.

S-a raportat că Modi și Biden au ajuns la acest acord pentru a contracara influența navală a Chinei în regiunea Indo-Pacific, unde Beijingul se mândrește cu cea mai mare forță numerică din lume, cu aproximativ 355 de nave și submarine.

Extinderea marinei americane în India

Informații despre acord relevă faptul că Marina SUA intenționează să înființeze trei centre de întreținere și reparații în orașele indiene Chennai, Mumbai și Goa. În trecut, SUA a semnat acorduri bilaterale privind hub-uri în diferite regiuni, inclusiv în Asia de Vest, Pacificul de Vest, Japonia și Singapore.

Citând un fost comandant al Comandamentului Indo-Pacific al SUA, Nikkei a relatat că Marina americană desfășoară în prezent operațiuni din Diego Garcia și Australia de Vest. Cu toate acestea, înființarea unor centre de întreținere, reparații și logistică în Oceanul Indian ar spori în mod semnificativ flexibilitatea operațională a US Navy în vasta regiune a Oceanului Indian.

Vorbind pentru The Cradle, o sursă din cadrul Ministerului pakistanez de Externe afirmă: ”Potențialele ramificații ale stabilirii unor instalații militare americane în regiunea Oceanului Indian sunt de așa natură încât ar putea genera un nivel notabil de instabilitate în vecinătate”.

Sursa adaugă că recenta evoluție dă naștere la temeri cu privire la capacitatea OCS de a-și îndeplini în mod eficient obiectivele de bază, în special promovarea liniștii regionale și protejarea securității.

Scăderea importurilor de petrol din Rusia

Schimbarea progresivă a parteneriatului dintre New Delhi și Washington transcende accentul tradițional pus pe apărare și hardware tehnologic. Evoluțiile recente indică o camaraderie tot mai profundă între cele două țări, care se extinde la achiziția de petrol din Statele Unite, care a înlocuit Rusia ca furnizor cheie de petrol pentru India.

Aceste achiziții de petrol semnifică un reviriment semnificativ în relația bilaterală, având ca rezultat revenirea Indiei ca actor dominant pe piața globală. În schimb, există semne de scădere a importurilor de țiței din Rusia.

Compania de informații energetice Vortexa raportează o scădere de 6,5% a importurilor de țiței din Rusia în luna iunie în India, comparativ cu luna precedentă, în principal din cauza restricțiilor voluntare de producție implementate de Rusia, al doilea mare producător mondial de țiței.  În iunie, India a importat 1,8 milioane de barili pe zi (mb/d) de țiței din Rusia, în scădere față de nivelul record de 1,96 mb/d înregistrat în luna mai.

În ianuarie 2023, India a cumpărat 406.000 de barili pe zi (bpd) din SUA, care au scăzut ulterior la 244.000 de bpd în luna următoare, iar în martie au scăzut și mai mult la 100.000 de bpd. Cu toate acestea, importurile din SUA au cunoscut o revenire, ajungând la 119.000 bpd în aprilie și la 138.000 bpd în mai, cu o creștere notabilă de 62%, până la 224.000 bpd în iunie.

Poziția de nealiniere a Indiei

Până în prezent, India a menținut cu pricepere un echilibru delicat în relațiile sale cu țările occidentale și cu OCS. Pe măsură ce India se străduiește să își sporească influența globală și regională și să se poziționeze ca lider în cadrul Sudului Global, aceasta caută să stabilească o politică externă bine calibrată care să cuprindă marile puteri globale, precum SUA, China și Rusia, pentru a-și optimiza interesele naționale.

Unii analiști susțin că India întâmpină acum dificultăți în integrarea în OCS din cauza pivotului semnificativ al politicii externe a SUA. Se poate spune că recentele acorduri strategice de apărare semnate de Modi la Washington au făcut ca New Delhi să fie mai puțin entuziast în ceea ce privește multipolaritatea și integrarea regională.

S-a sugerat că India nutrește îngrijorări cu privire la dominația unor țări precum China și Rusia în cadrul OCS, care sunt percepute ca adversari ai SUA. India înțelege că politicile OCS ar putea intra potențial în conflict cu cele ale națiunilor occidentale de-a lungul anilor, cu care New Delhi și-a revitalizat recent legăturile.

Dilemă la Delhi

Cu toate acestea, Dr. Sameer Patil, cercetător senior la Observer Research Foundation (ORF) din Mumbai și cercetător în domeniul priorităților de securitate națională și regională ale Indiei și al luptei împotriva terorismului, spune pentru The Cradle că recenta vizită a premierului Modi a făcut lumină în ceea ce privește natura acordurilor semnate de SUA și India, subliniind accentul pus de acestea pe tehnologiile emergente și pe schimburile economice:

”Politica externă a Indiei se bazează pe ideea de ”autonomie strategică” și include legături diplomatice atât cu SUA, cât și cu OCS. Prin urmare, caracterizarea Indiei ca fiind ”așezată pe gard” sau într-o stare de indecizie sau neutralitate ar descrie în mod inexact poziția sa”.

Dr. Patil susține, în continuare, că este imperios necesar să se analizeze parametrii politicii externe indiene din perspective distincte, luând în considerare responsabilitățile sale regionale și globale:

”Din punctul meu de vedere, se poate susține că examinarea angajamentelor diplomatice ale Indiei cu SUA și cu OCS ar trebui să fie abordată folosind cadre separate. India consideră OCS ca fiind extrem de importantă în eforturile sale de a stabili și susține legăturile cu republicile din Asia Centrală.”

El adaugă că este rezonabil ca New Delhi să își continue implicarea cu națiunile din Asia Centrală datorită convergenței de interese și a percepțiilor comune privind amenințările referitoare la securitatea regională.

Cu toate acestea, Patil subliniază importanța luării în considerare a relației Indiei cu SUA într-un cadru global mai larg, explicând pentru The Cradle că ”Parteneriatul strategic dintre India și SUA are o mare importanță, deoarece nu doar contribuie la stabilitatea regională, însă joacă un rol crucial în asigurarea securității globale”.

Câștigurile Indiei din cadrul OCS

Aderarea Indiei la OCS în 2017 a stimulat accentul pe consolidarea cooperării cu țările vecine în cadrul organizației. În calitate de a cincea economie mondială, India este puternic motivată să își consolideze legăturile cu OCS pentru a alimenta creșterea economică pe termen lung și pentru a face față riscurilor geopolitice și economice la scară globală.

De la aderarea la OCS în urmă cu câțiva ani, India a înregistrat o creștere substanțială a colaborărilor sale economice și comerciale cu Rusia, China și alte state membre. Comerțul dintre Rusia și India a înregistrat o creștere remarcabilă de aproximativ 120% în 2022, înainte de summitul OCS de la Shanghai.

Comerțul bilateral dintre China și India a depășit pragul de 100 de miliarde de dolari în 2021 și continuă să înregistreze o creștere robustă. În plus, comerțul dintre India și țările din Asia Centrală aproape s-a dublat, ajungând la 2,7 miliarde de dolari în anul fiscal 2019-2020.

După încheierea Războiului Rece, India a trecut printr-o transformare semnificativă a relațiilor sale diplomatice cu SUA, consolidând în același timp legăturile cu Beijingul și Moscova pentru a-și proteja autonomia strategică.

Cu toate acestea, New Delhi nu a reușit să optimizeze capacitățile OCS și să își promoveze în mod eficient obiectivele în timpul cât a prezidat organizația. De asemenea, a întâmpinat obstacole în abordarea fricțiunilor istorice, în construirea încrederii între națiunile membre și în participarea activă la colaborarea non-violentă în materie de securitate.

Hegemon regional sau stat client?

În ultimii 15 ani, India a devenit membră a patru organizații multilaterale, apărând două grupuri distincte: organizații occidentale precum G20 și Dialogul cvadrilateral de securitate (Quadrilateral Security Dialogue), format din SUA, Australia, Japonia și India, și organizații neoccidentale precum OCS și BRICS, care includ Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Această abordare semnifică urmărirea de către New Delhi a unei politici externe autonome, atingând un echilibru delicat în relațiile sale cu marile puteri globale, evitând în același timp să se implice în politica de bloc.

Cu toate acestea, menținerea echilibrului ar putea deveni din ce în ce mai dificilă pe măsură ce polarizarea marilor puteri se intensifică. Tensiunile geopolitice dintre atlantiști și eurasiatici sunt în creștere, putând exercita presiuni asupra Indiei pentru a-și realinia poziția geopolitică în favoarea puterilor occidentale.

Se anticipează că India va întâmpina dificultăți în menținerea unui echilibru fragil, având în vedere rivalitatea preconizată dintre SUA și China, tensiunile istorice cu China și Pakistanul, precum și alianța solidă dintre cele două din urmă.

Acești factori reprezintă limitări semnificative pentru capacitatea Indiei de a-și gestiona eficient poziția. În plus, alinierea intereselor dintre China și Rusia posedă capacitatea de a afecta în mod negativ interesele indiene în regiune.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs