Controlul spațiului aerian reprezintă un factor cheie în orice conflict armat. Mai ales dacă te afli în ofensivă. Generalii de la Kiev știu asta, la fel și omologii de la Pentagon. De aici insistențele lui Zelensky, în primele luni de război, pentru ca NATO să asigure o zonă de interdicție deasupra Ucrainei.
Nu s-a întâmplat pentru că Moscova a pus piciorul în prag. Și totuși Zelensky a început contraofensiva în absența avioanelor F-16, perfect conștient că handicapul va cântări greu. A făcut-o probabil la insistențele americanilor, care doreau rezultate concrete pe câmpul de luptă în scopul impulsionării vânzărilor de armament și muniție. În paranteză fie spus, în 2022 cheltuielile de înarmare ale țărilor europene au crescut cu 13%, ajungând la 345 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din sumă se scurge, an de an, în conturile firmelor americane de profil. Iar tendința este de creștere, după cum arată strategia de vânzări pe care NATO o va discuta la următorul summit.
Spre comparație, o companie ca Pfizer a generat în 2022 venituri din tratamente anti-Covid (inclusiv vaccinuri) de circa 50 miliarde dolari. Big Pharma și industria de armament rămân unele dintre cele mai profitabile afaceri: prima generată de teama de moarte din pricina bolilor, iar a doua de iminența unui atac rusesc asupra Europei. Ambele temeri sunt întreținute și exacerbate la maxim de politicienii-marionetă și jurnaliștii-tonomat.
Decizia Kievului de a ataca în lipsa unui suport aerian este criminală față de propria armată. Orice soldat știe asta. Chiar și generalul Ciucă, dacă îi oferi mai mult timp de gândire. Iar fenomenul s-a văzut clar în primele zece zile de contraofensivă. Tancurile occidentale au ajutat prea puțin, iar internauții au început să facă glume cu leoparzii trimiși de războinicul Scholz (care acum se bucură de recesiunea Germaniei și a Europei, după ce Biden i-a aruncat în aer conductele de gaze).
În timp ce Stoltenberg anunță că piloții avioanelor F-16 se pregătesc să intre în luptă, Moscova își menține linia roșie trasată încă din startul conflictului. Președintele Putin a dat de înțeles recent că va lovi respectivele avioane chiar pe teritoriile NATO. Și asta pentru că știe foarte bine diferența majoră dintre un tanc Leopard și un avion F-16: ”Dacă sunt plasate în baze aeriene din afara Ucrainei şi sunt folosite în ostilităţi, va trebui să ne uităm cum şi unde putem ţinti aceste active. Este un pericol serios de a târî în continuare NATO într-un conflict armat”.
Statele Unite și Europa trăiesc cu senzația că impulsul în economie generat de creșterea puternică a cererii pentru industria de armament va continua să aducă prosperitate. Sau măcar să mențină un echilibru în timp ce Sudul Global caută să scape rapid de tranzacțiile în dolari. Soarta celor din prima linie nu contează nici cât o ceapă degerată.
Sub imbold american, Zelensky va continua să proclame victoria la fiecare pas, în pofida realității de pe teren și în ciuda pierderilor enorme de vieți omenești, în ciuda catastrofelor ca cele de la barajul Kahovka, în pofida escaladării continue și a pericolului ca totul să se transforme în cenușă. După întâlnirea de zilele trecute cu liderii africani sosiți la Kiev în încercarea de a impulsiona negocierile, Zelensky a respins categoric, din nou, orice discuții cu Moscova.
Pas cu pas, occidentul înăsprește nerealist și extrem de periculos războiul cu Rusia, fără a avea nici cea mai mică idee despre cum ar arăta mult-visata înfrângere a Moscovei.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60