Jocul de așteptare: cum sabotează SUA securitatea energetică a Libanului

Un articol de Hasan Illaik pentru The Cradle

Într-un interviu în exclusivitate pentru The Cradle, ministrul libanez al energiei, Walid Fayyad, abordează dilema lipsei de energie a țării: să primească petrol iranian și să riște sancțiunile americane sau să aștepte pe termen nelimitat o inițiativă intenționat întârziată, susținută de SUA.

Timp de aproape 30 de ani, autoritățile libaneze nu au reușit să gestioneze în mod corespunzător compania de electricitate de stat, Électricité du Liban (EDL), ceea ce a dus la pene de curent generalizate. Deceniile de politici nesustenabile și de neglijență fundamentală, rezultatul capturării de către elite a resurselor de stat, a presupusei corupții și a intereselor create, au făcut ca sectorul să se prăbușească complet în 2021, pe fondul crizei economice actuale, lăsând țara fără energie electrică în cea mai mare parte a zilei.” – Human Rights Watch, martie 2023

Au trecut peste 600 de zile de când ambasadorul SUA la Beirut, Dorothy Shea, s-a angajat să ofere o soluție atât de necesară pentru criza gravă de energie electrică din Liban, care a forțat cea mai mare parte a populației să se bazeze pe generatoare private costisitoare pentru a-și asigura nevoile de bază.

Oferta telefonică a ambasadoarei a venit la 19 august 2021, la doar câteva ore după ce secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a întrerupt asediul condus de SUA asupra Libanului, anunțând sosirea iminentă a motorinei iraniene în țară.

Răspunsul lui Shea la Nasrallah a fost de a anunța o inițiativă ambițioasă, finanțată de Banca Mondială, care prevedea transportul gazului egiptean și al electricității iordaniene – prin teritoriul sirian – către Liban.

Dar, așa cum se întâmplă prea des în cazul promisiunilor SUA, Casa Albă refuză acum să acorde celor patru țări arabe derogări de la sancțiuni. Washingtonul pretinde că dacă ajută Libanul să primească energie prin intermediul teritoriului sirian va submina sancțiunile impuse de US Caesar Act împotriva Siriei.

Pentru a înțelege nuanțele acestui nesfârșit joc de așteptare, The Cradle l-a căutat pe ministrul libanez al energiei, Walid Fayyad, pentru câteva informații. Într-un interviu exclusiv, Fayyad face lumină asupra rețelei complicate de circumstanțe care împiedică Libanul să obțină resursele energetice atât de necesare din Egipt și Iordania, și nu în ultimul rând, asupra complicității SUA în subminarea securității energetice a Libanului.

The Cradle: Ce împiedică în prezent finalizarea acordului de transmitere a energiei electrice din Iordania și de pompare a gazului egiptean către centralele electrice libaneze, via Siria?

Walid Fayyad: Înainte de numirea mea în funcția de ministru al Energiei, am avut o întâlnire cu președintele Michel Aoun. Acesta m-a informat că, în cele din urmă, criza întreruperilor de energie electrică din Liban va fi rezolvată și că Banca Mondială era pregătită să finanțeze un proiect de aducere a energiei electrice și a gazului din Iordania și Egipt în Liban.

Ambasadorul SUA la Beirut a anunțat ceva similar mai devreme. Am crezut că un astfel de proiect strategic arab, cu sprijin american, era soluția logică la criză. Reprezenta o oportunitate de aur pentru Liban și am crezut că ar trebui să profităm de ea, deoarece se bucura de sprijinul tuturor părților implicate.

The Cradle: De ce percepeți această soluție ca fiind ”logică”?

Walid Fayyad: Este simplu. Din punct de vedere economic, geografic și politic, ar fi o soluție foarte logică. Relația cu Siria este istorică și profundă. În ceea ce privește Egiptul, vorbim despre o țară arabă majoră care caută în mod constant să consolideze relațiile arabe.

The Cradle: Există vreo legătură între anunțul făcut de ambasadoarea SUA la Beirut, prin care și-a exprimat sprijinul țării sale pentru acest proiect, și declarația făcută de Sayyed Nasrallah, în aceeași zi, cu privire la sosirea în Liban a unor transporturi de motorină iraniană?

Walid Fayyad: Este posibil să existe o legătură. Este posibil ca anunțul ambasadorului să fi fost o reacție la discursul lui Sayyed Nasrallah.

The Cradle: Ce împiedică în prezent finalizarea proiectului?

Walid Fayyad: Principalul obstacol este legat de trecerea gazului și a energiei electrice prin Siria, cu taxă de tranzit. Am ajuns la un acord cu Damascul și am informat SUA și Banca Mondială că Siria nu va impune taxe, dar în schimb va primi 8% din gazul care va trece prin teritoriul său. Americanii nu au obiectat.

The Cradle: Toată lumea a fost de acord cu propunerea?

Walid Fayyad: Da, americanii, Banca Mondială, Iordania, Egiptul și Siria au salutat cu toții propunerea.

The Cradle: Cine a confirmat că americanii au fost de acord cu rata de 8% pentru Siria?

Walid Fayyad: Am prezentat propunerea pentru a acomoda toate părțile. Ambasadorul american la Beirut și trimisul prezidențial al SUA pentru afaceri energetice, Amos Hochstein, au fost de acord cu ea.

The Cradle: Amândoi v-au dat undă verde pentru a continua?

Walid Fayyad: Da, au dat aprobarea inițială și au spus că nu intră în conflict cu sancțiunile americane, deoarece nu include plata unor bani către Siria. Aprobarea finală a rămas în așteptare până când se vor cunoaște restul detaliilor privind companiile implicate în contract și până când se va asigura că nu există nume care să figureze pe lista de sancțiuni a SUA.

The Cradle: Întârzierea aprobării Băncii Mondiale de a finanța proiectul se datorează întârzierii Ministerului libanez al Energiei în numirea membrilor Autorității de reglementare în domeniul energiei electrice?

Walid Fayyad: Nu, nu a existat nicio cerință de numire a membrilor Autorității de reglementare în domeniul energiei electrice. Acordul nostru cu Banca Mondială a fost de a lansa procesul de recrutare, cu o perioadă de 18 luni pentru numirea acestora și apoi alte 18 luni pentru activarea activității Autorității, iar noi am făcut acest lucru.

În primăvara anului 2022, a avut loc la Washington o reuniune a Consiliului Executiv al Băncii Mondiale și au existat opinii diferite. Unii au cerut reforme nu doar în sectorul energetic, ci în toate sectoarele. Banca Mondială ne-a asigurat că dorește să continue proiectul, dar există forțe care îl obstrucționează, iar noi trebuie să monitorizăm anumite evoluții din Liban.

The Cradle: SUA împiedică Banca Mondială să finanțeze proiectul?

Walid Fayyad: La început, SUA a susținut proiectul, potrivit ambasadorului. Cu toate acestea, la un moment dat, a existat o ambiguitate, în special în ceea ce privește eliberarea de permisiuni americane pentru a scuti Egiptul și Iordania de sancțiuni.

Această scutire ar fi trebuit să fie emisă înainte de acordul libanez cu Banca Mondială sau invers. Până în vara anului 2022, ambasadorul a început să menționeze necesitatea de a îndeplini cerințele Băncii Mondiale, care nu au fost discutate sau convenite anterior cu Ministerul Energiei.

The Cradle: Nu este posibil să se discute toate aceste detalii și să se ajungă la un acord?

Walid Fayyad: Atunci când va exista o intenție reală de a ajunge la o soluție, vom vedea progrese. Inițial, impulsul a fost mare, apoi a început să scadă.

The Cradle: Sunt americanii responsabili pentru oprirea proiectului?

Walid Fayyad: Ei susțin că obstacolul este reprezentat de Banca Mondială, dar eu știu că sunt parteneri importanți și că au o influență semnificativă.

The Cradle: De ce a scăzut impulsul de la Washington?

Walid Fayyad: Din cauza unei diferențe de opinie în Congres cu privire la faptul că Siria ar trebui să poată beneficia de gazul care va trece prin teritoriul său.

The Cradle: Dacă SUA intenționează să impună sancțiuni asupra Damascului, de ce ar permite Siriei să beneficieze de acest proiect, chiar dacă doar cu 8%? Iar în ceea ce privește Libanul, credeți că nu este în interesul americanilor ca această țară să își atingă obiectivele politice?

Walid Fayyad: Nu pot spune cu certitudine, dar nu consider că întârzierea proiectului este în interesul americanilor sau al partidelor libaneze care susțin o orientare occidentală. Dimpotrivă, văd o scădere a popularității în urmărirea unei abordări occidentale.

The Cradle: Siria, Iordania și Egiptul sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru proiect?

Walid Fayyad: Partea siriană este pregătită. Odată ce gazul egiptean va ajunge în Siria, acesta va fi folosit acolo pentru a genera energie, iar Siria va trimite aceeași cantitate de gaz sirian în Liban, după ce va deduce 8 procente din taxele de tranzit.

The Cradle: Aveți o estimare a pierderilor pe care Libanul le-ar fi evitat dacă proiectul și-ar fi urmat calea de implementare?

Walid Fayyad: Plătim aproape un miliard de dolari pentru 700 de megawați. Gazul egiptean și electricitatea iordaniană ne vor permite să obținem 700 de megawați pentru 500 de milioane de dolari. Adică, economiile care vor fi realizate se ridică la 500 de milioane de dolari anual.

În plus, creșterea numărului de ore de furnizare a energiei electrice reduce costul energiei electrice în toate sectoarele și reduce utilizarea generatoarelor, reducând astfel costul de producție și prețurile produselor de bază.

The Cradle: În timpul negocierilor de anul trecut pentru demarcarea frontierelor maritime sudice ale Libanului s-a discutat despre aducerea gazului și a electricității?

Walid Fayyad: Discuțiile despre aducerea gazului egiptean au început înainte de negocieri. L-am întrebat pe Amos Hochstein despre acest lucru și, deși a negat că ar exista o legătură între cele două, a spus că demarcarea ar putea ajuta la implementarea proiectului.

The Cradle: Ce spuneți despre rapoartele privind o ofertă iraniană de a oferi Libanului cantități gratuite de petrol pentru a produce electricitate timp de cel puțin 6 luni?

Walid Fayyad: Am trimis o delegație la Teheran pentru a studia caietul de sarcini, iar iranienii au confirmat că sunt gata să ne ofere tot ceea ce avem nevoie. Iranienii urmau să ne furnizeze motorină în valoare de 350 de milioane de dolari, ceea ce ne va asigura 4 ore de energie electrică zilnic. Am fi putut asigura 10 ore de electricitate pe zi, dacă am fi obținut petrol din Irak și Iran și gaz din Egipt.

The Cradle: Americanii au făcut presiuni asupra dumneavoastră pentru a respinge oferta iraniană?

Walid Fayyad: Am întrebat-o pe ambasadoarea americană dacă sancțiunile se aplicau acestei oferte, iar ea mi-a spus: ”Lasă chestiunea în seama premierului Najib Mikati”. Acesta a anunțat ulterior că Libanul nu poate accepta oferta iraniană din cauza sancțiunilor americane.

The Cradle: Putem deduce că SUA împiedică Libanul să colaboreze cu aliații săi pentru a achiziționa energie?

Walid Fayyad: Da, în ceea ce privește oferta iraniană a fost evident. În ceea ce privește Egiptul, SUA au sprijinit-o din august 2021, dar Cairo cere garanții scrise din partea Washingtonului. Din păcate, garanțiile nu au fost finalizate până în prezent.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs