Un editorial apărut pe 14 iunie 2023 în publicația Global Times (China)
Potrivit presei franceze, președintele Emmanuel Macron i-a cerut președintelui sud-african Cyril Ramaphosa o invitație la summitul BRICS programat pentru luna august. Știrea nu a fost confirmată deocamdată de Palatul Élysée, iar purtătorul de cuvânt al președintelui sud-african a afirmat că nu are cunoștință de cererea lui Macron. Moscova a cerut Parisului să ofere o explicație: vor să stabilească din nou un fel de contact pentru a arăta cât de activ este Parisul sau ar fi vorba de un fel de cal troian? Știrea a captat o atenție semnificativă, deși există atitudini diferite în rândul diferitelor părți. Presa franceză a comentat: ”Este un pic nebunesc și fără precedent”. În orice caz, având în vedere peisajul internațional actual, pare într-adevăr o idee îndrăzneață și inovatoare.
Considerarea ideii ca fiind îndrăzneață sau chiar ”nebunească” a fost reacția inițială a multor persoane atunci când au auzit vestea. Explorarea motivelor merită aprofundată. Oamenii au captat în subconștient diviziunea dintre Nord și Sud și împărțirea dintre Est și Vest ca pe o stare de normalitate, în măsura în care chiar și un gând care ar putea încălca aceste norme și tipare mentale pare destul de frapant.
Pe de altă parte, ideea pare rezonabilă. Franța este o țară europeană importantă care a realizat devreme schimbările istorice din peisajul global. Macron însuși a făcut declarații surprinzătoare în multiple ocazii, demonstrând un anumit nivel de autonomie față de Washington. Așa că nu ar fi foarte ciudat dacă Macron ar participa la summitul BRICS. Faptul că astfel de știri apar în Franța și nu în alte țări spune multe în sine.
Țările membre BRICS sunt toate economii emergente care reprezintă interesele țărilor în curs de dezvoltare în cadrul comunității internaționale. În calitate de țară dezvoltată, este posibil ca Franța să participe la summitul BRICS? Ce fel de reacție chimică ar genera participarea Franței? Lăsând la o parte alți factori specifici și complicați, în contextul divizării crescânde dintre Nord și Sud, Est și Vest și al intensificării confruntărilor, este nevoie ca cineva să depășească barierele ideologice și geopolitice și să se elibereze de constrângerile mentale și conceptuale. Acest lucru ar putea duce la efecte pozitive neașteptate.
Macron a subliniat că Europa ar trebui să urmărească ”autonomia strategică”, iar Franța are, de asemenea, o tradiție în zona de diplomație independentă. Dacă Franța poate acționa cu adevărat ca o punte de legătură între diferite tabere divizate la nivel global, aceasta va face, fără îndoială, ca statutul său internațional să iasă în evidență și va crea realizări istorice. Macron are în mod clar astfel de ambiții și face astfel de încercări și eforturi. Apreciem și respectăm acest lucru. Suntem dispuși să înțelegem cu bune intenții publicarea de către Franța a informațiilor privind dorința lui Macron de a participa la summitul BRICS.
Însă, ca să fim sinceri, preocupările Moscovei sunt întemeiate. Franța ar trebui să fie, de asemenea, conștientă de cât de adâncă a devenit falia dintre țările occidentale și cele non-occidentale și cât de subțire este încrederea reciprocă. În special izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina și izolarea cuprinzătoare a Chinei de către SUA au creat o presiune tot mai mare pentru a forța țările să treacă de o parte sau alta a baricadei. Este foarte dificil pentru Franța să facă progrese în ceea ce privește o autonomie strategică reală și o diplomație independentă.
După vizita lui Macron în China, în aprilie, președintele francez a îndemnat Europa să dezvolte mai multă autonomie strategică, ceea ce a provocat o controversă de tip tsunami în Europa și în SUA. Din moment ce câteva cuvinte au dus la o astfel de situație, este previzibil că rezistența întâmpinată va fi destul de mare dacă se va merge mai departe. Inevitabil, oamenii vor avea îndoieli cu privire la măsura în care Franța poate acționa conform propriei sale voințe sau dacă mai trebuie să se conformeze opiniilor ferme ale Washingtonului. Țările BRICS trebuie să analizeze cu mare atenție știrea despre cererea lui Macron.
Un lucru este sigur: chestiunea cu privire la solicitarea Franței a demonstrat influența enormă a mecanismului de cooperare al BRICS. ”BRICS+” aderă la principiul multilateralismului, atrăgând zeci de economii emergente și țări în curs de dezvoltare să participe la procesul de cooperare, ceea ce coincide cu noul multilateralism susținut de Franța și Europa. Poate ”BRICS+” să se deschidă către țări dezvoltate precum Franța, pe baza influenței sale uriașe în țările în curs de dezvoltare? Rămâne o întrebare interesantă, iar organizația BRICS ar putea la fel de bine să se gândească serios la ea în lumina informațiilor apărute în presa pariziană. Cu toate acestea, orice posibilă inițiativă trebuie să nu afecteze cooperarea pragmatică a mecanismului BRICS în sine.
Diferit de un cerc restrâns precum Grupul celor șapte (G7), mecanismul BRICS există ca o platformă emergentă pentru guvernanța globală. BRICS aderă la deschidere, incluziune, cooperare și rezultate avantajoase pentru ambele părți și forjează un parteneriat global pentru dezvoltare unitară, egală, echilibrată și incluzivă. Atâta timp cât vin cu egalitate și bunăvoință și doresc sincer să promoveze cooperarea și dezvoltarea, țările BRICS salută participarea mai multor entități la cooperarea globală pentru dezvoltare – nu doar Franța, ci și SUA.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60
Ion Carstoiu spune:
Disperat ,Macron vrea sa fie primit in BRICS.Dar ,poate fi si calul troian pentru arestarea lui Putin.Ce sa zic?
Adrian spune:
Am si eu o rugaminte: intoarceti tricolorul din partea superioara a paginii. Tricolorul se prezinta corect de la stanga la dreapta: albastru galben rosu
Adrian Onciu spune:
Aveti dreptate. Sa vorbim cu IT-ul să vedem cât costă 🙂