Negocierile pentru un tratat global privind plasticul șchioapătă

Un articol de Leonie Cater pentru revista Politico

Oficialii și ONG-urile au acuzat o coaliție de țări, printre care Arabia Saudită și Brazilia, de blocarea negocierilor.

PARIS – A face ca peste 170 de țări să cadă de acord asupra unui tratat global de combatere a poluării cu plastic nu avea să fie niciodată ușor. Dar negociatorii nu au crezut că depășirea primului obstacol va fi atât de dificilă.

O a doua rundă de discuții la ONU pentru un plan internațional de combatere a poluării cu plastic a șchiopătat vineri, fiind afectată de întârzieri, proteste și tensiuni geopolitice.

Un obiectiv cheie în cazul multor țări a fost acela de a da undă verde pentru elaborarea în linii mari a unui tratat privind materialele plastice, oferindu-le un punct de plecare pentru următoarea rundă de discuții care va avea loc în Kenya, în noiembrie.

Reuniunea s-a încheiat vineri seară cu un mandat de redactare a textului – spre ușurarea țărilor din Coaliția High Ambition, care face presiuni pentru ”eliminarea poluării cu plastic până în 2040”, și a ONG-urilor.

”După o săptămână de negocieri, lumea este cu un pas mai aproape de oportunitatea de neratat a unui tratat global pentru a pune capăt crizei poluării cu plastic”, a declarat trimisul special al WWF, Marco Lambertini. ”Primul proiect al tratatului care va fi elaborat acum trebuie să reflecte ambiția arătată de marea majoritate a țărilor aici, la Paris.”

Dar drumul până acolo a fost anevoios: țările nu au ajuns să vorbească despre plastic decât în a treia zi din cinci, blocate într-o dezbatere prelungită asupra regulilor de vot și a punctelor de procedură – condusă de țările bogate în petrol, inclusiv Arabia Saudită și Brazilia.

Un oficial al unei țări din Coaliția High Ambition, căruia i s-a acordat anonimatul deoarece nu este autorizat să vorbească în mod oficial, a acuzat națiunile că au ”aruncat în aer” în mod intenționat discuțiile de la Paris și că au condus o rezistență ”coordonată”.

A fost un început de săptămână ”foarte dificil”, a recunoscut vineri ministrul francez al mediului, Christophe Béchu, în fața reporterilor.

Dispute și întârzieri

Luni, când negocierile au început în capitala Franței, secretarul executiv care coordonează discuțiile, Jyoti Mathur-Filipp, a cerut națiunilor să ”facă Parisul să conteze”.

Dar ONG-urile și negociatorii spun că blocajul privind procedurile de vot a luat timp prețios de la discuțiile mai substanțiale privind tratatul.

O parte – condusă de țări precum Arabia Saudită, Brazilia, China și India – a făcut presiuni pentru ca deciziile privind tratatul să fie adoptate prin consens, oferind țărilor individuale dreptul de veto. Alte țări – inclusiv UE, SUA, Marea Britanie și Norvegia – au dorit ca acestea să fie supuse la vot, depinzând de o majoritate de două treimi.

Bethan Laughlin, specialist principal în politici pentru Societatea Zoologică din Londra, care a participat la discuții, a catalogat demersul opoziției drept un ”impas fabricat”, conceput de națiunile favorabile industriei pentru a torpila progresul negocierilor.

Până miercuri, țările nerăbdătoare să se împartă în grupuri de lucru și să intre în miezul discuțiilor s-au plictisit.

Camila Isabel Zepeda Lizama, director general pentru probleme globale în cadrul Ministerului mexican al Afacerilor Externe, a ridicat în aer plăcuța cu numele țării sale, fluturând-o înainte și înapoi în semn de protest. ”Haideți să ne ridicăm și să mergem la grupurile de contact”, a spus ea, deja în picioare cu rucsacul în spate. ”Vă rog, toți delegații”.

Ea a condus o evacuare rapidă din sală, în aplauze și urale furtunoase. ”Viva Mexic!”, a strigat un participant, în timp ce delegații și observatorii au ieșit pentru o pauză înainte de a se îndrepta spre negocieri.

Dar victoria a fost de scurtă durată. Delegații nemulțumiți de modul în care s-a încheiat reuniunea, inclusiv Rusia, India și Arabia Saudită, au cerut ca toată lumea să se întoarcă în sală pentru a încheia reuniunea conform protocolului – întârziind și mai mult discuțiile.

Nicio ”discuție reală”

Dezbaterea privind votul a fost rezolvată cu un compromis șovăielnic: dacă se va cere un vot, membrii ”vor reaminti această lipsă de acord”.

Compromisul le-a permis membrilor să iasă din impas, dar ”problemele de fond esențiale rămân nesoluționate”, a declarat David Azoulay, avocat senior la Centrul pentru Dreptul Mediului.

Aceste întârzieri au lăsat puțin timp pentru a discuta despre detaliile reale ale viitorului tratat privind materialele plastice – inclusiv dacă se va reduce producția de plastic, cum se va finanța punerea în aplicare a tratatului și dacă se vor interzice anumite produse din plastic de unică folosință.

”Întâlnirea a fost oarecum distrusă”, a declarat oficialul unei țări din Coaliția High Ambition. ”Nu am avut o discuție reală. Am avut doar o grămadă de intervenții care aproape că nu au sens.”

Laughlin, de la Societatea Zoologică din Londra, a declarat că blocajul este ”de înțeles în locuri de imensă dispută, cum ar fi finanțarea… dar să vezi că se face pe chestiuni procedurale este incredibil de frustrant”.

Ministrul francez al mediului, Béchu, a avut o notă mai pozitivă în ultima zi a reuniunii, spunând reporterilor că subiectele procedurale trebuie să fie rezolvate cât mai repede.

Dar se pare că nu a putut rezista unui comentariu tăios la adresa țărilor bogate în petrol, care au fost un ghimpe în coasta membrilor dispuse să facă presiuni pentru un tratat ambițios – inclusiv UE – spunând: ”Poziția anumitor țări a făcut uneori inutilă prezența lobby-urilor industriale”.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs