Preluarea First Republic Bank sporește îngrijorările legate de un efect de domino la nivel global

Autoritățile de reglementare americane au pus sechestru pe First Republic Bank și au ajuns la un acord pentru a vinde cea mai mare parte a operațiunilor sale către JPMorgan, în încercarea de a ”salva” creditorul cu probleme, în timp ce observatorii avertizează că această abordare ”whack-a-mole” nu va rezolva problemele sistemului bancar american aflat în dificultate. Iar repercusiunile ar putea afecta mai multe națiuni în zilele următoare.

Evoluția, care marchează a treia oară în acest an când guvernul SUA preia controlul unui creditor american, semnalează faptul că recenta criză bancară nu a fost vindecată în ciuda efortului de salvare depus de autoritățile de reglementare. Experții avertizează că ar putea urma și alte bănci, ceea ce sporește anxietatea privind o potențială recesiune care trage în jos cea mai mare economie a lumii.

Gigantul bancar JPMorgan Chase & Co va prelua credite în valoare de 173 miliarde de dolari și aproximativ 30 miliarde de dolari în titluri de valoare deținute de First Republic Bank, inclusiv depozite în valoare de 92 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat luni de Reuters, care citează un comunicat al JPMorgan.

Cele 84 de sucursale ale First Republic vor fi rebranduite și se vor deschide în mod normal săptămâna viitoare.

Departamentul pentru Protecția și Inovare Financiară din California a anunțat la începutul zilei de luni că a intrat în posesia First Republic, iar Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) va acționa în calitate de administrator judiciar.

First Republic, cu sediul în San Francisco, este a doua cea mai mare bancă care a dat faliment în istoria SUA. Acțiunile băncii s-au prăbușit cu 97% în acest an, potrivit unui calcul al Reuters.

”Preluarea indică faptul că problema este mai gravă decât am prezis inițial, deoarece am crezut că criza a fost atenuată după precedentul plan de salvare”, a declarat luni un manager de investiții de la o bancă din Beijing, pentru Global Times.

Marile bănci americane au injectat deja 30 de miliarde de dolari în depozite în First Republic Bank în luna martie, după ce falimentul Silicon Valley Bank și Signature Bank a șocat industria bancară.

Acum, cum abordarea temporară de tip ”whack-a-mole” s-a dovedit a fi ineficientă, este probabil ca și mai multe bănci să dea faliment în viitor, prinse într-o criză de lichidități, a mai spus managerul băncii din Beijing, care a cerut să rămână anonim.

”Departamentul Trezoreriei SUA este încurajat de faptul că First Republic Bank a fost salvată cu cel mai mic cost pentru Fondul de asigurare a depozitelor și consideră că sistemul bancar american rămâne solid și rezistent”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei la începutul zilei de luni, potrivit Reuters.

Într-un discurs rostit în luna martie, când a abordat problemele Silicon Valley Bank și Signature Bank, președintele american Joe Biden a declarat că va cere Congresului și autorităților de reglementare bancară să consolideze regulile pentru bănci în ideea de ”a face mai puțin probabil ca acest tip de faliment bancar să se repete și cu scopul de a proteja locurile de muncă și întreprinderile mici americane”.

”Partea cea mai proastă este că administrația Biden s-ar putea să nu aibă cum să rezolve dilema – ciclul de creștere a dobânzilor de către Fed a continuat, iar ratele în creștere au afectat valoarea împrumuturilor pe care banca le-a făcut atunci când ratele erau aproape de zero – astfel, mai multe bănci vor fi expuse riscurilor, asta este inevitabil”, a declarat Gao Lingyun, expert la Academia Chineză de Științe Sociale din Beijing, pentru Global Times.

Prăbușirea sistemului bancar se va adăuga, de asemenea, la preocupările legate de o posibilă recesiune în SUA, a spus Gao, avertizând asupra unui efect de domino la nivel global.

Creșterea economică a SUA a scăzut în primul trimestru al anului 2023, PIB-ul crescând cu o rată anuală ajustată în funcție de inflație și de sezonalitate de 1,1% din ianuarie până în martie, o încetinire semnificativă față de creșterea de 2,6% din trimestrul al patrulea, potrivit unui raport al Wall Street Journal din 27 aprilie, cu date ale Departamentului Comerțului.

Un articol apărut în publicația Global Times (China)

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs