Casa Albă se opune relațiilor înfloritoare dintre Emiratele Arabe Unite și Rusia

Un comentariu de Stasa Salacanin pentru The Cradle

Scurgerea de documente clasificate care sugerează că Emiratele Arabe Unite (EAU) și Rusia ar fi avut informații împotriva SUA a provocat incertitudine cu privire la viitorul relațiilor dintre SUA și EAU, pe fondul unor schimbări semnificative în geopolitica Golfului Persic.

Scurgerea unor documente extrem de secrete ale Pentagonului, inclusiv a unor rapoarte privind presupusa complicitate a serviciilor de informații din Emiratele Arabe Unite cu Rusia împotriva SUA și a Marii Britanii, a ținut prima pagină a ziarelor atât la nivel regional, cât și global.

Potrivit rapoartelor serviciilor de informații americane preluate de Associated Press, un document care implică Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), intitulat ”Rusia/UAE: Intelligence Relationship Deepening” precizează:

”Oficialii FSB au afirmat că oficiali ai serviciilor de securitate din EAU și Rusia au convenit să colaboreze împotriva agențiilor de informații din SUA și Marea Britanie”.

Cu toate acestea, în timp ce oficialii americani au refuzat să comenteze documentul, guvernul emiratez a negat cu vehemență orice astfel de acuzație, calificând-o drept ”categoric falsă”.

Deși este imposibil de verificat autenticitatea raportului care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, oficialii și analiștii occidentali au urmărit totuși îndeaproape creșterea cooperării dintre Abu Dhabi și Moscova, în special de la izbucnirea conflictului din Ucraina.

Legăturile înfloresc între Rusia și Emiratele Arabe Unite

Afirmațiile sunt cu siguranță credibile, întrucât există legături personale strânse între Kremlin și elita conducătoare din Emiratele Arabe Unite, iar cele două guverne împărtășesc opinii similare cu privire la mai multe probleme regionale. Războiul din Ucraina a stimulat și mai mult legăturile comerciale reciproce și cooperarea dintre Rusia și EAU, comerțul non-petrolier crescând cu 57% în primele nouă luni ale anului trecut.

La începutul lunii decembrie 2022, prim-viceprim-ministrul rus Andrey Belousov a estimat că schimburile comerciale reciproce dintre Rusia și EAU vor depăși 7,5 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2022, comparativ cu 5,5 miliarde de dolari în 2021, atingând un record istoric în istoria relațiilor lor comerciale.

În plus, decizia președintelui Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed Al-Nahyan (MbZ), de a sprijini demersul OPEC+ de a reduce producția de petrol cu două milioane de barili pe zi (bpd) în octombrie, în ciuda presiunilor din partea SUA și a altor țări, a fost foarte apreciată de Kremlin.

Este demn de remarcat faptul că emiratul Dubai a fost martor la o creștere a investițiilor din partea rușilor bogați, întrucât achizițiile de proprietăți imobiliare de către cetățenii ruși în Dubai au crescut cu 67% de la an la an. În plus, Emiratele Arabe Unite continuă să ocupe un loc fruntaș pe lista destinațiilor de călătorie preferate, peste un milion de ruși vizitând sau mutându-se în Emirate în 2022 – o creștere impresionantă de 60% față de anul precedent.

Având în vedere că EAU a apărut ca o destinație semnificativă pentru rușii bogați care încearcă să ocolească sancțiunile impuse de Occident, Andreas Krieg, profesor asociat la King’s College din Londra, a catalogat EAU drept ”cel mai crucial partener strategic pentru Rusia atât în Orientul Mijlociu [Asia de Vest], cât și în Africa”.

O ”țară de interes” pentru SUA

Acest parteneriat înfloritor dintre Moscova și Abu Dhabi nu a trecut neobservat în Occident și există îngrijorări cu privire la modul în care apropierea de Rusia ar putea afecta relațiile EAU cu Occidentul, mai ales în lumina recentei scurgeri de informații compromițătoare ale Pentagonului.

Ca dovadă a acestui fapt, secretarul adjunct oficial al Trezoreriei SUA, Elizabeth Rosenberg, a desemnat în mod explicit EAU ca fiind o ”țară de interes”, menționând că Rusia a reușit să se sustragă sancțiunilor și ”să obțină peste 5 milioane de dolari în semiconductori americani și alte piese controlate la export, inclusiv componente cu utilizări pe câmpul de luptă”.

În timp ce EAU s-a aliniat istoric cu SUA, în ultimii ani și-a dezvoltat propria politică externă, potrivit Dr. Giuseppe Dentice, expert în relații internaționale din Orientul Mijlociu la Centro Studi Internazionali Ce.S.I. Iată cum explică Dentice:

”Emiratele Arabe Unite s-au poziționat ca un free rider pe scena internațională, capabil să dialogheze cu Occidentul și cu Rusia și China. Acest lucru a făcut ca EAU să își urmărească propria agendă din ce în ce mai îndepărtată de SUA și de interesele occidentale, dar, în orice caz, încă extrem de legată de multe dintre obiectivele Washingtonului în marele cadran dintre Mediterana, Africa și Asia”.

Pentru Anna Jacobs, analist principal pentru Golf la International Crisis Group, nu este probabil ca Abu Dhabi să se întoarcă împotriva SUA într-un mod major. În ciuda faptului că urmăresc legături mai strânse cu Beijingul și Moscova, EAU și alte state din Golful Persic au subliniat că SUA rămân principalul lor partener extern de securitate.

Statele din Golful Persic urmăresc echilibrarea strategică

În esență, ”Emiratele Arabe Unite și alte state arabe din Golf urmăresc o politică externă de echilibrare strategică și de acoperire în rândul actorilor regionali și globali”, spune ea pentru The Cradle.

Cu toate acestea, EAU, împreună cu alte țări din Golful Persic, s-au abținut să se alinieze cu SUA în noul război rece, ceea ce a devenit evident în cazul escaladării americane cu privire la Taiwan și al războiului din Ucraina. În acest context, EAU nu doresc să rateze oportunitatea profitabilă de a se angaja cu rușii bogați, chiar dacă asta înseamnă să refuze Occidentul și preocuparea acestuia pentru războiul prin procură din Ucraina.

Dentice observă că multe puteri regionale, în special cele din Golful Persic, au profitat de noul mediu concurențial pentru a-și spori propriile ambiții și a-și dezvolta interesele. Cazul Rusiei și al oamenilor săi de afaceri este emblematic.

În timp ce SUA nu se opune neapărat ca rușii să viziteze și să locuiască în altă parte, Hiltermann observă:

”Ei au o problemă cu EAU care devine un centru pentru încălcarea sancțiunilor și pentru economii ilicite, iar această preocupare o au de ceva timp, deoarece se referă la încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei și la încălcarea sancțiunilor impuse Iranului și Siriei.”

Hiltermann subliniază, însă, că SUA nu au fost întotdeauna clare în ceea ce privește politicile de sancțiuni și aplicarea lor, ceea ce a derutat și frustrat actori regionali precum EAU. El spune că ”oficialii arabi din Golf își exprimă o nemulțumire semnificativă față de politica de sancțiuni a SUA în regiune și subliniază adesea lipsa lor de impact și cât de mult afectează populațiile locale.”

Simțind presiunea

În plus, Dentice subliniază că ”EAU trebuie să fie foarte atente pentru a-și echilibra propriile interese cu ambițiile marilor puteri”. Abu Dhabi ar trebui să evite orice confruntare inutilă sau riscul de a fi etichetat ca ”stat paria”, întrucât ar putea dăuna dezvoltării și reputației sale ca centru comercial.

Indiferent de legăturile tot mai strânse, Emiratele Arabe Unite au introdus unele cerințe stricte pentru oamenii de afaceri și investitorii imobiliari ruși, cărora le este din ce în ce mai greu să cumpere sau să închirieze spații în Dubai. Potrivit rapoartelor, firmele financiare și de consultanță sunt atent observate de autoritățile de reglementare financiară din SUA, astfel încât primele trebuie să fie mai precaute atunci când fac afaceri cu Rusia.

De asemenea, în pofida abordării sale de politică externă de tip ”free-rider” care necesită un exercițiu de echilibru dificil, EAU, precum și alte state din Golful Persic, se bazează încă foarte mult pe acordurile de securitate ale SUA, astfel încât mulți observatori consideră că, mai devreme sau mai târziu, EAU va trebui să accepte un compromis legat de problemele legate de sancțiunile occidentale.

Din cauza presiunii SUA, EAU a anulat deja o licență pe care o eliberase băncii rusești MTS Bank, iar cea mai mare bancă rusă Sberbank a fost, de asemenea, forțată să își închidă biroul din Dubai.

Dilema diplomatică a Abu Dhabi 

În ciuda eforturilor depuse de Abu Dhabi și de alte capitale din Golful Persic de a face apel la Washington cu privire la importanța menținerii legăturilor cu Moscova prin susținerea măsurilor de detensionare între Rusia și Occident – cum ar fi schimburile de prizonieri – devine din ce în ce mai dificil să se mențină relații bune cu o Rusie atât de profund denigrată în capitalele occidentale.

Hiltermann se îndoiește că această abordare va fi eficientă pe termen lung. El subliniază că, în timp ce ”SUA susțin că nu împing statele arabe din Golf să aleagă o tabără, Rusia s-a transformat într-o problemă existențială pentru SUA și Europa din multe puncte de vedere și, mai devreme sau mai târziu, presiunile occidentale asupra EAU vor crește”.

Este clar că abordarea politicii externe a EAU este complexă și implică un exercițiu delicat de echilibrare între propriile interese și ambițiile marilor puteri. În ciuda eforturilor sale de a menține relații bune atât cu Washingtonul, cât și cu Moscova, EAU resimte din ce în ce mai mult presiunea occidentală de a se desprinde de Rusia, în special sub forma amenințărilor cu sancțiuni.

În timp ce parteneriatele strategice ale Abu Dhabi cu o gamă largă de țări au adus beneficii economice, în domeniul politicii externe, aceleași alegeri au provocat provocări diplomatice acute.

Dar EAU nu se poate concentra doar asupra competițiilor între marile puteri care se desfășoară în străinătate. Mai aproape de casă, Abu Dhabi a trebuit să navigheze în dinamica schimbătoare din Asia de Vest, inclusiv în cadrul negocierilor de pace pentru a pune capăt conflictului din Yemen și a apropierii dintre Iran și Arabia Saudită, negociată de Beijing, care a schimbat jocul.

Succesul și stabilitatea Emiratelor Arabe Unite în propria regiune vor depinde în cele din urmă de priceperea sa în gestionarea acestor schimbări locale. Între timp, intrarea Chinei și a Rusiei în Asia de Vest oferă Abu Dhabi o pârghie suplimentară în gestionarea cerințelor Washingtonului. Dacă și până când SUA nu vor decide să traseze o linie roșie dură, emiratezii vor juca probabil toate cărțile pe toate arenele.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs