De la diplomația futilă, la negocieri cu cuțitele pe masă

După ce a fost umilit în ultimul hal, statul român și-a luat inima-n dinți și a început să negocieze cu Austria de pe alte poziții.

Într-un foarte scurt interval de timp, guvernanții noștri au luat două țepe cât casa: mai întâi au răscumpărat cu un miliard de dolari acțiunile Exxon Mobil în proiectul Neptun Deep, apoi au mai pierdut un miliard de dolari (taxa de solidaritate) pe mâna austriecilor de la firma OMV, care se asociase cu Romgaz ca să exploateze gazele naturale din Marea Neagră. În toată afacerea asta extrem de sulfuroasă, americanii ne promiseseră că ne bagă rapid în Schengen. Cu alte cuvinte, măcar cu atât să ne alegem din alea două miliarde aruncate pe apa sâmbetei.

N-a fost să fie. Cu un profit fabulos de peste 2 miliarde de euro în 2022, compania OMV-Petrom ne-a anunțat, cu maxim tupeu, că plătește taxa de solidaritate la Viena. Președintele Iohannis a făcut apel la politicieni să nu marșeze la apelul populației de a boicota firmele austriece, lăsând să se înțeleagă faptul că diplomația românească își va face treaba. În speță, ministrul Aurescu și ambasadorul Hurezeanu.

Aiurea! Autriecii au continuat cu atitudinea batjocoritoare: fără investiții în Neptun Deep, fără taxa de solidaritate, fără Schengen. Ne-au tratat ca pe ultimile găini din curtea Uniunii Europene. O sfidare exemplară a autorităților din România: și siluiți, și cu banii luați.

În fine, în urmă cu două săptămâni ambasadorul nostru la Viena a dat semnalul schimbării registrului tactic de la diplomație futilă la acțiuni în forță. ”Răbdarea noastră nu este fără sfârșit”, a punctat Emil Hurezeanu, conștient că austriecii au de gând să amâne discuțiile despre aderarea la Schengen și investiția în proiectul Neptun Deep. Un semnal clar că Palatul Cotroceni a înțeles, în sfârșit, că românii nu pot suporta o și mai mare umilire fără ca PSD+PNL=LOVE să se prăbușească puternic în sondaje.

Două inițiative recente ale autorităților noastre arată cu claritate că relațiile româno-austriece s-au deteriorat grav și nu mai poate fi vorba de admitere în Schengen în 2023. Și nici de investiții în proiectul Neptun Deep. Inspectorii antifraudă au decis, după un control la OMV Petrom, să impună plata către buget a sumei de 120 de milioane de euro, reprezentând ”contribuția la Fondul de Tranziție Energetică” (altceva decât taxa de solidaritate). Mai mult, Camera Deputaților a adoptat ieri un proiect de lege care extinde taxa de solidaritate astfel încât să fie plătită și de OMV. Cum era de așteptat, reprezentanții firmei au sărit ca arși, invocând ”încălcarea Constituției”.

Rămâne de văzut dacă Iohannis va promulga legea, dacă austriecii vor cere la Bruxelles o procedură de infringement în cazul României și dacă mass-media corporatistă (servită generos cu contracte de publicitate din partea OMV) va face presiuni pentru ca statul român să-și bage mințile-n cap și să-i lase pe austrieci cu profitul intact.

Poate a venit vremea ca regimul militarizat Iohannis să-și arate mușchii nu doar în Ucraina, ci și față de mafioții de la Viena, care ne confundă cu triburile din jungla amazoniană.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Ce gluma de articol, mai precis finalul lui. Suntem tratati asa cum meritam. Punct

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs