Blackrock și drama din jurul Credit Suisse

Un comentariu de Ernst Wolff

Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă din Elveția, a fost în pragul insolvenței săptămâna trecută. După ce fonduri ale clienților în valoare de 100 de miliarde de franci elvețieni fuseseră deja retrase în trimestrul al patrulea din 2022, mulți alți investitori și-au pierdut încrederea în primul trimestru din 2023. Din cauza ieșirii tot mai mari de fonduri, costurile de acoperire a riscului de nerambursare a obligațiunilor Credit Suisse au crescut brusc. Acest lucru, la rândul său, a dus la prăbușirea prețului acțiunilor, care a scăzut cu până la 31% numai pe 15 martie.

Atunci când acționarul majoritar Saudi National Bank a anunțat că nu va mai investi niciun ban în banca aflată în cădere liberă, a fost iminentă o fugă a clienților. Dar acest lucru trebuia evitat cu orice preț, deoarece Credit Suisse este una dintre cele aproximativ 30 de instituții financiare de importanță sistemică la nivel mondial, a cărei prăbușire ar putea declanșa un efect de domino în sectorul bancar și ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru sistemul financiar mondial.

Joia trecută, Banca Națională a Elveției SNB a preluat misiunea de salvare. A acordat Credit Suisse un împrumut de 50 de miliarde de franci elvețieni și totul arăta bine. Se pare însă că suma nu a fost suficientă pentru o stabilizare de durată, pentru că, după o scurtă creștere, prețul acțiunilor a scăzut din nou cu aproape 18 procente până la sfârșitul săptămânii.

Se adunaseră tot mai multe semne că problemele erau considerabil mai mari decât a recunoscut conducerea Credit Suisse. Pe de o parte, au existat zvonuri potrivit cărora BlackRock ar fi vrut să preia banca, lucru negat imediat de cel mai mare manager de active din lume. Pe de altă parte, potrivit diferitelor rapoarte, au existat discuții de preluare cu cea mai mare bancă elvețiană, UBS, care la rândul ei a fost salvată de Banca Națională a Elveției cu 54 de miliarde de dolari în octombrie 2008.

De fapt, UBS a anunțat duminică că ar putea prelua imediat Credit Suisse pentru aproximativ 1 miliard de franci și ar urma să plătească 0,25 franci pe o acțiune care fusese evaluată vineri la 1,81 franci. Guvernul elvețian a sprijinit propunerea UBS și a acceptat să suspende o lege care stabilește un termen de 6 săptămâni pentru o astfel de preluare.

Însă tranzacția a fost respinsă de Credit Suisse. Aparent, rămăsese o singură opțiune: pentru a preveni efectul de domino, guvernul elvețian ar fi trebuit să tragă frâna de urgență și să naționalizeze banca. Dar mișcarea nu a fost necesară, deoarece UBS și-a mărit oferta de preluare, a plusat până la 0,76 franci pe acțiune, dar a obținut în schimb un angajament de credit de până la 100 de miliarde de franci din partea Băncii Naționale a Elveției.

Duminică seara, a fost anunțat oficial: UBS va prelua Credit Suisse, un concurent care vineri încă afișa o valoare bursieră de 8 miliarde de franci. Va primi o garanție de pierdere de 9 miliarde de franci din partea guvernului și va avea, de asemenea, un credit de până la 100 de miliarde de franci garantat de Banca Națională a Elveției.

Având în vedere că acordul a fost încheiat fără acționarii UBS și Credit Suisse și fără parlamentul elvețian, ne întrebăm: ar putea fi vorba de un joc de poker între inițiați? Posibil o înscenare a unor jucători financiari care se cunosc bine între ei?

O privire asupra relațiilor celor mai importante persoane implicate ar putea ajuta la găsirea unui răspuns. Atât directorul general al Credit Suisse, cât și directorul general al UBS fac parte din așa-numiții colaboratori (”Contributors”) ai Forumului Economic Mondial WEF. Ambele bănci, la rândul lor, aparțin partenerilor strategici ai WEF, printre care se numără și BlackRock.

În plus, șeful Băncii Naționale a Elveției este, de asemenea, un Contributor WEF, iar predecesorul său lucrează acum ca vicepreședinte al BlackRock, al cărui președinte, Larry Fink, face parte din Consiliul de administrație al WEF împreună cu Klaus Schwab din 2019.

Și asta nu este tot. Așa cum a fost anunțat tot duminică, Rezerva Federală și BCE au dat, de asemenea, undă verde pentru tranzacție. Cel mai important consilier al celor două bănci centrale este nimeni altul decât BlackRock.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs