Global Times: ”Atenție, investitori globali! Nu lăsați băncile americane să vă devoreze banii”

Articol publicat inițial de Global Times (China), pe 12 martie 2023

În timp ce analiștii de pe Wall Street au declarat că falimentul Silicon Valley Bank (SVB) nu va conduce la niciun risc sistemic pentru sistemul financiar în general, trebuie remarcat faptul că măsurile luate de autoritățile de reglementare din SUA pentru a face față căderii SVB și gestionării depozitelor clienților săi vor oferi o fereastră importantă pentru a vedea dacă criza are potențialul de a se amplifica.

Prăbușirea SVB provoacă o undă de șoc în rândul start-up-urilor din întreaga lume, deoarece companiile din domeniul tehnologiei au avertizat că potențialele consecințe ar putea da o lovitură fatală start-up-urilor din domeniul tehnologiei și întregului sector dacă guvernele respective nu intervin.

În Marea Britanie, peste 200 de directori de companii de tehnologie cu sediul în Regatul Unit au îndemnat Downing Street să intervină, avertizând că multe companii se confruntă cu o ”amenințare existențială” pentru că au efectuat operațiuni bancare cu filiala britanică a SVB, a relatat duminică Financial Times.

SVB are, de asemenea, sucursale în Canada, Danemarca, Germania, India, Israel, Suedia și China. În prezent, clienții SVB, care nu sunt acoperiți de sistemul de asigurare al Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), așteaptă cu nerăbdare să afle dacă își pot recupera depozitele, inclusiv multe start-up-uri tehnologice chinezești. Potrivit presei chineze, este posibil ca unele companii din China listate în SUA să își fi depozitat veniturile din IPO la SVB, iar multe companii chineze de înaltă tehnologie care au primit investiții denominate în dolari americani ar putea depune fondurile la SVB înainte ca banii să fie decontați și transferați în conturile lor bancare naționale.

Este important de reținut că, în timpul gestionării eșecului SVB, interesele start-up-urilor din domeniul tehnologiei și ale investitorilor, fie că sunt din China sau din Marea Britanie sau din orice altă țară din lume, trebuie să fie garantate, chiar dacă este posibil să nu fie acoperite de sistemul de asigurări susținut de guvernul SUA. Dacă interesele oricărei companii nou înființate ajung să fie sacrificate în gaura neagră a crizei, acest lucru va avea consecințe catastrofale atât pentru încrederea pieței, cât și pentru lichiditate. Prin urmare, este timpul ca autoritățile de reglementare din SUA să își asume responsabilitatea de a se asigura că deponenții își pot recupera banii, pentru a preveni răspândirea panicii.

Și asta întrucât căderea SVB, cel mai mare faliment bancar de la criza financiară din 2008, poate fi doar vârful icebergului unei crize sistemice de lichiditate. SVB a căzut din cauza unor avalanșe de retrageri de capital, deoarece investitorii au fost dornici să își transfere depozitele după ce au aflat că SVB a suferit pierderi mari din cauza creșterilor agresive ale dobânzilor de către Rezerva Federală. Mai mult sau mai puțin, problemele cu SVB există și la alte bănci americane și nu mai este nevoie să spunem că prăbușirea SVB în doar 48 de ore îi va face pe clienți să fie îngrijorați cu privire la propriile depozite la alte bănci mici și mijlocii.

Altfel spus, dacă autoritățile de reglementare americane nu reușesc să gestioneze în mod corespunzător repercusiunile de la SVB pentru a limita efectul de propagare, panica de pe piață se va răspândi și vor avea loc mai multe retrageri din bănci. Prin urmare, gravitatea consecințelor prăbușirii SVB depinde, de fapt, de capacitatea autorităților de reglementare din SUA de a gestiona criza în mod corespunzător.

Mulți au comparat prăbușirea SVB cu criza Lehman Brothers din 2008. Cu toate acestea, Lehman Brothers s-a prăbușit din cauza unei crize a datoriilor, în timp ce SVB a făcut implozie din cauza unei crize de lichidități. Faptul că falimentul SVB a survenit la doar câteva zile după ce a fost inclusă în clasamentul anual al celor mai bune bănci din America realizat de revista Forbes arată un semnal de îngrijorare în ceea ce privește economia americană.

Lupta Fed de a echilibra obiectivele sale contradictorii de domolire a inflației și de menținere a creșterii economice, în condițiile în care economia americană se află în pragul unei aterizări bruște și există posibilitatea de a lupta cu o inflație ridicată pe termen lung, a afectat și mai mult încrederea investitorilor și a dus mai ușor la criza de lichidități. Sistemul financiar american suferă repercusiuni economice din cauza politicii sale monetare iresponsabile.

În acest sens, pare acum necesar să sfătuim companiile și investitorii chinezi să fie atenți la riscurile potențiale atunci când vine vorba de plasarea de bani în instituții financiare și active din SUA. Investitorii chinezi trebuie să ia măsuri și precauții adecvate, cum ar fi asigurările, pentru a-și reduce expunerea la riscurile tot mai mari de pe piețele financiare americane în cazul unui eveniment de tip lebădă neagră, cum ar fi Blackstone și SVB.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs