Proiectul ”Euro digital” și cum vor bancherii centrali să liniștească publicul

Un comentariu de Bjarke Smith-Meyer, pentru revista Politico

Factorii de decizie politică doresc să îndepărteze discuțiile despre un euro digital de la academicieni și teoreticieni ai conspirației.

În secret, în interiorul înghețat al Laponiei, guvernatorii băncilor centrale din zona euro se vor reuni în această săptămână pentru a discuta despre cum să vândă unui public sceptic o actualizare digitală a proiectului euro.

De la momentul în care președintele francez Valéry Giscard d’Estaing a lansat ideea unei monede unice în 1978, banii europeni nu s-au mai confruntat cu o schimbare atât de radicală.

Un euro digital, dacă va fi implementat, ar modifica în mod fundamental modul în care activele și pasivele sunt gestionate în bilanțul băncii centrale, cu scopul de a face plățile mai cuprinzătoare și mai eficiente.

Dar această mișcare are implicații asupra stabilității financiare și a vieții private, în condițiile unui angajament limitat față de oamenii obișnuiți. În schimb, adoptarea monedei euro a fost precedată de ani de discuții politice deseori aprinse și, în cele din urmă, sănătoase.

Dezbaterile legate de avantajele și dezavantajele adoptării unei monede digitale a băncii centrale (CBDC) au fost până acum limitate în mare parte la cercurile tehnocratice sau academice.

În ultimele luni, opacitatea și lipsa de implicare publică au fost remarcate de mulți dintre cei aflați la periferia politică. Celebrități precum Russell Brand, comediant devenit comentator socio-politic cu milioane de urmăritori pe YouTube, au făcut din ce în ce mai mult din CBDC un punct central al reportajelor lor. Într-un videoclip recent, Brand a susținut că acestea deschid calea pentru ”decretele globaliste care vin de sus, evitând democrația”.

Acest tip de discurs i-a convins pe bancherii centrali de provocarea de relații publice care îi așteaptă dacă vor reuși vreodată să obțină o acceptare publică largă a ideii lor.

Cine v-a spus asta?

În timp ce faptul că întâlnirea de miercuri din regiunea finlandeză Inari a fost făcută publică, agenda acesteia a rămas secretă. POLITICO a aflat că participanții, guvernatorii celor 20 de bănci centrale din zona euro și cei șase membri ai comitetului executiv al BCE, vor discuta, printre altele, despre cum să convingă publicul că o extindere virtuală a bancnotelor și monedelor euro merită să existe și că nu reprezintă o amenințare la adresa democrației sau a libertăților.

”Cine v-a spus asta?” a întrebat guvernatorul băncii centrale a Irlandei, Gabriel Makhlouf, atunci când POLITICO l-a chestionat într-un interviu cu privire la conversațiile din Laponia. El a refuzat să fie atras mai departe de discuție, dar a adăugat că ”lumea se îndreaptă în direcția digitală”.

”Ar fi greșit ca statul, nu doar lumea băncilor centrale, ci și statul, să decidă că va renunța la a furniza o monedă fiduciară digitală și să o lase în întregime în seama sectorului privat”, a spus el.

O monedă digitală, la fel ca banii lichizi, permite oamenilor să plătească instantaneu prin intermediul unui portofel virtual instalat pe smartphone, fără a fi nevoie de un cont bancar. Ea este susținută de o bancă centrală, astfel încât nu are aceleași riscuri ca și criptomonedele.

Sarcina de a vinde ideea a început deja. Într-o mișcare menită să calmeze anxietatea publicului, directorul executiv al BCE, Fabio Panetta, i-a asigurat luna trecută pe politicienii europeni că euro digital nu va imita niciodată sistemul de credit social din China, incluzând caracteristici programatice, cum ar fi stabilirea unor limite de timp sau restricționarea cheltuielilor în anumite scenarii.

”Euro digital nu ar fi niciodată bani programabili”, a subliniat italianul în cadrul unei audieri parlamentare din ianuarie. ”BCE nu ar stabili niciun fel de limitări cu privire la unde, când sau cui pot plăti oamenii cu un euro digital”.

De asemenea, BCE a declarat, de mai multe ori, că nu are niciun interes în monitorizarea obiceiurilor de cumpărare ale oamenilor și că euro digital ar putea completa numerarul, mai degrabă decât să-l înlocuiască.

Amenințare democratică

Dar, în timp ce bancherilor centrali le place să laude beneficiile tehnice ale CBDC, nu există nicio îndoială că adevăratele motivații pentru un euro digital sunt mult mai profunde.

Fără o schimbare digitală, mulți, inclusiv șeful Băncii Reglementelor Internaționale, Augustin Carstens, se tem că scăderea utilizării numerarului, popularitatea în creștere a criptomonedelor și a ”monedei stabile” de tip challenger sponsorizate de Big Tech – cum ar fi defunctul proiect Libra al Meta – ar putea amenința suveranitatea și rațiunea de a fi a banilor băncilor centrale.

Cu toate acestea, înțelegerea publică a acestor probleme rămâne limitată. Pe străzile din Bruxelles, localnicii păreau în mare parte neștiutori.

”Nu se schimbă prea multe pentru mine”, a declarat Ghuiriz Octavian, un mic întreprinzător în vârstă de 40 de ani. În general, el a susținut ideea, ”în măsura în care este reglementată de băncile centrale și de guverne”, chiar dacă ”și aceștia fac lucruri stupide”.

Lorenzo Moroni, un tânăr de 23 de ani de la un magazin italian de delicatese, era mai informat. ”Trebuie să fii pregătit pentru metavers”, a spus el, referindu-se la planurile Meta de a crea o lume virtuală. Pentru el, criptomonedele sunt mai bune decât euro digital ”pentru că nu există interese [particulare] în spatele lor”.

”Ei nu vor ca oamenii să fie liberi. Ei vor să controleze”, a spus Lorenzo.

Creșterea urgenței în vederea implementării unui euro digital poate fi legată și de acțiunile recente ale Beijingului. Banca Populară a Chinei a început lansarea yuanului său digital în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de anul trecut, declanșând temeri în democrațiile occidentale că lipsa unui concurent propriu le-ar putea face să piardă cotă de piață.

”Să presupunem că peste 20 de ani această monedă ar deveni foarte populară. Putem exclude posibilitatea ca noi să nu fim… invadați de acei bani?” le-a spus Panetta deputaților sceptici în timpul audierii din ianuarie, numind în mod specific China.

Tehnicienii BCE par încrezători că o versiune viabilă ar putea fi lansată încă din 2027, după aproape doi ani de experimente interne. Aprobarea finală ar depinde de semnătura guvernatorilor, care ar trebui să se asigure că orice risc potențial pentru stabilitatea financiară nu depășește beneficiile. Acest lucru nu este garantat. Atracția unui instrument de economisire lipsit de risc amenință să priveze băncile de depozitele clienților – o sursă vitală de finanțare a împrumuturilor din economie.

Comisia Europeană dorește să propună un cadru juridic pentru CBDC până în luna mai. Însă volumul de muncă depus în spatele ușilor închise i-a neliniștit pe unii membri ai Parlamentului European.

”Există o lipsă de transparență și de comunicare cu publicul larg și cu industria financiară”, a declarat eurodeputatul liberal ceh Ondřej Kovařík, care a ajutat la scrierea regulamentului UE privind piața criptografică. ”Este nevoie de încredere deplină atât din partea cetățenilor, cât și a întreprinderilor. În caz contrar, există riscul ca euro digital să fie un eșec.”

Vânzări dificile

Bancherii centrali sunt conștienți de lupta dificilă cu care se confruntă pentru a atrage publicul la bord.

Un sondaj realizat de Redfield & Wilton Strategies în 2021 pe un eșantion de 2.500 de adulți din Regatul Unit pentru POLITICO a constatat că doar 24% dintre aceștia cred că o liră digitală ar putea aduce mai multe beneficii decât prejudicii. BCE a constatat, de asemenea, în propriile sale cercetări, că confidențialitatea plăților este o preocupare principală în rândul cetățenilor din zona euro.

”Proiectul euro digital poate avea implicații profunde pentru societate și economie”, a declarat europarlamentarul spaniol Ernest Urtasun, membru al Grupului Verzilor. ”Nu poate fi lăsat în seama băncilor centrale și a companiilor private”.

BCE a declarat că este pregătită să limiteze numărul de euro digitali pe care oamenii îi pot deține și să aplice rate neatractive pentru deținerile mari de CBDC cu scopul de a menține cererea de depozite bancare. Totuși, liniștirea bancherilor va face ca euro digital să fie mai greu de vândut.

”Să sperăm că în Finlanda, acolo departe, își dau seama din nou că sprijinul public și politic este esențial pentru ca acest proiect să fie un succes”, a declarat eurodeputatul socialist olandez Paul Tang.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs