Un comentariu de Mike Whitney
Distrugerea gazoductului Nord Stream a fost un act gangsteresc care dezvăluie cancerul din inima ”ordinii bazate pe reguli”.
Cum poate exista pace și securitate atunci când cea mai puternică națiune din lume poate distruge infrastructura critică a altor țări fără deliberare sau proceduri judiciare? Dacă raportul lui Hersh poate fi credibil – și eu cred că da – atunci trebuie să presupunem că niște consilieri de nivel înalt din administrația Biden, precum și președintele însuși au comis în mod deliberat un act de terorism industrial împotriva unui prieten și aliat pe termen lung, Germania. Implicarea lui Biden în acest act implică faptul că Statele Unite își revendică acum dreptul de a decide în mod arbitrar ce țări se pot angaja în comerț cu alte țări. Și, dacă, dintr-un motiv oarecare, cumpărarea și vânzarea de bunuri energetice intră în conflict cu obiectivele geopolitice mai largi ale Washingtonului, atunci SUA consideră că are dreptul de a distruge infrastructura care face posibil un astfel de comerț. Nu este acesta raționamentul folosit pentru a justifica aruncarea în aer a Nord Stream?
Sy Hersh a făcut un serviciu lumii prin demascarea autorilor sabotajului Nord Stream. Expunerea sa nu numai că identifică persoanele implicate, dar sugerează, de asemenea, că acestea ar trebui să fie trase la răspundere pentru acțiunile lor. Dar, deși nu ne așteptăm la nicio investigație amănunțită în viitorul apropiat, credem că amploarea atacului a fost un semnal de ”trezire” pentru oamenii care se agață de credința că modelul unipolar poate produce rezultate acceptabile din punct de vedere moral. Ceea ce arată incidentul este că acțiunea unilaterală duce inevitabil la violență criminală împotriva celor slabi și lipsiți de apărare. Operațiunea secretă a lui Biden a făcut rău fiecărui bărbat, femeie și copil din Europa. Este o adevărată tragedie. Iată un citat dintr-un interviu recent cu Hersh:
”Cred că această poveste are același potențial de a distruge capacitatea președintelui nostru de a mobiliza poporul american în favoarea războiului, deoarece arată ceva atât de întunecat și atât de neamerican. Știți, nu suntem noi. Nu vorbim despre noi. Este vorba de o grămadă de ofițeri de informații și oameni de la CIA”. Seymour Hersh 2:29 min
Are dreptate, nu-i așa? Administrația Biden a calculat foarte greșit impactul pe care aceste dezvăluiri îl vor avea asupra publicului. Doar daunele de reputație vor fi imense, dar vor fi folosite și ca o prismă prin care mulți critici vor vedea războiul. De fapt, există semne că acest lucru s-ar putea întâmpla deja. Duminică, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat că obiectivul real al războiului purtat de Washington nu a fost doar ”slăbirea” Rusiei și, în cele din urmă, fragmentarea ei în bucăți mai mici, ci forțarea unei divizări între Germania și Rusia. Iată ce a declarat:
Potrivit lui Lavrov, SUA au decis că Rusia și Germania au cooperat ”prea bine” în ultimii 20-30 de ani, stabilind o alianță puternică bazată pe resursele rusești și tehnologia germană.
”Acest lucru a început să amenințe poziția de monopol a multor corporații americane. Prin urmare, a fost necesar să o ruineze cumva, și să o facă la propriu”, a declarat ministrul.
”Există un aspect aici care este legat de faptul că prietenia între țări, reconcilierea națională între ele, așa cum s-a întâmplat între ruși și germani, a devenit o rană în ochi pentru cei care nu vor să apară cineva undeva pe această planetă capabil să concureze cu principalul hegemon”, a adăugat Lavrov. (”Lavrov spune că oficialii americani recunosc, în esență, că exploziile de la Nord Stream au fost opera SUA”, Tass)
Comentariile lui Lavrov întăresc opinia că acest conflict a fost pus la cale de experții în politică externă ai Washingtonului, care și-au dat seama că integrarea economică germano-rusă reprezenta o amenințare serioasă la adresa rolului dominant al Americii în ordinea globală. Este motivul pentru care Nord Stream a devenit ținta principală a agresiunii americane, deoarece conducta era artera vitală care lega cele două continente și le apropia într-un spațiu comun economic ce va deveni în cele din urmă cea mai mare zonă de liber schimb din lume. De acest lucru se temea cel mai mult Washingtonul și de aceea Biden și compania au luat măsuri atât de disperate pentru a împiedica consolidarea relațiilor economice dintre Germania și Rusia. Pe scurt, Nord Stream trebuia să fie distrus, întrucât Nord Stream a marcat sfârșitul ordinii mondiale unipolare.
În loc să ne extindem asupra acestei teorii anoste, haideți să vedem dacă putem afla ceva despre ”sursa” obscură de informații a lui Hersh. Permiteți-mi să formulez sub forma unei întrebări:
De ce i-a furnizat sursa lui Sy Hersh informații detaliate, strict secrete, despre sabotarea de către administrația Biden a gazoductului Nord Stream?
Dacă ați ales „4”, atunci bateți-vă pe spate, pentru că este răspunsul corect. Nimeni în deplinătatea facultăților mintale nu și-ar fi asumat riscurile asumate de sursa lui Hersh dacă nu ar fi simțit că țara este în mare pericol. Și, țineți minte, s-ar putea să nu știm încă care este acel pericol, din moment ce nu știm ce escaladări viitoare plănuiesc neoconservatorii. De exemplu, s-ar putea ca planurile SUA să fie deja în curs de desfășurare pentru a livra F-16 și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească mai adânc în teritoriul rusesc. S-ar putea ca neoconservatorii să vrea să detoneze un dispozitiv nuclear în Ucraina ca parte a unei operațiuni de tip ”steag fals”. Sau ar putea fi faptul că Biden plănuiește să organizeze o ”coaliție a celor dispuși” (UK, Polonia, România) care va lupta alături de forțele speciale americane în operațiunile de luptă din estul Ucrainei. Oricare dintre aceste evoluții reprezintă o escaladare serioasă a ostilităților, care ar crește probabilitatea unei ciocniri directe cu Rusia, țară ce dispune de arme nucleare. În cuvintele lui Joe Biden, ”Asta se numește al treilea război mondial”.
Are dreptate, ar fi al treilea război mondial, ceea ce ar putea explica de ce sursa lui Hersh a avut curajul de a-i furniza autorului informațiile condamnabile despre Nord Stream. S-ar putea să fi crezut că lumea se află pe calea cea mai rapidă spre anihilarea nucleară, așa că și-a riscat propria viață pentru a noastră. ”Nu există iubire mai mare decât cea pe care o poartă un om…”.
Iar sursa nu este singura persoană care s-a pus în pericol. Hersh ar putea fi și el acuzat. De fapt, aș spune că, dacă Hersh nu ar fi fost atât de respectat, ar fi împărțit probabil o celulă cu Julian Assange în acest moment. La urma urmei, care sunt diferențele dintre cei doi?
Nu prea multe, cu excepția faptului că reputația stelară a lui Hersh îl face ”de neatins”. (Sperăm.)
În orice caz, dacă motivul din spatele articolului a fost acela de a preveni Armaghedonul nuclear, atunci suntem foarte recunoscători pentru curajul și altruismul persoanelor amintite.
Chiar și așa, ar fi putut exista și alte motive importante care au stat la baza articolului. Să ne imaginăm, pentru o clipă, că sursa lui Hersh deține informații referitoare la planurile neoconservatorilor legate de viitorul apropiat. Cu alte cuvinte, este foarte posibil ca nu doar sabotajul Nord Stream să fi fost principalul imbold pentru raportul lui Hersh, ci un alt plan sinistru la orizont. Adică o escaladare militară cacapabilă să declanșeze o catastrofă de o gravitate fără precedent.
Așa cum am spus mai devreme, un astfel de plan ar putea implica F-16 și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune sau o operațiune nucleară ”cu steag fals”. Sau ar putea fi faptul că Biden va organiza o ”coaliție a celor dispuși” care va lupta alături de forțele speciale americane în operațiuni în estul Ucrainei. Trupele americane din Ucraina ar face ca o confruntare directă cu Rusia să fie efectiv inevitabilă. Ar pune SUA pe calea unui alt război mondial, adică ceea ce doresc neoconservatorii. Din nefericire, bănuiesc că este cel mai probabil scenariu pe termen scurt; formarea unei coaliții susținute de SUA, organizată pentru a angaja direct Rusia în Ucraina. Iată o ”Declarație a secretarului de presă Karine Jean-Pierre” cu privire la deplasarea președintelui Biden în Polonia:
”În perioada 20 – 22 februarie, președintele Joseph R. Biden, Jr. va călători în Polonia. El se va întâlni cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală, precum și despre eforturile noastre colective de a sprijini Ucraina și de a consolida forța de descurajare a NATO. De asemenea, se va întâlni cu liderii celor Nouă de la București (B9), un grup al aliaților noștri din flancul estic al NATO, cu scopul de a reafirma sprijinul neabătut al Statelor Unite pentru securitatea Alianței. În plus, președintele Biden va face remarci înainte de aniversarea unui an de la invazia brutală și neprovocată a Rusiei în Ucraina, abordând modul în care Statele Unite au mobilizat lumea pentru a sprijini poporul ucrainean în timp ce își apără libertatea și democrația și cum vom continua să fim alături de poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie.” (Casa Albă, Washington DC)
După cum se arată în comunicatul oficial, Biden nu se va limita să discute cu președintele polonez despre ”eforturile colective de susținere a Ucrainei”, ci va discuta și despre ”cooperarea bilaterală” americano-poloneză. Dar ce tip de cooperare bilaterală dorește Biden în afară de mai multe arme? Trupe de luptă? Asta este ceea ce caută Biden; cizme de coaliție pe teren pentru a compensa pierderile grele ale Ucrainei? Iată un articol de pe un site numit Notes From Poland care anunță o creștere bruscă a obiectivelor de recrutare poloneze. Nu este surprinzător faptul că articolul nu explică motivul pentru care Polonia intenționează să își dubleze dimensiunea armatei sale în decurs de un an.
Până la 200.000 de persoane pot fi chemate la exerciții militare în Polonia anul viitor, inclusiv unele fără experiență militară, dar care sunt considerate a avea ”abilități utile”. Exercițiile pot dura până la 90 de zile, iar neparticiparea la ele se pedepsește cu închisoare sau amendă.
Rezerva de persoane susceptibile de a fi chemate în armată este formată din cei cu vârsta de până la 55 de ani care au trecut prin așa-numita calificare militară, obligatorie pentru toți bărbații de peste 19 ani și în timpul căreia se stabilește aptitudinea candidatului pentru serviciul militar.
Polonia va crește anul viitor cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri din NATO, pentru a se proteja de ”Rusia imperială vorace”.
De asemenea, noua sa lege a apărării naționale va mai mult decât dubla numărul de soldați care servesc în forțele armate.
https://t.co/KlEA1cHOo – Notes from Poland (@notesfrompoland) 19 martie 2022
Până în 2009, Polonia a avut un serviciu militar obligatoriu pentru bărbați, acesta fiind eliminat în favoarea unei armate complet profesioniste. În ultimii ani, amenințarea crescândă a Rusiei a împins guvernul să încerce să crească dimensiunea și puterea forțelor armate.
În 2017, a fost înființată o nouă forță de apărare teritorială. Legea privind apărarea patriei din acest an prevede o dublare a dimensiunii forțelor armate, de la 143.500 de soldați în prezent. („Până la 200.000 de polonezi vor fi chemați la antrenamente militare anul viitor”, Notes From Poland)
Este de așteptat să respingem această expansiune bruscă a armatei poloneze ca pe o simplă coincidență sau este mai probabil ca o înțelegere să fi fost deja încheiată cu Washingtonul în ceea ce privește viitoarele desfășurări de trupe în Ucraina?
Potrivit declarației Casei Albe, Biden ”se va întâlni, de asemenea, cu liderii celor Nouă de la București (B9)”, un grup de nouă țări NATO din Europa de Est, state devenite parte a alianței militare conduse de SUA după încheierea Războiului Rece: România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia și cele trei republici baltice Estonia, Letonia și Lituania. Toate cele nouă țări au fost cândva asociate îndeaproape cu Uniunea Sovietică, acum dizolvată, dar ulterior au ales calea democrației. România, Polonia, Ungaria și Bulgaria sunt foste semnatare ale alianței militare a Pactului de la Varșovia, în prezent dizolvat, condusă de Uniunea Sovietică. Vezi aici:
Toți membrii B9 fac parte din … NATO (și toți) au criticat agresiunea președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei încă din 2014. Anul trecut, NATO a adoptat noul său Concept Strategic, în care toți aliații au fost de acord că ”Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților și a păcii și stabilității în zona euro-atlantică”. Acum, în drumul spre summitul de la Vilnius, trebuie să ne asigurăm că Alianța este pe deplin pregătită să facă față acestei amenințări”. („Cine sunt cei nouă de la București, țările de pe flancul estic al NATO?”, Indian Express)
O armată de rusofobi; oare asta vor să creeze?
Așa se pare.
Poate că facem un ”munte dintr-un mușuroi”; este cu siguranță o posibilitate. Dar acum că armata rusă avansează pe toate fronturile de-a lungul liniei de contact, credem că neoconservatorii disperați sunt obligați să întreprindă ceva colosal. De fapt, suntem siguri de asta. Priviți acest extras dintr-un articol de pe site-ul lui Larry Johnson, ”The Son of a New American Revolution”:
Acum, vestea proastă. Administrația Biden și aliații noștri europeni fie se pregătesc pentru o acțiune militară majoră în războiul din Ucraina, fie știu că ceva rău se va întâmpla în curând, probabil în Belarus, deoarece tocmai au fost emise avertismente pentru cetățenii străini să părăsească Belarus și Rusia:
Ministerul francez de Externe a îndemnat cetățenii săi să părăsească Belarusul fără întârziere.
Canada îi îndeamnă pe cetățenii săi să părăsească imediat Belarusul din cauza riscului de aplicare arbitrară a legilor locale și a ostilităților din Ucraina – Ministerul canadian de Externe.
Statele Unite au emis luni un avertisment la cel mai înalt nivel prin care le recomandă cetățenilor americani să părăsească imediat Rusia și să înceteze să mai călătorească în această țară, în contextul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei vecine continuă, invocând riscuri de hărțuire și detenție abuzivă pentru americani în mod special.
”Nu călătoriți în Rusia din cauza consecințelor imprevizibile ale invaziei neprovocate la scară largă a Ucrainei de către forțele militare rusești, a potențialului de hărțuire și de selectare a cetățenilor americani pentru detenție de către oficialii de securitate ai guvernului rus, a aplicării arbitrare a legii locale, a zborurilor limitate către și dinspre Rusia, a capacității limitate a ambasadei de a asista cetățenii americani din Rusia și a posibilității de terorism”, se arată în alertă.
Nu cred în coincidențe. Aceasta este o acțiune coordonată și semnalează faptul că situația din Rusia și Belarus va deveni periculoasă în viitorul apropiat. Poate că are legătură cu faptul că Statele Unite antrenează radicali islamici pentru a comite atacuri teroriste în Rusia și Belarus”. (”Vorbește Sy Hersh și NATO avertizează asupra escaladării războiului din Ucraina?”, Son of a New American Revolution)
Ceva se pregătește, deși nu putem fi siguri dacă se va materializa sau nu. Dar – țineți minte – nu ar fi nevoie de atacuri teroriste, de steaguri false sau de trupe de luptă suplimentare dacă narațiunea oficială ar fi de fapt adevărată și armata ucraineană ar câștiga războiul. Forțele armate ucrainene pierd și pierd rău de tot. De fapt, nu au nici măcar stocuri de muniție suficiente pentru a susține lupte pe termen lung. Iată povestea de la Reuters:
”Se așteaptă ca NATO să le ceară membrilor săi să își mărească stocurile de muniție, grav epuizate de războiul din Ucraina. Ritmul livrărilor către Ucraina, unde trupele de la Kiev trag până la 10.000 de obuze de artilerie zilnic, a epuizat stocurile occidentale și a expus găurile din eficiența, viteza și forța de muncă a lanțurilor de aprovizionare.
”Dacă Europa ar trebui să lupte cu Rusia, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile”, a declarat un diplomat european pentru Reuters… stocurile sunt și mai mici din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, războiul a aruncat un reflector asupra lipsei capacității industriale necesare pentru a accelera rapid producția, după ce, în urma deceniilor de diminuare a comenzilor guvernamentale, multe linii de producție au dispărut.
”Nu cred neapărat că în următorul an nivelul stocurilor noastre va crește masiv”, a declarat oficialul NATO. ”Orice stocuri suplimentare pe care le vom avea se vor îndrepta către Ucraina”. (”Se așteaptă ca NATO să majoreze țintele privind stocurile de muniții pe măsură ce războiul epuizează rezervele”, Reuters)
Cum să duci o țară la război cu Rusia fără muniție suficientă pentru a lupta cu inamicul?
Incompetența este halucinantă și nici vorbim despre o problemă pe termen scurt. Națiunile occidentale nu mai dispun de baza industrială pentru a furniza proviziile și echipamentele necesare în cazul „războaielor de mare intensitate la scară largă”. Construirea capacității va dura ani de zile. Între timp, războiul va fi soluționat de trupele de luptă rusești bine echipate, care vor continua să-i macine pe ucrainenii demoralizați, din ce în ce mai mult depășiți în efective și în armament la fiecare pas. Iată un fragment dintr-un articol din UK Telegraph:
”Cu Rusia din nou în ofensivă după succesele de luptă semnificative ale Ucrainei în jurul Kharkivului și Khersonului în a doua jumătate a anului 2022, ultimele săptămâni au fost cele mai sângeroase de până acum dintr-un război deja sângeros, ambele tabere înregistrând pierderi extraordinar de mari. Așteptați-vă ca situația să se înrăutățească.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, spune că Rusia a mobilizat ”mult mai mult” de 300.000 de soldați, poate până la jumătate de milion, iar aceștia se revarsă în Ucraina pentru a pregăti o ofensivă majoră în următoarele zile și săptămâni. Deși Kievul și-a consolidat și el forțele și le-a aprovizionat cu echipamente moderne donate de Occident, Putin are un avantaj mult mai mare în ceea ce privește numărul de trupe decât atunci când a invadat în urmă cu un an. În ciuda rapoartelor optimiste repetate potrivit cărora Rusia ar fi rămas fără obuze de artilerie – un câștigător al bătăliei în acest conflict – stocurile de război ale lui Putin sunt vaste, iar fabricile sale au lucrat non-stop pentru a produce și mai mult.
Sub presiune spre sfârșitul anului trecut, Rusia și-a retras forțele schimbând terenul, în timp ce își aduna resurse pentru o lovitură de ciocan planificată și îi măcina pe ucraineni în est, înmuiindu-i pentru asaltul care urma să vină.
Până acum, narațiunea din Occident a fost că Ucraina câștigă confortabil războiul. Realitatea este mai complexă: adevărul este că promisiunile recente de noi echipamente de luptă pentru Ucraina – în special rachete cu rază de acțiune mai mare, tancuri și alte vehicule blindate – este puțin probabil să fie îndeplinite la timp pentru a avea un impact în această bătălie dacă Putin își lansează ofensiva în calendarul preconizat de Kiev.
Prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru câștiguri semnificative ale Rusiei în următoarele săptămâni. Trebuie să fim realiști cu privire la cât de rău ar putea fi lucrurile – în caz contrar, șocul riscă să disloce hotărârea occidentală. Opusul s-a întâmplat vara și toamna trecută, când sprijinul în scădere în unele părți ale Europei și SUA a fost galvanizat de succesul ucrainean.” (”Vladimir Putin este pe cale să obțină câștiguri șocante”, UK Telegraph)
Și aceasta este din New York Times:
Trupele ucrainene extenuate se plâng că sunt deja depășite numeric și ca armament, chiar înainte ca Rusia să angajeze cea mai mare parte a celor aproximativ 200.000 de soldați nou mobilizați. Iar medicii din spitale vorbesc despre pierderi tot mai mari, în timp ce se luptă să îngrijească luptătorii cu răni cumplite.
…
Primele etape ale ofensivei rusești au început deja. Trupele ucrainene spun că Bakhmut, un oraș din estul Ucrainei pe care forțele rusești încearcă să-l cucerească încă din vară, este posibil să cadă în curând. În alte părți, forțele rusești avansează în grupuri mici și sondează liniile de front în căutarea slăbiciunilor ucrainene.
Eforturile pun deja la grea încercare armata ucraineană, epuizată după aproape 12 luni de lupte grele.
…
Pierderile în rândul forțelor ucrainene au fost severe. Trupele dintr-un contingent de voluntari numit Carpathian Sich, poziționat în apropiere de Nevske, au declarat că aproximativ 30 de luptători din grupul lor au murit în ultimele săptămâni, iar soldații au spus, doar parțial în glumă, că aproape toată lumea are o comoție cerebrală.
La un spital de pe linia frontului din Donbas, morga era plină de cadavre de soldați ucraineni în saci de plastic albi. Într-un alt spital, tărgile cu trupe rănite acoperite cu pături termice din folie aurie se înghesuiau pe coridoare, iar un flux constant de ambulanțe a sosit de pe front aproape toată ziua.” (”Outnumberred and Worn Out, Ukrainians in East Brace for Russian Assault”, New York Times) Notă: Preluat din Moon of Alabama
Și încă un extras din ziarul ”Paper of Record”:
Problema este că Ucraina pierde războiul. Nu pentru că soldații săi luptă prost sau poporul și-ar fi pierdut curajul, ci pentru că războiul s-a transformat într-o bătălie de uzură în stilul Primului Război Mondial, cu tranșee săpate cu grijă și fronturi relativ stabile.
Astfel de războaie tind să fie câștigate – așa cum a fost, de altfel, Primul Război Mondial – de partea care dispune de resursele demografice și industriale pentru a rezista cel mai mult timp. Rusia are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei, o economie intactă și o tehnologie militară superioară. În același timp, Rusia are propriile sale probleme; până de curând, lipsa de soldați și vulnerabilitatea depozitelor sale de arme la loviturile cu rachete i-au încetinit progresul spre vest. Ambele părți au stimulente pentru a veni la masa negocierilor.” (”Rusia și Ucraina au stimulente să negocieze. Statele Unite au alte planuri”, New York Times)
V-ați făcut o imagine? Războiul se va prelungi, fără îndoială, o perioadă de timp, dar rezultatul este acum sigur. Și, pe măsură ce lațul se strânge în est și perspectivele de succes devin tot mai îndepărtate, credem că neoconservatorii sunt obligați să facă ceva și mai disperat, mai nesăbuit și mai violent. Ne așteptăm ca următoarea mișcare să fie o încercare de a construi o ”coaliție de bunăvoință” (Marea Britanie, România, Polonia și SUA) care să împingă aliații reticenți din NATO până la punctul de rupere, punând o armată improvizată condusă de SUA împotriva forțelor rusești pe câmpurile ucigașe din Ucraina. Cu fiecare acțiune nesăbuită, Unchiul Sam crește probabilitatea unei scindări critice în cadrul NATO, care va pune capăt dominației Washingtonului asupra Europei și va pune bazele unei noi ordini.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60