Goana după aliați

Kremlinul a realizat că va urma o confruntare dură cu Occidentul cel puțin din 2008. La summit-ul NATO de la București, Ucraina fusese invitată să se alăture alianței.

În iunie 2009 a apărut BRICS, în timp ce Organizația de Cooperare de la Shanghai (Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâzstan) funcționa încă din 2001. Atât China, cât și Rusia au conștientizat că doar printr-o alianță mai largă ar putea pune în discuție hegemonia Statelor Unite, manifestată prin intermediul NATO. Diplomațiile celor două super-puteri au depus eforturi constante în ideea coagulării ”sudului global”. Iar aceste eforturi, vizibile în special datorită ministrului Serghei Lavrov, s-au intensificat odată cu demararea conflictului din Ucraina.

Războiul diplomatic din spatele ușilor închise este la fel de dur (și de important) ca cel din prima linie. Fără aliați cu greutate, șansele de a izbândi scad vizibil în cazul ambelor tabere.

În calitatea sa de lider regional autointitulat, Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă în cadrul recentei vizite din Lituania. A arătat că ”agresiunea Rusiei riscă să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională”. Cu alte cuvinte, există riscul ca Rusia să atragă de partea polului de putere BRICS foarte multe țări încă nealineate, care stau în expectativă. Vezi turneele diplomatice din statele africane și nu numai. În fond, pe tabla de șah globală fiecare pion contează. Fiecare pion ar putea înclina balanța, la un moment dat, fie că vorbim despre poziționarea geografică, resursele umane sau materiale.

Klaus Iohannis: ”Avem nevoie ca întreaga comunitate internaţională să fie unită, deoarece acest război nu este (doar) războiul Europei. (…) În timp ce continuăm să consolidăm legăturile cu vecinătatea noastră apropiată şi cu Aliaţii noştri, în timp ce ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie să extindem mesajul şi să construim parteneriate şi cu ţări şi regiuni din întreaga lume”.

Ați înțeles ideea. Occidentul caută parteneri de încredere chiar și acolo unde Lavrov și omologul chinez au stabilit demult legături trainice. Iohannis punctează că Occidentul ar vrea să înțeleagă pozițiile sateliților BRICS (cam târziu, nu-i așa?). Și să empatizeze cu problemele lor.

Cu greu am putea să ne închipuim cum vor reuși băieții lui Joe Biden să se facă credibili în largi zone de pe glob unde Occidentul a jefuit și a tras cu tunul în ultima sută de ani. Dar merită încercat, nu-i așa? După cum știm, dolarii nu au miros.

Este necesar să identificăm mijloacele prin care putem echilibra pe scena globală puterea noastră economică, astfel încât să nu asistăm la o derivă geopolitică către discursul Rusiei şi, prin urmare, către autoritarism şi în detrimentul democraţiei. Este clar că maniera în care răspundem la toate aceste provocări va defini modul în care va arăta harta geopolitică în viitor”, pretinde Iohannis.

Deriva geopolitică de care se teme Occidentul este deja un fapt. Alianțele s-au conturat ca urmare a unor eforturi diplomatice intense în ultimii 10-15 ani. Și nu mai pot fi destrămate decât prin eventuale lovituri de palat.

Cât despre contribuția României pe tărâm diplomatic, am pierdut demult influența în Orientul Mijlociu, grație episodului cu răpirea celor doi jurnaliști și semnarea parteneriatului strategic cu SUA. Singura noastră arie de acoperire rămâne Republica Moldova, unde am investit miliarde de euro, deși am fi putut rezolva mult mai simplu – prin intermediul lui Alex Soros, moștenitorul imperiului.

E aproape hazliu să vedem cum un profesor de liceu care și-a făcut averea din meditații rezolvă ”pe loc” probleme geopolitice complexe, găsește aliați de încredere pentru echipa Biden în zone presupus ostile și evită, în ultimul moment, o adevărată catastrofă. O catastrofă cel puțin la fel de mare ca Apocalipsa climatică.

Iar pentru cei care încă nu știu de ce Europa se implică trup și suflet alături de regimul Zelensky, iată explicația lui Iohannis: ”Calea democraţiei, libertăţii, drepturilor omului, respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a multilateralismului este cea corectă pentru un viitor prosper, stabil şi sigur”.

Desigur, șeful statului a uitat să completeze un amănunt important: cu condiția ca respectiva ”cale a democrației” să nu fie bătătorită de globaliștii lui Klaus Schwab.
……………………………………

ZIUA 6 / Campania ”10 zile de donații pentru 100 de zile de Opoziție” continuă. După cinci zile și cinci nopți avem 2.057 euro, dintr-un minim de trei mii. Vă mulțumesc tare mult.

Iată cum puteți dona în continuare pentru proiectul Opozitiapunctnet:

PayPal (onciu.email@yahoo.com)

Conturi ING BANK:

RO70INGB0000999906930786 (lei)
RO65INGB0000999911989038 (euro – SWIFT INGBROBU)
Titular: Adrian Onciu

REVOLUT – 0791.287.318 ––––– @adrian6j60

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Vad ca globalisti occidentali n-au rușine sa și schimb aiurea cuvintele cheie pentru a lua protagonismul. Multilateralism era propriu rușilor, celor BRICS, samd. La intalnirea G20 am citit pe Klaus Schwab ca vrea, da, un Multilateralism, dar centralizat de ei. Așadar unilateralism în final. Acum aud pe celalalt german și tot Klaus zicand de multilateralism. Perversiunii limbajului e propriu agenda 2030, ca în vremurile comuniștilor. E simplu : ajungem la un marxism capitalista globalista sau un sorosism demagogic fals și violent in față unui autoritarism dar social și autentic. Nu există calea de mijloc decât prin schimbările puternice morale în autoritățile și instituții gubernative, internaționale financiare, medicale și periodístice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs