Cum ar putea pierde SUA noul Război Rece

Un comentariu de Joseph E. Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie. Textul a apărut pe 17 iunie în publicația globalistă project-syndicate.org, susținută financiar de filantropul George Soros

Din moment ce Statele Unite par să ia în serios confruntarea cu China într-o competiție extinsă pentru supremația globală, ar fi bine să înceapă să își facă ordine în propria casă. Alte țări nu vor dori să se alieze cu o putere care se bazează pe fundamente economice, sociale și politice din ce în ce mai nesigure.

NEW YORK – Statele Unite par să fi intrat într-un nou război rece atât cu China, cât și cu Rusia. Iar prezentarea liderilor americani a confruntării ca fiind una între democrație și autoritarism nu este credibilă, mai ales în condițiile în care aceiași lideri curtează în mod activ un abuzator sistematic al drepturilor omului precum Arabia Saudită. O astfel de ipocrizie sugerează că, cel puțin parțial, ceea ce este cu adevărat în joc ar fi hegemonia globală, nu valorile democratice.

Timp de două decenii după căderea Cortinei de Fier, SUA au fost în mod clar numărul unu. Dar apoi au urmat războaiele dezastruoase și prost orientate din Orientul Mijlociu, prăbușirea financiară din 2008, creșterea inegalităților, epidemia de opioide și alte crize care păreau să pună la îndoială superioritatea modelului economic american. Mai mult, între alegerea lui Donald Trump, tentativa de lovitură de stat de la Capitoliul SUA, numeroasele împușcături în masă, un Partid Republican înclinat spre suprimarea alegătorilor și ascensiunea cultelor conspiraționiste precum QAnon, există mai mult decât suficiente dovezi care să sugereze că unele aspecte ale vieții politice și sociale americane au devenit profund patologice. Bineînțeles, America nu vrea să fie detronată. Dar este pur și simplu inevitabil că China va depăși SUA din punct de vedere economic, indiferent de ce indicator oficial se folosește. Nu numai că populația sa este de patru ori mai mare decât cea a Americii, dar economia sa crește de trei ori mai repede de mulți ani (de fapt, a depășit deja SUA în termeni de paritate a puterii de cumpărare în 2015). Deși China nu a făcut nimic pentru a se declara o amenințare strategică la adresa Americii, se vede de la sine.

La Washington, există un consens bipartizan potrivit căruia China ar putea reprezenta o amenințare strategică și că cel puțin ceea ce ar trebui să facă SUA pentru a atenua riscul este să nu mai ajute economia chineză să crească. Conform acestui punct de vedere, se justifică o acțiune preventivă, chiar dacă ar însemna încălcarea regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, pe care SUA însăși au făcut atât de mult pentru a le scrie și promova. Acest front în noul război rece s-a deschis cu mult înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Iar înalții oficiali americani au avertizat de atunci că războiul nu trebuie să distragă atenția de la adevărata amenințare pe termen lung: China.

Având în vedere că economia Rusiei este aproximativ de aceeași mărime cu cea a Spaniei, parteneriatul său ”fără limite” cu China nu pare să conteze aproape deloc din punct de vedere economic (deși disponibilitatea sa de a se angaja în activități perturbatoare în întreaga lume s-ar putea dovedi utilă pentru vecinul său mai mare din sud). Dar o țară aflată în ”război” are nevoie de o strategie, iar SUA nu pot câștiga singure o nouă competiție între marile puteri; au nevoie de prieteni. Aliații săi naturali sunt Europa și celelalte democrații dezvoltate din întreaga lume. Dar Trump a făcut tot ce a putut pentru a înstrăina aceste țări, iar republicanii – care încă îi sunt în totalitate obedienți – au oferit numeroase motive pentru a pune la îndoială faptul că SUA sunt un partener de încredere. În plus, SUA trebuie, de asemenea, să câștige inimile și mințile a miliarde de oameni din țările în curs de dezvoltare și de pe piețele emergente ale lumii – nu doar pentru a avea numerele de partea sa, ci și pentru a-și asigura accesul la resurse critice.

În căutarea favorurilor lumii, SUA va trebui să recupereze mult teren pierdut. Istoria sa îndelungată de exploatare a altor țări nu ajută, și nici rasismul său adânc înrădăcinat – o forță pe care Trump o canalizează cu pricepere și cinism. Cel mai recent, factorii de decizie politică din SUA au contribuit la ”apartheidul vaccinurilor” la nivel mondial. Țările bogate au primit toate vaccinurile de care aveau nevoie, în timp ce oamenii din țările mai sărace au fost lăsați în voia sorții. Între timp, noii adversari ai Americii din războiul rece au făcut ca vaccinurile lor să fie ușor accesibile altora, la un preț mai mic, ajutând în același timp țările să își dezvolte propriile facilități de producție.

Decalajul de credibilitate este și mai mare atunci când vine vorba de schimbările climatice. Ele îi afectează în mod disproporționat pe cei din Sudul global care au cea mai mică capacitate de a face față. În timp ce marile piețe emergente au devenit în prezent principalele surse de emisii de gaze cu efect de seră, emisiile cumulate ale SUA sunt încă de departe cele mai mari. Țările dezvoltate continuă să le mărească și, mai rău, nici măcar nu și-au respectat promisiunile lor limitate de a ajuta țările sărace să gestioneze efectele crizei climatice provocate de lumea bogată.

În schimb, băncile americane contribuie la crizele iminente ale datoriilor din multe țări, dezvăluind adesea o indiferență depravată față de suferința care rezultă. Europa și America excelează în a da lecții altora despre ceea ce este corect din punct de vedere moral și rezonabil din punct de vedere economic. Dar mesajul care se transmite de obicei – așa cum arată clar persistența subvențiilor agricole americane și europene – este ””fă ce spun eu, nu ce fac eu”. Mai ales după anii Trump, America nu mai are pretenția de a deține o poziție morală înaltă și nici nu mai are credibilitatea de a da sfaturi. Neoliberalismul și economia de tip trickle-down nu au fost niciodată îmbrățișate pe scară largă în Sudul Global, iar acum se demodează peste tot.

În același timp, China a excelat nu în a ține prelegeri, ci în a dota țările sărace cu o infrastructură dură. Da, aceste țări sunt adesea îndatorate; dar, având în vedere comportamentul băncilor occidentale în calitate de creditori în țările în curs de dezvoltare, SUA și alții nu sunt în măsură să arate cu degetul. Aș putea continua, dar ideea ar trebui să fie clară: dacă SUA se vor lansa într-un nou război rece, ar fi bine să înțeleagă de ce este nevoie pentru a câștiga. Războaiele reci se câștigă în cele din urmă cu ajutorul puterii de atracție și persuasiune. Pentru a ieși învingători, trebuie să convingem restul lumii să cumpere nu doar produsele noastre, ci și sistemul social, politic și economic pe care îl vindem.

Statele Unite ar putea ști cum să producă cele mai bune bombardiere și sisteme de rachete din lume, dar ele nu ne vor ajuta aici. În schimb, trebuie să oferim un ajutor concret țărilor în curs de dezvoltare și țărilor cu piețe emergente, începând cu o renunțare la toată proprietatea intelectuală legată de COVID, astfel încât acestea să poată produce singure vaccinuri și tratamente. La fel de important, Occidentul trebuie să facă din nou ca sistemele noastre economice, sociale și politice să fie invidiate de întreaga lume. În SUA, am putea începe cu reducerea violenței datorate armelor de foc, îmbunătățirea reglementărilor de mediu, combaterea inegalității și a rasismului și protejarea drepturilor reproductive ale femeilor. Până când nu ne vom dovedi demni de a conduce, nu ne putem aștepta ca alții să mărșăluiască pe muzica noastră.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Asta e articol democrat/ globalist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs