Despre escaladarea războiului din Ucraina spre dominația globală

Un punct de vedere de Wolfgang Effenberger, scriitor și eseist din Germania

Pe 7 iunie 2022, președintele ucrainean Volodimir Selenskyi a declarat pentru Financial Times că ”victoria trebuie obținută pe câmpul de luptă”(1). Obiectivul pe termen scurt al Ucrainei, a spus el, este de a reveni la situația de dinaintea invaziei rusești din 24 februarie. Ca obiectiv pe termen lung, Selenskyi a menționat recucerirea tuturor teritoriilor controlate de Rusia, inclusiv Crimeea.

Declarațiile lui Selenskyi sunt în concordanță cu Rezoluția 758 adoptată cu o majoritate covârșitoare (410:10) de Camera Reprezentanților din SUA, în decembrie 2014: ”Camera Reprezentanților (…) sprijină ferm eforturile președintelui Poroșenko și ale poporului ucrainean de a obține o pace durabilă în țara lor, care include retragerea completă a forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean, controlul deplin al frontierelor internaționale ale Ucrainei, dezarmarea forțelor separatiste și paramilitare din estul Ucrainei. Adoptarea de măsuri care să limiteze capacitatea Federației Ruse de a utiliza exporturile de energie și barierele comerciale ca mijloc de exercitare a presiunii economice și politice, precum și încetarea ingerinței Federației Ruse în afacerile interne ale Ucrainei.”(2)

Selenskyi nu este decât un purtător de cuvânt al acestei rezoluții, în care obiectivul preliminar al SUA este ferm conturat și pe baza căruia Ucraina a fost pregătită militar de SUA în așteptarea războiului. Astfel se explică, de asemenea, de ce garanțiile de securitate cerute de președintele rus (de la jumătatea lunii decembrie 2021) de la SUA și NATO nu au fost niciodată negociate în mod serios.

Din 2014, în Donbass s-a desfășurat un război neobservat de mass-media occidentală până pe 24 februarie 2022. Primele imagini ale exercițiilor militare ucrainene au fost publicate în Occident la începutul lunii martie 2021, când populația ucraineană era în mod intenționat conectată la un conflict cu Rusia. Pe 14 martie, FAZ titra: ”Klitschko se antrenează cu arme antitanc”. Fostul campion mondial de box Klitschko, primar al Kievului și aspirant la președinția ucraineană în 2014 (din partea lui Merkel), s-a deplasat în timpul exercițiului de război împreună cu personalul său și cu primarii districtelor din oraș, s-a rostogolit într-o groapă în fața unui tanc care se apropia, apoi a aruncat grenade de mână și a tras cu o mitralieră, ca într-un clip publicitar. Imaginile care îl arată pe Klitschko la tunul antiaerian sovietic SU-23 au fost, de asemenea, impresionante.

”Sunt convins”, a declarat primarul, ”că trebuie să fim bine pregătiți pentru a ne apăra orașul și locuitorii săi și statul nostru, dacă va fi necesar.”(3)

Zece zile mai târziu, a intrat în vigoare ORDINUL PREȘEDINTELUI UCRAINEI N2117 / 2021 ”Cu privire la Decizia Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei din 11 martie 2021 privind strategia de de-ocupare și reintegrare a teritoriului ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol”.

În conformitate cu articolul 107 din Constituția Ucrainei, eu (președintele Volodymyr Selenskyi) hotărăsc:

Punerea în aplicare a Deciziei Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei din 11 martie 2021 ”Cu privire la strategia de dezocupare și reintegrare a teritoriului ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol” (anexată).

Aprobarea Strategiei de dezocupare și reintegrare a teritoriului ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea și al orașului Sevastopol (anexat).

Controlul asupra punerii în aplicare a deciziei Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei emise prin prezentul decret revine secretarului Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.”(4)

Acest decret se apropie foarte mult de o declarație de război a Ucrainei împotriva Rusiei. Pe 6/7 aprilie 2021, președintele ucrainean și șeful său de stat major, Khomchak, s-au întâlnit cu președintele Comitetului militar al NATO, britanicul Stuart Perch, șeful Forțelor Aeriene Regale, care a declarat ulterior: ”Membrii NATO sunt uniți în condamnarea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și a acțiunilor sale agresive în estul Ucrainei.”(5) A fost prima dată când un oficial britanic de rang înalt s-a ”confruntat” cu Rusia. Întâlnirea ucraineano-britanică plasează, de asemenea, un ofițer britanic de rang înalt pe terenul rezoluției americane cu varianta ”anexării forțate” a Crimeei. Potrivit acestei versiuni, Occidentul a trebuit într-adevăr să ia măsuri coercitive – similare cu abordarea adoptată în cazul anexării forțate a Kuweitului de către Irak. Dar circumstanțele din Crimeea sunt diferite. Aici, pe 16 martie 2014, populația din Crimeea a decis în mod covârșitor, în cadrul unui referendum, să se rupă de Ucraina și să se întoarcă la Rusia (Crimeea fusese atribuită Ucrainei în cadrul Uniunii Sovietice abia în 1954) (6).

În calitate de comandant-șef, pe 8 aprilie 2021, șeful statului Selenskyi s-a deplasat în echipament de luptă pe linia frontului din estul țării pentru a-i motiva pe soldații ucraineni loiali guvernului (7). Nu a mai rămas nimic din promisiunea sa din campania electorală de a asigura în primul rând pacea în Donbass – sau oricum fusese doar o minciună?

Pe 21 octombrie 2021, Süddeutsche Zeitung a titrat: ”NATO se pregătește pentru un conflict cu Moscova”(8). Invazia rusă din Crimeea, în 2014, a dus la o reevaluare în cadrul NATO a pericolelor din partea Moscovei. Ca urmare, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, a fost definit un plan de apărare cu scopul de a răspunde la posibilele atacuri ale Rusiei. Cu douăzeci de ani înainte de lovitura de stat orchestrată de Occident în Ucraina, care a încălcat dreptul internațional, în SUA a intrat în vigoare, prin TRACOC 525-5, o strategie pe termen lung ”pentru dezvoltarea de operațiuni la scară largă în cadrul armatei strategice de la începutul secolului XXI”(9).

Acest document descrie o epocă dinamică, o lume în tranziție. În cele două decenii (1990-2010), tranziția a trecut prin etape de turbulențe, crize, conflicte și, în cele din urmă, războaie (Iugoslavia, Libia, Siria).

În loc să luptăm împotriva comunismului, în secolul XXI va trebui să luptăm împotriva extremismului național și religios. În timp ce în secolul XX aveam aliați permanenți, în secolul XXI aceștia sunt doar aliați temporari. Armata americană ar trebui să se adapteze și să ia în considerare două premise: schimbările tehnologice rapide și reorganizarea geostrategiei. Teatrele de război moderne se bazează pe tehnologii avansate, cum ar fi roboții de luptă și dronele, precum și pe ”forțele non-naționale” – armate de mercenari care nu trebuie să respecte nicio lege și nu sunt plătite în funcție de succesul măsurat.

În Ucraina, etapele de escaladare descrise în 525-5 pot fi bine observate: Tulburări (Maidan), Criză (Slaviansk) și Conflict (Crimeea). Iar din 24 februarie 2022, Război în toată regula.

Potrivit lui 525-5, calea spre războiul dorit trece prin destabilizarea țintită a statului, unde se dorește o schimbare de regim în propriul beneficiu. Un instrument important în acest sens: ”Operațiunile altele decât războiul” (OOTW) – adică operațiuni care variază de la războiul financiar la războiul cibernetic, de la utilizarea forțelor speciale sub acoperire, la războiul cu drone și toate aspectele războiului din umbră. Nivelul cel mai de jos al dinamicii este, probabil, ”promovarea democrației” în stilul ”National Endowment for Democracy”.

La începutul lunii octombrie 2022 – la opt luni după Maidan și cu două luni înainte de Rezoluția 758 – ofițeri superiori și reprezentanți ai Departamentului american al Apărării au prezentat viziunea viitoarelor conflicte armate la conferința Asociației Armatei Statelor Unite (AUSA). Ei au dezbătut documentul Army Operating Concept (AOC) ”Win in an Complex World 2020-2040”(10) – înconjurați de lobbyiști ai industriei de armament, ale căror companii au prezentat cele mai recente sisteme de armament.

Evenimentul i-a determinat pe Bill Van Auken și David North să scrie un articol dur: ”Armata americană elaborează un proiect pentru al treilea război mondial”(11). Autorii concluzionează că textul documentului are implicații extrem de amenințătoare. Proiectul admite fără menajamente că viitoarele operațiuni militare vor avea ca scop schimbarea peisajului geopolitic din pricina competiției pentru putere și bogăție. Orice țară de pe glob care se opune hegemonului american va simți mâna grea a conducerii americane. În acest scop, armata americană trebuie să dezvolte capacități adecvate. Viitorii adversari trebuie să fie puși în imposibilitatea de a reacționa eficient la agresiunea americană.

Puterile rivale, China și Rusia, sunt menționate ca semne prevestitoare de conflicte viitoare. Rusia este acuzată că acționează în mod imperialistic și că își extinde teritoriul. O acuzație grotescă, având în vedere extinderea NATO și revoluțiile colorate din fostele republici sovietice – dar care este folosită pentru a justifica necesitatea staționării de trupe americane la sol în Europa Centrală. Pe locul doi se află ”puterile regionale” inamice ale Statelor Unite – de exemplu, Iranul.

Declanșatorul proceselor evidențiate este nu în ultimul rând Doctrina Wolfowitz (1992) – denumirea neoficială a versiunii originale a Orientărilor de planificare a apărării pentru anii fiscali 1994-1999, care a permis ca NATO să fie folosit ca instrument de agresiune sângeroasă împotriva Iugoslaviei, Afganistanului, Irakului și Libiei după Războiul Rece.

În 2019, RAND Corporation a revizuit Doctrina Wolfowitz și a prezentat modalități de a ”suprasolicita” și, în cuvintele lui Kissinger, de a ”rupe” Rusia.

Un alt document de strategie al armatei americane pentru perioada 2025-2040 presupune că inamicii vor lansa atacuri din ce în ce mai masive într-o varietate de domenii – terestru, maritim, aerian, spațial și online – estompând granițele dintre război și pace.

Între timp, armata americană se pregătește pentru decenii de războaie hibride 2025-2040.(12)

În prezent, ca parte a unui nou pachet de securitate, SUA furnizează Ucrainei lansatoare de rachete multiple moderne destinate apărării împotriva incursiunilor rusești. Într-un editorial pentru New York Times, președintele SUA, Joe Biden, a scris că livrarea rachetelor ar permite țării atacate să lovească mai precis ”ținte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”(13). Rusia ar trebui să plătească un preț ridicat pentru atacarea Ucrainei, altfel ar putea duce la sfârșitul ordinii internaționale bazate pe reguli și la consecințe catastrofale la nivel mondial. De la războiul de agresiune împotriva Iugoslaviei din 1999, care a încălcat dreptul internațional, SUA a subminat dreptul internațional și monopolul ONU asupra folosirii forței prin introducerea termenului vag de ”ordine internațională bazată pe reguli”. Care, în realitate, descrie o ordine bazată pe ”regulile SUA”, astfel încât Washingtonul să poată continua să își urmărească obiectivele de putere unipolară.

Pentru criticii neobosiți ai radiodifuzorilor publici Friedhelm Klinkhammer și Volker Bräutigam, ”ordinea bazată pe reguli” este la fel de greșită din punct de vedere lingvistic ca și ”matrița albă”; orice ordine reprezintă deja un set de reguli în sine, nu trebuie să fie în plus ”bazată” pe reguli(14).

Pentru ambii, termenul ”ordine mondială bazată pe reguli” servește doar la camuflarea intențiilor politice ale imperiului american de a-și promova interesele prin încălcarea dreptului internațional.

Rusia și China, care se opun ”comunității occidentale de valori” (WWG), sunt de obicei acuzate de perturbarea ”ordinii internaționale bazate pe reguli”(15).

WWG vizează fără milă statele mai slabe prin sancțiuni și, adesea, prin forță militară brutală. Irak, Siria și Libia sunt cele mai recente exemple de încălcare permanentă a dreptului internațional de către WWG. Carta Națiunilor Unite, dreptul internațional, este singura ordine civilă valabilă la nivel mondial. Cu toate acestea, nu împiedică WWG să ducă războaiele sale coloniale moderne.

În acest context trebuie interpretată și asigurarea lui Biden: ”Nu dorim un război între NATO și Rusia”. Ucraina a dat asigurări că nu va ataca ținte de pe teritoriul rusesc cu sistemul de artilerie de fabricație americană HIMARS. Însă Crimeea este considerată în continuare teritoriu ucrainean și un atac asupra arsenalului naval rusesc din Sevastopol nu poate fi exclus. Ar fi atunci pasul final către cel de-al treilea război mondial.

Șeful statului rus, Vladimir Putin, are încă o viziune relaxată asupra livrărilor de arme de până acum. Cu toate acestea, dacă Ucraina ar primi rachete cu rază lungă de acțiune, el avertizează asupra unei reacții din partea Rusiei(16).

Pentru organizații precum ”Fridays for Future”, ”Campact” sau ”CORREKTIV”, războiul din Ucraina nu are aceeași prioritate ca, de exemplu, protecția climei, deși armata (armament, manevre și războaie) este cel mai mare distrugător al mediului.

Cererea de ”scoatere în afara legii a războiului” nu se aude nicăieri. Să fie oare și pentru că ar fi îndreptată în primul rând împotriva intereselor corporațiilor americane?

”Nu este de mirare”, scrie Willy Wimmer, ”că publicul are impresia că războiul din Ucraina este primul război al ONG-urilor din istorie. E suficient să ne uităm la mass-media și la experți. ONG-urile sunt toate croite pentru un război total împotriva Rusiei și a președintelui său.”(17)

Pentru Wimmer, modul de gândire și alegerea cuvintelor experților de astăzi din presa germană dezvăluie nu numai ale cui sunt creațiile, ci și ce așteaptă clienții lor de la ei. Declarațiile publice ale ministrului federal de externe cu privire la Rusia și la președintele Putin nu sunt cu nimic mai prejos(18).

Escaladările constante duc războiul din Ucraina tot mai aproape de pragul unui conflict paneuropean. În urma sa, Europa ar putea fi distrusă, iar economia mondială și piața financiară ar putea fi aruncate într-o confuzie de neimaginat. Politicile de sancțiuni ale SUA și UE vor duce la prăbușirea lanțurilor de aprovizionare globale, iar de aici, la o criză alimentară internațională. În paralel, inflația galopantă îi va face pe cei săraci și mai săraci, iar pe cei bogați și mai bogați. Odată cu distrugerea sistemului juridic, privarea de drepturi va continua. Probabil că vor mai avea loc erupții de-a lungul tuturor faliilor din Primul Război Mondial.

Fiecare zi care prelungește războiul va îngreuna pacea și o reconciliere necesară. Dar unde este rezistența la propaganda de război total? Unde sunt mișcările pentru pace?

Surse și note:

  • https://article.wn.com/view/2022/06/07/selenskyj_x201eder_sieg_muss_auf_dem_schlachtfeld_errungen_w/

2) https://www.congress.gov/bill/113th-congress/house-resolution/758/text

3) Klitschko antrenament: https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/bei-bedarf-kiew-verteidigen-klitschko-trainiert-bei-schiessuebung-panzerabwehr-17244659.html 14.3.2021

4) https://www.president.gov.ua/documents/1172021-37533

5) https://www.voltairenet.org/article212706.html

6) Potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studii Est-Europene și Internaționale (ZOIS), înființat de Bundestag-ul german în 2015, 80% dintre locuitorii din Crimeea se consideră cetățeni ruși și doar 3% ucraineni. 13,3% se consideră doar cetățeni ai Crimeei, inclusiv mulți tătari, dintre care aproximativ jumătate se descriu ca fiind ruși. În mediul privat, peste 80 la sută vorbesc doar rusă, 1 la sută doar ucraineană și 2 la sută doar tătară.

7) https://www.kyivpost.com/multimedia/photo/zelensky-visits-front-line-amid-russian-escalation-in-donbas-photos

8) https://www.sueddeutsche.de/politik/allianz-nato-ruestet-sich-fuer-konflikt-mit-moskau-1.5445998

9) https://www.help4you.info/pdf/19940801_TRADOC_Pamphlet_525-5.pdf

10) http://www.tradoc.army.mil/tpubs/pams/tp525-3-1.pdf

11) http://www.wsws.org/de/articles/2014/10/15/pers-o15.html

12) https://astutenews.com/2017/10/us-army-is-preparing-for-decades-of-hybrid-wars/

13) https://www.zdf.de/nachrichten/politik/usa-waffen-ukraine-krieg-russland-100.html

14) https://www.cashkurs.com/demokratieplattform/beitrag/regelbasierte-ordnung-faustrecht-geht-vor-voelkerrecht

15) https://verfassungsblog.de/voelkerrechtswidrigkeit-benennen-warum-die-bundesregierung-ihre-verbuendeten-fuer-den-syrien-luftangriff-kritisieren-sollte/

16) https://www.n-tv.de/politik/Warnung-aus-Russland-Putin-will-Lieferung-von-Raketen-mit-hoher-Reichweite-an-Ukraine-verhindern-article23379014.html

17) https://seniora.org/politik-wirtschaft/deutschland/voelker-sehet-die-signale

18) Ibidem.
……………………………………

Wolfgang Effenberger, născut în 1946, fost ofițer în forțele armate germane, este un activist pentru pace încă de la prima sa carte ”Pax americana” (2004). În aprilie 2022 a publicat ”Die unterschätzte Macht: Von Geo- bis Biopolitik – Plutokraten transformieren die Welt”. Alte cărți ale sale pe această temă: ”Wiederkehr der Hasardeure” (2014, coautor Willy Wimmer), trilogia ”Europas Verhängnis 14/18” (2018/19) și ”Schwarzbuch EU & NATO” (2020).

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs