Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, decise unilateral de Washington, sunt prezentate ca o pedeapsă justă pentru agresiunea împotriva Ucrainei. Dar, ca să nu mai vorbim de ilegalitatea lor în conformitate cu dreptul internațional, toată lumea poate vedea că acestea nu își ating ținta. În practică, Statele Unite izolează Occidentul în speranța de a-și menține hegemonia asupra aliaților săi.
Pentru Tucidide (n. red. – un om politic și istoric atenian), ambiția Spartei și a Atenei era aceeași și nu putea decât să le ducă la război. În schimb, liderii rus și chinez au în vedere o lume multipolară în care fiecare ar putea avea ambiții diferite. Așadar, nu există niciun motiv să se războiască între ele.
Statele Unite, care au participat târziu la războaiele mondiale și nu au suferit pierderi pe teritoriul lor, au ieșit victorioase din aceste conflicte. Moștenind imperiile europene, au dezvoltat un sistem de dominație care a făcut din ele ”polițistul lumii”. Cu toate acestea, hegemonia lor a fost fragilă și nu a putut rezista dezvoltării unor națiuni mari. Încă din 2012, politologii au început să descrie ”capcana lui Tucidide” prin analogie cu explicația strategului grec privind războaiele dintre Sparta și Atena. În opinia lor, ascensiunea Chinei la putere a făcut, de asemenea, inevitabilă o confruntare cu Statele Unite. Constatând că, în timp ce China devenise prima putere economică a lumii, Rusia devenise prima putere militară, Washingtonul a decis să lupte cu ele una după alta.
Iată contextul în care a avut loc războiul din Ucraina. Washingtonul a prezentat-o drept ”agresiune rusă”, a adoptat sancțiuni și și-a forțat aliații să le adopte. Primul lucru care îmi vine în minte este că Statele Unite, știind că sunt inferioare din punct de vedere militar, dar superioare din punct de vedere economic, au decis să își aleagă câmpul de luptă. Însă o analiză a forțelor implicate și a măsurilor luate contrazice această interpretare a evenimentelor.
Washingtonul i-a asasinat pe președintele irakian Saddam Hussein și pe liderul libian Muamar Gaddafi pentru că au îndrăznit să pună la îndoială dominația dolarului. Apoi au jefuit băncile lor centrale.
Sistemul economic global a fost creat prin Acordul de la Bretton Woods din 1944. Acesta a urmărit să ofere un cadru pentru capitalism dincolo de criza din 1929, pentru care nazismul nu a fost o soluție. Statele Unite și-au impus moneda ca reper convertibil în aur. Nici Uniunea Sovietică și nici China nu au participat la conferință.
În 1971, președintele Richard Nixon a decis să pună capăt, neoficial, parității dolarului cu aurul. Asta i-a permis să finanțeze războiul din Vietnam. În practică, nu mai existau cursuri de schimb fixe. Măsura a fost formalizată abia după încheierea războiului, în 1976. Tot în aceeași perioadă, China a format o alianță cu multinaționalele anglo-saxone. Comunitatea Europeană (precursoarea Uniunii Europene) s-a adaptat prin reglementarea în 1972 a cursurilor de schimb, care acum erau flotante (”șarpele monetar”) și apoi prin crearea monedei euro.
Începând cu 1981, Statele Unite au început să-și lase datoria să se reducă. A crescut de la 40% din PIB la 130% în prezent. SUA au încercat să globalizeze economia mondială, adică să impună regulile lor țărilor solvabile și să distrugă structurile de stat ale celorlalte țări (strategia Rumsfeld/Cebrowski). Pentru a-și plăti datoria, au tipărit dolari, au spionat companiile aliaților lor și au furat toate rezervele a două mari state petroliere, Irak și Libia. Nimeni nu a îndrăznit să spună nimic, dar în 2003 sistemul economic american nu mai era ceea ce pretindea a fi. Oficial, erau încă liberali, dar toată lumea putea vedea că nu-și mai produceau singuri hrana și produsele de primă necesitate. De fapt, trăiau din rapt.
Economia americană, care reprezenta o treime din economia mondială în momentul destrămării URSS, este acum doar o șesime.
Multe state anticipează sfârșitul regulilor de la Bretton Woods și se gândesc la un nou acord. În 2009, Brazilia, Rusia, India și China, cărora li s-a alăturat în curând Africa de Sud, au creat BRICS. Aceste țări au înființat instituții financiare care, spre deosebire de FMI și Banca Mondială, nu condiționează împrumuturile de reforme structurale sau de angajamente politice de aliniere la Washington. În schimb, statele respective preferă să investească pe bază de leasing, țara gazdă devenind proprietara investiției după ce ea se amortizează.
În 2010, Belarus, Kazahstan și Rusia, cărora li s-a alăturat de curând Armenia, au fondat Uniunea Economică Eurasiatică. Aceste țări de frontieră au stabilit o zonă de liber schimb cu Egiptul, China, Iranul, Serbia, Singapore și Vietnam. Lor li s-ar putea alătura Coreea de Sud, India, Turcia și Siria.
În 2013, China a început vastul său proiect ”Noile drumuri ale mătăsii”. În anul următor, când PIB-ul său l-a depășit pe cel al Statelor Unite la paritatea puterii de cumpărare, Beijingul a creat Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB), iar în 2020 a reglementat capitalul străin.
În 2021, Uniunea Europeană și-a conceput Global Gateway pentru a concura cu China și a-și impune modelul politic. Însă această cerere a fost considerată de multe țări ca fiind o exagerare de tip colonial.
Treptat, blocurile rus și chinez s-au apropiat prin proiectul comun al Parteneriatului Global Eurasiatic Extins (2016) în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai. Scopul este de a dezvolta acest spațiu ca un întreg prin crearea unor canale de comunicare echilibrate pe baza ideologică definită de sultanul kazah Nazerbaiev: incluziune, egalitate suverană, respect pentru identitatea culturală și socio-politică, deschidere și disponibilitate de a integra alte ansambluri.
Încercarea Washingtonului de a distruge entitatea emergentă nu are nicio șansă de reușită. Este surprinzător faptul că atacul economic a început nu odată cu invazia Ucrainei, ci cu două zile înainte. El este îndreptat în primul rând împotriva băncilor rusești, a miliardarilor ruși și a industriei gazului rusesc și nicidecum împotriva noului sistem de comunicare eurasiatic.
În cele din urmă, vizează excluderea Rusiei din organizațiile internaționale, dar nu se referă la statele care refuză să condamne Rusia. În consecință, demersurile SUA vor împinge Rusia în brațele Beijingului.
Cu alte cuvinte, SUA nu izolează Rusia, ci izolează Occidentul (10% din omenire) de restul lumii (90% din omenire).
Președintele american, Joe Biden, a venit să prezideze efectiv Consiliul European din 24 martie, din care SUA nu fac parte. Conform tratatelor europene, NATO este responsabilă pentru securitatea Uniunii Europene.
– 0. La o zi după ce Moscova a recunoscut independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk (21 februarie 2022), Statele Unite au lansat un atac economic împotriva Rusiei (22 februarie). Uniunea Europeană i-a urmat exemplul o zi mai târziu (23 februarie). Vnesheconombank și Promsvyazbank au fost excluse din sistemul financiar global.
Vnesheconombank (VEB.RF) este o bancă de dezvoltare regională. Ar fi putut ajuta regiunea Donbass. Promsvyazbank (PSB) investește în principal în sectorul apărării. Ar fi putut juca un rol în cadrul Tratatului de asistență reciprocă.
–1. În timp ce Rusia a început o operațiune militară specială în Ucraina (24 februarie), SUA au extins excluderea primelor două bănci din sistemul financiar mondial la toate băncile rusești (25 februarie). Uniunea Europeană i-a urmat exemplul (25 februarie).
–2. Pentru a împiedica cât mai multe state să se alăture Rusiei, Washingtonul a extins interdicțiile comerciale la Belarus. Uniunea Europeană a început să refuze accesul băncilor rusești la sistemul SWIFT, așa cum fusese instruit anterior de SUA, a extins sancțiunile la Belarus și a cenzurat presa rusă de stat, Russia Today și Sputnik (2 martie).
–3. Washingtonul a început să vizeze cetățenii ruși bogați (numiți pe nedrept ”oligarhi”) care au relații proaste cu Kremlinul (3 martie) și să interzică importurile de surse de energie rusești (8 martie). Uniunea Europeană i-a urmat exemplul, dar s-a opus unei interdicții privind importul de gaz rusesc atât de necesar (9 martie).
–4. Washingtonul prelungește sancțiunile financiare în cadrul FMI și al Băncii Mondiale, extinde lista oligarhilor și interzice exportul de bunuri de lux în Rusia (11 martie). Uniunea Europeană îi urmează exemplul (15 martie).
– Washingtonul se asigură că membrii Dumei și oligarhii nu mai au niciun drept în Occident; că Rusia nu mai poate folosi activele sale din SUA pentru a-și plăti datoriile față de SUA; și că nu mai poate folosi aurul său pentru a-și plăti datoriile în străinătate (24 martie). Uniunea Europeană o urmează. UE a pronunțat o interdicție privind importul de cărbune și petrol rusesc, dar încă nu a interzis importul de gaze.
Titlurile de mai jos rezumă comunicările de la Casa Albă și de la Bruxelles:
”SUA impune Rusiei o primă tranșă de costuri rapide și semnificative” (22 februarie) ”UE adoptă un pachet de sancțiuni ca răspuns la recunoașterea unor zone din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk necontrolate de guvern” (23 februarie)
”SUA, împreună cu aliații și partenerii săi, impun Rusiei costuri devastatoare” (24 februarie) ”Primul pachet de sancțiuni al UE” (25 februarie)
”SUA continuă să impună costuri Rusiei și Belarusului din cauza războiului ales de Putin” (2 martie) ”Al doilea pachet de sancțiuni al UE” (2 martie)
”SUA continuă să vizeze oligarhii ruși care facilitează războiul ales de Putin” (3 martie)
”SUA interzic importurile de petrol, gaze naturale lichefiate și cărbune rusesc” (8 martie)
Al treilea set de sancțiuni UE (9 martie)
”SUA, UE și G7 vor anunța sancțiuni economice suplimentare împotriva Rusiei” (11 martie) ”Al patrulea set de sancțiuni ale UE” (15 martie)
”SUA și aliații și partenerii săi impun Rusiei costuri suplimentare” (24 martie)
”SUA, G7 și UE impun Rusiei costuri semnificative și immediate” (6 aprilie)
A cincea rundă de sancțiuni din partea UE (8 aprilie)
Pe 4 februarie 2022, președinții rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping, au semnat o declarație comună în care își prezintă viziunea lor asupra dezvoltării economice durabile. A doua zi după ce armata rusă a intrat în Ucraina, pe 25 februarie, cei doi au confirmat prin telefon că reacția SUA nu va schimba acordul lor.
Este un fenomen extrem de surprinzător de observat: Statele Unite au reușit să atragă de partea lor majoritatea statelor, dar acestea sunt cele mai puțin populate din lume. Este ca și cum nu ar avea mijloace de a exercita presiuni asupra țărilor capabile de independență.
Din cauza acțiunilor unilaterale ale anglo-saxonilor și ale Uniunii Europene, lumea este împărțită în două spații eterogene. Era globalizării economice a luat sfârșit. Podurile economice și financiare se rup unul câte unul.
Reacționând rapid, Rusia și-a convins partenerii din BRICS să nu mai tranzacționeze în dolari și să creeze în cele din urmă o monedă virtuală comună pentru schimburile lor. Până atunci, ei vor continua în aur. Această monedă virtuală ar trebui să se bazeze pe un coș de monede BRICS, ponderat în funcție de PIB-ul fiecărui stat membru, și pe un coș de mărfuri cotate. Sistemul ar trebui să fie mult mai stabil decât cel actual.
Mai presus de toate, Rusia și China par a fi mult mai respectuoase față de partenerii lor decât Occidentul. Ei nu cer niciodată reforme structurale, nici economice, nici politice. Afacerea ucraineană arată că Moscova nu urmărește să preia puterea la Kiev și să ocupe Ucraina, ci să respingă NATO și să lupte împotriva bandiților (”neonaziști”, conform terminologiei Kremlinului). Nimic altceva decât legitim, chiar dacă metoda este brutală.
Practic, suntem martorii sfârșitului a patru secole de dominație occidentală și a imperiilor lor. Este o confruntare între diferite moduri de gândire.
Occidentalii gândesc acum doar în termeni de săptămâni. Cu această miopie, ei pot avea impresia că SUA au dreptate și rușii greșesc. În schimb, restul lumii gândește în decenii sau chiar secole. În acest caz, nu există nicio îndoială că rușii au dreptate și că Occidentul în ansamblu greșește.
În plus, Occidentul respinge dreptul internațional. Au atacat Iugoslavia și Libia fără autorizarea Consiliului de Securitate și au mințit pentru a ataca Afganistanul și Irakul. Ei acceptă doar regulile pe care le fac ei. Dimpotrivă, celelalte state aspiră la o lume multipolară în care fiecare actor ar gândi în funcție de propria cultură. Aceștia sunt conștienți de faptul că numai dreptul internațional ar face posibilă menținerea păcii în lumea la care visează.
În loc să se confrunte cu Rusia și China, Statele Unite au ales să se retragă în imperiul lor: să izoleze Occidentul pentru a-și menține hegemonia.
Din 2001, toți liderii mondiali au considerat Occidentul, și în special Statele Unite, ca fiind un prădător rănit. Ei nu îndrăznesc să le înfrunte și caută modalități de a le însoți cu blândețe până la mormânt. Nimeni nu prevăzuse că se vor izola pentru a muri.
Notă: Textul a apărut pe 19 aprilie, în publicația voltairenet.org
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60
ANGHEL says:
Foarte bună analiza!!
Mariana Gaidanov says:
Excelent articol! RO UE EXIT! RO Nato Exit! UE si NATO sunt organizații mafiote. România trebuia sa fie neutra. Leaderii politici romani sunt si ei vinovați de războiul din Ucraina. PUȚIN a afirmat in mod repetat ca este inadmisibil ca in tarile
Mariana Gaidanov says:
România este COMPLICE si RESPONSABILA de Declanșarea acestor operațiuni militare, România este la fel de vinovata ca si Rusia pt moartea tuturor celor care au murit in Ucraina, fie militari fie civili. A fost o mare greseala pt România atât intrarea in NATO, cât si intrarea in UE. Este o minciuna ca suntem țara MEMBRA, de fapt suntem VASALI ai NATO si ai UE. România nici nu mai este un STAT, ci o CORPORATIE a Marilor Puteri.
Gigi says:
Nu prea are temei analiza situatiei si nu justifica crimele rusilor. Ar fi bine sa ne uitam in istoria tarii noastre si ne dam seama unde este democratia si cine ne sunt dusmanii , care pina acum nu s-au schimbat. Sa enumeram : ungurii, rusii, austriecii, rusii, turcii, kazarii trecuti la mozaism. De fapt toate popoatele care se dezvolta economic , devin si forte militare care incep sa ii agreseze pe vecini.
Dezvoltarea neomarxismului in occident si SUA, se datoreste in primul rind ascensiunii comunismului in lume care arata din pacate numai fata economica , subjugind drepturile de libertate. Practic se va ajunge din nou la sclavagism, sau la distrugerea lumii de catre Rusia si China.
Ce spune biblia : Cind pasarea cu cioc de fier va zbura pe cer si resa galbena va domina, atunci va fi sfirsotul lumii.