Lucas Nunes este jurnalist, fondator al Libertarian Europe
Ar trebui să ne pese de obiectivele lui Putin, Biden sau Zelenskyy, sau de indivizi vs. state? Iată o întrebare care, din păcate, este uitată de prea mulți iubitori de libertate.
Războiul din Ucraina îi face pe mulți oameni să-și piardă mințile, fie că sunt de stânga sau de dreapta. Unii văd în Vladimir Putin salvatorul Occidentului împotriva globalismului degenerat condus de Statele Unite și Uniunea Europeană, alții îl văd pe Putin ca pe noul Adolf Hitler, alții preferă să îl vadă ca pe liderul unei URSS reîmprospătate care conspiră pentru a cuceri întreaga Europă sub ideea de eurasianism. Iar alții chiar îl văd pe președintele rus ca pe un om care sfidează capitalismul imperialist occidental.
Cu siguranță, au fost uitate și alte teorii pentru a descrie ce este Putin și care sunt obiectivele sale – iar dacă urmăm orbește propaganda venită din toate părțile, de la Kremlin, Washington și Zelenskyy, putem ajunge chiar la concluzia aparent absurdă că naziștii din Ucraina luptă împotriva naziștilor din Rusia pentru a pune capăt național-socialismului.
Puțini au observat faptul foarte ciudat că știrile s-au orientat peste noapte spre război și au uitat complet să acopere orice altceva. Inclusiv ceea ce a făcut știrile în ultimii doi ani.
Dar ideea acestui articol nu este legată de motivațiile lui Putin, nici de cele ale Washingtonului sau ale lui Zelenskyy, nici de propaganda lor. Trebuie să vorbim despre ceva mult mai important decât despre două imperii nucleare și sângeroase care luptă pentru propriile obiective în detrimentul altora: Indivizii – adevăratele victime ale acestui conflict, aflați în focul încrucișat.
Geopolitica este complicată. Dacă este rațională, vorbim despre state cu acordurile lor internaționale care se pot schimba odată ce un nou regim ajunge la putere. Trebuie să o spunem clar: statele nu sunt altceva decât mafii care controlează anumite regiuni și nu reprezintă cu adevărat oamenii din acea regiune. Într-adevăr, este imposibil să existe o reprezentare colectivă, întrucât fiecare individ dorește ceva diferit. Geopolitica, în ceea ce privește libertatea personală imediată, este, de fapt, lipsită de sens.
Mai important, oameni nevinovați din Ucraina își pierd viețile, mijloacele de subzistență, casele, mașinile și multe alte lucruri din cauza acestui conflict dintre statul rus pe de o parte, și Ucraina plus NATO, pe de altă parte. Cum se face că uităm acest lucru?
Mai multe state din întreaga lume au decis să le interzică oamenilor să cumpere bunuri provenite din Rusia. În special America lui Joe Biden, țara care și-a folosit toată influența pentru a forța alte națiuni să urmeze aceeași cale sinucigașă. Statul rus a optat, de asemenea, pentru interzicerea exporturilor către alte națiuni – de asemenea, o încălcare clară a drepturilor de proprietate. Ca atare, mărfuri importante, cum ar fi îngrășămintele folosite pentru a cultiva alimente (Rusia este al doilea cel mai mare exportator de îngrășăminte), combustibilii minerali și alte bunuri din Rusia esențiale pentru mai multe lanțuri de aprovizionare, nu mai sunt disponibile în străinătate. Ceea ce determină creșterea costului vieții. Adică pedepsirea oamenilor obișnuiți, în special clasele de mijloc și de jos, atât în Rusia, cât și în afara acesteia.
Unii libertarieni confundă principiul neagresiunii (PNA) și cred că acest principiu se aplică statelor, dar nu este așa. El poate fi aplicat doar proprietarilor legitimi, adică indivizilor. Statele nu pot deține nicio proprietate în mod legitim. Tot ceea ce are statul este furat. Statul este un agresor major împotriva indivizilor.
În acest moment, oamenii se confruntă la nivel global cu o creștere generală a prețurilor datorită sancțiunilor impuse pentru a limita comerțul cu persoanele care trăiesc în Rusia. Nu intenționez să merg mai departe pe subiectul sancțiunilor care se dovedesc a fi rele pentru oameni și inutile pentru scopul propus. Dar dacă sancțiunile ar funcționa și ar dăuna tiranilor aflați la putere, țări precum Cuba sau Coreea de Nord ar fi scăpat până acum de dictaturile lor. În schimb, tiranii duc vieți luxoase, în timp ce bărbații, femeile și copiii din respectivele dictaturi suferă de sărăcie timp de generații întregi.
Pe scurt, politicienii se folosesc de monopolul de forță al statului pentru a interzice comerțul internațional între indivizii din diferite țări, forțându-i să trăiască în sărăcie într-o perioadă deja dificilă. Perioadă cauzată chiar de aceiași politicieni care au impus închiderile tiranice și distructive.
O mulțime de oameni dezbat ce stat are dreptate și ce stat greșește în acest război – însăși întrebarea întruchipează o perspectivă incorectă, etatistă, care ne-a fost plantată în capete încă din copilărie, datorită spălării creierului în cadrul educației controlate de guvern. Dar numai indivizii pot pierde proprietăți într-un război, nu statul. Pentru că statul sau un regim aflat sub controlul statului nu este proprietarul de drept al niciunei proprietăți. Orice stat este un agresor natural și numai indivizii pot fi agresați.
De asemenea, este important de spus că fiecare individ din Ucraina are dreptul legitim de a încerca să își protejeze viața și proprietatea de orice amenințare iminentă, fie că este vorba de armata rusă, de statul ucrainean sau de orice alt individ sau grup care inițiază o agresiune împotriva sa și a proprietății sale.
Punctul de vedere libertarian
Totul începe cu etica. Etica este un set de norme pentru a determina care este comportamentul corect în interacțiunea cu alți indivizi. Acest set de norme trebuie să fie atemporal, valabil peste tot și valabil pentru toți indivizii simultan. Singura normă care respectă cele trei criterii menționate mai sus este dreptul de proprietate, care are la bază Proprietatea privată. Ea pornește de la proprietatea de sine – conceptul conform căruia individul este proprietarul propriului corp, deoarece a fost prima persoană care s-a folosit de propriul corp.
Scopul eticii este de a preveni conflictele, în primul rând la nivel individual. Prin urmare, orice lucru etic care poate fi făcut cu scopul de a reduce nivelul de agresiune împotriva indivizilor din Ucraina, dar și din afara Ucrainei, este un câștig pentru indivizi.
Pacea dintre state și regimurile care controlează statele, chiar dacă acestea sunt agresori lipsiți de etică și naturali împotriva indivizilor, va reduce nivelul de violență împotriva publicului larg. Prin urmare, diplomația între aceste state este un câștig pentru oamenii de pretutindeni, mai ales că vorbim despre un război care ar putea escalada și ar putea deveni nuclear, provocând miliarde de victime și o distrugere uriașă.
Din nefericire, războaiele nu se poartă doar între cei care dețin controlul sau sunt loiali statului A sau statului B. În războaie, mulți oameni sunt soldați recrutați, ceea ce înseamnă că sunt forțați să lupte împotriva voinței lor. Ei sunt trimiși la o moarte probabilă în numele statului care i-a forțat să intre în acel conflict. Războiul este haos și violență generală, necontrolată. Războaiele moderne accentuează acest lucru, pe măsură ce sunt folosite arme tot mai puternice, de distrugere în masă.
Războaiele moderne nu au loc în câmp deschis, cu o armată care se confruntă direct cu cealaltă, ci tind să aibă loc în zonele urbane, punându-i în pericol pe civili.
Războaiele trebuie evitate. Pentru pace ar trebui să îndrăznim să spunem ”cu orice preț”. Trebuie evitată escaladarea în războaie. Din nefericire, în războiul din Ucraina, unele regimuri sunt dispuse să escaladeze războiul pentru a câștiga războiul. Ele ar putea chiar să încerce să declanșeze cel de-al treilea război mondial, ceva total sinucigaș și genocidar, fără învingători. Sau, poate, cu un singur grup de învingători, cei care visează la depopulare și cred că vor fi în viață pentru a profita de pe urma unei planete cu mai puțini indivizi.
Iubitorii de libertate trebuie să urmeze principiile din care provin drepturile lor. Etica trebuie să fie steaua polară care ne ghidează într-o noapte întunecată. Este foarte ușor să fim absorbiți de propaganda statalo-corporatistă, fie ea occidentală sau orientală, deoarece suntem bombardați de propagandă 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, prin intermediul televizoarelor și al ecranelor smartphone-urilor noastre. Dar să rămânem la principii nu este dificil. Marea problemă ar fi că mulți oameni care simpatizează cu libertatea nu știu care sunt aceste principii. Și, dintr-o dată, prin propria ignoranță, dau putere statului și celor care controlează statul – esența întregului rău și a nedreptății care a declanșat războiul sângeros.
După fiecare stare de urgență, după fiecare război, ne pierdem libertatea. Lumea a fost un loc mult mai liber înainte de 2020, înainte de 2001 și putem continua la nesfârșit despre asta. Al Doilea Război Mondial a eliminat câteva dintre libertățile noastre, la fel și Primul Război Mondial. Statele au fost împuternicite și ori de câte ori statul câștigă mai multă putere, indivizii pierd.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60