Incep prin a preciza ca eroarea ”pleonasmatica” este intentionata. Am dorit sa subliniez diferenta dintre idiotii utili si cei ”foarte utili”, intrucat vom avea nevoie de aceasta segmentare. Termenul de idiot util se crede (fara dovezi clare) ca a fost utilizat prima oara de catre marele ganditor stiintific Vladimir Ilici Ulianov, zis si Lenin. In orice caz, a facut parte din arsenal de comunicare utilizat de catre conducatorii Comimform-ului (urmasul postbelic al Comintern-ului zis si Internationala Socialista) in anii de organizare ai miscarii comuniste internationale de dupa al doilea razboi mondial. Initial (nu ca ar fi mari diferente acum), termenul era utilizat pentru a desemna organizatiile stangiste din tarile occidentale pe care propaganda comunista le utiliza (fara voia lor) in lupta de clasa cu sistemul capitalist opresor. KGB-ul a utilizat in mod uzual expresia pentru a identifica indivizii sau organizatiile stangiste. Pentru acestia/acestea utilizau doar activitati de propaganda, pe cand, pentru alt gen de “tinte” aveau nevoie si de activitati cu grad mai mare de conversie (coruptie, santaj, amenintari sau, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista – asa e cand scrii despre KGB, iti aduci aminte despre tovarasu’ Iliescu – omorarea tintei).
Cel mai simplu mod de a intelege ”playbook-ul” contemporan este prin raportare la istoria recenta. ”Collusion-ul” aparut intre Elita si miscarea comunista internationala nu a fost o coincidenta sau doar o conversie a intereselor. Comunismul a fost si este o metoda ”prezentabila” in razboiul pentru controlul lumii. Rezilienta societatii umane a respins planul dupa primul razboi mondial, a respins comunismul si in timpul razboiului rece, astfel incat a fost nevoie de o incercare ceva mai rafinata. In acest razboi ne aflam si acum.
O clarificare nenecesara. Nu stiu de ce am impusul sa o evidentiez. Clarificarea evidentiaza evidenta evidenta. Idiotul util nu este neaparat idiot. Exista oameni destepti rau, dar idioti utili. Aproape toti idiotii foarte utili sunt super inteligenti, iar cei mai multi dintre ei isi folosesc si partea dreapta a creierului pentru a intelege ”sensul lumii”. Daca nu va este clar cu ce se ocupa cele doua emisfere cerebrale, va rog sa folositi acest link. Prin urmare, in cazul in care va identificati intr-un moment sau altul cu vreo situatie in care sunteti banuit a fi idiot util, utilizati abordarea holistica in a intelege mesajul, nu va limitati la cea liniara. Altfel, o sa devina prea personala treaba si e pacat de text. Totusi, pentru cei cu incredere scazuta de sine, stati linistiti, creierul are rolul sa va protejeze, asa ce de cele mai multe ori, nu o sa va identificati. Nu credeti? Pariu. Numarati in ordine inversa de la 10 la 1. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4…. Somn. Gata. A trecut. Ati uitat:).
Pentru o mai buna clarificare a unghiului smerit din care scriu despre idiotii utili, va rog, sa-mi permiteti sa fiu primul pe aceasta lista. Ce credeti ca am facut o buna perioada la inceputul anului 2017? Am participat la toate protestele impotriva Ordonantei 13 (am fost la mai multe mitinguri inainte sa apara ordonanta – asta seriozitate stupida). Inclusiv vreo 20 de zile la rand in Piata Victoriei, dupa ce a aparut. Am incurajat (cu multa persuasiune pe alocuri) si promovat multiple forme de proteste. M-a platit cineva? Nope. Nici direct si nici indirect. Am fost doar un idiot util scopului. Altii au fost platiti? Imensa majoritate nu a fost. Unii, da. De cine? De catre reprezentantii unor baieti despre care tot discutam prin acest eseu. Prin tot soiul de organizatii si fundatii pe care le folosesc in mod uzual. Daca nu uit, voi reveni la capitolul despre Romania. Daca o sa uit, o sa scriu macar aici. Modificarea codului penal si amnistia mai multor politicieni era (si poate fi) o actiune de reducere a ”leverage-ului” pe care o au diverse societati sau comitii asupra deciziilor politice din Romania. Momentul 2017 este important, dar nu este singurul. Va pot povesti si despre 2012, despre 2014, despre 2015 sau ani mai vechi. Dintr-un unghi public. Daca ma refer la viata profesionala, e si mai grava situatia. Sa zicem ca timp de aproape 10 ani, in fiecare zi am avut momente in care n-am facut altceva decat sa-mi pun creierul, transpiratia si uneori sangele pentru propasirea societatii universal dezvoltate pe care o remarcam astazi.
Aparitia conceptului de idiot util nu este noua. O putem identifica ca si activitate tactica in cadrul strategiei de a castiga o lupta fara a lupta descrisa de Sun Tzu in Arta Razboiului. Doar descrierea si denumirea sunt contemporane. Precum si utilizarea accelerata, datorita extinderii canalelor de comunicare (sau de propaganda) sau a cercetarilor psiho-sociologice avansate. Va recomand sa investiti doua ore si jumatate pentru a urmari cele transmise de catre Yuri Bezmenov (un fost propagandist KGB, fugit in 1970) publicului american. Interviul este realizat in 1984:) si este foarte bun in a intelege contextul, precum si formarea sau utilizarea idiotului util (bine si pentru a identifica de ce este atat de atras de comunism prim-ministrul canadian de astazi – not kidding). Prezentarea este gandita pentru a intelege mai clar care este rolul procesului denumit ”Subversion” sau asa cum este cunoscut mai bine in zilele noastre – ”Active Measures”.
Interviul: https://rumble.com/vpyqx5-yuri-bezmenov-full-interview-1984.html
Prezentarea: https://rumble.com/vpyqtj-yuri-bezmenov-full-conference.html
Pentru a intelege mai bine cele petrecute in perioada contemporana, inclusiv in Romania, pe urmatoarea pagina vom prezenta rezumatul structurat al procesului denumit ”Subversie ideologica”. Vom putea identifica, in consecinta, si alta tactica utilizata de cand lumea si pamantul: Divide et impera. Vom avea un capitol dedicat, intrucat este foarte important sa intelegem multe dintre “intamplarile” din lumea curenta, dar si pentru ca face parte din procesul nostru de vindecare.
Inainte sa trecem la Divide et Impera mai avem cateva capitole. Scurte. Vom identifica ”sincronicitatea” dintre propaganda comunista si procesul demoralizator agresiv din ultimii 20 de ani. Larg distribuit global. In tari noncomuniste. Cica. Nu intamplator am ales sa folosesc termenul de sincronicitate intr-un mod incorent. Nu sunt doar coincidente a cauzale, si nici nu sunt adeptul idiotilor utili care scriu din ce in ce mai des pe diverse canale publice ”corelatia nu dovedeste cauzalitatea”.
Intelegem ca rolul idiotului util este foarte important in perioada de demoralizare, insa as vrea sa atrag atentia ca nu doar amplificarea unui mesaj propagandist este singura forma de manifestare a idiotului util. Daca alegi sa-ti petreci timpul cu diverse modalitati distractive (traducerea hip a industriei care se ocupa cu ”entertainment-ul”), daca alegi – fiind mai elevat, cica – sa-ti petreci timpul in meditatie sau alte vrajeli de sub egida miscarii ”self-fulfillment”, daca alegi sa prinzi fluturi cand lumea se prabuseste in jurul tau sau alte activitati surogat, tot din categoria idiotilor utili faci parte.
Desi are si rol de ”note to self”, fraza de mai sus se aplica celor mai multi oameni. Indiferent de nivelul de inteligenta. Chiar proportional cu nivelul de inteligenta, intrucat am cam uitat de ”baba lui Tutea”, crezand mai mult in ”evolutia” noastra catre ”Premiul Nobel”. Va provoc sa cautati sursa afirmatiei (pentru cei care nu au recunoscut-o) si sa o intelegeti. E foarte simplu, dar si foarte complicat in acelasi timp.
Pentru cei doritori sa inteleaga mai multe despre modalitatile de a ”controla opozitia” pot cauta asemanarile dintre mai multe miscari ”la firul ierbii”. Fie ca discutam despre Gamergate, Comicsgate, Qanon sau, pe alocuri, WallStreetBets (miscare mai putin afectata intrucat nivelul de cunoastere este superior, iar activitatile au o finalitate financiara directa, nu este doar un joc pe internet, si asta determina seriozitate) identificam elemente din viata reala, grupuri de oameni interesati de aceste elemente, grupuri de oameni care colaboreaza pentru a analiza si apoi a gasi solutii de a imbunatati realitatea. Cand masa critica este atinsa, incep operatiunile de control.
In afara strategiei Divide et Impera (dezbina si cucereste) – avem un capitol dedicat acestei abordari – se utilizeaza si solutii psihologice sau sociologice moderne sau se apeleaza la clasica frica. Aceste gen de miscari digitale ofera si un numar suficient de mare de participanti pentru a valida alte teorii si a imbunatati solutiile viitoare sau a antrena algoritmii AI. Rezultatul este unul satisfacator pentru conducatorii lumii: multe energii pierdute pentru cauze reale. In acelasi timp, privind din perspectiva conflictului intre lumea celor care conduc si lumea celor care ar putea avea capacitatea de a se trezi, aceste cauze sunt marginale si favorizeaza pastrarea status-quo-ului.
Asa cum am scris, chiar din titlul capitolluui, exista si o alta categorie ”foarte utila”. Idiotul foarte util stie ce face. Fie ca-si doreste sa parvina pe scara organigramei albe (cea oficiala) sau gri (cea neoficiala) a societatii (pe cea neagra nu are voie), fie ca-si doreste averi mari sau ca motivatiile sale contin ambele unghiuri, idiotul foarte util este realist si asumat. Sau asa crede el. Bazandu-se pe niste promisiuni ale unor oameni sau grupuri de oameni care n-ar avea nicio problema in a-si incalca promisiunile in cazul unei avantaj. Ma rog, ei n-ar avea nicio problema in a incalca orice lege a firii, a bunului simt sau orice recomandare religioasa. Cand te crezi zeu, principiile devin toane sau preferinte. Acest romantism realist (sau realism romantic:P) al idiotului foarte util nu este absurd. Acestia nu sunt chiar idioti din perspectiva gradului de inteligenta. Asa ca, unii dintre ei cel putin, au gasit solutii de a-si proteja alegerile strategice. Analizam pe larg in capitolul viitor evolutia de la Omerta (denumirea legii tacerii asumata de membrii mafiei siciliene sau a altor organizatii de tip mafiot) la Rock-Scissor-Paper (sau Piatra-Hartie-Foarfeca cum este cunoscut jocul in care fiecare varianta poate invinge si poate fi invinsa de catre alta).
De la o metoda potrivita unui sistem cu un singur punct central puternic si multi sateliti, la un sistem complex, dinamic, cu multe relatii interdependente. Sau, daca va plac networking-ul, logistica sau problemele de optimizare, evolutia de la Hub&Spoke la Point-to-Point. Nu sugerez ca un sistem ar fi mai bun decat altul, ci doar ca au aplicabilitate diferita. Si ca raspunsul ”Depinde” va fi foarte des regasit daca ne intrebam care sistem se potriveste in anumita situatie. Si daca analizam reactiv observam ca o abordare hibrida se potriveste majoritatii situatiilor. Sa lasam teoria si sa trecem la informatii. In urmatoarele capitole.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60