De trei ori Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, și Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 națiuni, s-au reunit în ultima lună pentru a vota împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. Și de fiecare dată, India – un aliat al SUA, cea mai mare democrație din lume și a șasea economie ca mărime – s-a abținut de la vot.
Războiul a ucis cel puțin 4.000 de soldați ucraineni și 549 de civili și a provocat strămutarea a 2,5 milioane de persoane. Doi studenți indieni care studiau în Ucraina au fost, de asemenea, uciși.
Cu toate acestea, India a susținut în mod constant Rusia la ONU. Rusia este, la urma urmei, furnizorul său de încredere de armamament. India este cel mai mare importator de arme din Rusia – al doilea mare exportator de arme din lume, după SUA.
În timp ce India a cerut ”încetarea imediată a tuturor ostilităților din Ucraina”, nu a ales calea sancțiunilor economice, spre deosebire de mulți alți aliați occidentali ai săi. De fapt, India are în vedere cumpărarea de petrol din Rusia la prețuri reduse și lucrează la alternative valutare pentru a facilita comerțul cu Rusia, în timp ce rubla se scufundă.
India este singura țară din puternicul bloc de securitate Quad al ONU (cu SUA, Australia și Japonia), care nu a mustrat Rusia în mod deschis. De asemenea, este una dintre cele 35 de țări membre ale ONU (inclusiv cu vecinii din Asia de Sud, Pakistan, Bangladesh și Sri Lanka), care s-au abținut de la votul asupra rezoluției Adunării Generale a ONU de condamnare a invaziei din Ucraina.
India a susținut în mod constant Rusia în cadrul ONU și nu a luat calea sancțiunilor economice, spre deosebire de mulți alți aliați occidentali ai săi.
Deși a declarat că țara sa insistă neabătut să nu aibă o poziție în legătură cu conflictul, TS Tirumurti, reprezentantul permanent al Indiei la ONU, a încercat să joace la sigur într-un mesaj transmis la 26 februarie. ”Abținerea nu înseamnă că suntem total neutri sau că nu suntem îngrijorați”, a declarat el. ”Tot ceea ce spune India este că trebuie abordate preocupările legitime de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Ucrainei”.
”Există mari așteptări din partea Occidentului față de India cu privire la modul în care aceasta ar trebui să fie dispusă să sprijine SUA într-un astfel de moment”, a declarat Michael Kugelman, asociat senior pentru Asia de Sud la think tank-ul The Wilson Center, cu sediul la Washington. ”India este o putere emergentă cu relații foarte strânse cu SUA”.
De la venirea la putere, premierul indian Narendra Modi a acordat prioritate construirii unui comerț bilateral puternic cu America. Comerțul dintre cele două țări a fost de 113 miliarde de dolari anul trecut, aproape dublu față de acum 10 ani. Statele Unite sunt acum cel mai mare partener comercial al Indiei.
Dar, în timp ce Modi a construit piețe pentru diamantele, produsele farmaceutice, mașinile și produsele chimice organice ale Indiei în SUA, a continuat, de asemenea, să construiască relația profitabilă și fructuoasă a Indiei cu Rusia în domeniul armamentului. Ea a crescut constant în ultimele două decenii. Din cele 53,85 miliarde de dolari cheltuite de India pe importurile de arme în perioada 2000-2020, 35,82 miliarde de dolari au mers către Rusia. Importurile sale de arme din SUA în aceeași perioadă s-au ridicat la doar 4,4 miliarde de dolari.
Optzeci și cinci la sută din sistemele majore de armament ale Indiei provin din platforme de origine rusă, de la sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, până la achizițiile planificate de submarine nuclear-balistice.
Și astfel, pentru India, votul privind conflictul din Ucraina ar însemna să aleagă o tabără între cea mai mare sursă de arme și cel mai mare partener comercial al său.
În urma ultimului vot (sau non-vot) al Indiei la ONU, o telegramă diplomatică trimisă de Departamentul de Stat al SUA a mers până la a spune că India se află acum ”în tabăra Rusiei” – un mesaj pe care Departamentul de Stat l-a reamintit instantaneu, spunând că a fost publicat din greșeală.
Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial al Indiei. Comerțul dintre cele două țări a fost de 113 miliarde de dolari anul trecut.
Nu este prima dată când India a refuzat să ia poziție într-un conflict în care este implicată Rusia. În 2014, când Rusia a anexat Crimeea, India s-a abținut, de asemenea, să voteze împotriva Rusiei. Modi, proaspăt premier, a declarat: ”India este de partea păcii”. Modi și președintele rus Vladimir Putin sunt adesea catalogați drept lideri puternici, ale căror regimuri autocratice sunt caracterizate de populism macho, o tendință spre fascism și o înclinație spre acțiuni militare.
Pe lângă aprovizionarea cu echipamente militare, India și Rusia colaborează și în ceea ce privește zborurile din programele lor spațiale și navigația prin satelit. Energia este un alt punct de contact, India importând anul trecut petrol și produse petroliere în valoare de 1 miliard de dolari din Rusia. Schimburile comerciale dintre cele două țări s-au ridicat la 8,1 miliarde de dolari în perioada 2020-2021.
85% din sistemele de armament majore ale Indiei provin din platforme de origine rusă.
Legăturile comerciale cu Rusia oferă Indiei un colac de salvare crucial, având în vedere relațiile sale tensionate cu vecinii săi.
”India se confruntă cu amenințarea unui război pe două fronturi, cu China musculoasă și cu granița sa ostilă cu Pakistanul. Nu poate renunța la acest comerț [cu Rusia] din motive de securitate națională”, a declarat Kugelman pentru VICE World News. Kugelman consideră că decizia Indiei de a se abține de la vot este o fereastră către dinamica geopolitică din sudul global – și răspunsul țărilor occidentale la aceasta. Săptămâna trecută, de exemplu, Lituania și-a anulat transportul de vaccinuri COVID-19 către Bangladesh din cauza abținerii acestuia din urmă la votul de la ONU.
Pentru țările din Sudul global, luarea de poziție în chestiuni geopolitice care implică țări mai puternice poate fi dificilă, a declarat Kugelman. Abținerea de la vot este un ”pariu mai mare” pentru India decât pentru unii alți membri ai ONU, a adăugat el. Există îngrijorări cu privire la impactul sancțiunilor impuse Rusiei asupra Indiei, în special în cazul contractelor de rachete semnate recent. India s-ar putea confrunta în curând cu presiuni din partea SUA pentru a-și reduce comerțul cu Rusia în domeniul apărării, ”dar ar fi complet nerealist ca India să închidă robinetul atât de repede”, a spus Kugelman.
În plus, legăturile înfloritoare ale Indiei cu SUA pălesc în comparație cu legăturile sale istorice cu Rusia, pe care a protejat-o în conflictele din trecut, de asemenea, prin intermediul unor contacte diplomatice. Atunci când lumea era divizată de Războiul Rece, India a fost alături de Rusia în blocul sovietic. India a păstrat tăcerea în timpul invaziei Uniunii Sovietice în Ungaria în 1956, în Cehoslovacia în 1968 și în Afganistan în 1979.
Problema încolțirii Indiei pentru a lua atitudine reflectă, de asemenea, ”mentalitatea de Război Rece” din Occident, a declarat diplomatul indian Anil Triguniyat, care a fost anterior detașat la Moscova. ”[Țările occidentale] cred doar în sistemul de alianțe, în timp ce India nu crede în niciunul”, a spus el. ”India trebuie să se gândească la cetățenii săi și la interesul național”.
În timp ce lumea occidentală simpatizează, în general, cu Ucraina, în India sentimentele sunt diferite. Un studiu a arătat că, din 29.000 de indieni intervievați, 62% susțin abținerea Indiei de a condamna invazia.
La începutul acestei luni, expertul în dezinformare și autoritarism digital Marc Owen Jones a dat peste hashtag-urile în trend ”Sunt alături de Putin” și ”Cred în Putin”, cu tweet-uri ”neobișnuit” de active legate de conturi din India, urmate de țări precum Pakistan și China. Tweeturile, a spus Jones, fac parte dintr-o ”propagandă de succes” care exploatează ”preocupări legitime” și indică ”un tip de sprijin prin procură” pentru Rusia.
”O mulțime de argumente [din aceste tweet-uri] se referă la ipocrizia occidentală și la transformarea conflictului nu în ”Rusia invadează Ucraina”, ci în Rusia împotriva Occidentului”, a spus el.
Kugelman a precizat că acele tweet-uri în trend reflectă, de asemenea, nostalgia, în special în rândul generației mai în vârstă și al grupurilor de stânga din India, ai căror susținători sunt părtași la Rusia. ”Acesta este, de asemenea, un semn al puterii soft a Rusiei, care nu este vizibilă altfel, dar care prosperă prin bunăvoința dezvoltată prin programe de schimb educațional sau turism”, a spus el.
Mulți analiști arată că Rusia pierde războiul informațional, mai ales în contextul în care rețelele sale de propagandă, precum RT și Sputnik, au fost recent interzise, iar diverse rețele de socializare și-au suspendat operațiunile în Rusia. ”Dar dacă ar exista o țară în care războiul informațional al Rusiei ar putea avea parte de interes, India ar fi cu siguranță acolo sus”, a spus Kugelman.
Dar tăcerea diplomatică nu va ajuta prea mult India pe măsură ce conflictul se va prelungi, deoarece va fi inevitabil prinsă în valul economic și de securitate al războiului.
Duminică, Modi a făcut aluzie la posibilitatea unei ”autosuficiențe” în sectorul apărării, având în vedere sancțiunile impuse Rusiei și creșterea ostilităților la granița Indiei cu China.
India nu își poate permite să stea prea mult timp pe gard, a declarat Kugelman, mai ales dacă războiul se extinde dincolo de Ucraina. ”Într-un scenariu de „lebădă neagră” – ceea ce este foarte puțin probabil – dacă Putin duce acest război dincolo de Ucraina și pe teritoriul NATO, ar fi imposibil pentru India să rămână tăcută. Ar vrea India să fie de această parte a istoriei? Nu cred că da”.
Sursa: vice.com
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60