BlackRock și Vanguard, la originea pașapoartelor sanitare și a obligativității vaccinării?

După ce Curtea Supremă a Statelor Unite a respins decretul administrației Biden legat de obligativitatea vaccinării în cazul marilor angajatori privați, unele companii – printre care Boeing, General Electric și Starbucks – au renunțat la planurile de a pune în aplicare ordinul prezidențial.

Altele, pe baza îndrumărilor emise în 2020 de Comisia pentru egalitate de șanse la angajare, au mers mai departe. Majoritatea dintre acești din urmă au ceva în comun: BlackRock și The Vanguard Group dețin participații semnificative în cadrul companiilor respective.

BlackRock și Vanguard, doi dintre cei ”trei mari” administratori de active din lume, se numără, de asemenea, printre primii trei acționari ai producătorilor de vaccinuri COVID – Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson. Ceea ce înseamnă că cei doi giganți ai investițiilor vor beneficia de profiturile în creștere ale acestor companii și de miliardele rezultate din acțiunile tranzacționate la bursă.

BlackRock și Vanguard nu beneficiază doar de pe urma vânzărilor de vaccinuri COVID. După cum se pare, ei dețin, de asemenea, participații în companii tehnologice care dezvoltă pașapoarte sanitare și portofele digitale.

BlackRock: ”a patra ramură a guvernului”?

Împreună, BlackRock și Vanguard gestionează active globale în valoare de peste 15 trilioane de dolari.

Pentru a pune această cifră în perspectivă, subliniem că reprezintă mai mult de trei pătrimi din produsul intern brut (PIB) al SUA și mai mult de trei ori PIB-ul Germaniei, prima puterea economică a Uniunii Europene.

BlackRock este cel mai mare manager de active din lume, cu active de peste 9.500 de miliarde de dolari în iulie 2021, în timp ce Vanguard deținea active de peste 7.000 de miliarde de dolari în ianuarie 2021.

 

Vanguard este cel mai mare acționar al BlackRock (7,61%), în timp ce BlackRock este cel mai mare acționar al Vanguard (13,06%), deși structura reală a acționariatului acestor companii a fost descrisă ca fiind ”obscură”.

Într-un articol din august 2021 despre cele două firme, Dr. Joseph Mercola a subliniat că, departe de aparența de concurență promisă de capitalism, BlackRock și Vanguard dețin acțiuni semnificative în companii aparent aflate în concurență, cum ar fi Google, Apple și Microsoft sau Coca-Cola și PepsiCo.

Această influență se extinde și în mass-media. Numai BlackRock deține acțiuni semnificative la presupuși ”concurenți” precum Fox News, CBS, Comcast (NBC), CNN, Disney (ABC), Gannett (USA TODAY și 250 de cotidiene din SUA), Sinclair Media (ale cărei posturi de televiziune ajung la 72% din publicul american) și Graham Media Group (Slate, Foreign Policy).

BlackRock este, de asemenea, influentă din punct de vedere politic, fiind aleasă de administrația Obama pentru a cumpăra active toxice după colapsul financiar din 2007-2008.

În 2020, BlackRock a primit un contract fără licitație din partea Departamentului de Trezorerie al SUA pentru a gestiona un fond de 454 de miliarde de dolari, în cadrul Legii privind ajutorarea și securitatea economică în cazul coronavirusului (Legea CARES), pentru întreprinderile afectate de blocajele COVID de la începutul acelui an. Nu era prima dată când BlackRock primea un contract fără licitație din partea guvernului federal.

BlackRock, împreună cu alte firme, este, de asemenea, angajată într-o serie de achiziții imobiliare, cumpărând cartiere întregi de case unifamiliale și transformându-le în bunuri aducătoare de venituri din chirii. Ceea ce duce la creșterea prețurilor locuințelor prin reducerea ofertei.

Strategia imobiliară a BlackRock se aseamănă cu ce discutată în cadrul Forumului Economic Mondial: ”Nu veți deține nimic și veți fi fericiți.” Acest nivel de putere și influență l-a promovat pe nimeni altul decât Bloomberg în 2020. Jurnaliștii au caracterizat BlackRock ca fiind ”a patra ramură a guvernului”.

BlackRock și Vanguard, printre primii 10 acționari în cele mai multe companii care impun vaccinuri

Nu este clar în ce măsură BlackRock și Vanguard sunt capabile să dicteze politicile de vaccinare ale companiilor în care dețin o participație – dar a devenit evident că cele două firme de investiții se află printre primii 10 acționari în majoritatea acestor companii.

Iată o trecere în revistă a principalilor angajatori din SUA care continuă să impună vaccinurile COVID pentru angajații lor, precum și relațiile acestor companii cu BlackRock și/sau Vanguard (toate cifrele referitoare la acționariat sunt corecte la data redactării acestui articol):

    Abbvie, o companie farmaceutică cu sediul în SUA, a impus ca angajații săi fie să se vaccineze, fie să se supună săptămânal unor teste și să continue să urmeze măsurile anti-coronavirus. Vanguard și BlackRock sunt primii doi acționari ai acesteia, cu 7,80% și, respectiv, 4,47%.

    Albertsons, un lanț de magazine alimentare, a impus ca angajații din birourile sale să se vaccineze și a oferit personalului un stimulent de 100 de dolari pentru a se vaccina. BlackRock este al treilea mare acționar al său (0,85%), iar Vanguard este al șaselea mare acționar (0,43%).

    American Express a impus o obligație de vaccinare pentru angajații din birourile sale din SUA. Vanguard este principalul său acționar (5,78%), în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar (3,68%).

    Anthem Inc, un asigurător de sănătate, le cere angajaților să fie complet vaccinați pentru a intra în birourile companiei, a oferit stimulente financiare celor vaccinați și le cere noilor angajați să fie imunizați. Vanguard și BlackRock sunt principalii săi doi acționari, cu 7,38% și, respectiv, 4,68%.

    AstraZeneca le cere ca angajații săi din SUA și clienților care îi vizitează să fie vaccinați. Trei dintre primele 10 fonduri mutuale cu acțiuni în cadrul AstraZeneca PLC sunt administrate de Vanguard.

    AT&T, în două le-a cerut managerilor companiei (până la 11 octombrie 2021) și angajaților sindicalizați (până la 1 februarie), să fie vaccinați. Vanguard și BlackRock sunt primii doi deținători de acțiuni, cu 7,58% și, respectiv, 5,10%.

    Blackstone, o companie de gestionare a investițiilor, a impus ca angajații să fie vaccinați și stimulați pentru a se întoarce la birou. Vanguard și BlackRock sunt primii săi doi acționari, cu 5,57% și, respectiv, 3,14%.

    CapitalOne a cerut ca angajații care ocupă posturi la birou să fie vaccinați. Vanguard este al doilea mare acționar al său (7,62%), iar BlackRock este al patrulea mare acționar (4,79%).

    Carhartt, o companie de îmbrăcăminte și confecții, a emis un mandat de vaccinare pentru angajații săi. Este una dintre puținele excepții de pe această listă, deoarece este o companie privată.

    Centene, un furnizor de servicii medicale, a cerut ca angajații săi să fie vaccinați și le-a oferit până la 10 zile de concediu plătit și o reducere de 1.000 de dolari la primele de sănătate ca stimulente. Vanguard este cel mai mare acționar al său (10,25%), în timp ce BlackRock este al cincilea mare acționar (4,34%).

    Chevron a emis o cerință de vaccinare pentru angajații care călătoresc la nivel internațional, pentru angajații expatriați, pentru forța de muncă offshore din Golful Mexic și pentru o parte din personalul de sprijin de pe uscat. Vanguard este cel mai mare acționar al său (7,98%), în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar (4,57%).

    Cigna, o companie de asigurări și asistență medicală, a cerut ca angajații care lucrează la distanță și care vizitează locul de muncă fizic să fie vaccinați începând cu 7 septembrie 2021, iar angajații ale căror roluri pot fi îndeplinite doar la fața locului să fie vaccinați începând cu 18 octombrie 2021, cu o opțiune alternativă pentru două teste COVID săptămânale. De asemenea, angajaților li s-a oferit un stimulent de 200 de dolari pentru a se vaccina. Vanguard este cel mai mare acționar al Cigna (7,62%), în timp ce BlackRock este al patrulea mare acționar (4,52%).

    Cisco permite doar ”lucrătorilor critici” vaccinați să meargă la birou și susține că 90% dintre angajații săi sunt vaccinați. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 7,54% și, respectiv, 4,87%.

    Citigroup a cerut ca angajații să fie vaccinați înainte de a se întoarce la birourile sale, susținând că a ajuns la un grad de conformare de 99%. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari acționari ai săi, cu 8,00% și, respectiv, 4,75%.

    Columbia Sportswear le-a cerut angajaților din sediul său central să se vaccineze începând cu 1 februarie, plasându-i pe cei care nu s-au conformat în concediu fără plată și inițiind un proces de concediere împotriva lor. Vanguard este cel mai mare acționar al său (5,39%), iar BlackRock este al patrulea mare acționar (4,15%). Directorul general al Columbia Sportswear, Tim Boyle, a declarat anterior că firma sa este ”încântată” de ordinul administrației Biden privind vaccinarea.

    CVS Health are o politică ”no jab, no job”, care impune ca personalul corporativ și angajații care interacționează cu pacienții să fi fost complet vaccinați începând cu 31 octombrie 2021. Vanguard și BlackRock sunt principalii săi doi acționari, cu 7,79% și, respectiv, 4,41%.

    Deloitte, una dintre cele patru mari firme de contabilitate, cere ca personalul său să fie vaccinat. Firma nu este cotată la bursă.

    Delta Air Lines a impus indirect un mandat de vaccinare pentru angajații săi. Cei nevaccinați plătesc o suprataxă lunară de 200 de dolari pentru asigurarea de sănătate. Directorul general Ed Bastian a declarat anterior că firma ”nu se opune” obligativității și a susținut că 90% dintre angajații Delta erau vaccinați din octombrie 2021. Vanguard și BlackRock sunt primii doi acționari, cu 10,15% și, respectiv, 4,63%.

    DoorDash permite doar angajaților complet vaccinați să se întoarcă voluntar la birou, chiar dacă întoarcerea la birou este amânată pe termen nelimitat. Vanguard este al treilea mare acționar al său (3,26%), în timp ce BlackRock este al zecelea mare acționar (1,57%).

    Eli Lilly, o companie farmaceutică, cere ca toți angajații să fie vaccinați. Vanguard este cel mai mare acționar al acesteia (6,86%), în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar (4,04%).

    Emergent BioSolutions, o companie farmaceutică care a produs vaccinul Johnson & Johnson, cere ca angajații să fie vaccinați. Contractul federal al companiei îi permitea acesteia să păstreze o ”cantitate rezonabilă” de doze de vaccin COVID pentru ”angajații și subcontractanții critici, precum și pentru familiile apropiate ale acestora”. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 10,07% și, respectiv, 9,81%.

    Grupul Equinox, care deține SoulCycle și un lanț de săli de sport, le-a cerut angajaților să prezinte o singură dată dovada vaccinării. O excepție, firma este deținută de o companie privată.

    Facebook, cunoscut acum sub numele de Meta, le cere angajaților care vin la muncă în oricare dintre locațiile sale din SUA să fie vaccinați. Vanguard este principalul său acționar, cu 7,30%, în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar, cu 4,28%.

    Ford Motor Company a impus obligativitatea vaccinării pentru angajații săi salariați din SUA. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai acesteia, cu 7,18% și, respectiv, 4,53%.

    Frontier Airlines a impus ca angajații să fie vaccinați sau să facă în mod regulat testele COVID, începând cu 1 octombrie 2021. Vanguard este al patrulea cel mai mare acționar al său (1,29%).

    Gap a cerut ca angajații din hub-urile sale din New York, Bay Area și Albuquerque să fie vaccinați, începând cu 7 septembrie 2021, și organizează extrageri săptămânale de 1.000 de dolari pentru angajații vaccinați, ca stimulent. Vanguard este al doilea cel mai mare acționar al său (7,20%), în timp ce BlackRock este al cincilea (2,51%).

    Gilead Sciences Inc., o companie farmaceutică, cere ca toți angajații și contractorii să fie vaccinați. Vanguard și BlackRock sunt al doilea și al cincilea cel mai mare acționar al acesteia, cu 7,96% și, respectiv, 6,30%.

    Goldman Sachs cere ca oricine intră în birourile sale să fie complet vaccinat, începând cu 7 septembrie 2021, în timp ce nevaccinații sunt obligați să lucreze la distanță. Vaccinurile de rapel sunt obligatorii pentru angajații și pentru vizitatori începând cu 1 februarie. În ianuarie, banca a cerut, de asemenea, ca personalul să fie supus de două ori pe săptămână la teste COVID. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari acționari, cu 7,34% și, respectiv, 4,76%.

    Google, cunoscută și sub numele de Alphabet, le-a dat celor mai mulți dintre angajații săi nevaccinați din SUA un termen limită de 18 ianuarie pentru a se vaccina sau pentru a fi plasați în concediu administrativ plătit timp de 30 de zile. După 30 de zile, cei ne vaccinați sunt plasați în concediu fără plată pentru o perioadă de până la șase luni, apoi vor fi concediați. În noiembrie 2021, unii angajați de la Google au distribuit un manifest de protest. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai acesteia, cu 7,21% și, respectiv, 4,32%.

    Hasbro a implementat o obligație de vaccinare pentru angajații săi. Vanguard este cel mai mare acționar al său, cu 11,01%, în timp ce BlackRock este al patrulea mare acționar, cu 4,69%.

    Hawaiian Airlines a cerut ca angajații săi din SUA să fie vaccinați începând cu 1 noiembrie 2021. Pe 2 februarie, un judecător a respins  cererea a șapte angajați ai Hawaiian Airlines de a bloca obligativitatea. BlackRock și Vanguard sunt cei mai mari doi acționari ai acestora, cu 14,41% și, respectiv, 9,71%.

    Hershey a implementat un mandat de vaccinare pentru angajații săi salariați care a intrat în vigoare la 4 octombrie 2021. Recent, compania a anunțat că un ”număr mic” de angajați care nu s-au vaccinat sau nu au primit o scutire au fost ”separați de companie”. Angajații din prima linie au primit patru ore de salariu ca stimulent pentru a se vaccina. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai companiei, cu 8,86% și, respectiv, 6,93%.

    Hess, o companie petrolieră, a impus vaccinarea pentru angajații săi din SUA. Vanguard este al doilea mare acționar al acesteia (9,39%), în timp ce BlackRock este al patrulea mare acționar (4,45%).

    Humana, o companie de asistență medicală, a adoptat o politică de ”no-jab, no-job” pentru angajații săi, impunându-le vaccinarea începând cu 22 octombrie 2021. Compania le-a oferit angajaților puncte de recompensă în cadrul unui program de stimulare. Vanguard este al doilea cel mai mare acționar al său, cu 7,39%, în timp ce BlackRock este al patrulea mare acționar, cu 4,32%.

    IBM, dezvoltatorul pașaportului digital de vaccinare din statul New York, Excelsior Pass, a permis doar angajaților americani complet vaccinați să se întoarcă fizic la birou, începând cu 7 septembrie 2021. În plus, a impus ca angajații să fie complet vaccinați până la 8 decembrie 2021, în caz contrar riscând o suspendare neplătită. În decembrie 2021, unii angajați IBM au distribuit o scrisoare deschisă în care puneau sub semnul întrebării obligativitatea. Vanguard și BlackRock sunt cel mai mare și al treilea mare acționar al IBM, cu 7,94% și, respectiv, 4,87%.

    Angajații Intel au avut termen până la 4 ianuarie să se vaccineze sau să solicite o scutire, în timp ce nevaccinații urmau să fie concediați în aprilie. Această politică a fost, însă, recent ”pusă pe pauză”. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai Intel, cu 7,94% și, respectiv, 5,33%.

    Jefferies, o companie de servicii financiare, permite doar persoanelor vaccinate să intre în birourile sale fizice și în afara evenimentelor companiei, în timp ce angajații nevaccinați pot continua să lucreze de la distanță. Compania a afirmat recent că peste 95% din forța sa de muncă la nivel global a fost vaccinată și a declarat că în curând vor fi necesare rapeluri ca parte a ”strategiei JefVaxPass” a companiei. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 8,84% și, respectiv, 6,46%.

    Johnson & Johnson a decretat o politică de ”no-jab, no-job” și a cerut ca toți angajații și contractorii săi să fie vaccinați, începând cu 4 octombrie 2021. Vanguard și BlackRock sunt cel mai mare și al treilea acționar al său, cu 8,46% și, respectiv, 4,67%.

    KraftHeinz a decretat o politică de ”no-jab, no-job” pentru angajații săi din SUA începând cu luna ianuarie. Vanguard este al doilea cel mai mare acționar al său (4,21%), în timp ce BlackRock este al patrulea mare acționar (2,43%).

    Lyft a cerut angajaților corporativi care lucrează fizic sau intră în birourile sale, dar nu și șoferilor săi, să prezinte dovada vaccinării începând cu 2 august 2021. Vanguard este cel mai mare acționar al său (7,18%), în timp ce BlackRock este al patrulea mare acționar (3,47%).

    McDonald’s a cerut ca angajații săi din corporație, dar nu și cei de la nivelul restaurantelor, să se vaccineze. Vanguard este cel mai mare acționar al său (8,33%), în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar (4,56%).

    MGM Resorts International cere ca angajații salariați și toți noii angajați să fie complet vaccinați, chiar dacă lucrează la distanță, în timp ce angajații cu ora nevaccinați pot furniza săptămânal teste COVID negative. Vanguard și BlackRock sunt cel mai mare și al treilea acționar, cu 8,76% și, respectiv, 3,96%.

    Microsoft a cerut dovada de vaccinare pentru toți angajații, furnizorii și oaspeții care intră în locațiile sale fizice din SUA începând din septembrie 2021. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 7,75% și, respectiv, 4,35%.

    Moderna cere ca toți angajații din SUA să fie vaccinați. Vanguard și BlackRock sunt al doilea și al treilea cel mai mare acționar al său, cu 6,34% și, respectiv, 4,61%.

    Morgan Stanley a cerut angajaților să se vaccineze înainte de a se întoarce la birourile sale din New York și a cerut personalului să își dezvăluie statutul de vaccinare până la 1 iulie 2021. Politica a fost extinsă la lucrătorii contingenți, clienții și vizitatorii, în cazul sediilor din New York City și Westchester County, New York, începând cu 12 iulie 2021. Începând cu august 2021, compania a susținut că 90% dintre angajații săi erau vaccinați. Vanguard și BlackRock sunt al doilea și al treilea cel mai mare acționar al său, cu 6,27% și, respectiv, 3,81%.

    NBCUniversal a cerut ca angajații cu sediul în SUA care se întorc la birou să fie complet vaccinați și să ofere detalii despre statutul lor de vaccinare, în timp ce revenirea completă la birou a fost amânată pe termen nedefinit. NBCUniversal este deținută integral de Comcast, ai cărei acționari principali și al treilea acționar sunt Vanguard (8,26%) și BlackRock (4,12%). Comcast, la rândul său, a cerut tuturor angajaților săi să se vaccineze.

    Netflix a implementat o cerință de vaccinare pentru birourile și locațiile de filmare din SUA. Vanguard este cel mai mare acționar al său (7,14%), în timp ce BlackRock este al șaselea mare acționar (4,03%).

    Compania New York Times cere dovada vaccinării pentru angajații care doresc în mod voluntar să se întoarcă la birou și are în vedere o revenire completă la birou în primul trimestru al acestui an. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 9,25% și, respectiv, 7,32%.

    Nike cere ca angajații de la birou să fie vaccinați, iar în ianuarie a ținut prima pagină a ziarelor pentru că a concediat un angajat vaccinat, care a refuzat să furnizeze dovada vaccinării unui serviciu de verificare extern angajat de companie. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 7,88% și, respectiv, 4,62%.

    Compania farmaceutică Novartis cere ca personalul din SUA să fie vaccinat. Fondurile mutuale Vanguard sunt patru dintre primele 10 cu acțiuni la Novartis AG.

    Pfizer a cerut tuturor angajaților și contractorilor din SUA să se vaccineze sau să participe la teste săptămânale COVID. Vanguard este cel mai mare acționar (7,77%), în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar (4,63%).

    Pioneer Natural Resources a impus vaccinarea pentru noii săi angajați și a oferit un stimulent de 1.000 de dolari angajaților care se vaccinează. Vanguard este cel mai mare acționar al său (9,53%), în timp ce BlackRock este al cincilea acționar (4,57%).

    PwC (PriceWaterhouseCoopers) a cerut personalului care vizitează orice birou fizic să fie complet vaccinat începând cu 1 noiembrie 2021 și a introdus o ”politică de lucru oriunde” pentru angajații săi din SUA, permițându-le acestora să lucreze de la distanță în permanență. PwC este o excepție prin faptul că nu-i cotată la bursă – deși e a patra cea mai mare companie privată din SUA.

    Roblox, o companie de tehnologie, cere ca angajații din SUA să fie vaccinați. Vanguard este al șaptelea cel mai mare acționar al acesteia (1,96%).

    Roche, o companie farmaceutică și de echipamente medicale, cere ca angajații din SUA să fie vaccinați. Compania este în mare parte deținută de o familie, dar fondurile mutuale Vanguard sunt două dintre cele mai mari cinci fonduri mutuale cu acțiuni la Roche Holding AG.

    Salesforce, un furnizor de software cloud, cere ca angajații din birouri să fie vaccinați, dar permite majorității forței sale de muncă la nivel mondial să aleagă munca la distanță. Vanguard este cel mai mare acționar al său (7,07%); BlackRock este al patrulea mare acționar (4,28%).

    TJX, compania mamă a lanțurilor de magazine precum HomeGoods, Marshalls și T.J. Maxx, a cerut ca ”angajații din SUA de la domiciliu și din birourile regionale” să fie complet vaccinați începând cu 1 noiembrie 2021 și a impus o vaccinare de rapel până la 1 februarie. Vanguard este cel mai mare acționar al său (7,17%), în timp ce BlackRock (4,13%) este al treilea mare acționar.

    T-Mobile US a anunțat că va concedia angajații corporației care nu sunt complet vaccinați până la 2 aprilie. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 3,28% și, respectiv, 2,38%.

    Twitter cere ca angajații să fie vaccinați și să facă dovada vaccinării înainte de a se întoarce la birourile companiei din San Francisco și New York. În mai 2020, compania a anunțat o opțiune de lucru de la domiciliu pe termen nelimitat pentru angajații săi. Vanguard (8,35%) și BlackRock (4,49%) sunt al doilea și, respectiv, al treilea cel mai mare acționar al său.

    Tyson Foods a impus vaccinarea angajaților săi, iar în noiembrie 2021, a anunțat că 96% din forța sa de muncă a fost vaccinată. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 11,38% și, respectiv, 4,91%.

    Uber cere ca personalul din birourile din SUA să fie vaccinat pentru a se întoarce la birou, dar nu a extins această cerință la șoferii săi. Vanguard (4,07%) este al doilea cel mai mare acționar al său, în timp ce BlackRock (2,50%) este al patrulea.

    United Airlines a pus în aplicare o politică de ”no-jab, no-job” și a cerut ca angajații să fie vaccinați la cinci săptămâni după ce U.S. Food and Drug Administration va aproba un vaccin COVID sau la cinci săptămâni după 20 septembrie 2021, oricare dintre acestea survine mai întâi. În decembrie 2021, o instanță a respins o cerere a unor angajați United de a bloca obligativitatea vaccinării. Vanguard și BlackRock sunt cel mai mare și al treilea mare acționar al companiei aeriene, cu 10,16% și, respectiv, 4,28%.

    UPS a cerut ca angajații de la birourile din unele dintre sediile sale din SUA să se vaccineze. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari acționari ai companiei, cu 8,39% și, respectiv, 4,60%.

    Valero a cerut ca noii angajați de la rafinăriile sale din Louisiana și Texas să fie vaccinați, începând cu 1 octombrie 2021. Vanguard este cel mai mare acționar al său (10,98%), în timp ce BlackRock (5,58%) este al treilea mare acționar.

    Verizon a cerut angajaților nesindicalizați – care reprezintă cea mai mare parte a forței sale de muncă – să facă dovada vaccinării, începând cu 8 decembrie 2021. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 7,44% și, respectiv, 4,71%.

    ViacomCBS cere ca toți angajații cu sediul în SUA care lucrează la fața locului în timpul ”fazei galbene” a companiei să fie complet vaccinați, în timp ce compania ”încă evaluează” dacă va extinde obligativiatea și în ”faza verde”, când majoritatea personalului se va întoarce fizic la birou. Vanguard (10,29%) este cel mai mare acționar al său, în timp ce BlackRock (5,03%) este al treilea mare acționar.

    Walgreens a cerut angajaților din birourile de asistență ale companiei din SUA să fie complet vaccinați până la 30 septembrie 2021 sau să se înscrie într-un program de testare COVID. Vanguard este principalul acționar al Walgreens Boots Alliance (6,61%), în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar (4,22%).

    Walmart a pus în aplicare o politică de interzicere a angajărilor pentru personalul corporativ, dar nu și pentru angajații din magazine sau depozite. Cu toate acestea, a oferit un stimulent de 150 de dolari angajaților din magazine și depozite pentru a se vaccina. Compania a susținut că ”majoritatea covârșitoare” a angajaților săi s-au vaccinat. În special, compania a impus obligativitatea pentru cumpărătorii din Canada, generând critici. Vanguard este cel mai mare acționar al său (4,31%), în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar (2,30%).

    The Walt Disney Company a impus ca o mare parte din forța sa de muncă din SUA să fie vaccinată, deși compania a fost nevoită să întrerupă politica pentru angajații săi din Florida după ce legislatorii statului au interzis angajatorilor să le ceară lucrătorilor să se vaccineze. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai Disney, cu 7,15% și, respectiv, 4,24%.

    Warner Media, o filială a AT&T, a cerut angajaților salariați și nesindicalizați din SUA să se vaccineze înainte de a se întoarce la birou în septembrie 2021, în timp ce dovada vaccinării este necesară pentru a intra într-o clădire de birouri WarnerMedia.

    The Washington Post le cere tuturor angajaților, inclusiv celor noi, să prezinte dovada vaccinării, implementând o politică ”no jab, no job”. Ziarul este deținut de Nash Holdings LLC, la rându-I deținută în totalitate de Jeff Bezos, fondatorul și președintele executiv al Amazon, ai cărui doi mari acționari sunt Vanguard (6,19%) și BlackRock (3,51%).

Ce se întâmplă cu cele două companii de gestionare a activelor, BlackRock și Vanguard?

Dintre cele două, doar BlackRock a implementat obligativitatea vaccinării, permițând personalului vaccinat să se întoarcă la birou în iulie 2021. Vanguard a oferit un stimulent de 1.000 de dolari angajaților săi pentru a-i încuraja să se vaccineze.

Tehnologia pașaportului sanitar – o altă modalitate prin care BlackRock și Vanguard profită de pe urma vaccinurilor

BlackRock și Vanguard sunt, de asemenea, părți interesate în companii de tehnologie implicate în dezvoltarea pașapoartelor digitale pentru vaccinuri sau a ”portofelelor digitale” și a tehnologiei care poate urmări și aloca ”cote personale de carbon”.

Printre aceste companii se numără:

    Apple, care colaborează cu mai multe state americane pentru a pune la dispoziție documente oficiale, cum ar fi permisele de conducere și dosarele medicale, în format digital prin intermediul Apple Wallet. Vanguard este principalul său acționar (7,35%), iar BlackRock este al treilea mare acționar (4,12%).

    Mastercard, care susține inițiativa pașaportului vaccinal Good Health Pass, promovat și de alianța ID2020. Firma a implementat o tehnologie care poate fi încorporată în DO Card – un card de credit/debit ce poate ține evidența ”alocației personale de carbon” a unei persoane. Principalii săi doi acționari sunt Vanguard (6,82%) și BlackRock (4,13%). La rândul său, Mastercard este al cincilea cel mai mare investitor în Doconomy, o firmă suedeză ”FinTech” puternic implicată în dezvoltarea cardului DO. Doconomy, la rândul ei, colaborează cu o altă firmă suedeză de ”FinTech”, Klarna, pentru a le oferi celor 90 de milioane de clienți ”informații despre amprenta de carbon” pe baza tranzacțiilor lor cu Doconomy. Deși Klarna este o companie privată, printre investitorii săi de top se numără BlackRock și Visa.

    Oracle este un susținător al cardului de sănătate SMART Health Card, care capătă amploare în SUA ca ”pașaport” național digital de facto pentru vaccinuri. Este, de asemenea, un furnizor de servicii cloud în cazul Centrelor pentru control și prevenirea bolilor din SUA. Principalii săi doi acționari sunt Vanguard și BlackRock, cu 5,16% și, respectiv, 2,99%.

    Thales Group este membru fondator al Security Identity Alliance, parte interesată în cadrul grupului de lucru al ONU pentru Agenda Identității Legale. Potrivit Agendei ID2020, toate persoanele ar trebui să poată fi identificată digital până în 2030. Thales Group a dezvoltat, de asemenea, un ”card de sănătate inteligent” și o tehnologie de portofel de identificare digitală. Guvernul Franței, care a impus printre cele mai stricte restricții COVID-19 din Europa și a folosit ”pașapoartele vaccinale” pentru a-i exclude pe cei nevaccinați din multe spații și activități publice, este principalul acționar al Thales (25,7%), iar Vanguard este al șaselea mare acționar, cu 1,31%.

Fără un nucleu moral

În interviul de luna trecută al podcasterului Joe Rogan cu Dr. Robert Malone – interviu care a declanșat exodul muzicienilor și al altor vedete de la Spotify – Malone a descris companii precum BlackRock și Vanguard ca fiind ”fonduri masive care sunt complet decuplate de statele naționale” și care ”nu au niciun nucleu moral, niciun scop moral”, singurul lor scop fiind ”randamentul investițiilor”.

După cum se pare, BlackRock și Vanguard – și Moderna – au, de asemenea, legături cu Spotify.

BlackRock este al șaptelea cel mai mare acționar al Spotify (1,37%), în timp ce Vanguard administrează cel mai mare fond mutual care deține Spotify Technology SA.

Baillie Gifford, o firmă de gestionare a activelor cu sediul în Scoția care există din 1909, este principalul acționar instituțional (11,60%) al Spotify – și principalul acționar al Moderna (11,29%).

Alte dețineri importante ale Baillie Gifford – inclusiv unele companii enumerate mai sus – includ Tesla (a doua cea mai mare pondere, cu 6,3% din valoarea portofoliului său), Amazon (a patra cea mai mare, cu 3,8%), Spotify (a șaptea cea mai mare, cu 2,8%), Netflix (a noua cea mai mare, cu 2,6%), Meta (a 12-a, 1,4%), Microsoft (a 16-a, 1,3%), Anthem (a 21-a, 1,2%), Alphabet Inc. (locul 22, 1,1%), BioNTech (locul 29, 0,9%), Mastercard (locul 39, 0,6%), DoorDash (locul 45, 0,6%), Salesforce (locul 53, 0,5%) și Lyft (locul 93, 0,2%).

Baillie Gifford, prin intermediul Scottish Mortgage Investment Trust, deține, de asemenea, o participație semnificativă în Palantir (0,2% din valoarea netă a activelor firmei, sau NAV).

După cum a relatat The Defender, Palantir a dezvoltat sistemul de planificare a alocării de vaccinuri Tiberius, operat de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA.

Peter Thiel, cofondator al PayPal (care a reziliat contractele organizațiilor non-profit ostile obligativității vaccinprii) și membru al consiliului de administrație al Facebook, este, de asemenea, cofondator al Palantir și face parte din consiliul de administrație al acesteia.

Principalii doi acționari ai Palantir sunt Vanguard (6,08%) și BlackRock (3,31%).

La rândul lor, printre principalii acționari ai BioNTech, partenerul Pfizer în dezvoltarea vaccinului său COVID, se numără Baillie Gifford (cel mai mare acționar, 2,69%) și BlackRock (al șaptelea acționar, 0,59%), în timp ce Vanguard administrează cel mai mare fond mutual cu participații la BioNTech (0,92%), iar Baillie Gifford al nouălea cel mai mare (0,23%).

Rețeaua încâlcită de conexiuni corporative ridică o mulțime de întrebări.

BlackRock și Vanguard sunt pregătite să continue să se extindă. Încă din 2017, Bloomberg a prezis că, până în 2028, aceste două companii vor gestiona investiții în valoare de 20.000 de miliarde de dolari.

Dimensiunea și amploarea investițiilor firmelor ridică întrebări cu privire la cât de multă influență pot exercita BlackRock și Vanguard asupra politicilor corporative ale companiilor în care cele două firme au investit puternic.

Această influență tot mai mare i-a determinat pe unii analiști să descrie cele două firme ca fiind ”kingmakers”, susținând că ponderea tot mai mare a voturilor lor într-un număr tot mai mare de corporații le va ”oferi un drept de veto de facto asupra tuturor deciziilor majore ale companiilor până în 2040”.

Se ridică întrebarea în ce măsură companiile care impun vaccinurile COVID au în vedere interesul superior al angajaților lor. Sau dacă aceste companii pun în aplicare politici sub pretextul ”protejării” angajaților, când, de fapt, sunt mult mai preocupate de liniștirea marilor investitori.

Ce altceva ar putea face aceste companii, dacă ar fi ”încurajate”, într-un fel sau altul, de acționarii principali?

Mai mult, reflectă politicile de vaccinare obligatorie viziunea asupra lumii a unor fonduri precum BlackRock și Vanguard și a managerilor acestora – în același mod în care marile corporații au îmbrățișat politici pretins ”verzi” care abia ascund restricții potențial totalitare asupra libertăților civile, cum ar fi ”cotele personale de carbon” și ”pașapoartele digitale pentru vaccinuri”?

Răspunsurile ar putea să se afle, în parte, în cuvintele președintelui și directorului executiv al BlackRock, Larry Fink.

În scrisoarea sa anuală către directorii executivi din 2022, Fink a scris că ”angajații se uită din ce în ce mai mult la angajatorul lor ca la cea mai de încredere, competentă și etică sursă de informații – mai mult decât guvernul, mass-media și ONG-urile”. Fink a spus că ”muncitorii cer mai mult de la angajatorii lor și asta este o caracteristică esențială a capitalismului eficient” – un punct de vedere interesant, având în vedere că strategia BlackRock și Vanguard de a controla cât mai multe corporații, inclusiv cele concurente, ar părea să contrazică principiile capitalismului, ale concurenței și ale unei piețe libere.

Fink a avertizat, de asemenea, că „firmele care nu se adaptează la această nouă realitate și nu răspund cerințelor angajaților o fac pe propriul lor risc”.

Cu alte cuvinte, angajații și lucrătorii companiilor care au impus mandate de vaccinare ar trebui să se consoleze cu astfel de politici, deoarece angajatorul lor pare să știe ce este mai bine pentru ei – cel puțin potrivit lui Fink.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs