”O vulpe în coteț”: când BlackRock devine consilierul de mediu al UE

UE a ales administratorul de active pentru a o ajuta să integreze factorii de mediu în supravegherea bancară, potrivit cotidianului The Guardian.

Suntem onorați de faptul că BlackRock Financial Markets Advisory a fost selectată pentru a efectua o analiză pentru planul de acțiune al Comisiei Europene privind finanțarea durabilă”, a declarat un oficial din cadrul firmei americane.

Este o nouă controversă legată de BlackRock. După ce a fost pus la stâlpul infamiei în Franța pentru sfaturile sale legate de reforma pensiilor, specialistul mondial în gestionarea activelor a ajuns din nou în atenția opiniei publice. De data aceasta întrucât a îmbrăcat un rol pe care mulți dintre critici consideră că nu i se potrivește: cel de consilier de mediu al Uniunii Europene.

Firma americană va trebui să răspundă la următoarea întrebare: cum poate bătrânul continent să integreze cel mai bine factorii de mediu și sociali în supravegherea bancară? Comisia Europeană, inițiatorul cererii de oferte, va plăti 550.000 de euro în conturile BlackRock.

Conflicte de interese?

BlackRock este unul dintre cei mai mari investitori din lume în companii și bănci care utilizează combustibili fosili. Noul rol al companiei i-a făcut pe activiștii de mediu să protesteze, temându-se de apariția unor conflicte de interese. ”Numirea BlackRock în calitate de consilier al Comisiei Europene în ceea ce privește factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG) este ca și cum ai lăsa vulpea să păzească cotețul”, a declarat Katrin Ganswindt, o activistă de mediu din cadrul ONG-ului Urgewald. BlackRock este unul dintre primii trei investitori în cele mai mari opt companii petroliere din lume și unul dintre primii zece investitori în cele mai mari douăsprezece bănci din lume.
Preocupări

Există multiple motive de îngrijorare. Deciziile autorităților europene de reglementare bancară cu privire la fondurile care includ ESG ar putea avea consecințe financiare semnificative în cazul companiilor controlate de BlackRock, potrivit The Guardian. De exemplu, restricțiile mai puțin stricte privind acordarea de împrumuturi bancare companiilor poluatoare ar putea aduce beneficii companiilor petroliere și creditorilor. BlackRock însăși a fost criticată pentru blocarea progreselor în domeniul schimbărilor climatice. Firma s-a opus clar acestor progrese (sau s-a abținut în 82% dintre rezoluțiile acționarilor legate de climă) la companiile ale căror acțiuni le-a gestionat între 2015 și 2019.

Din 2020 încoace, pare că s-a produs o cotitură, cel puțin la nivel declarativ. BlackRock a luat măsuri semnificative pentru a face din sustenabilitate o parte centrală a activității sale. În ianuarie, multinaționala a anunțat că va renunța la companiile care își obțin din cărbune 25% (sau mai mult) din venituri. În plus, s-a angajat să își folosească puterea de vot pentru a forța companiile să fie mai transparente în ceea ce privește riscurile climatice.

”Oferta BlackRock a fost mai bună”

Comisia Europeană pretinde că a atribuit contractul ”în deplină și strictă conformitate cu normele UE aplicabile în materie de achiziții publice, inclusiv cu cele privind eligibilitatea ofertanților și evitarea oricărui potențial conflict de interese”. ”Oferta BlackRock a fost mai bună decât cea a celor opt concurenți și va fi doar o contribuție la elaborarea politicilor UE”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

La rândul său, BlackRock dă asigurări că activitatea sa de consultanță este separată de cea de gestionare a investițiilor.

Notă: Articolul de mai sus a apărut inițial în The Guardian și a fost preluat de Le Point. 

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Nic spune:

    Tot legat de subiectul tranzitiei la energiile verzi, este raportul lui Philippe Herlin, economist la CNAM, raport facut pentru Institutul Thomas More. Raportul, se gaseste pe saitul institutului: https://institut-thomas-more.org/wp-content/uploads/2021/10/ITM-Note51-202110.pdf . Comentariu audio facut de autor pentru Sud Radio: “Pourquoi la transition énergétique est une catastrophe économique ? Avec Philippe Herlin “. https://www.youtube.com/watch?v=7aVDbmmLzeU

    Philippe Herlin arata ca UE nu este pregatita pentru a renunta pina in 2035 la motorul cu hidrocarburi impus in 2021 prin noile norme UE. Tara care detine majoritatea paminturilor rare folosite pentru noua tehnologie nepoluanta este China, dupa care vin US, India, Birmania si Australia. Prin preturile mici practicate (datorita mainii de lucru ieftine si a nerespectarii normelor climatice), principalul rival al marcilor de automobile din Comunitatea Europeană va fi China, iar unul dintre beneficiari va fi US.

  2. Nic spune:

    „Coronavirus : aux Etats-Unis, BlackRock appelé à la rescousse par la Fed.La Banque centrale américaine a mandaté le gestionnaire d’actifs pour l’assister dans l’exécution d’une partie de son plan de sauvetage des marchés du crédit ” par Isabelle Chaperon, publié le 26 mars 2020 à 10h39, mis à jour le 26 mars 2020 , https://www.lemonde.fr/economie/article/2020/03/26/coronavirus-aux-etats-unis-blackrock-appele-a-la-rescousse-par-la-fed_6034483_3234.html

    BlackRock reprezinta interesele economiei americane si are legatura cu marirea preturilor la gaze in Europa, preturi care au fost marite in principal la furnizori, nu la producatori. Vezi aici articolul „Cine smântânește borcanul cu energie?” de Cosmin Gabriel Pacuraru din 21/09/2021, https://www.contributors.ro/cine-smantaneste-borcanul-cu-energie/

    In analiza piatei energetice din UE, trebuie amintit interesul celor de la Exxon pentru terminalele LNG. Din ultimele 11 terminale (din UE), Trump se lauda ca 9 vor fi construite pe bani europeni. Este interesanta analiza pretului gazului de sist american ( ieftin, curat ?) care ajunge in UE . „Why is Asia paying five times more than America for natural gas?”, „..TOKYO – It’s a phenomena rarely seen in commodity markets. As natural gas prices skyrocket across the world, Europe and Asia are paying up to nearly six times more for natural gas than the U.S., as a lack of American liquefaction capacity fragments global markets…”. https://asia.nikkei.com/Business/Energy/Why-is-Asia-paying-five-times-more-than-America-for-natural-gas

    O carte care explica o parte din aceste mecanisme politico-financiare este scrisa de un avocat francez si se numeste „Grand Reset en marche ! 2020 : An 1 du nouvel ordre mondial”, Broché ,7 mai 2021 de Gabriel Draghi Marc. O prezentare facuta de autor se gaseste pe YouTube sub titlul „Great Reset : le „monde d’après” est un cauchemar – Politique & Eco n°320 avec Marc-Gabriel Draghi”. https://www.youtube.com/watch?v=waEglmyG6Io.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs