Cronici Eurasiatice. Snowden, cazul Assange și susținerea Chinei

Julian Assange

Snowden despre Assange, pe Substack

Acest Crăciun ar putea fi ultimul pe care fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, îl va petrece în afara închisorilor americane”. Sunt cuvintele cu care activistul civic  și politic american, fost agent al Agenției de Securitate Națională (NSA) și al CIA, Edward Snowden, refugiat în Rusia, a început un nou forum pe care l-a dedicat cazului Assange, publicat în acest 24 decembrie 2021 pe platforma sa, intitulată „Continuing Ed – with Edward Snowden”, găzduită de portalul Substack.

Deplângând recenta decizie a Curții Britanice de Apel de anulare a refuzului de extrădare a jurnalistului fondator al WikiLeaks în Statele Unite, Edward Snowden consideră în textul său că ”acuzațiile împotriva lui Assange sunt atât lipsite de temei, cât și funeste, nefondate în cazul său personal și periculoase pentru noi toți”.

Prin urmărirea penală declanșată împotriva lui Julian Assange în temeiul Legii privind spionajul, guvernul SUA ”pretinde că își extinde suveranitatea pe scena mondială și supune ziariștii de investigație din străinătate legilor americane privind secretul de Stat”, analizează Snowden. Procedând astfel, guvernul SUA va crea ”un precedent care să îi permită să judece toate organizațiile media din întreaga lume, precum și toți jurnaliștii din toate țările”, a spus el. În fața acestui precedent, Edward Snowden se întreabă care va fi reacția Statelor Unite ”atunci când Republica Iran va cere extrădarea jurnaliștilor de la The New York Times pentru încălcarea legilor iraniene privind secretul de Stat”. ”Cum va reacționa Marea Britanie când Viktor Orban sau Recep Erdogan vor cere extrădarea reporterilor de la The Guardian?” reiterează dizidentul. ”Problema nu este că Statele Unite sau Marea Britanie s-ar conforma într-o zi acestor solicitări – desigur că nu se va întâmpla acest lucru – dar ele nici nu ar oferi vreo bază de principiu pentru refuzurile lor”, sintetizează Snowden.

Pe 10 decembrie 2021, Înalta Curte de Justiție de la Londra a dat verdictul cu privire la apelul formulat de Washington împotriva refuzului lui Julian Assange de a fi extrădat. Confruntați cu anularea acestui refuz, avocații jurnalistului au anunțat că au făcut recurs la Curtea Supremă a Regatului Unit pe 23 decembrie. Acesta din urmă ar trebui să-și formuleze răspunsul până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Dacă va fi extrădat în Statele Unite, acest jurnalist multipremiat riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.

China în apărarea lui Assange: ”Unde este dreptul la liberă exprimare în Statele Unite?”

Criticată de Washington cu privire la închiderea unei instituții de presă din Hong Kong, China a răspuns prin a invoca situația  lui Julian Assange, dat în judecată de Statele Unite pentru că a dezvăluit informații despre războaiele americane din Irak și Afganistan.

China a reacționat astfel la criticile occidentale cu privire la închiderea instituției de presă din Hong Kong, aducând în centrul atenției cazul lui Julian Assange (ignorat voit de presa mainstream), ”închis pentru dezvăluirea unor informații veridice” și care riscă o pedeapsă de 175 de ani dacă este extrădat în Statele Unite. Așa cum a consemnat WikiLeaks pe Twitter, pe 30 decembrie 2021, după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a interpelat Washingtonul. ”Assange a făcut bine să dezvăluie ce este greșit! Unde este dreptul la libertatea de exprimare în Statele Unite?”, a întrebat Lijian Zhao, pe Twitter.

Într-adevăr, diplomația chineză a răspuns din nou criticilor din partea Washingtonului. ”Libertatea presei este doar un pretext folosit de Statele Unite pentru a destabiliza Hong Kong-ul. Dacă Statele Unite au un guvern încrezător care nu se teme de adevăr, de ce să solicite insistent extrădarea lui Assange?” întreabă Beijingul. China a denunțat, pe 30 decembrie 2021, critici ”iresponsabile” în legătură cu poziția țărilor occidentale (printre care Statele Unite și Franța) după închiderea publicației Stand News, din Hong Kong, ai cărei șapte angajați au fost arestați. În fața presei, Lijian Zhao a argumentat, explicând că ”libertatea de exprimare nu poate fi folosită ca adăpost pentru activități criminale”. El a respins criticile, spunând că nicio țară ”nu are dreptul să se amestece în afacerile din Hong Kong”. ”Anumite forțe străine, sub pretextul apărării libertății presei, s-au angajat în remarci iresponsabile”, a denunțat Zhao.

”Jurnalismul nu înseamnă complotism”

Secretarul de stat american Antony Blinken condamnase, cu o zi înainte, închiderea publicației Stand News. ”Prin reducerea la tăcere a presei independente, China și autoritățile locale subminează credibilitatea și viabilitatea Hong Kong-ului. Autoritățile care au încredere în ele înseși și nu se tem de adevăr, salută presa liberă”, a spus oficialul american într-un comunicat, în stilul bombastic și festivist binecunoscut, adăugând că ”jurnalismul nu înseamnă complotism”. Pe Twitter, prietena lui Julian Assange a reacționat la acest comunicat: ”Credeți că China consideră acest argument convingător, având în vedere că Statele Unite îl acuză pe Assange, în temeiul legii, de spionaj pentru modul în care face jurnalism?”, a întrebat Stella Moris.

Julian Assange este dat în judecată de Statele Unite pentru că a publicat, începând din 2010, sute de mii de documente clasificate privind activitățile militare și diplomatice americane, în special în Irak și Afganistan. Unele echivalează cu crime de război și crime împotriva umanității. El este deținut de doi ani și jumătate în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra, unde își așteaptă soarta luptând pe teren legal împotriva cererii americane de extrădare.

Este cu atât mai interesantă evoluția acestei situații cu cât, în ceea ce privește soarta dizidenților Edward Snowden și Julian Assange, atât China cât și Rusia au o poziție comună de susținere și acordare de azil politic (și de tribună liberă de publicare a opiniilor). Cele două state au subliniat în acvaforte paradoxul ”marilor democrații” apusene dispuse să-i hăituiască pe opozanți. Pe cei dispuși să se se sustragă tăvălugului uniformizant al ideologiei deținătoare în exclusivitate a adevărurilor absolute, pe care nimeni nu are dreptul să le pună la îndoială.   

https://twitter.com/wikileaks/status/1476534362728501248?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1476534362728501248%7Ctwgr%5Ehb_1_7%7Ctwcon%5Es1

https://twitter.com/MFA_China/status/1476514698493235200?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1476928062872772609%7Ctwgr%5Ehb_1_7%7Ctwcon%5Es3

 

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs