Uniunea Europeană și criza ucraineană: o pedeapsă de nouă ori mai mare

Un comentariu de Daniel Godet pentru France-Soir

După ciocnirea de la Casa Albă dintre Trump și Zelensky, pe 28 februarie, toți liderii Uniunii Europene, principalele state membre și Regatul Unit s-au grăbit să proclame sprijinul Europei pentru Ucraina, indiferent de costuri. Din partea liderilor unor țări fără bani, deja îndatorate dincolo de orice rațiune, cu economii stagnante și populații cărora le este din ce în ce mai greu să se descurce, este aceasta o reacție foarte rezonabilă?

Cu atât mai mult cu cât europenii nu au stocuri militare, nu au capacitate de producție și nu au armate capabile să facă față unui conflict intens cu Rusia. După „dividendele” de la sfârșitul Războiului Rece, ceea ce a mai rămas din armata Europei de Vest nu sunt în primul rând câteva forțe speciale și o capacitate de proiecție în străinătate pentru conflicte cu adversari slab echipați? Nu este un fapt că Franța, de exemplu, este capabilă să apere doar mai puțin de 100 de kilometri de front în Europa timp de o săptămână sau chiar, potrivit unor analiști, nu mai mult de două zile?

Prin sprijinul acordat Ucrainei, Europa și-a aplicat o serie de sancțiuni urmând calea propusă prin NATO de Statele Unite ale lui Biden. Pasul a fost făcut fără să se gândească la interesele Europei pe termen scurt sau lung, sau la diferitele scenarii de ieșire: totul s-a întâmplat ca și cum ar fi fost evident că Ucraina, susținută de NATO, va câștiga. Ceea ce era îndoielnic de la început și din ce în ce mai puțin probabil pe măsură ce trecea timpul. Nu a existat niciun plan B în cazul în care Rusia zdrobește încet, dar sigur, Ucraina din punct de vedere militar sau dacă Trump va fi ales. Dar situația reală este o combinație a acestor două scenarii, fiecare dintre ele fiind în mod evident ignorat. Iar cele două mari puteri implicate în criza ucraineană sunt cele care sunt în curs de a-și rezolva disputa globală fără o prezență europeană. Așadar, înainte de a ceda tentației de a continua aventura susținerii solo necondiționate și oarbe a regimului de la Kiev, iată „pedeapsa cu nouă” pe care această nebunie pură o reprezintă pentru Europa.

  1. Boicotul economic și financiar unilateral impus Rusiei (și Belarusului) a avut drept scop, după cum spunea Bruno Le Maire în februarie 2022, să „provoace prăbușirea economiei ruse”; a dus la renunțarea la piețe de expansiune europeană naturală, unde întreprinderile se bucurau de cote de piață puternice și de filiale construite cu răbdare de-a lungul deceniilor. Aceste renunțări conduc la o pierdere a activității economice în Europa și la pierderi financiare pentru companiile sale și pentru investitorii vizați de neplata datoriei Ucrainei la mijlocul anului 2024. În schimb, economia rusă se bucură de o creștere de invidiat într-o Europă care stagnează și se supraîndatorează.
  2. Dorința de a destrăma economia rusă se reflectă în decizia Europei de a reduce livrările ieftine de petrol și gaze rusești, un factor-cheie pentru competitivitatea bazei de producție a Europei, de la agricultură la industrie, și pentru costul scăzut al energiei pentru gospodării. Măsurile voluntare de reducere a aprovizionării, accentuate de explozia Nord Stream, au fost contrabalansate de aprovizionări mult mai scumpe, în special din partea Statelor Unite, care sunt încântate să își furnizeze gazele de șist, atât de criticate în trecut în Europa. Întreprinderile sunt incapabile să absoarbă aceste costuri suplimentare; companiile mari se pot reloca, desigur, în Asia sau America, dar rezultatul final este distrugerea bazei industriale a Europei; iar gospodăriile pierd și mai multă putere de cumpărare.
  3. Confiscarea activelor rusești – 300 de miliarde de euro, inclusiv peste 200 de miliarde de euro de la banca centrală – depuse în Uniunea Europeană, urmată de planurile – parțial puse în aplicare – de a utiliza aceste active pentru a finanța nevoile Ucrainei, au creat suspiciune în rândul tuturor investitorilor internaționali; din punct de vedere juridic, în afara perioadelor de război, ele constituie într-adevăr un furt flagrant de active suverane: pierderea capitalului de încredere de care se bucurau Europa și moneda euro va dura fără îndoială mult timp. Europa, cu sărăcia sa energetică și deficitele sale publice, are nevoie de economiile lumii pentru a finanța aceste deficite.
  4. Europenii au cheltuit deja 135 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina, atât în arme (48 de miliarde de euro), cât și în ajutor civil pentru o țară care și-a pierdut o mare parte din substanță și a cărei economie se prăbușește an de an. O mare parte din această sumă s-a pierdut în labirintul corupției. După ce au renunțat la stocurile de armament mai mult sau mai puțin vechi, europenii au trebuit să facă comenzi, cel mai adesea în Statele Unite, la prețurile ridicate care caracterizează armamentul american. Aceștia au fost nevoiți să își limiteze cheltuielile interne și să facă compromisuri bugetare în detrimentul populației lor pentru a putea efectua transferuri financiare către Ucraina.
  5. După ce au suportat cea mai mare parte a efortului, Statele Unite – sub administrația Biden și mai ales sub administrația Trump – cer acum Europei să își sporească partea dintr-un efort destinat să crească. Rata de 5% din PIB dedicată cheltuielilor militare recomandată de secretarul NATO înseamnă mai mult decât o dublare. Dar economiile europene stagnează, iar datoria publică crește constant; NATO ne recomandă să luăm bani din cheltuielile sociale, în special din pensii. Unde se vor duce cifrele acum că Statele Unite le cer europenilor să suporte singuri costul securității Ucrainei, fără umbrela NATO, și intenționează să își retragă multe dintre trupele staționate în prezent în Europa, în special în Europa de Est, sau chiar să părăsească NATO?
  6. Infrastructura și economia Ucrainei au fost în mare parte distruse, populația sa a scăzut și un număr considerabil de soldați au fost invalizi. Cine va plăti sute de miliarde de euro pentru reconstrucția unei țări falimentare? Probabil nu Rusia, care va fi ocupată cu reconstrucția noilor sale oblasturi, așa cum a făcut deja la Mariupol; și cu siguranță nu Statele Unite, care se gândesc mai degrabă la rambursarea costurilor sale, 350 de miliarde de dolari, sub formă de taxe pe resursele naturale locale. Mai mult, potrivit unor analiști, „britanicii” și-au asigurat accesul la aceste resurse ucrainene prin acordul de securitate pe o sută de ani semnat la mijlocul lunii ianuarie, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea lui Trump. Cine ar rămâne atunci să plătească, în afară de Uniunea Europeană?
  7. UE joacă un rol-cheie în angajamentul statelor sale membre față de Ucraina; acest angajament total, explicat populației prin raționamente sumare și demonizarea Rusiei și a președintelui său, contribuie la subminarea imaginii construcției și guvernanței europene în ochii populației: Europa nu mai este pace!
  8. Europa s-a aliniat Statelor Unite ale lui Biden, ca un vasal zelos și mândru, în susținerea totală a unui regim corupt, controlat de cercuri „naționalist-integraliste”, cu o ideologie apropiată de fascism și nazism, și care se îndepărtează pe zi ce trece de democrație (interzicerea partidelor politice și a Bisericii Ortodoxe; un președinte care rămâne în funcție „fără titlu”, în ciuda dispozițiilor constituționale). Comportamentul docil, supus (față de SUA lui Biden) și războinic (față de Rusia) al liderilor UE și al multor alte țări: Regatul Unit, Franța, Polonia, țările baltice și nordice, și chiar Germania (care va fi condusă în curând de un fost director al Blackrock, un investitor major în Ucraina), a subminat imaginea Europei pe scena mondială.
  9. Ca și în cazul Covid, libertatea de gândire a fost subminată în Europa din cauza Ucrainei, principalele mass-media acordând un monopol „bine-pensanților”; această tendință a fost accentuată de ostracizarea forțelor politice nealiniate și de tentația de a interveni din exterior atunci când rezultatul unei alegeri naționale nu este pe placul cuiva; Acest lucru este ilustrat de anularea în România a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care urma să fie câștigat de un adversar al liniei europene privind Ucraina, și de anunțarea posibilității unei alte intervenții „dacă va fi necesar” în Germania, pe 22 februarie. În ciuda componentei sale ipocrite, discursul vicepreședintelui american de la München, în care a făcut constatarea tristă că Europa a trădat valorile democrației și ale libertății de exprimare, că liderii săi se tem de populațiile lor și că există o divergență de valori între cele două părți ale Atlanticului, ar trebui să dea de gândit Europei!

Politica actuală a liderilor europeni de a continua să sprijine liderii ucraineni va duce la o ruptură cu Statele Unite, la dispariția NATO, la menținerea unui conflict cu Rusia pe cât de inegal, pe atât de nerealist, la o reînarmare pe termen lung a Europei (zece ani pentru a reconstrui o industrie și o capacitate de apărare?) pentru a o aduce la nivelul amenințării rusești percepute și la sărăcirea populațiilor sale. De asemenea, aceasta ar tinde să accentueze divergențele dintre statele membre și, în cele din urmă, ar duce la destrămarea UE.

Această cale sinucigașă necesită o alternativă, una care este de neconceput astăzi… pentru elitele care și-au condus țările acolo.

Surse:

Cheltuielile Uniunii Europene pentru Ucraina – 135 de miliarde începând din 2022: Solidaritatea UE cu Ucraina – Consilium

Cheltuielile SUA pentru Ucraina : – Cât de mult ajutor a acordat SUA Ucrainei?Full Fact SUA ar fi cheltuit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa, potrivit lui Trump

Naționaliștii integri Cine sunt naționaliștii integri ucraineni, de Thierry Meyssan

Libertatea de exprimare – Discursul vicepreședintelui Vance la Munchen: Discurs integral: JD Vance îi face de rușine pe liderii europeni în fața lor și părăsește sala uimit| Munchen| SUA| Trump

Tags:

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Foarte bună analiza.
    Și cu toate acestea 30% dintre români tânjesc după globalism și toți așa zisii “lideri” europeni folosind aceeași placă învechită ca Rusia o să atace Europa.
    E și mai dezamăgitor când vezi ca 30% din nemti au ales CDU condus de un fost director Black Rock, partid condus in trecut de Merkel…și ce au făcut după ce au ieșit, fix ca politicienii noștri, se dezic de promisiunile făcute, nu mai închid granițe ba din contră fac invers față de ce au spus. Se pare ca sindromul Stockholm funcționează în toată lumea, oamenii se îndrăgostesc de cei care i-au abuzat decenii la rând. doar 20% au votat o cale nouă. Ceea ce îmi confirmă ca RO e mult mai trezită decât întreaga Europa.
    Continuarea războiului indiferent de costuri financiare și umane, e ultima carte pe care cei de la Bruxelles o mai au, în încercarea disperată de a bloca scormonirea în trecut – COVID, cheltuieli cu green blabla, închidere ferme, subminarea economiilor Europei etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs