De ce ar putea Rusia să își repare legăturile cu Occidentul

Un comentariu de Andrew Korybko

Pentru a fi clar, explicațiile și previziunile împărtășite în această analiză se referă la scenariul unei apropieri a Rusiei de Occident la încheierea cu succes a negocierilor de pace cu SUA. Ele nu sunt în niciun caz o declarație a ceea ce se va întâmpla în mod absolut.

Propunerea lui Trump de a readuce Rusia în G7 și predicția lui Orban privind „reintegrarea ei în… sistemul european de securitate și chiar în sistemul economic și energetic european” după încheierea conflictului ucrainean sugerează o apropiere a Rusiei de Occident. Discuțiile de pace ruso-americane sunt în curs de desfășurare, iar dacă acestea reușesc să aducă unul dintre rezultatele menționate mai sus, atunci aspectul ar trebui să fie explicat în mod convingător, la fel ca viitorul politicii externe ruse. Iată câteva explicații și previziuni:

–––-

* Rusia a neutralizat amenințările venite din partea NATO cu mâna Ucrainei

Operațiunea specială, care a durat aproape trei ani, a permis Rusiei să distrugă toate stocurile trimise de NATO în Ucraina, care ar fi putut fi folosite pentru a lansa într-o zi o invazie convențională a Rusiei, dacă Rusia nu ar fi oprit în mod decisiv expansiunea clandestină a blocului în Ucraina. Deși riscul celui de-al Treilea Război Mondial a crescut uneori în perioada intermediară din cauza unor provocări ucrainene foarte periculoase susținute de SUA, acum acest risc a scăzut în mare parte datorită victoriei Rusiei asupra proxy-ului ucrainean al NATO.

* Revenirea lui Trump a revoluționat relațiile ruso-americane

Epurarea de către „Departamentul pentru eficiență guvernamentală” a liberal-globaliștilor belicoși, care controlau până atunci birocrațiile militare, de informații și diplomatice permanente ale SUA („statul profund”), imediat după învestirea lui Trump, este responsabilă pentru începerea discuțiilor ruso-americane. Aceste procese rapide au revoluționat relațiile dintre Rusia și SUA și, în consecință, au contribuit la recalibrarea evaluării amenințării pe care Rusia o reprezintă pentru SUA. Ceea ce, la rândul său, a redeschis oportunități închise anterior.

* Compromisurile reciproce pragmatice sunt în sfârșit posibile

Deși rămâne de văzut exact ce formă vor lua, orice acord care ar putea rezulta din discuțiile în curs dintre Rusia și SUA va implica aproape sigur compromisuri reciproce pragmatice, care au devenit posibile datorită factorilor menționați mai sus. Nici Putin, nici Trump nu sunt maximaliști și ambii și-au dovedit pragmatismul în trecut, astfel încât este rezonabil să ne așteptăm să se întâlnească undeva la mijloc. Exemplul pe care îl dau ar putea deveni apoi norma pentru soluționarea disputelor și conflictelor altor state.

* Rusia nu a refuzat niciodată cooperarea cu vreo țară

Occidentul condus de SUA a fost cel care a respins cooperarea cu Rusia, nu invers, deoarece Rusia a susținut întotdeauna că va coopera cu orice țară prietenă. Din acest motiv, dușmanii de astăzi ar putea deveni partenerii de mâine dacă își schimbă politicile neprietenoase. La urma urmei, foști inamici precum Turcia, Iranul și China sunt acum unii dintre cei mai apropiați parteneri ai Rusiei, iar legăturile cu Germania erau excelente înainte de 2022, în ciuda genocidului sovieticilor de către naziști. Deci există precedente pentru o apropiere de Occident.

* Mișcările sale multipolare au fost întotdeauna graduale și responsabile

În afară de operațiunea specială, care a fost o ultimă încercare de a proteja securitatea națională a Rusiei după extinderea clandestină a NATO în Ucraina, toate mișcările multipolare ale Rusiei au fost întotdeauna graduale și responsabile. Crearea unei monede BRICS, de exemplu, pe care Rusia a confirmat că nu o face, ar putea arunca în haos ordinea fragilă și interconectată, în detrimentul tuturor. Prin urmare, orice încetinire percepută a mișcărilor multipolare din partea Rusiei după o apropiere de Occident ar fi o iluzie.

* Rusia și America lui Trump preferă naționaliștii populiști

Pentru prima dată de la sfârșitul vechiului Război Rece, America, sub cea de-a doua administrație Trump, preferă acum în mod deschis liderii și mișcările populist-naționaliste în detrimentul liberal-globaliștilor, ceea ce se aliniază preferințelor Rusiei din ultimul deceniu. Această convergență a intereselor ar putea chiar să le vadă lucrând împreună în țări terțe, ca parte a unui nou modus vivendi, pentru a le elibera de jugul reprezentanților liberal-globaliști pe care SUA îi curăță acum în mod activ din „statul profund”.

* Ambele sunt, de asemenea, favorabile ascensiunii statelor civilizaționale

Predicția profesorului Alexander Dugin cu privire la apariția statelor civilizaționale s-a adeverit după ce Uniunea Eurasiatică a Rusiei a căpătat astfel de contururi în numele lumii ruse, în timp ce Trump 2.0 a revendicat Canada și Groenlanda ca parte a unei politici complementare de „Fortăreață America”. Prin urmare, acestea ar putea sprijini în comun mișcările populist-naționaliste din statele de ancorare civilizațională care se străduiesc să își construiască propriile sfere regionale de influență similare, în ordinea mondială multipolară-civilizațională emergentă.

* Rusia este neutră în contextul dimensiunii sino-americane a noului război rece

La fel cum China este neutră față de dimensiunea ruso-americană a noului Război Rece, la fel și Rusia este neutră față de dimensiunea sino-americană, în ciuda faptului că fiecare este partenerul strategic principal al celuilalt. Totuși, este important să nu fie aliați și de aceea niciunul nu este obligat să îl sprijine pe celălalt împotriva SUA, explicând astfel de ce China nu înarmează Rusia și nu recunoaște controlul acesteia asupra noilor regiuni. Ceea ce justifică și mai mult neutralitatea Rusiei în cazul în care rivalitatea sino-americană se va intensifica în mod previzibil după încheierea conflictului ucrainean.

* Alinierea multiplă este pilonul principal al politicii externe ruse

Rusia a încercat întotdeauna să găsească un echilibru între diverșii săi parteneri externi, însă marele său obiectiv strategic de a servi drept punte între China și UE, care să adauge valoare comerțului în fiecare direcție, a fost contrabalansat de operațiunea specială pe care s-a văzut nevoită să o desfășoare. O apropiere semnificativă de Occident ar putea duce la reluarea acestei politici, deși în condiții noi după ceea ce tocmai s-a întâmplat și după intensificarea iminentă a rivalității sino-americane, ceea ce ar restabili echilibrul său abandonat pentru scurt timp.

* Rusia va promova întotdeauna multipolaritatea în întreaga lume

Nu există nicio șansă realistă ca Rusia să înceteze vreodată să promoveze multipolaritatea, deoarece interesele sale de securitate națională durabile depind de finalizarea cu succes a acestor procese în întreaga lume. Chiar dacă relațiile cu Occidentul se îmbunătățesc, Rusia va continua să promoveze regionalizarea în Sudul global pentru a accelera ascensiunea statelor civilizate și a sferelor de influență asociate acestora. Ceea ce poate grăbi crearea unei „noi ordini mondiale” care este mai previzibilă cel puțin pentru actorii mai mari. Acesta este, fără îndoială, jocul final al Rusiei.

–––-

Pentru a fi clar, explicațiile și previziunile de mai sus se referă la scenariul unei apropieri a Rusiei de Occident la încheierea cu succes a negocierilor de pace cu SUA și nu reprezintă în niciun caz o declarație cu privire la ceea ce se va întâmpla în mod absolut. Acest scenariu rămâne credibil, deși probabilitatea sa nu poate fi evaluată cu încredere, din cauza evenimentelor recente. Prin urmare, scopul exercițiului este doar de a prezice motivele Rusiei în cazul în care evenimentele se vor derula ca atare și consecințele posibile pentru politica sa externă.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Acesta NU este un simplu comentariu. Aici regăsesc întreaga viziune a noilor politici anti-soroșiste dezvoltate nu DOAR de Rusia, ci mai nou de o mare parte a panetei. Evident, cu excepția Europei. DEOCAMDATĂ.
    Aș face aici o mică precizare, totuși… Anti-soroșism NU înseamnă anti-globalism. Se deduce din articol o puternică tentă de ”globalism cu față umană” dacă e să ne amintim cu dispreț de dogma iliesciană a comunismului cu față umană. Și probabil în mod asemănător va fi o politică sortită eșecului, dar asta este o problemă de viitor. Deocamdată este nevoie de Curățenie Generală. Anti-soroșistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs