Fiecare țară produce singură tot ceea ce are nevoie

Un punct de vedere de Peter Haisenko

Dolarul american a fost supraevaluat timp de decenii. Moneda celei mai îndatorate națiuni într-un război permanent nu este acum decât o himeră. SUA cumpără prea ieftin la nivel mondial cu dolarul și întâmpină dificultăți în a-și vinde propriile produse. Există doar două soluții.

Dacă paritățile valutare ar respecta principiile pieței, rata de schimb a dolarului ar fi doar la jumătate față de nivelul actual. Permiteți-mi să vă dau un exemplu practic. În orașele din SUA, trebuie să plătiți zece sau mai mulți dolari într-un restaurant pentru a primi o halbă de bere la draft. O halbă este de 0,4 litri. Și un simplu apartament cu un dormitor poate costa ușor 2.500 de dolari. Prin urmare, chiar și în comparație cu München, valoarea unui dolar este probabil de numai aproximativ 50 de eurocenți. Donald Trump dorește să repună economia SUA pe propriile picioare. Pentru asta, paritatea dolarului ar trebui să fie modificată. De fapt, dolarul american ar trebui devalorizat drastic, dar mișcaarea ar fi cea mai proastă soluție… pentru SUA.

Statele Unite sunt dependente de importuri uriașe pentru o viață normală. Deficitul real al comerțului exterior este de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari pe an. Pentru ca economia SUA să se poată ridica din nou pe propriile picioare, în viitor va trebui ca bunuri în valoare de 1.000 de miliarde de dolari să fie produse din nou în SUA. Fenomenul nu se va întâmpla peste noapte. Donald Trump știe și el. Așadar, ce poate face? Dacă dolarul ar fi devalorizat, balanța comercială externă s-ar prăbuși complet. SUA ar trebui să plătească și mai mulți dolari pentru importurile sale, adică să pescuiască și mai mulți dolari din nimic. Datoria națională s-ar accelera din nou și există o mare probabilitate ca, mai devreme sau mai târziu, dolarul să nu mai fie acceptat ca mijloc de plată pentru importuri. Așadar, ce se poate face?

Fără balanțe comerciale echilibrate, nu va funcționa pe termen lung

Obiectivul de bază trebuie să fie reducerea drastică a tuturor importurilor – care au fost necesare până acum. O devalorizare a dolarului ar forța să se întâmple, cu consecințe imprevizibile. Trump se concentrează pe o soluție diferită, mai bună pentru SUA. Tarife drastice la import. Acestea au un avantaj uriaș – pentru SUA. Dacă paritatea actuală a dolarului este menținută, America poate continua să cumpere (prea) ieftin peste tot cu dolarul. Tarifele de import nu au niciun efect asupra acestui lucru. Importatorii americani vor continua să cumpere la aceleași prețuri atât timp cât exportatorii nu vor impune tarife de export – ceea ce nu vor face. La urma urmei, ei vor să vândă. Doar că tarifele de import din SUA vor afecta prețurile pe care consumatorii din SUA trebuie să le plătească. Drept urmare, se va reduce cererea de bunuri importate, adică exact obiectivul lui Trump. Și da, asta poate stimula inflația în SUA. Dar ce contează, având în vedere starea actuală a economiei SUA?

Tarifele la import au un beneficiu uriaș pentru bugetul guvernului SUA. Toate tarifele ajung în visteria statului, care oricum este bolnavă cronic. Astfel, doi iepuri sunt uciși cu o singură lovitură. Importurile sunt reduse, iar bugetul național beneficiază. Guvernul SUA poate utiliza apoi veniturile provenite din tarife pentru a promova industria națională, căreia îi este deja mai ușor să concureze cu importurile din cauza tarifelor. Prin urmare, este lipsit de sens să le numim „tarife punitive”. În afară de faptul că termenul „tarife punitive” nu există în dreptul comercial internațional. Aceste tarife sunt absolut necesare pentru obiectivul „MAGA”, „ Make America great again”. Cei care îl urăsc pe Trump în Europa ar trebui să se uite mai atent. Europa ar trebui, de asemenea, să introducă astfel de tarife pentru a realiza „MEGA”. Make Europe great again.

Condițiile inegale de producție trebuie să fie corectate prin tarife

Tarifele sunt întotdeauna necesare atunci când un partener comercial produce în condiții mai favorabile decât este posibil în țara importatoare. Fenomenul se poate datora standardelor sociale, salariilor de mizerie sau reglementărilor de mediu mai puțin restrictive. Sau pur și simplu pentru că moneda țării exportatoare este subevaluată. Migrarea industriei textile americane către China a început la începutul anilor 1970 tocmai din acest motiv. Capitaliștii lacomi s-au mutat apoi după ce moneda chineză a fost mai bună, mai corect evaluată. Acum au ajuns în Bangladesh. Întrebarea de ce croitoresele de acolo primesc un salariu orar care nu este nici măcar o zecime din cel din Occident și totuși pot supraviețui, chiar dacă prost, își găsește răspunsul în această monedă subevaluată în mod deliberat. Și nu uitați: Croitoresele din Bangladesh lucrează cel puțin la fel de bine ca cele din Germania. Este logic că aproape toate locurile de muncă din industria textilă au fost pierdute aici. Fix problema pe care Trump o atacă acum pentru SUA.

Principiul de bază ar trebui să se aplice: Fiecare țară produce singură tot ceea ce are nevoie. Cu excepția cazului în care nu se poate – din cauza lipsei de materii prime, a lipsei de forță de muncă calificată sau pentru că clima pur și simplu nu permite. Dacă am reveni la principiul de bază, majoritatea transporturilor globale ar putea fi reduse la minimum, cu toate efectele pozitive asupra emisiilor care ar fi atunci cauzate de transporturile superflue. Chiar și în Europa. Este o adevărată nebunie numărul de camioane care traversează Europa în fiecare zi. Prea multe călătorii sunt făcute pentru a obține subvenții ici și colo. Dar și această problemă va trebui să se rezolve de la sine, în special în Germania. Fără taxe vamale. Odată cu abolirea serviciului militar obligatoriu, tinerii nu mai pot obține gratuit permisul de conducere pentru camioane de la Bundeswehr. Șoferii germani de camioane sunt pe cale de dispariție.

Cursurile de schimb valutar trebuie să fie realiste

Sistemul de parități valutare false este global. Altfel, de ce lucrătorii sezonieri din Polonia sau din alte țări vin în Germania pentru a munci pe salarii mici? Pentru că acest salariu de mizerie convertit în moneda lor națională este totuși mai mare decât pot câștiga acasă. Sau migranții din Africa și din țările arabe devastate. Ei pot lua o parte din „banii cetățeanului”, îi trimit acasă și familia de acolo trăiește din ei. Dacă ar exista parități valutare adecvate, acest lucru ar fi imposibil. Așadar, paritățile valutare false, determinate de lăcomie, sunt, de asemenea, un motiv pentru migrația în masă către Europa. La fel cum migranții ilegali din SUA sunt exploatați cu salarii de mizerie, nu numai în gospodării private, și nu se pot apăra pentru că altfel ar fi expulzați. Desigur, asta scade și salariile localnicilor, la fel ca aici. Trump a declarat război tuturor acestor lucruri pentru că probabil și-a dat seama că economia nu poate funcționa astfel pe termen lung. La fel și pacea mondială.

Nu există tarife punitive. Pe cine ai putea penaliza cu tarife, în afară de consumatorii din propria țară? Tarifele de import nu modifică prețul de achiziție a importurilor, dar prețurile pentru consumatorul final cresc cu valoarea tarifelor de import. De fapt, cetățenii țării care cumpără prea multe bunuri importate sunt „penalizați”. Dar tocmai acesta este scopul. Importurile trebuie reduse și producția internă trebuie revitalizată până când se ajunge la un echilibru comercial. Este valabil pentru comerțul mondial în ansamblu. Fiecare țară care are o balanță comercială negativă trebuie să impună tarife la import. Europa va trebui, de asemenea, să procedeze la fel atunci când va face comerț cu bunurile ieftine ale Chinei. Prin urmare, Donald Trump ia singura măsură care poate duce din nou la balanțe comerciale echilibrate fără a distruge întregul sistem, însuși dolarul american, și fără a forța lumea să repornească complet prin haos major. Tarifele lui Trump încearcă cel puțin să ia o cale blândă de ieșire din sistemul falimentar.

Există o alternativă și mai bună

Aceasta este „Economia umană de piață”. Modelul revoluționar descrie, de asemenea, modul în care este posibilă o tranziție lină către un sistem sustenabil, fără haos și fără a pierde interesele dobândite. Bineînțeles, nu se aplică miliardarilor și oligarhilor, deoarece aceștia nu își pot câștiga capitalul acumulat prin muncă cinstită. Citiți mai departe și fiți uimiți de cât de ușor și fără durere poate fi. Vă asigur, economiștii au confirmat că modelul este impecabil și va funcționa. Singura obiecție: „EI nu vor permite niciodată acest lucru!” Dacă NOI putem impune modelul în mod democratic, depinde de voi. Este nevoie doar de un număr suficient de alegători care să ceară introducerea noului sistem. Aflați mai multe și comandați-vă exemplarul „The Humane Market Economy” direct de la editor aici sau cumpărați-l din librăria dvs. locală.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

  1. Recunosc că M-A UIMIT acest articol. Pentru că dincolo de premiera absolută (cel puțin în România) a unei discuții pe tema RE-EVALUĂRII VALUTARE CORECTE între țările lumii, această discuție vine pe un trend care mai include abolirea impozitului pe venit (a se vedea măsurile financiare ale lui Trump încotro se îndreaptă – ERS vs. IRS), convertibilitatea monedelor nu doar în aur ci într-un întreg coș de resurse ale statelor suverane, și multe alte idei care, reunite, poartă un singur nume: GESARA. Până nu demult, acesta era doar un vis utopic al cunoscătorilor sau cel mult o ”conspirație” în gura kriminalilor globaliști. Hai, că devine interesant… SUPERBĂ ziua asta de 10 Februarie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Link-uri utile

Ne gasesti pe

© opozitia.net | All rights reserved.
CONECTARE
Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs