Trump sub presiune

Un comentariu de Rüdiger Rauls

Primele acte oficiale ale noului președinte american dau impresia de determinare și de schimbare radicală. Cu comportamentul său nemilos, a obținut succese inițiale, dar nu și în ceea ce privește problema centrală a SUA. Acestea sunt deficitele din bugetul național.

Cuvinte concise

Trump este la început și nimic nu pare să îl poată opri. Mare parte din ceea ce spune întrunește aprobarea populației, care s-a săturat de wokismul din SUA. Avantajul clar pe care îl arată față de toți cei care nu dansează în tonul lui le dă multor americani sentimentul că țara este în sfârșit din nou mare. Nimeni nu pare să mai îndrăznească să danseze pe nasul americanilor. Trump îi amenință cu tarife vamale sau chiar cu acțiuni militare pe toți cei care nu se mobilizează.

Deși a reușit în continuare să intimideze Columbia cu comportamentul său autoritar, este deja mai precaut cu Mexicul mai mare, ca să nu mai vorbim de jucătorii cu adevărat importanți precum China, Rusia și chiar Uniunea Europeană. Poate că și-a dat seama că, spre deosebire de prima sa președinție, colegii săi s-au pregătit deja pentru atacurile sale, de exemplu în ceea ce privește chestiunile vamale. Statele Unite au, de asemenea, puncte slabe în care sunt vulnerabile.

Faptul că nu pare să aibă un plan de combatere a inflației și a deficitelor este un aspect cu privire la care își poate înșela deocamdată susținătorii și alegătorii prin comportamentul său grosolan pe plan intern. Acțiunea imediată împotriva programelor păguboase și a beneficiarilor acestora din cadrul autorităților și ministerelor i-a adus multe aplauze. În raidurile împotriva imigranților, el a putut, de asemenea, să demonstreze represiunea pe care a promis-o în timpul campaniei electorale. Deși toate fac parte din „revoluția bunului simț”, nu ajută cu nimic la schimbarea inflației.

Dar asta este ceea ce așteaptă oamenii. Trump a dat speranțe în timpul campaniei electorale și va fi judecat pe baza acestui lucru. Pentru a arăta clar că ia în serios lupta împotriva inflației, el și-a instruit miniștrii în primul său decret

„să epuizeze toate mijloacele pentru a reduce prețurile”(1)

iar în cadrul apariției sale video de la Davos, el a cerut public Rezervei Federale a SUA să reducă ratele dobânzilor. El însuși, în calitatea sa de președinte,

„a anunțat puține măsuri de reducere a inflației”(2).

Realitate dură

Asta se datorează nu în ultimul rând faptului că măsurile de reducere a inflației nu sunt atât de ușor de pus în aplicare. Ea nu poate fi reglementată prin decret, precum deportările. Unele dintre planuri eșuează deja din cauza lipsei de bani. Cu raidurile asupra imigranților ilegali, cu arestările și deportările imediate, Trump a dat impresia că pune în sfârșit capăt migrației ilegale. Cu toate acestea, pentru a-și îndeplini promisiunile de a deporta „milioane și milioane” , „Congresul va trebui, cel mai probabil, să îi ofere lui Trump mai mulți bani”(3).

Doar pentru a menține numărul actual de deportări, departamentul de poliție a imigrației ICE „duce deja lipsă de peste 200 de milioane de dolari”(4). Ar fi necesară o nouă creștere a finanțării de la bugetul național. Însă asta nu se potrivește deloc cu planurile lui Trump de a reduce cheltuielile guvernamentale. Nu numai că astfel de măsuri vor conduce la cheltuieli suplimentare, dar se vor pierde și venituri guvernamentale. Mulți dintre acești imigranți ilegali trăiesc în țară de ani de zile și plătesc impozite, care sunt apoi anulate. În plus, ei lucrează „în sectoare precum agricultura și cateringul, care au nevoie urgentă de lucrători străini”(5).

Raidurile și expulzările sunt o sabie cu două tăișuri, și nu doar în ceea ce privește daunele economice. Ele conduc, de asemenea, la tensiuni între grupurile politice și sociale. Multe procese împotriva ordinelor executive ale lui Trump sunt deja pendinte în instanțe. În plus, statele, orașele și municipalitățile guvernate de democrați au afirmat clar

„că nu vor ceda în fața presiunilor de la Washington”(6).

În Los Angeles și Chicago, de exemplu, „resursele sau funcționarii orașului nu pot fi utilizate în acțiuni federale privind imigrația”(7). Șeful poliției din Minneapolis a avertizat recent cu privire la consecințele măsurilor lui Trump asupra siguranței publice dacă cetățenii ilegali ezită să apeleze în viitor la poliție sau la pompieri de teamă că își vor pierde dreptul de ședere.

Măsurile de deportare în sine vor duce la costuri suplimentare pentru bugetul de stat, pe care noul președinte a dorit de fapt să le reducă. Tabăra de migranți de la Guantanamo urmează să fie redeschisă și extinsă. Aceasta urmează să ofere spațiu pentru aproximativ 30 de mii de persoane. Banii pentru extindere trebuie mai întâi să fie aprobați de Congres. Dar ce sunt 30.000 în raport cu cele aproximativ 12 milioane de persoane din SUA care nu au permis de ședere? Cifra aruncă un reflector asupra costurilor dacă Trump ar dori să deporteze „milioane și milioane”.

Guantanamo ca soluție provizorie arată, de asemenea, că ideile lui Trump privind deportările nu sunt atât de simple pe cât a promis și poate chiar el însuși a crezut. Columbia a putut fi luată pe sus, dar este mai dificil să repatriezi migranții din Mexic. Va fi nevoie de timp „până când autoritățile americane vor face demersurile necesare pentru a-i trimite în țări terțe” (8). Rămâne de văzut dacă asta va duce, de asemenea, la o ușurare vizibilă a bugetului național și a deficitelor.

Reorganizarea statului

Totuși, expulzările nu vor ajuta la situația financiară dificilă a SUA și nu vor îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor din cauza inflației. Trebuie făcute reduceri sau trebuie crescută puterea de câștig a economiei americane. Pentru a reduce costurile statului, Trump l-a numit pe Elon Musk în echipa sa de consilieri. El trebuie să analizeze aparatul de stat pentru a depista autoritățile și funcționarii publici ineficienți sau chiar superflui. Musk este văzut de public ca un antreprenor de succes, deoarece a modernizat Twitter prin concedierea a 80% din angajați. Asta pare, de asemenea, să îl califice pentru reorganizarea statului.

În acest context, celor 2,4 milioane de funcționari publici și angajați guvernamentali li s-a pus deja pistolul la tâmplă: fie concediere voluntară cu plata continuă a salariilor până în octombrie 2025, fie nu vor avea „nicio garanție a locului lor de muncă în viitor”(9). Statul ar trebui să devină mai suplu. Calculul este simplu: dacă doar cinci până la zece la sută dintre angajații guvernamentali acceptă oferta, s-ar putea „economisi aproximativ 100 de miliarde de dolari pe an”(10).

Proiectul include, de asemenea, ca Trump să îi îndepărteze pe acei funcționari publici care, în opinia sa, i-au împiedicat realegerea în 2021. Sau care se presupune că s-au comportat neloial. Pe lângă dorința sa de răzbunare, ”curățenia” servește și la reorganizarea vistieriei statului. Dar se vor face economii și în alte domenii. Deviza noului guvern pare să fie că tot ceea ce nu crește profitabilitatea economiei americane trebuie eliminat. Desigur, este valabil și pentru programele sociale. Perspectiva avansată a fost

„de a opri subvențiile federale, împrumuturile și alte programe de ajutor în valoare de multe miliarde de dolari”(11).

Redistribuirea

Reorganizarea guvernamentală nu este un scop în sine. Deficitele și costurile trebuie reduse. Banii trebuie să fie eliberați pentru alte sarcini. Trump și oamenii săi fac politică în funcție de înclinațiile lor și de modelele lor de gândire învechite; gândirea strategică este puțin implicată. Ei resping tot ceea ce dăunează SUA, iar SUA sunt ei înșiși. Cei săraci din țara lor sunt, de asemenea, americani, dar nu sunt aceiași americani ca ei. Cei săraci sunt americani care creează costuri. Ei, pe de altă parte, sunt americani care creează și apără valori materiale.

Chinezii și europenii sunt, de asemenea, obstacole. Primii înseamnă concurență. Cei din urmă tratează pe nedrept SUA pentru că nu cheltuiesc suficienți bani pentru NATO; Panama pentru că cere taxe de canal de la SUA; Danemarca pentru că nu vrea să vândă Groenlanda. Toți vor să facă afaceri în „minunata” economie americană a lui Trump, dar fără să vrea să plătească. De aceea ar trebui să plătească toți tarife, canadienii, mexicanii, europenii și mai ales chinezii. Pentru că toți tratează SUA incorect. Trump și-a propus să pună capăt acestei situații.

Este gândirea excepționalismului american despre care a vorbit Trump în discursul său inaugural. Lumea trebuie să se adapteze la nevoile SUA. Nu vor mai exista plăți de ajutor către alte țări, nu vor mai exista contribuții la Națiunile Unite. Banii ar trebui să rămână în țară, deoarece America duce lipsă de bani, iar dobânda la datorie o macină.

Prin urmare, nu mai există restricții pentru bănci și companii petroliere. „Drill, baby, drill”. Scoateți din pământ banii de care SUA are nevoie. Inundați piețele cu petrol, astfel încât prețul să scadă și consumatorul american să nu mai sufere din cauza prețurilor mari. Înarmați armata americană astfel încât nici chinezii, nici rușii să nu poată contesta supremația Americii.

Efecte secundare

Dar aceste planuri au și efecte negative de care Trump nu pare să fie conștient. Dacă piețele vor fi inundate cu petrol, prețurile vor scădea, iar profiturile producătorilor de petrol americani, în special, vor fi cu atât mai mici. Sistemul de apărare antirachetă planificat de Trump este extrem de costisitor, mai ales dacă va fi fabricat 100% în SUA, așa cum intenționează Trump. O baterie va costa 100 de milioane de dolari, iar o singură rachetă 50 de milioane. Cu un deficit bugetar de 2.000 de miliarde de dolari și o datorie totală de 36.000 de miliarde, de unde vor veni banii?

Trump își pune mari speranțe în inteligența artificială, despre care crede că poate consolida și extinde supremația Americii. În acest scop, el a lansat proiectul de inteligență artificială „Stargate” cu mari companii de tehnologie, în care urmează să fie investite 500 de miliarde de dolari, parțial de către guvernul american. El dorește să economisească sute de miliarde prin concedieri în sectorul public și reducerea subvențiilor pentru cei nevoiași, alimentând în același timp cu sume uriașe companiile de apărare și tehnologie. Toate sunt făcute în interesul economiei SUA și pentru a asigura supremația americană.

Cu toate acestea, exemplul Stargate arată clar schimbarea echilibrului de putere în economia globală. În timp ce SUA încearcă de ani de zile să împiedice creșterea puterii tehnologice a Chinei și să își mențină și să își extindă poziția de lider prin investiții de sute de miliarde, China i-a pus pe americani la locul lor cu sistemul său „Deepseek”. Chinezii au reușit să dezvolte un sistem de inteligență artificială care este la același nivel cu sistemul american într-un timp foarte scurt și la o fracțiune din cost.

Acest lucru arată că avansul SUA se va reduce și nu vor putea câștiga cursa. Populația Chinei este de patru ori mai mare decât cea a Americii, este foarte calificată și foarte motivată. Cu același nivel de educație, China are de patru ori mai mulți oameni de știință, tehnicieni și alți lucrători calificați. Iar asta va avea un impact. China are puterea financiară și industrială de a contracara tarifele lui Trump. Economia americană este deja rămasă în urmă. Lumea cumpără din China, doar americanii cumpără din SUA.

Surse și comentarii

(1) Frankfurter Allgemeine Zeitung(FAZ) din 22 ianuarie 2025: Problema prețurilor lui Trump

(2) FAZ din 28.1.2025: BCE și FED sub vraja lui Donald Trump

(3) FAZ din 23.1.2025: Ce se întâmplă după numeroasele decrete ale lui Trump?

(4) ibid.

(5) ibid.

(6) FAZ din 30.1.2025: Doar funcționarii anxioși sunt buni funcționari

(7) ibid.

(8) FAZ din 31.1.2025: Migranți la Guantanamo

(9) FAZ din 30.1.2025: Un e-mail cu un singur cuvânt este suficient pentru a demisiona

(10) ibid.

(11) ibid.

Cum puteți sprijini proiectul Patrioților

Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.

Donează prin

Donează prin Transfer Bancar:

Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)

Donează prin Revolut

Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Link-uri utile

    Ne gasesti pe

    © opozitia.net | All rights reserved.
    CONECTARE
    Bine ați venit! Autentificați-vă in contul dvs