
Un comentariu de Andrew Korybko
Luarea unei decizii oficiale într-un sens sau altul ar putea perturba alinierea multiplă atentă a Regatului între Occident și majoritatea mondială.
Ministrul saudit al economiei și planificării, Faisal Al-Ibrahim, a declarat Forumului Economic Mondial în timpul summitului de la Davos de luna trecută: „Am fost invitați la BRICS, la fel cum am fost invitați la multe alte platforme multilaterale în trecut. Evaluăm multe aspecte diferite înainte de a lua o decizie, iar acum ne aflăm în mijlocul acestui proces”. Arabia Saudită are motive întemeiate să tergiverseze aderarea formală la BRICS, din multiple motive.
În ianuarie 2024, când țara a dezvăluit pentru prima dată că nu a acceptat încă invitația oficială de aderare la grup, s-a afirmat aici că acest lucru „se datorează percepțiilor occidentale cu privire la această asociere, implicării Iranului în criza de la Marea Roșie și presiunilor israeliano-americane”. Ceea ce este încă valabil. În ce privește primul aspect, Arabia Saudită s-ar simți, fără îndoială, inconfortabil dacă numele și marca sa națională ar fi incluse în multitudinea de materiale promoționale bazate pe agende care prezintă BRICS drept o alianță anti-occidentală.
Regatul obișnuia să fie solid în tabăra occidentală, dar în ultimii ani a luat o pagină din cartea Indiei, aliniindu-se în mai multe rânduri între aceasta și ceea ce Rusia numește acum majoritatea mondială. Marea recalibrare strategică se datorează prințului moștenitor și prim-ministrului saudit Mohammed Bin Salman (MBS), ale cărui caracter și viziune au fost lăudate de Putin la sfârșitul anului 2022 (vezi aici). Este de înțeles că MBS nu dorește să alimenteze falsa percepție că se îndepărtează de Occident.
Al doilea motiv privind implicarea Iranului în criza de la Marea Roșie este, de asemenea, încă relevant, deoarece Arabia Saudită nu dorește să adere în mod oficial la o organizație în care rivalul său istoric este, de asemenea, membru, în contextul ultimului sprijin pe care Teheranul l-a acordat dușmanilor houthi ai Regatului. În plus, Iranul sprijină, de asemenea, Hamas, al cărui atac pe furiș din 7 octombrie a întârziat brusc lucrările la coridorul economic India-Orientul Mijlociu-Europa (IMEC), care ar fi trebuit să facă din Arabia Saudită un nod-cheie în comerțul euro-asiatic.
Ultimul motiv se bazează pe cele menționate mai sus și include presiuni comune din partea colegilor săi investitori israeliano-americani în IMEC, care nu doreau ca Arabia Saudită să se alăture unui grup în cadrul căruia și Iranul este acum membru, în timp ce războaiele din Asia de Vest dintre Israel și Axa Rezistenței condusă de Iran făceau ravagii. Chiar dacă cele două războaie principale din Gaza și Liban s-au încheiat oficial de atunci, niciunul dintre ”state” nu ar vedea cu ochi buni aderarea oficială a Arabiei Saudite la BRICS, ceea ce ar putea pune în pericol legăturile sale cu ambele.
MBS dorește să revigoreze IMEC cât mai curând posibil, deoarece se așteaptă ca acesta să funcționeze ca parte integrantă a marelui său plan strategic „Vision 2030” (a cărui dată finală va fi probabil amânată din cauza a tot ceea ce s-a întâmplat de la anunțarea sa în 2016) pentru a revoluționa sistemele socioeconomice ale țării sale. Procesul nu este posibil fără un grad ridicat de implicare din partea SUA și fără cooperarea Israelului, printr-o necesară recunoaștere oficială a statului evreu de către Arabia Saudită – ceea ce poate explica concesiile lui Bibi cu privire la Gaza.
Sfidându-i în mod deschis prin aderarea oficială la același grup în cadrul căruia nemesisul lor comun iranian este deja membru, și făcând asta imediat după revenirea lui Trump la putere (pe fondul unor rapoarte conform cărora noul șef de la Casa Albă va reimpune politica sa de „presiune maximă” împotriva Republicii Islamice), rezultatul ar putea fi abandonarea IMEC de către ambele părți. SUA și Israelul oferă Arabiei Saudite beneficii economice și financiare tangibile, în timp ce BRICS încă nu a oferit membrilor săi niciun fel de beneficii, așa cum am explicat aici după ultimul summit de la Kazan.
În plus, Trump are impresia falsă (dezmințită ulterior de ministrul indian al afacerilor externe, Dr. Subrahmanyam Jaishankar) că BRICS se concentrează pe de-dolarizare și dorește să creeze o nouă monedă care să rivalizeze cu dolarul, astfel încât, în mod previzibil, ar reacționa exagerat dacă Arabia Saudită ar decide să adere oficial acum. Lovitura ar putea zădărnici planurile ambițioase ale lui MBS privind IMEC, care reprezintă una dintre piesele centrale ale marelui său plan strategic „Vision 2030”. Așadar, MBS nu este dispus să riște astfel de consecințe în schimbul a absolut nimic din partea BRICS.
Prin urmare, este perfect logic de ce Arabia Saudită tergiversează aderarea oficială la BRICS, întrucât se bucură în prezent de toate beneficiile schimbului de cunoștințe și ale rețelelor de elită aduse de participarea sa parțială, fără niciunul dintre riscurile politice sau economice inerente calității de membru cu drepturi depline. Prin urmare, MBS poate menține alinierea multiplă atentă a regatului său între Occident (care include Israelul în această formulare) și majoritatea mondială, prin amânarea pe termen nedeterminat a unei decizii de aderare deplină la BRICS.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60