Un comentariu de Jamie Dettmer pentru revista Politico
Există o ușurare discretă în unele cartiere europene – și chiar la Kiev – că Donald Trump ar putea pune capăt războiului. Și este mult mai probabil să obțină un acord mai bun de la Moscova.
Pe măsură ce oboseala războiului crește, opinia publică din Ucraina s-a schimbat, în special în rândul tinerilor, care sunt cei mai dispuși să accepte rezultate limitate.
Dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, reușește să obțină un acord de pace și să pună capăt războiului din Ucraina, probabil că nu va primi nicio mulțumire pentru acest lucru – chiar dacă ar absolvi puterile occidentale de promisiunile lor deșarte și le-ar elibera de un război imposibil de câștigat.
Realegerea lui Trump a evidențiat acum în mod clar nebunia Occidentului de a promite că va continua acest război până când Ucraina va reveni la frontierele sale din 1991. Unii lideri au promis, de asemenea, aderarea rapidă la NATO, deși nu a fost niciodată probabilă în viitorul previzibil – sau chiar deloc – cu sau fără Trump la Casa Albă.
Mantra conform căreia puterile occidentale vor sprijini Ucraina „atâta timp cât este necesar” a fost întotdeauna suspectă, deoarece alegerile se desfășoară în mod inevitabil și au consecințe. La fel a fost și afirmația frecventă că nimeni nu ar trebui să împingă Ucraina la discuții, întrucât cel care plătește fluierul cântă melodia.
Și acum, în ciuda tuturor îngrijorărilor evidente cu privire la alegerile din SUA și la ceea ce înseamnă ele pentru Ucraina, unele cartiere europene – chiar și Kievul, de altfel – sunt acum în secret ușurate de perspectiva ca Trump să pună capăt războiului.
La urma urmei, dacă va reuși, liderii europeni și șoimii americani vor avea un alibi, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy va fi protejat de soldații ucraineni din linia întâi, probabil furioși. Toți vor da vina pe el pentru promisiunile încălcate, pierderea Donbasului și anexarea continuă a Crimeei – pentru că de asta va fi nevoie înainte de a încheia un acord. Plus promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO – neutralitatea va fi o concesie fermă pe care Moscova o va cere.
Unii spun că este o înțelegere urâtă. Și este.
De fapt, va submina credibilitatea Occidentului și este o rușine să fim unde suntem. Dar dacă îți reduci forțele militare și producția de armament timp de decenii, nu reușești să trasezi linii roșii executorii și nu pui întrebări dificile înainte de a face promisiuni sau de a stabili ce va fi necesar, iată ce se întâmplă.
Desigur, asta înseamnă că huliganismul președintelui rus Vladimir Putin va fi recompensat, că nu va exista nicio responsabilitate pentru natura bestială a comportamentului atroce al armatei sale sau pentru deportările ilegale și detestabile din părțile ocupate ale Ucrainei în Rusia. Axa autocraților va fi încurajată în hotărârea lor de a distruge vechea ordine globală.
Dar nu există nicio altă alternativă. În lipsa unui „război veșnic” sau a unor puteri occidentale care să devină ele însele combatante – sau cel puțin să își pună economiile pe picior de război pentru a aproviziona Ucraina cu mult mai mult decât o fac în prezent – aceasta este realitatea dură și rece.
Și, potrivit unui expert republican în politică externă familiarizat cu Zelensky și cercul său, Kievul înțelege realitatea. Solicitând să-și păstreze anonimatul pentru a putea vorbi sincer, Kievul consideră acum că Trump s-ar putea dovedi a fi o opțiune mai bună decât Harris.
”În cel mai bun caz, Harris ar fi menținut abordarea lui Joe Biden – aceasta ar fi fost politica ei, și ar fi însemnat moartea lentă a Ucrainei. Și nu mai este atât de lentă – ritmul câștigurilor Rusiei se accelerează”, a remarcat sursa de la Kiev.
„De asemenea, imaginați-vă acest lucru: Harris a câștigat și republicanii controlează una sau ambele camere ale Congresului. În astfel de condiții, Harris nu ar fi putut obține niciun ajutor suplimentar prin intermediul Congresului. Cel puțin acum, cu Trump, el poate pocni din degete, iar republicanii din Cameră vor vota pentru mai multă asistență de securitate destinată Ucrainei”, a adăugat el.
În plus, Trump nu intenționează să arunce pur și simplu prosopul. El dorește ca războiul să se încheie, dar nu va lăsa Ucraina fără arme și provizii în acest stadiu – pentru că, în calitate de negociator, știe că un colaps ucrainean ar însemna ca Putin să preia conducerea la masa negocierilor.
„Trump are un anumit interes personal în această situație”, a declarat negociatorul republican. El se mândrește cu faptul că este un maestru al negocierilor și nu vrea să fie văzut încheind un acord îngrozitor. Iar în cursul convorbirilor sale telefonice cu Zelensky și al recentei lor întâlniri de la New York, „i-a insuflat o anumită încredere” liderului ucrainean că nu va abandona pur și simplu Ucraina.
Mike Pompeo, secretar de stat în prima administrație a lui Trump, este de aceeași părere: „Președintele Trump nu-i va permite lui Vladimir Putin să se rostogolească prin Ucraina,” a declarat el. „Retragerea finanțării de la ucraineni ar avea ca rezultat tocmai acest lucru, iar întreaga sa echipă l-a informat. Nu este modul său de operare să permită ca asta să se întâmple.”
Pericolul, însă, este ca Zelensky – de asemenea un bun vânzător, „cel mai mare” din istorie, potrivit lui Trump – să nu cedeze suficient teren și Trump să înceapă să considere Ucraina drept problema.
„Ucrainenii trebuie să se asigure că Trump nu îi vede ca pe un obstacol în calea păcii și nu ar trebui să fie primii care să spună nu, chiar și atunci când li se aruncă niște idei stupide. Ei au nevoie ca rușii să continue să îi spună nu, astfel încât ucrainenii să pară partea rezonabilă. Atunci Trump va ajunge la concluzia că singura modalitate de a-i aduce pe ruși la masă este să îi ajute pe ucraineni”, a declarat negociatorul pentru POLITICO.
Dar, deocamdată, Trump nu are un plan detaliat, iar opiniile consilierilor săi variază – deși aceștia înțeleg realitatea militară de pe teren. În ciuda unor rapoarte din mass-media, Trump nu a desemnat încă o echipă care să se ocupe de o inițiativă de pace. Cu toate acestea, Ucrainei i se spune că va trebui să facă concesii teritoriale serioase și că premiul obținut va fi ca 80% din țară să rămână liberă și independentă,după cum a declarat un alt republican familiarizat cu conversațiile purtate în cercurile MAGA.
Până în prezent, nu există nicio persoană nominalizată sau anunțată pentru funcții de vârf în domeniul securității naționale în cadrul noii administrații care să se opună unui astfel de acord. Dar Kievul a fost încurajat de faptul că există șoimi printre cei aleși până acum.
După victoria lui Trump, senatorul de Florida Marco Rubio, propus pentru funcția de secretar de stat, a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ajuns la un „impas” care costă vieți omenești și „trebuie dus la bun sfârșit”. El a descris ucrainenii ca fiind „incredibil de curajoși și puternici”, dar a remarcat și „realitatea războiului”.
Zelensky înțelege și el aspectul – nu că ar avea de gând să îl strige de pe acoperișuri. Pe măsură ce oboseala războiului crește, opinia publică din Ucraina s-a schimbat, în special în rândul tinerilor, care sunt cei mai dispuși să accepte rezultate limitate. Potrivit unui sondaj realizat cu două luni în urmă, doar 40 % dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani cred că Ucraina ar trebui să lupte până când își va elibera întregul teritoriu.
Un alt sondaj de la începutul acestui an a arătat că 72% dintre respondenți sunt de acord că Ucraina ar trebui să caute și o soluție diplomatică – o creștere notabilă față de mai 2022. În mod similar, un sondaj realizat în luna iulie de ZN.ua a arătat că 44% dintre ucraineni cred că este timpul pentru negocieri de pace – din nou, o creștere față de vara precedentă.
Însă Kievul se teme cel mai mult că orice acord obținut se va transforma într-o pace nesustenabilă – că Putin se va regrupa și va încerca din nou să atace Ucraina. Așadar, marea întrebare este cum să ne asigurăm că acesta este mai mult decât un interregn și că ceea ce rămâne Kievului se poate dezvolta nestingherit și neatins de Moscova.
Platforma Opozitia.net depinde exclusiv de donațiile Patrioților. Ea va exista cât timp VOI veți considera că are sens să existe. Fiecare donație, cât de mică, ne aduce mai aproape de Libertatea de altădată. Ne ajută să avem o voce din ce în ce mai puternică. Ne ajută să rezistăm în fața ofensivei nemaintâlnite din partea Globaliștilor fără niciun Dumnezeu.
Conturi ING BANK
RO70INGB0000999906930786 (RON)
RO65INGB0000999911989038 (EUR - SWIFT INGBROBU)
Tel: 0791.287.318 --- @adrian6j60